onsdag 17 november 2010

Veckans gapskratt!


Vixxtoria skickade den här boken till mig i Pocket & Påhitt-paketet jag fick för inte så länge sedan. Hon hade uppmärksammat att jag var nyfiken på hans skrivande efter att ha sett honom i ett avsnitt av Babel.

Det första jag såg när jag öppnade boken var citatet från Rage Against The Machine. Den där raden (Fuck you I won't do what you tell me) ljöd ofta ur min bandspelare (jo jag hade bara kassettbandspelare på den tiden, stenålders kult eller hur?). Idag ljuder samma strof från tonårssonens rum. Det är härligt med lite nostalgi och jag är inte lite så stolt över att sonen, enligt min högst subjektiva mening, fått min goda musiksmak. Men nu svamlar jag iväg. Det jag ville säga var att när jag såg orden "Fuck you I won't do what you tell me", så var det inte bara en nostalgisk känsla som kom över mig. De orden förde också med sig en förväntan på innehållet i boken. En förväntan som inte alls gjorde mig besviken. För när det gäller personerna i boken så stämmer de orden väl överens med hur de uppför sig.

Men vad handlar boken om då. Det kanske finns en och annan som inte läst den här roliga boken än. Maj-Britt är 92 år och bor mitt i den värmländska skogen. Hon har blivit fråndömd rätten att inneha undulater sedan hon en gång i ett obetänksamt ögonblick misshandlade de små liven. Allt sedan hon blev förbjuden att ha undulater är Maj-Britt en ilsken tant som kämpar mot alla orättvisor i världen. Hon inmundigar även vissa olagliga substanser. Vandrande genom skogen från Norge kommer Andreas Doppler med sin son Gregus och den tama älgkalven Bongo. Lägg till en excentrisk granne, godsägaren von Borring, vars största intresse är fågelskådning och som sedan länge är Maj-Britts fiende och du har huvudpersonerna i boken. I haschångorna hemma hos Maj-Britt kan ju vad som helst hända! Det är den ena dråpligheten efter den andra. Mellan gapskratten kan man dock inte låta bli att nicka lite instämmande i farsen som utspelar sig på sidorna.

Fantastiskt rolig och jag måste läsa fler böcker av Erlend Loe snart. Det får bli ett besök på biblioteket för att se vad de har för utbud av denne norske författare.

Erlend Loe - Volvo lastvagnar
Originaltitel: Volvo lastvagnar
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-0791-3

4 kommentarer:

enligt O sa...

Jag har läst Doppler, men inte den här som väl är en fortsättning. Måste göra det!

Vixxtoria sa...

Jag skrev en lång kommentar till det här inlägget för flera dagar sen, och inte behöver du publicera den om du inte vill, men jag undrar om den möjligen kom bort.

Men jag tror den korta substansen i det jag skrev var att jag är glad att du gillade boken! Det var mitt eget första möte med Loe (som inte skedde för alltför länge sedan), och jag skrattade också mycket!

Titti sa...

@Vixxtoria: det verkar som att din kommentar har kommit bort. Jag får alltid ett e-postmeddelande när någon skriver en kommentar och jag har inte fått någon från dig på det här inlägget tidigare. Faktiskt så har jag gått och väntat på att du ska kommentera :-). Jag kollade skräppostfiltret också om det skulle ha hamnat där men det var tomt. Ditt inlägg verkar vara uppätet av sajberspejsmonstret eller något. :-(

Titti sa...

Och jag är riktigt nöjd med boken. Det kommer bli fler Loe-böcker framöver. Idag ska jag till biblioteket och hämta Stilla Dagar i Mixing Part. :-)

Related Posts with Thumbnails