30 juni, 2009

Keynes barnbarn

På 1930-talet förutspådde den kände ekonomen JM Keynes att framtidens produktion skulle effektiveras så till den grad att hans barnbarn (det vill säga vi som lever nu) skulle kunna arbeta högst ett par timmar om dagen för att kunna tillgodose sina behov. En snabb titt på hur vårt samhälle ser ut idag ger vid handen att vi lever långtifrån Keynes framtidsvision. Vi arbetar minst åtta timmar om dagen och konsumtionen har tredubblats på femtio år. Vår konsumtion hotar att förstöra vår jord och naturens mångfald. Om alla på vår jord skulle konsumera som genomsnittssvensken skulle det behövas tre jordklot.

Christer Sanne beskriver i sin bok Keynes barnbarn - En bättre framtid med arbete och välfärd hur vårt samhälle har utvecklats till ett konsumtionssamhälle där stress, pengar och konsumtion blivit vardag. Konsumtionen beskrivs utförligt i boken och vad som påverkar oss att handla som vi gör. Marknadsföring, psykologi och materialism är några av de signaler som påverkar oss som konsumenter. En genomgång av tillväxten och dess ekologiska gränser finns också i boken.

Sanne menar att ett sätt att komma tillrätta med de problem som vi har idag med överkonsumtion och hög arbetslöshet är arbetstidsförkortning. Detta är inget nytt fenomen utan har drivits politiskt av flera fackföreningar under lång tid i Sverige. Istället för att många går arbetslösa så kan man dela på jobben. Enligt Sanne visar undersökningar att många människor hellre vill ha kortare arbetstid än högre lön. Det finns alltså utrymme för att genomföra en sådan reform. I ett enkelt exempel skriver han att istället för att 3 miljoner människor arbetar 40 timmar per vecka skulle 4 miljoner människor kunna arbeta 30 timmar i veckan. Timlönen skulle vara densamma. Genomsnittsinkomsten skulle sjunka men samtidigt skulle fler kunna försörja sig själva. De timmar som man arbetar mindre skulle kunna ägnas åt en form av samhällstjänst. De som minskar sin arbetstid med exempelvis tio timmar i veckan skulle kunna lägga 1-2 timmar i veckan på att utföra insatser på sin egen hemort inom vård, skola, omsorg eller miljöarbete. Denna samhällstjänst skulle inte kräva någon form av utbildning eller kompetens. Exempelvis skulle det kunna röra sig om att gå ut och gå med äldre eller liknande.

Sanne tar också upp något som han kallar för smartare konsumtion, eller slow consumption som en parallell till slow food. Här tar han upp exempel som bibliotek, bilpooler men även lekplatser. Istället för att varje hushåll har en egen uppsättning med gungor, klätterställningar med mera så har man gemensamma på lekplatserna. Även bytesdagar, Freecyclegrupper och Freegans tas upp som exempel på smartare konsumtion.

I sitt slutmanifest skriver Sanne att vi behöver inte mer i Sverige, istället måste vi lära oss att använda det vi har för att bli nöjda. Vägen till en hållbar framtid är att sluta slösa.

Det är egentligen inte förrän i slutet av boken som jag blir riktigt intresserad. Den första delen är inte alls dålig på något vis. Det är bara det att det är mycket ekonomiska termer och kurvor. Sådana brukar lätt orsaka kortslutning i min humanistiskt lagda hjärna. Då är det tur att det finns beskrivande bildtexter som gör det någorlunda begripligt. Boken är väldigt intressant och många av Sannes tankar i boken överensstämmer med mina egna värderingar.

29 juni, 2009

Halvlek

Ett av mina nyårslöften var att läsa minst 100 böcker under 2009. Vid en genomräkning av min läsdagbok idag kan jag konstatera att jag hittills under året läst 54 böcker. Mindre än hälften återstår alltså. I genomsnitt blir det 9 böcker i månaden. Det tycker jag är ett ganska bra resultat så här långt. Under 2008 läste jag sammanlagt 59 böcker så jag har helt klart ökat min läsning sen föregående år. Samtidigt ska det såklart inte bli någon "hetsläsning" av något slag. Läsning ska ju fortfarande vara en njutning och något som är avkopplande. Nu under sommaren räknar jag dock inte med att hinna läsa så väldigt många böcker. Med det schema jag fick som semestervikarie i år är jag glad om jag hinner (eller rättare sagt orkar) ta mig igenom åtminstone ett par böcker nu under dessa månader. Det känns som att Bleak House av Charles Dickens kanske var ett för stort projekt just nu. Jag älskar boken och den är verkligen bra och läsvärd men just nu går det väldigt segt. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska lägga den åt sidan och läsa lite "lättare" böcker eller om jag ska traggla mig vidare under de få stunder som jag orkar och har tid att läsa. Vad skulle du ha gjort?

