29 februari, 2012

Bli Bloggare för varenda unge


UNICEF/Josh Estey

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över.
Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad.
UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.
På unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att blogga, twittra eller "facebooka" om barns rättigheter.
Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.
Du kan göra större skillnad än du tror.

Ps. Vill du gå med i vårt nätverk bloggare för varenda unge - läs mer här!

 UNICEF/Donna DeCesare

28 februari, 2012

Ett arabiskt vemod


Vad svårt det är att skriva om en bok när det gått ett litet tag sedan den blev utläst. Att man aldrig lär sig att skriva ner de där funderingarna man har medan man läser boken och dagarna därefter. Dags att skaffa en liten anteckningsbok avsedd för alla bokliga tankar som dyker upp under läsandets gång? Ett arabiskt vemod är till viss del självbiografisk. Men hur mycket som är taget från författarens eget liv är som alltid svårt att veta. Det spelar heller ingen roll för läsupplevelsen. När jag läser den här boken blir det som en slags uppgörelse med mina egna fördomar om andra kulturer. Även om jag försöker att vara öppensinnad så finns de där fördomarna ändå. Men som jag ogillar dem och jag försöker verkligen mota bort dem när deras fula tryne visar sig. Det känns därför extra befriande att läsa en bok som Ett arabiskt vemod, eller Sånt jag berättar för Allah där det så tydligt framgår att vi är alla människor med samma behov, samma tankar, samma slags kärlekstörst och drömmar, you name it!

Små, oberoende förlag som Elisabeth Grate Bokförlag gör verkligen en kulturell välgärning med varje utgiven bok. Utan dessa småförlag skulle Sverige vara ett mycket fattigt land. Tack!

Vad boken handlar om kan du läsa här.


Abdellah Taïa - Ett arabiskt vemod
Originaltitel: Une mèlancolie arabe
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
ISBN: 9789186497156

27 februari, 2012

Mitt bokreafynd



Kunde bara inte låta bli att köpa denna snygga tygkasse när jag beställde, mitt hittills, enda köp från bokrean.

25 februari, 2012

Förlagens jakt på nästa bästsäljare

Läste just en intressant artikel om det här med att skicka in manus till förlag, vad det är förlagen söker efter. Artikeln avslutas med en lista på vad förlagen gillar, respektive inte gillar. Bra punkter att tänka över innan man skickar in. Jag sitter för övrigt fortfarande och väntar på att de där refuseringsbreven skall dyka upp. Så har jag snart skrivit färdigt ett utkast till ett annat manus. Får se om det blir något vettigt av det att skicka in så småningom. Det där sista rådet i artikeln, om att inte ge upp, nej det tänker jag inte göra i första taget.

23 februari, 2012

Jag vill också vara en bok

Öppnar Erica Jongs bok Förföra demonen och hinner inte mer än att läsa följande citat av Amos Oz innan jag fullkomligt älskar boken.

När jag var liten ville jag bli en bok när jag blev stor. Inte författare. Människor kan bli dödade som myror. Författare är inte heller svåra att döda. Med det är böcker. Hur systematiskt man än försöker förstöra dem finns det alltid en chans att en kopia dyker upp och fortsätter att avnjuta ett hyllskyddat liv i ett hörn av något avlägset bibliotek någonstans i Reykjavik, Valladolid eller Vancouver.

Jag har inte kommit så långt i boken men det lilla jag har läst verkar väldigt lovande.

22 februari, 2012

Dagen med stort B

Idag börjar årets bokfest med stort B! Bokreans första dag och jag står inte och hänger på dörren. Jag är en bekväm e-kund och har bokat en (1!) bok på nätrean. Shakespeare and Company av Sylvia Beach. Därmed inte sagt att det kan bli fler böcker under reans gång. ;-) Numera har ju varenda liten mataffär en bokrea vilket gör att det lätt kan slinka ner både en och annan bok som får samsas bland morötterna och potatisen.

Har du köpt något på bokrean än och vad är ditt bästa bokreaköp?

20 februari, 2012

The Life of Charles Dickens

För alla som inte orkar läsa de tjocka biografierna som finns. Här är en kortversion av hans liv.

19 februari, 2012

Graffitins historia


LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för både barn och vuxna, såväl skönlitteratur som faktaböcker. Graffitins historia berättar med lättläst text hur graffitin uppstod på gatorna i Philadelphia och New York och hur graffitikulturen ser ut idag. Boken är blandning av lättläst text och fina bilder av graffiti av alla de slag; från vikingagraffiti till nutidens.

Malcolm Jacobson - Graffitins historia
Förlag: LL-förlaget
ISBN: 978-91-7053-359-4

17 februari, 2012

Nu blev jag alldeles till mig i trasorna...

