söndag 7 juni 2009

Hermann Hesse - Knulp

Först ut på min blogg att recenseras blir Knulp av Hermann Hesse. Boken har nyligen givits ut av förlaget Bakhåll som är ett av mina favoritförlag just nu.

Knulp handlar om en man som lever sitt liv på luffen. Knulp gillar inte att arbeta och vill inte känna sig bunden av något här i livet. Han har utarbetat sitt luffarliv till en levnadskonst. Under sina år har han lärt känna många människor som med glädje öppnar sina hem för honom när han kommer på besök. Officiellt livnär han sig som gesäll och han är mycket noga med att sköta om sin gesällbok så att lagens långa arm inte kan sätta dit honom för att stryka omkring på vägarna. Han har en oerhörd förmåga att lära sig saker genom att lyssna och behärskar därför många yrken, om än kanske inte rent praktiskt.
Man skulle kunna tro att Knulp skulle vilja slå sig till ro, men han avundas inte sina medmänniskor och vänner som i hans ögon lever ett väldigt ofritt liv. Däremot är det många som avundas Knulp att han inte har ansvar för någon annan än sig själv. Knulp är dock en väldigt finkänslig och belevad man som kommer med små anekdoter som gör att livet känns lite lättare för hans vänner.

Det här är nog mitt favoritstycke i boken. En liten betraktelse av Knulp:

"-Varje människa har sin egen själ, som inte låter sig beblandas med någon annans. Två människor kan mötas, tala med varandra och vara tillsammans. Men deras själar är som blommor, var och en fast rotad på sin plats, och den ena kan inte ta sig över till den andra, ty då måste den lämna sina rötter, och det är just vad den inte kan. Blommorna sänder ut sin doft och sina frön, eftersom de gärna vill nå varandra, men en blomma kan inte förflytta fröet till dess rätta plats, det måste vinden sköta, och den blåser när, hur och vart den vill."

Knulp är en kortroman som är lättläst och framförallt tänkvärd. Särskilt i våra tider där många fastnat i ekorrhjulet. Knulp är härligt befriande läsning om ett annorlunda liv och leverne.
Hermann Hesse är mest känd för sina böcker Siddharta och Stäppvargen. Siddharta läste jag för många år sedan men börjar bli sugen på en omläsning.

2 kommentarer:

fiaisreading sa...

Siddharta har jag länge tänkt läsa och nu verkar även Knulp gå upp på "att läsa-listan"!

Hellre barfota än boklös sa...

Vad kul!

Related Posts with Thumbnails