25 juni, 2009

En andra chans

Jag har en del böcker som jag vid en första läsning inte avslutat på grund av att jag inte gillat dem. Men eftersom jag är en ganska snäll läsare så brukar jag ge böcker en andra chans, i sinom tid. Ofta kan det vara så att jag helt enkelt inte är redo för en bok vid just det tillfället som jag först försöker mig på att läsa den. En sådan bok som jag inte läste klart vid första lästillfället var The Bone People av Keri Hulme. Jag kunde helt enkelt inte koncentrera mig på att läsa boken för ungefär femton år sen. Men för ett tag sedan så upptäckte jag att just denna bok var rätt populär på BookMooch. Det var många som hade den på sin wishlist. Så det blev dags att leta fram den ur gömmorna här hemma. Det visade sig vara en underbar bok som jag verkligen njöt av att läsa. En berättelse som har sina rötter i det maoriska Nya Zealand.

Boken handlar om den föräldralösa och stumma Simon som växer upp i en fosterfamilj som är allt annat än funktionell. Genom ett av Simons strövtåg, som han ofta roar sig med istället för att gå till skolan, lär han känna enstöringen Kerewin. Hon är en säregen kvinna som bor i ett lika säreget hus. Trots hennes motvilja mot andra människor och pojkens stumhet så blir de två goda vänner och hon blir ett stort stöd för Simon. Hon blir även god vän med fosterpappan Joe och får så småningom upp ögonen för hur pojken behandlas. Det är tidvis väldigt tung läsning men samtidigt är den också så otroligt vacker. Det här är ingen bok á la Pojken som kallades det eller liknande.

Mitt exemplar skickade jag vidare till en annan medlem på BookMooch, något som jag faktiskt börjat ångra. För det här är med stor sannolikhet en bok som jag kommer att vilja läsa om. Men när den dagen kommer så får jag nog ta och införskaffa ett nytt exemplar. Författarinnan Keri Hulme har fått pris för den här boken. Hon har, 1985, fått både Pegasus Prize och Booker Prize för denna roman. Genom mitt bibliotek så har jag fått fjärrlåna en av hennes novellsamlingar, Stonefish, från Nobelbiblioteket. Keri Hulme kanske är en framtida nobelpristagare i litteratur? Kom ihåg vart ni läste det först. :-)

21 juni, 2009

Jag är en boknörd!

Ja, jag är stolt över mitt resultat!

84 Charing Cross Road

Vilken film! Vilken bok!

Det var längesen en bok gjorde ett så stort intryck på mig som den här. Och det är sällan som jag gillar en filmatisering av en bok som jag älskar. Den här tyckte jag var helt underbar. Precis som boken. Det var så härligt att se Helene Hanff's och Frank Doel's brevväxling "få liv". Deras kärlek till böcker genomsyrar hela filmen och det får mig till och med att se på mina egna böcker med andra ögon.

Bitvis i filmen ser det ut som att Helene och Frank faktiskt konverserar med varandra och hennes härliga temperamentsfulla brev kom verkligen till liv i filmen. Det var helt underbart att se. Det är så sorgligt att de två aldrig fick träffa varandra. Mina ögon tårfylldes en och annan gång under filmens gång kan jag avslöja...

Anthony Hopkins passade väldigt bra i rollen som Frank Doel. Även skådespelerskan, Anne Bancroft, som gestaltade Helene Hanff, gjorde detta mycket bra. Den här filmen kommer jag se fler gånger. Jag måste verkligen försöka få tag på ett eget exemplar av denna film. Och jag kommer läsa boken många många gånger. Om du gillar Brev till en bokhandel kommer du också att gilla filmen (hoppas jag!). Se den, och kom sen tillbaka hit, och tala om för mig vad du tyckte om den. Filmen finns att hyra här. BBC har tydligen gjort en TV-serie som baseras på boken. Denna ska vara från 1975. Om du vet hur man kan se denna så håll inte inne med den informationen! Dela med dig, tack!

20 juni, 2009

The Book Seer

Om man har svårt att veta vilken bok man ska läsa härnäst kan man ta hjälp av Book Seer. Du skriver in vilken bok du nyligen läst ut och upp kommer en lista på förslag på vad du kanske vill läsa. Förslagen kommer både från Amazon och LibraryThing. Jag har inga som helst problem att komma på vad jag ska läsa men jag var såklart tvungen att prova. Jag skrev in att min senast lästa bok var A Manhattan Ghost Story och fick förslag på följande böcker:

Amazon recommends:


17 juni, 2009

Där fick jag så jag teg!