Ögnade igenom min bloggroll för att se om det fanns några intressanta inlägg från bloggarna jag har lagt till där fastnade jag för inlägget med rubriken Tom-All-Alone's och när jag väl klickat mig dit blev jag alldeles till mig. Tom-All-Alone's härrör från Bleak House av Charles Dickens, en av mina favoriter av de böcker jag hittills läst av honom.
 


Omslaget är sjukt snyggt och den låter vääldigt spännande:

London, 1850. Fog in the air and filth in the streets, from the rat-infested graveyard of Tom-All-Alone's to the elegant chambers in Lincoln's Inn Fields, where the formidable lawyer Edward Tulkinghorn has powerful clients to protect, and a deadly secret to hide. Only that secret is now under threat from a shadowy and unseen adversary - an adversary who must be tracked down at all costs, before it's too late. Who better for such a task than young Charles Maddox? Unfairly dismissed from the police force, Charles is struggling to establish himself as a private detective. Only business is slow and his one case a dead end, so when Tulkinghorn offers a handsome price for an apparently simple job Charles is unable to resist. But as he soon discovers, nothing here is what it seems. An assignment that starts with anonymous letters leads soon to a brutal murder, as the investigation lures Charles ever deeper into the terrible darkness Tulkinghorn will stop at nothing to conceal.Inspired by Charles Dickens' masterpiece "Bleak House", "Tom-All-Alone's" is a new and gripping Victorian murder mystery which immerses the reader in a grim London underworld that Dickens could only hint at - a world in which girls as young as ten work the night as prostitutes, unwanted babies are ruthlessly disposed of, and those who threaten the rank and reputations of great men are eliminated at once, and without remorse.

Finns på bland annat Book Depository att köpa. Den här blir svår att motstå...  Förhoppningsvis är den lika bra som den låter och inte är en sån där bok som låter så himla bra men som sedan visar sig vara en riktig besvikelse. Om jag bestämmer mig för att köpa den här boken tror jag att jag gör bäst i att inte ha för höga förhoppningar. Hur som helst, tusen tack för tipset Ett hem utan böcker!
 

Sånt jag berättar för Allah


Jbara låter den stinkande gamle Miloud knulla henne för en bägare av sin favorityoghurt. Han lovar henne att så länge hon har könshåret kvar har hon inte förlorat oskulden helt. Trots det börjar hennes mage snart att växa och när hennes graviditet blir uppenbar för föräldrarna slänger de helt sonika ut henne. Hon har dragit skam över familjen. Jbara flyr till storstan. Den enda packningen är den som finns i den rosa resväska som ramlade av en förbipasserande buss och som Jbara tagit hand om. Med hjälp av innehållet i resväskan skapar sig Jbara en ny identitet. Hon måste fortfarande sälja sin kropp för att överleva. När hon börjar tjäna så mycket pengar att hon kan skicka hem dem till sin familj tar de villigt emot dem, tillsammans med Jbaras lögn om vad hon arbetar med. Gemensamt för samtliga män, som passerar Jbaras liv, är att alla betraktar henne som ett objekt. Ingen ser personen Jbara, den starka, unga kvinnan som finns innanför den hårda mur hon har varit tvungen att resa omkring sig.

Sånt jag berättar för Allah går snabbt att läsa och lämnar en inte oberörd. Det är inte svårt att bli förbannad på alla som anser sig ha rätt att utnyttja en ung kvinna och samtidigt se ner på henne. Jag blir så arg och så ledsen över hennes öde. Det riktigt kokar i mig när jag läser boken.

Saphia Azzeddine - Sånt jag berättar för Allah
Originaltitel: Confidences à Allah
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789170375545

Andra som skrivit om Sånt jag berättar för AllahBokform, Bokhyllan i Pepparkakshuset, Nerikes Allehanda, Svenska Dagbladet.

16 februari, 2012

Lovande biografiläsning



Den här fina boken landade i min brevlåda igår. Har börjat läsa och den verkar riktigt bra. Mer lättläst och underhållande än den sega biografin av Peter Ackroyd (som jag har kommit nästan halvvägs in i och ska läsa ut, så småningom...). Återkommer senare med en mer utförlig recension av Charles Dickens: A Life.

15 februari, 2012

Brev till Charles Dickens

Jag hittade det här fina brevet/hyllningen till Charles Dickens, skrivet av Claire Tomalin. Ett fint brev till den store författaren.

Och för den som inte har tid att läsa hans böcker (jag tänker på mitt föregående inlägg) bjuder The Guardian på sammandrag av några av hans böcker. Vad sägs om att läsa David Copperfield på högst ett par minuter? Eller Great Expectations och Bleak House.

Nu ska jag sluta tjata om Charles Dickens... Idag i alla fall...

Charles Dickens är för svår

Det menar i alla fall Claire Tomalin som har skrivit biografin Charles Dickens: A life, eftersom dagens unga inte läser Dickens i samma utsträckning som förr. Barn spenderar för mycket tid framför dumburken, menar Tomalin i en intervju. De har inte förmågan att koncentrera sig längre stunder när det gäller exempelvis läsning.

