tisdag 29 mars 2011

101 historiska myter

Jag älskar såna här böcker som tar död på de myter som florerar i samhället som vandringssägner. 101 historiska myter är lite som Råttan i pizzan fast av historisk karaktär. Det är vitt skilda myter som avlivas av författarna till denna bok. Ett litet axplock: Det var Walt Disney som uppfann Joakim von Anka. Nej, det var det ju inte, utan det var Carl Barks som tecknade Ankeborg och dess invånare.

En annan myt är att man kan se kinesiska muren från månen. Men det är givetvis inte heller sant eftersom månen helt enkelt ligger för långt bort för att man ska kunna se några mänskliga byggnationer. Eller vad sägs om att sjörövare lät sina fångar gå på plankan? Bokens författare menar att det inte finns några trovärdiga källor att det var kutym bland sjörövare att göra så. De menar vidare att det skulle ha varit alldeles för omständligt att först lägga ut en planka och sedan låta dem gå på den. Nej, det var nog snarare så att de helt enkelt slängde dem överbord. Men visst ser plankgången snygg ut på film?

Det finns alltså 101 historiska myter att läsa om i den här boken. En del är ganska uppenbara medan andra inte är det. En del myter hade jag inte ens hört talas om innan jag öppnade denna bok. Ordstävet man lär sig något nytt varje dag, stämmer nog rätt bra in på den här typen av böcker. Dessutom är den underhållande att läsa.

Åke Persson & Thomas Oldrup - 101 historiska myter
Förlag: Historiska media
ISBN: 978-91-86297-22-0

4 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Ah, jag alskar bocker som den har!Bade myter och dess avlivningar har lange legat mig varmt om hjartat!

Boktokig sa...

Myter är kul! Brukar du se Mythbusters?

Bokomaten sa...

Jag gillar verkligen Histoirska media, när jag pluggade historia drömde jag om att få jobb där, men det blev aldrig så. Ett väldigt trevligt brev fick jag från dem dock där ed sa att jag gärna fick hälsa på även om jag itne fick jobb. Mycket trevligt, fast blev aldrig av att jag gick dit.

Den här boken låter väldigt underhållande. Bildande men samtidigt kul.

Queen H sa...

Åh, låter som min typ av bok! Gillar att läsa både om myter och dess avlivning :)

Related Posts with Thumbnails