De senaste dagarna har diverse bokbloggar varit väldigt lila. Rader av lila böcker har presenterats. Jag skrev så sent som igår i en kommentar på en blogg att jag nog inte hade så många lila böcker i min bokhylla. Tji fick jag. Hela 14 titlar hittade jag. En del ser dock inte så lila ut på bilden ser jag, de ser mer mörkblå ut. Men mina ögon säger att dom är lila. Ni får helt enkelt lita på mig. ;-)

Här är mina lila böcker, uppifrån och ned:
* Clive Barker - The Thief of Always
* Marion Zimmer Bradley - Lady of Avalon
* Chris Bohjalian - Midwives
* J.K. Rowling - Harry Potter and the Philosopher's Stone
* Great Ghost Stories
* Selma Lagerlöf - Gösta Berlings Saga
* August Strindberg - Hemsöborna
* Jasmine Creswell - Uppgörelsen
* Paul Johnston - Blå skuggor
* Dominique Lapierre - Glädjens stad
* Marion Zimmer Bradley - Albions skogar & Avalons dimmor
* Zac O'Yeah - Tandooriälgen
* Juliette Wood - The Celts

16 juni, 2009

BookMooch-fynd


Jag gillar verkligen BookMooch! Idag fick jag hem två böcker varav den ena har jag letat efter länge men den har alltid hunnit bli moochad innan jag hunnit. Men nu så var det äntligen min tur! A Manhattan Ghost Story av T.M. Wright som vad jag förstår handlar om att det finns två parallella världar i Manhattan. I det ena Manhattan bor vi vanliga människor och i den andra bor de som är döda. Men man kan ibland ta sig över till den andra och de döda vill gärna att man stannar. Jag har börjat läsa lite i boken och jag kommer nog att läsa denna parallellt med Dicken's Bleak House som jag håller på med annars.

Den andra boken som jag fick hem från BookMooch var Globaliseringsfällan: Angreppet på demokrati och välfärd av Martin & Schuman. Det här är också en bok som jag velat läsa ett tag. Den ska på ett bra sätt förklara globaliseringen och dess baksida. Ska bli intressant att läsa den med, fast på ett annat sätt.

15 juni, 2009

Brev till en bokhandel

Läste i dagarna ut Brev till en bokhandel av Helene Hanff. Min bok, som En bok för alla gav ut nu i juni, innehåller även uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street. Boken handlar om hur den amerikanska författarinnan Helene Hanff 1949 startar en brevväxling med ett engelskt antikvariat. Jag fullkomligt älskar den humor som hon har i sina brev till bokhandeln på 84, Charing Cross Road i London. Hon är tidvis rätt bitsk i tonen, men det är alltid med glimten i ögat. Som exempelvis när hon undrar hur länge hon ska behöva vänta på den bok som hon beställde ett halvår tidigare. Hon frågar sig hur bokhandeln kan fortsätta sin verksamhet med tanke på att hennes kontakt där, Frank Doel, bara sitter på rumpan och latar sig! Jag blir rörd av hur författarinnan regelbundet skickar matpaket till de anställda på bokhandeln. I efterkrigstidens England, med dess ransoneringar, är detta oerhört tacksamt och betydelsefullt för de anställda och deras familjer. Hon kämpar ju själv med en dålig ekonomi så det känns ännu mer nobelt av henne. Ett flertal gånger blir hon inbjuden att resa över till London under årens lopp men hon måste ständigt skjuta upp dessa besök på grund av ekonomiska skäl. I Hertiginnan av Bloomsbury Street får vi dock läsa om att hon kommer iväg på sin efterlängtade resa till London, i och med att hennes bok Brev till en bokhandel, lanseras i England. Tyvärr har Frank Doel dött och bokhandeln lagts ner så tyvärr får hon aldrig tillfälle att träffa den man som hon brevväxlade med under så lång tid. Hon får dock träffa hans familj och en lång rad människor som blivit berörda av hennes bok. Och äntligen får hon besöka alla de platser som hon under så många år lärt sig att älska genom sin kärlek till böcker!

