16 oktober, 2009

Arnaldur Indriðason - Frostnätter

I Frostnätter är det två parallella fall som Erlendur utreder så där vid sidan av på sin egen fritid. För det förekommer inga officiella utredningar. En kvinna hittas död i en sommarstuga och allt tyder på att hon har begått självmord. Men som den envise polisman han är börjar Erlendur ändå att nysta i kvinnans privatliv. Det visar sig att hennes pappa dog under vad som antogs vara en olycka men som ständigt har plågat kvinnan i hennes vuxna liv. Hennes mor dog i cancer och efter det blir kvinnan besatt av att ta reda på om det finns ett liv efter detta. Hon besöker ett medium för att försöka få kontakt med sina avlidna föräldrar, och genom mediet får hon en varning att hon måste vara försiktig. Allt eftersom Erlendur lyckas luska ut saker om hennes och även den äkta makens förflutna upptäcker han att allt inte står rätt till. Maken, som är läkare, har skelett i garderoben och och Erlendur är övertygad om att han på något vis har med sin frus död att göra.

Alla som har läst någon eller några av de föregående böckerna om Erlendur vet att hans brors försvinnande under en snöstorm ständigt förföljer honom. Därför är han också intresserad av andra försvinnanden och i den här boken vill han inte riktigt släppa två gamla fall som till synes inte har med varandra att göra. Två ungdomar försvann för länge sedan och av dem hittade man inte ett spår. Erlendur är som sagt besatt av försvinnanden och släpper inte dessa fall i första taget. Han åker runt på Island och drar i lösa trådar lite varstans. Pappan till den ena av de försvunna ungdomarna ligger för döden och Erlendur vill så gärna kunna ge honom ett svar på vad som hände hans son. Ledtrådarna till vad som har hänt ungdomarna är väldigt vaga. Klarar han att lösa gåtan innan mannen dör?

Som vanligt är även hans röriga privatliv ständigt närvarande. Dottern och sonen som har missbruksproblem och exfrun som han knappt har pratat med sen de gick skilda vägar. Efter att ha läst ut den senaste boken i serien om den isländske polisen Erlendur Sveinsson så funderar jag på varför de två första böckerna inte getts ut på svenska? Jag har läst alla de föregående böckerna som finns översatta och är faktiskt lite nyfiken på de övriga böcker av Indriðason som inte finns på svenska än. Jag hoppas att det kommer så småningom. Indriðason är verkligen en av mina favoriter bland dagens deckarförfattare. Det är också något visst med att böckerna utspelar sig på Island. De brott som begås blir nästan lite som Morden på Rue Morgue, de begås i ett slutet rum. Fast här är det Island som är det slutna rummet. Mördaren eller de människor som figurerar i försvinnanden kan ju inte bara upphöra att existera. För man kan ju inte bara försvinna från en ö hur som helst utan att lämna några spår efter sig. Om du gillar Indriðasons andra böcker om Erlendur kommer du inte bli besviken på Frostnätter. Den rekommenderas varmt.

Arnaldur Indriðason - Frostnätter
Norstedts
ISBN: 978-91-1-302005-1

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...