04 oktober, 2009

Lena Kallenberg - Apelsinflickan

Apelsinflickan av Lena Kallenberg kom ut på En bok för alla i deras senaste utgivning. Den utspelar sig under åren 1882-1883 och handlar om den unga flickan Signe som växer upp på ett barnhem i Stockholm. På barnhemmet har Signe en jämngammal vän som heter Alice, vars mamma försörjde sig som hora. Signe får så småningom en anställning som piga hos en familj på Värmdö och tvingas skiljas från Alice. Livet som piga är inte lätt och Signe finner något oväntat en vän i hunden Ludde som tyr sig till henne. En dag får Signe dessutom veta att vänninnan Alice inte längre finns bland de andra på barnhemmet och hon tror genast att hon har dött och sörjer den enda vän hon någonsin haft i livet. Efter att husbonden på gården våldtagit Signe bestämmer hon sig för att rymma därifrån, trots de hot som hon fått från husbond om vad man gör med förrymda pigor. Som hemlös i Stockholm får hon det inte lätt. Men mot alla odds så klarar Signe sig och finner nya vänner som hjälper henne. Hon letar också efter Alice's grav men hittar henne istället i livet, med det skamliga yrket som hora eller även kallad apelsinflicka. Genom att låtsas sälja apelsiner kan de utöva sitt yrke tämligen riskfritt. Men bara om de är registrerade vid den statliga Prostitutionsbyrån och går på regelbundna kontroller för att se att ingen bär på någon sjukdom. Dessa kontroller är naturligtvis inte för att skydda kvinnorna som försörjer sig genom att sälja sina kroppar utan det är enbart för att skydda männen! Ingenstans finns några regler för hur männen ska behandla kvinnorna, utan de ses nästan som kreatur. Apelsinflickan är en glimt av hur verkligheten tedde sig för många kvinnor för omkring hundra år sedan då prostitution var laglig i Sverige. Samtidigt som det är en historisk roman är den också väldigt aktuell i debatten om prostitution och trafficking där män(niskor) profiterar på kvinnors kroppar.

Jag har tidigare läst Coola krogen av Lena Kallenberg, en bok som jag tyckte mycket om. Hon brukar kallas för arbetarförfattare och av de två böcker som jag har läst av henne så kan jag väl inte annat göra än att hålla med om det. Coola krogen är en skildring av det tuffa livet i restaurangbranschen i Stockholm med kriminalitet och kanske främst hur kvinnors villkor ser ut. Kanske kan man kalla Kallenberg för en feministisk arbetarförfattare eftersom hon skildrar arbetarvillkoren för kvinnor både nu och då? Det spelar ingen roll vad man kallar hennes böcker, hon är väl värd att läsas. Apelsinflickan har en fortsättning som heter Stockholmskärlek och den boken läggs genast till min att-läsa-lista.

Lena Kallenberg - Apelsinflickan
En bok för alla
ISBN: 978-91-7221-574-0

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...