Brev till en bokhandel och Hertiginnan av Bloomsbury Street var för mig en helt undebar läsupplevelse. Om inte En bok för alla hade gett ut denna volym hade den nog gått mig förbi totalt. Det hade varit en enorm förlust. Jag kommer nog att återvända till denna bok ofta.
Helene Hanff har även gett ut en bok som heter Brev från New York. Den boken går genast upp på min att läsa lista. Brev till en bokhandel har också filmatiserats med Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna. Den måste jag definitivt se!

Tillägg: Länk till filmen här.

13 juni, 2009

Sommarläsning

Har sett att det är många i bokbloggvärlden som skriver listor på vad de ska läsa i sommar. Ärligt talat så är jag lite tveksam till att skriva listor. Jag brukar inte följa dessa i alla fall. Men visst har jag haft funderingar på vilka böcker jag vill läsa. Jag ska jobba i stort sett hela sommaren men lite läsning ska jag väl hinna med ändå. Några böcker som jag helt säkert ska läsa i sommar är i alla fall Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien. Det är åratal sen jag läste böckerna. Läste klart dem lagom tills filmerna gick upp på bio så det är som sagt ett tag sen. Har nyligen läst ut The Hobbit och tänkte snart ta mig an The Fellowship of The Ring. Jag läser böckerna på engelska eftersom jag inte är allt för förtjust i den svenska översättningen. Å andra sidan har jag ännu inte läst nyöversättningen av Erik Andersson. Sonen har ett ex av Hobbiten i nyöversättning så kanske ger jag mig på den så småningom. Jag älskar hur Tolkien har så mycket av vår fornnordiska kultur med i sina böcker. Men även andra saker, som egennamn, är ju mer än en flirt med Norden och våra språk. I The Hobbit exempelvis övernattar Bilbo och hans sällskap hos en man som kan anta skepnaden av en björn. Hans namn, Beorn, är ju bara så genialiskt!

I övrigt så har jag nog inga andra större planer i mitt läsande. Jag har ju en ganska stor hög med olästa böcker hemma och dessutom lånar jag hyfsat många böcker på biblioteket så någon brist på litteratur lär jag inte få. En annan serie som jag länge velat läsa om är Marion Zimmer Bradleys böcker om Avalon och Kung Arthur. Det är många år sen jag läste dessa böcker så det är också ett projekt som jag funderat på att ha under sommaren. Men vi får se hur det blir med den saken. En hel hoper med klassiker skulle jag också vilja beta av men jag tror att det får räcka med dessa projekt. Minst en bok av Björn Ranelid ska jag ju avverka också enligt utmaningen från bokhora. Jag är ju som sagt inte ledig i sommar så jag tror att jag får stanna där för att det ska bli en realistisk sommarläsningslista. Vilka böcker tänkte du läsa i sommar?

11 juni, 2009

Bondeuppror och historielektion

Författaren till Den larmande hopens dal, Erik Andersson, är kanske mest känd som nyöversättare av Tolkiens Sagan om Ringen-trilogi. Men han har även skrivit andra böcker, som jag hittills inte kände till. Nu har jag läst den pocket som En bok för alla gav ut nu i juni.

Bokens handling utspelar sig omkring en lokaltidning i Vara i Västergötland. Den nybakade journalisten Ina Ljung får jobb på tidningen Varas Värn under sommaren. Här får hon bland annat erfara hur det bubblar under ytan hos lokalbefolkningen i Vara med omnejd. Man tycker inte om de beslut som fattas i storstäderna. Det talas till och med om att de ska sluta producera mat till städerna i ren protest. Är det kanske så att det är ett nytt bondeuppror på gång i Vara?

Genom en parallell historia i boken får man en inblick i hur forntidens västgötar levde och vilka ritualer som ingick i deras liv. Det är en sällsam inblick från en svunnen tid. Västergötlands och Sveriges tidiga historia från stenåldern och framåt vävs hela tiden in i texten och man får bland annat veta hur en del ortsnamn och sjöar fått sina namn. På ett lättsamt sätt får man sig en historielektion. Det är aldrig något som jag upplever som jobbigt eller att det tar över i berättelsen. Men kanske kan det vara så att jag är partisk då jag studerat både historia och arkeologi.

Det förekommer en del humoristiska inslag i boken, som exempelvis när en korrespondent blir sängliggande efter att ha fått halva Dalsland över sig. Hur det gick till får ni själva läsa er till. Jag skrattade dock gott.

