måndag 12 oktober 2009

Så sparar du pengar och hjälper miljön!

Sophie Hedenstierna var 18 år när hon skrev den här boken som ett specialarbete i skolan. Hon gjorde det för att hon ville göra en insats och för att på ett konkret sätt visa på vilka vinster som följer om man lever lite mer miljövänligt. Det är inte bara miljön som är en vinnare utan även din plånbok. Hon menar att de gamla klyschorna "dra sitt strå till stacken" och "många bäckar små" måste börja tas på allvar. För många små vardagliga förändringar ger resultat. Och i hennes bok finns det många tips att ta till sig om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck och samtidigt spara en slant.

Ur boken:
Byt ut köttet mot kyckling. Du sparar 700 kr och minskar dina utsläpp av växthusgaser med drygt 60 kg på ett år.

Släng mindre mat! Du sparar omkring 8900 kr per år och hushåll samt minskar dina utsläpp med 400 kg växthusgaser i ett hushåll på två personer.

Välj bort läsken. Du sparar 845 kr och minskar dina utsläpp med 85 kg per år.

Fyll diskmaskinen. Du sparar 370 kr och minskar dina utsläpp med 22.5 kg koldioxid per år.

Det finns totalt 70 tips i boken begagnar man sig av dessa tips så sparar man med andra ord en hel del pengar. Och det är väl en bra anledning om någon att välja att leva lite lättare på jorden? Omslaget på boken är utformad som en löpsedel vilket jag tycker är lite extra kul. Klimathotet borde verkligen uppmärksammas mer på löpsedlarna. Visst, kvällstidningarna har varit hyfsat duktiga på att skriva om vad vi kan göra för miljön. Men något som är ännu viktigare är att våra politiker tar sitt ansvar för det behövs att hela samhället ställer om till ett mer hållbart sådant. Men till dess får vi göra vad vi kan. Och här kommer Sophies bok väl till pass.

Sophie Hedenstierna - Så sparar du pengar och hjälper miljön!
Bokverket
ISBN: 978-91-973347-4-7
Köp boken här.

2 kommentarer:

Linnea sa...

Vilken bra bok! Jag är en riktig miljömupp själv, så jag uppskattar verkligen sådana här böcker. :)
Dessvärre misstänker jag att just den här boken inte kommer att få särskilt stor genomslagskraft. Det är för få som lyssnar på 18-åringar och jag vet heller inte vad hon har för källor/om hon har räknat på allt själv (men det kanske hon i och för sig beskriver mer i boken), så folk kanske inte tar den på allvar? Tyvärr tenderar ju sådana här böcker att bara läsas av de som redan är insatta. =(
Ett kanonbra specialarbete i alla fall!

Bokverket sa...

Kanske andra 18-åringar? Hoppeligen! Har själv ingen i den åldern.

Hälsningar

Göran Fagerström

PS. Det var jag som trodde på henne och gav ut den. Skolor och bibliotek har köpt, vilket ju är jätteroligt.

Related Posts with Thumbnails