Något som jag upplevde som lite jobbigt var att det förekom så många ortsnamn, härader och bon som jag bara kände igen ett fåtal av. Men här kan jag tänka mig att de som bor i Västergötland har större behållning av detta då de kan placera dessa på kartan. Allt eftersom handlingen i boken fortskrider dyker det dock upp ett flertal kända ortsnamn och höjdpunkten är när huvudpersonen färdas genom min egen hemort här på Närkeslätten när hon mer eller mindre jagar ett gäng uppretade bönder som är på väg till Uppsala där kungen är på besök. Vad är det bönderna vill egentligen när de blockerar E20 och E18 med sina traktorer? Och vad gör stridsvagnar och granatkastare på den plats där kungen gått med på att möta bönderna?

Mja, mer tänker jag inte avslöja. Det får ni läsa själva i Den larmande hopens dal av Erik Andersson. Minus i kanten för att det blev lite jobbigt med alla dessa ortsnamn och härader till höger och vänster. Ännu ett minus blir det för att det inte fanns några talstreck eller liknande. Det var tidvis svårt att veta vad som var tal, tankar eller övrig text i boken. Men på det stora hela tyckte jag mycket om denna bok. Rekommenderas varmt!

10 juni, 2009

Jag antar utmaningen!

Bokhora har en utmaning om att läsa en eller flera romaner av Björn Ranelid i sommar. Det är många som har åsikter om honom, men inte många har läst honom, menar Johanna Ö på Bokhora. Utmaningen består alltså i att läsa en eller flera böcker av Ranelid och diskutera med andra läsare. För att underlätta detta har det startats en gruppFacebook. Jag kommer självklart att gå med i gruppen och ser fram emot att läsa en ny författare. Själv har jag funderat på att läsa Öppet brev till George W Bush och nu verkar det alltså bli dags att göra slag i saken. Häng på du också!

Bokenkät

Den här bokenkäten kommer ursprungligen från Bokhora. Men själv snodde jag den från Bokomaten.


Senast köpta inbundna bok: Knulp av Hermann Hesse och 1001 sätt att leva utan att arbeta av Tuli Kupferberg.

Senast köpta pocketbok: Gökboet av Ken Kesey, Brev till en bokhandel av Helene Hanff och Den larmande hopens dal av Erik Andersson.

Favoritgenre: Skräck, deckare, thrillers men är en relativ allätare av böcker.

Ultimata längden på en bok: Det beror ganska mycket på vad det är för slags bok tycker jag. Men omkring 200-300 sidor tycker jag är lagom.

Favoritbokhandel: Handlar ytterst sällan böcker i en vanlig bokhandel utan det blir istället från någon näthandel. Där gillar jag helt klart Adlibris bäst just nu. Jag har 5 % rabatt på deras sortiment och det är ju inte helt fel för en bokmal som mig. Annars blir det ibland även Bokus. Det beror på vilken av dem som har lägst pris på det jag vill köpa.

Favoritbibliotek: ”Mitt” bibliotek som ligger några hundra meter från mitt hem. Det är ett ganska litet bibliotek men vilken service! Jag brukar ge dem en lista på böcker som jag vill läsa och som de inte har hemma. De brukar kunna fixa hem de flesta titlar till mig utan problem. Två gånger har jag fått fjärrlåna två titlar från Nobelbiblioteket. De fick man läsa med vördnad! De har också köpt in en hel del böcker som jag har gett förslag på. Jag älskar verkligen mitt bibliotek.

Favoritplats att läsa (i hemmet): I sängen, soffan eller vid köksbordet.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Brukar ofta läsa när jag åker bil. Jag har inget eget körkort så jag är alltid passagerare vilket ger mycket tid för läsning för mig.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Det finns nog ingen författare som jag enbart köper inbundet av faktiskt. Inte som jag komma på.

Bästa lässnackset: Jag har inget särskilt snacks som jag brukar äta när jag läser. Det beror på vad som finns hemma och vad jag är sugen på. Oftast äter jag ingenting när jag läser. Eller så passar jag på att läsa när jag ändå äter… ;-)

Bästa läsdrycken: Te, utan tvekan!

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Ingenting

När på dygnet läser du helst? När som helst när jag får tid eller lust att läsa.

Bästa bakfylleläsningen: Eh? Jag är aldrig bakfull nu för tiden så kan inte svara på frågan.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Alla böcker eller tidningar är bästa kollektivtrafikläsningen.

Bokdoft på flaska

Kikade in på bloggen Bokomaten som tipsade om att det finns bokdofter att köpa på sprayflaska. När man läser en e-bok så är det bara att spraya lite av valfri doft för att erhålla den rätta bokkänslan. Vad sägs om Crunchy Bacon Scent, Eau You Have Cats eller New Book Smell? Kostar från $4.99 upp till $28.99. Eller vad sägs om doften In the library? Personligen tror jag att jag håller mig till de äkta bokdofterna. Vad tycker du?

09 juni, 2009

Dagens bokskörd



Var till mitt utlämningsställe idag och hämtade två försändelser med böcker. Den ena var från Naturskyddsföreningen och innehöll föreningens årsbok hundra år av envishet som också är deras jubileumsbok då föreningen fyller 100 år i år. Jag beställde och betalade den här boken redan i början av det här året så jag har väntat på den länge. Det ska bli intressant att läsa. Har snabbt bläddrat igenom den och det ser lovande ut.

Det andra paketet var från Bokus och innehöll tre titlar. Alla från den senaste utgivningen från En bok för alla. Tidigare prenumererade jag på deras familjepaket och fick alla deras böcker hemskickade en gång i kvartalet. Kanonbra tyckte jag och mina barn. Tyvärr har de ju fått dra in på sin verksamhet och i dagsläget är det bara deras bilderböcker för barn som man kan prenumerera på, vilket vi givetvis gör. Men jag håller ändå koll på deras utgivning och gör en beställning när det är någon vuxenbok som jag vill ha. Denna gång blev det alla de vuxenböcker de gav ut nu i juni som jag beställde. Brev till en bokhandel av Helene Hanff, Den larmande hopens dal av Erik Andersson och Gökboet av Ken Kesey lades just till min redan gigantiska hög med olästa böcker. Erik Andersson är den som nyligen översatt Sagan om ringen. Hans bok ska jag börja läsa redan idag.

08 juni, 2009

Årets glasnyckel till Johan Theorin

Johan Theorin, författaren till Skumtimmen och Nattfåk har fått årets Glasnyckel. Glasnyckeln är ett prestigefyllt pris som delas ut av Skandinaviska Kriminalsällskapet. Priset går till en författare från något av de Skandinaviska länderna. Grattis Johan! Artikel i DN.

1001 sätt att leva utan att arbeta

Bakhåll gav ut två böcker nu i juni, varav den ena var Knulp av Hermann Hesse som jag redan har recenserat. Då den boken handlade om vagabonden Knulp som inte vill arbeta tänkte jag även skriva om den andra boken Bakhåll gav ut då den är en slags handbok i konsten att leva utan att arbeta. Boken heter 1001 sätt att leva utan att arbeta och är skriven av Tuli Kupferberg. Det är ju mycket populärt nu att ge ut böcker på ämnet 1001 saker att se/läsa/göra innan man dör. Men den här boken är lite annorlunda i sitt slag. Originalet gavs ut redan 1961 med titeln 1001 Ways To Live Without Working. Bakhåll har nu gett ut den på svenska. Och här kan man alltså få sig till livs en hel del tips på hur man kan leva livet lite mer avslappnat. Författaren Tuli Kupferberg var på 1960-talet med i den amerikanska anti-etablissemanget-rockgruppen The Fugs. Han har också ett eget teve-program som han sänder på en lokal tevekanal i New York där han bor. Programmet heter Revolting News. Den intresserade kan se programmen här.

Boken bjuder på tänkvärda, sjuka, roliga, knasiga, larviga och en del normala tips. En hel del av tipsen fick mig att skratta högt medan andra fick mig att skaka på huvudet och fundera på om allt står rätt till hos författaren. Hur som helst är det en humoristisk bok och kräver inte några större läsinsatser. Här är ett urval av bokens tips. Läs och begrunda.

*Ät munkarna runtom de bortslängda hålen
*Upptäck Amerika
*Recensera böcker (!)
*Stjäl böcker
*Skriv böcker
*Tryck böcker
*Ät böcker
*Skicka brev utan frimärke adresserat till dig själv. Ange den rätta adressaten som avsändare
*Bevara allt du äger i två hundra år och sälj det sen som antikviteter
*Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten
*När tillfället knackar på dörren, knacka tillbaka
*Spara tid (och sälj den för pengar eftersom "tid är pengar")
*Slösa inte bort tid och pengar på att läsa sånt här (för tid är pengar)

07 juni, 2009

Tag - you're it!

Den här listan hittade jag på bloggen Ett hem utan böcker.

Böckerna markeras på följande sätt:
Bold
the ones you’ve read, or are reading,
* means you´ve never heard of them,
+ means you own them,
Italicize the ones you want to read
Leave blank the ones that you neither want to read nor don’t want to read
Red (eller stryk över, om det går i din blogg) the ones you have no desire to read
If you are reading this, tag, you’re it!

1. The DaVinci Code (Dan Brown)
2. Pride and Prejudice (Jane Austen)
3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee)
4. Gone With The Wind (Margaret Mitchell)
5. +The Return of the King (Tolkien)
6 +The Fellowship of the Ring (Tolkien)

7. +The Lord of the Rings: The Two Towers (Tolkien)
8. Anne of Green Gables (L.M. Montgomery)
9. Outlander (Diana Gabaldon)
10.
*A Fine Balance (Rohinton Mistry)
11. +Harry Potter and the Goblet of Fire (Rowling)
12. Angels and Demons (Dan Brown)
13. +Harry Potter and the Order of the Phoenix (Rowling)
14. *A Prayer for Owen Meany (John Irving)
15. Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)
16. +Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Rowling)
17. *Fall on Your Knees (Ann-Marie MacDonald)
18. The Stand (Stephen King)
19. +Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Rowling)
20. Jane Eyre (Charlotte Bronte)
21 +The Hobbit (Tolkien)
22. The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)

23. Little Women (Louisa May Alcott)
24. *The Lovely Bones (Alice Sebold)
25. Life of Pi (Yann Martel)
26. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
27. +Wuthering Heights (Emily Bronte)

28. +The Lion, the Witch and the Wardrobe (C. S. Lewis)
29. East of Eden (John Steinbeck)
30. Tuesdays with Morrie (Mitch Albom)
31. Dune (Frank Herbert)
32.
The Notebook (Nicholas Sparks)
33. *Atlas Shrugged (Ayn Rand)
34. +1984 (Orwell)
35. +The Mists Of Avalon
(Marion Zimmer Bradley)
36. *The Pillars of the Earth (Ken Follett)
37. *The Power of One (Bryce Courtenay)
38. *I Know This Much is True (Wally Lamb)
39. *The Red Tent (Anita Diamant)
40. The Alchemist (Paulo Coelho)
41. +The Clan of the Cave Bear (Jean M. Auel)
42. The Kite Runner (Khaled Hosseini)
43. Confessions of a Shopaholic (Sophie Kinsella)
44. The Five People You Meet In Heaven (Mitch Albom)
45. +
The Bible
46. Anna Karenina (Tolstoy)
47.
The Count of Monte Cristo (Alexandre Dumas)
48. *Angela’s Ashes (Frank McCourt)
49. The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
50. *She’s Come Undone (Wally Lamb)
51. *The Poisonwood Bible (Barbara Kingsolver)
52. A Tale of Two Cities (Dickens)
53. *Ender’s Game (Orson Scott Card)
54. Great Expectations (Dickens)
55. +The Great Gatsby (Fitzgerald)
56. *The Stone Angel (Margaret Laurence)
57. +Harry Potter and the Chamber of Secrets (Rowling)
58. +The Thorn Birds (Colleen McCullough)
59. The Handmaid’s Tale (Margaret Atwood)
60. The Time Traveller’s Wife (Audrey Niffenegger)
61. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
62. *The Fountainhead (Ayn Rand)
63. War and Peace (Tolstoy)
64. Interview With The Vampire (Anne Rice)
65. *Fifth Business (Robertson Davis)
66. *One Hundred Years Of Solitude (Gabriel Garcia Marquez)
67. The Sisterhood of the Traveling Pants (Ann Brashares)
68. Catch-22 (Joseph Heller)
69. Les Miserables (Hugo)
70. The Little Prince (Antoine de Saint-Exupery)
71. Bridget Jones’ Diary (Fielding)
72. *Love in the Time of Cholera (Marquez)
73. Shogun (James Clavell)
74. +The English Patient (Michael Ondaatje)
75. +The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett)
76. *The Summer Tree (Guy Gavriel Kay)
77. *A Tree Grows in Brooklyn (Betty Smith)
78. The World According to Garp (John Irving)
79. *The Diviners (Margaret Laurence)
80. *Charlotte’s Web (E.B. White)
81. *Not Wanted On The Voyage (Timothy Findley)
82. +Of Mice and Men (Steinbeck)
83.
*Rebecca (Daphne DuMaurier)
84.
*Wizard’s First Rule (Terry Goodkind)
85.
Emma (Jane Austen)
86.
Watership Down (Richard Adams)
87. Brave New World (Aldous Huxley)
88. *The Stone Diaries (Carol Shields)
89. *Blindness (Jose Saramago)
90. *Kane and Abel (Jeffrey Archer)
91. *In The Skin Of A Lion (Ondaatje)
92. Lord of the Flies (Golding)
93. *The Good Earth (Pearl S. Buck)
94. The Secret Life of Bees (Sue Monk Kidd)
95. The Bourne Identity (Robert Ludlum)
96. *The Outsiders (S.E. Hinton)
97. +White Oleander (Janet Fitch)
98. *A Woman of Substance (Barbara Taylor Bradford)
99. *The Celestine Prophecy (James Redfield)
100. Ulysses (James Joyce)



Listan är visserligen på engelska då den från början kommer från en engelsk sida. Jag har dock markerat alla böcker som jag läst, även om jag läst den svenska översättningen.

Hermann Hesse - Knulp

Först ut på min blogg att recenseras blir Knulp av Hermann Hesse. Boken har nyligen givits ut av förlaget Bakhåll som är ett av mina favoritförlag just nu.

Knulp handlar om en man som lever sitt liv på luffen. Knulp gillar inte att arbeta och vill inte känna sig bunden av något här i livet. Han har utarbetat sitt luffarliv till en levnadskonst. Under sina år har han lärt känna många människor som med glädje öppnar sina hem för honom när han kommer på besök. Officiellt livnär han sig som gesäll och han är mycket noga med att sköta om sin gesällbok så att lagens långa arm inte kan sätta dit honom för att stryka omkring på vägarna. Han har en oerhörd förmåga att lära sig saker genom att lyssna och behärskar därför många yrken, om än kanske inte rent praktiskt.
Man skulle kunna tro att Knulp skulle vilja slå sig till ro, men han avundas inte sina medmänniskor och vänner som i hans ögon lever ett väldigt ofritt liv. Däremot är det många som avundas Knulp att han inte har ansvar för någon annan än sig själv. Knulp är dock en väldigt finkänslig och belevad man som kommer med små anekdoter som gör att livet känns lite lättare för hans vänner.

Det här är nog mitt favoritstycke i boken. En liten betraktelse av Knulp:

"-Varje människa har sin egen själ, som inte låter sig beblandas med någon annans. Två människor kan mötas, tala med varandra och vara tillsammans. Men deras själar är som blommor, var och en fast rotad på sin plats, och den ena kan inte ta sig över till den andra, ty då måste den lämna sina rötter, och det är just vad den inte kan. Blommorna sänder ut sin doft och sina frön, eftersom de gärna vill nå varandra, men en blomma kan inte förflytta fröet till dess rätta plats, det måste vinden sköta, och den blåser när, hur och vart den vill."

Knulp är en kortroman som är lättläst och framförallt tänkvärd. Särskilt i våra tider där många fastnat i ekorrhjulet. Knulp är härligt befriande läsning om ett annorlunda liv och leverne.
Hermann Hesse är mest känd för sina böcker Siddharta och Stäppvargen. Siddharta läste jag för många år sedan men börjar bli sugen på en omläsning.

Välkommen!

Hej och välkommen till min blogg där jag kommer att blogga om min stora last här i livet. Böcker. Har varit en bokmal i hela mitt liv. Läsandet går dock i vågor, som allt annat här i livet. I början av året var ett av mina nyårslöften att jag skulle läsa minst 100 böcker under 2009. Till dags dato har jag avverkat 48 böcker. Men detta innefattar inte bara skönlitteratur, utan även böcker som exempelvis Till matens försvar av Michael Pollan. Jag har en ganska bred smak när det gäller litteratur och älskar skräck, deckare och thrillers. Men det blir ganska blandad kompott. Här är ett urval av de böcker som jag läst hittills i år:

Fannie Flagg - Standing in the rainbow
John Ajvide Lindqvist - Människohamn
H.G. Wells - The time machine
Carson McCullers - The heart is a lonely hunter
Washington Irving - The legend of Sleepy Hollow
Mia Coutu - Sömngångarland
Keri Hulme - The bone people
Stephen King - Duma Key
Marie Hermanson - Musselstranden
Mitch Albom - Fem personer du möter i himlen

Och här ett urval av böcker ur min gigantiska att-läsa-hög:
Laura Palmers hemliga dagbok
Dominique Lapierre - Glädjens stad (omläsning)
Joseph Conrad - Heart of darkness
Andrew Davidson - The Gargoyle
Henry David Thoreau - Walden
Charles Dickens - Bleak House
Sara Paborn - Släktfeber
Shaun Hutson - Twisted Souls
Mashaweta Devi - Branden i hjärtat

Som ni ser är det blandad litteratur både på svenska och engelska. Sedan jag upptäckte den underbara siten BookMooch har jag markant ökat mitt läsande av engelsk litteratur. Det får räcka som första inlägg. Jag hoppas du kommer att trivas med min blogg.

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...