Vad tror du? Är det så att barn idag inte klarar av koncentrera sig på att läsa böcker och hellre spenderar tid framför teven eller datorn istället där det är snabba intryck som gäller? Tyvärr, tror jag att Tomalin har en poäng där. Vilket är oerhört synd, eftersom läsning av böcker ger så mycket för, inte bara läsförståelse, utan även hur ens världsbild formas.

14 februari, 2012

En gammal favorit


Jag kommer ihåg hur mycket jag tyckte om den här boken när jag var liten. När boken gavs ut var jag åtta år och det var nog en lämplig ålder för den här typen av sagobok. Stalltrollet bor i en ladugård och hjälper familjen att ta hand om deras djur. Som tack för hjälpen ser den gamla farmodern till att spara undan en bit av den första brödkakan från varje bak. Den biten gav hon sedan till stalltrollet. Ibland fick Matilda, hennes barnbarn, följa med. Matilda ville så gärna se trollet, men han var så fasligt rädd för människor. När äldste sonen Hjalmar tar över gården får det lilla stalltrollet ett slit. Hjalmar är lat och duger inte till att vara bonde. Stalltrollet får jobba hårt och en dag tröttnar han och ger sig av. Hur ska det gå för djuren på gården och hur ska det lilla trollet klara sig ute i den vida världen?

Åh, så spännande den här boken var att läsa som barn! Jag tror faktiskt att jag tycker lika mycket om den idag som jag gjorde då. Stalltrollet är modig och tar verkligen ingen skit!

Ilon Wikland har illustrerat de fina bilderna i boken.

Elisabeth Hjortvid - När stalltrollet flyttade
Förlag: Alla Barns Bokklubb
ISBN: 91-510-4297-5

13 februari, 2012

Det bidde en liten reabeställning


Efter att noga ha tänkt igenom mina tidigare reasynder (jag har olästa böcker från förra årets bokrea) bantade jag ner listan till en (1) bok som jag bara måste ha. Shakespeare and Company, av Sylvia Beach, grundare av bokhandeln Shakespeare and Company i Paris. Den var jag bara tvungen att ha! 79 spänn på Adlibris, för den svenska utgåvan.


Jag hade ett presentkort på CDON också, och det slank visst ner lite pocketböcker därifrån. Slutsumman landade på 46 kronor för tre böcker som jag velat läsa länge. Syndaflodens år av Margaret Atwood och två böcker om skrivande. Förföra demonen: att skriva för livet av Erica Jong, och Ordets makt och vanmakt: mitt skrivande liv av Jan Guillou. 

Rutiga kokboken


Äntligen har jag en ordentlig grundkokbok som håller ihop. Min gamla kokbok har hängt med sedan jag flyttade hemifrån. Pärmen har försvunnit någonstans, och merparten av registret är också puts väck! När jag har letat efter ett recept har jag mestadels fått lita till mitt minne. Kokboken är dock välanvänd och för det mesta har jag hittat ett recept snabbt ändå. Men man kan ju inte ha en trasig kokbok hur länge som helst. Så nu står ett helt (nåja, några små skavanker har den hunnit få) exemplar av Rutiga kokboken i hyllan bland mina andra kokböcker.

Rutiga kokboken är utgiven av ICA Bokförlag och innehåller, i runda släng, 1500 recept indelat i tydliga kategorier. En bra grundkokbok som man sedan kan komplettera med andra kokböcker efter tycke och smak. Det är nu några månader sedan den damp ner i min brevlåda och jag har använt den en hel del. Tydliga och bra recept, med många fina bilder. Även om många recept inte är vegetariska så passar den ändå i det vegetariska hemmet. Det finns en hel del vegetariska rätter och som icke-köttätare behöver man kanske också kolla upp hur man gjorde den där vitsåsen nu igen.

Tips! Rutiga kokboken finns med på årets bokrea hos Adlibris, Bokus, CDON..

12 februari, 2012

Många sökningar på Dickens

Det märks att det är jubileum för Charles Dickens i år. Jag har nog aldrig haft så många besökare som på den senaste tiden. Sökord som är relaterade till denne författare är klart i majoritet just nu. Kul tycker jag och hoppas att han får nya läsare i och med jubileet. Själv fortsätter jag idogt med min egen Dickensutmaning, som har tagit lite längre tid än vad jag hade tänkt från början. Skam den som ger sig!

Ernest Hemingway - Den gamle och havet






Det är länge sedan Santiago, den gamle fiskaren, fått något napp. I 84 dagar åker han ut i sin båt för att återkomma tomhänt. De andra byborna tänker att han är slut som fiskare, han är för gammal, han har tappat gnistan. Men Santiago ger inte upp, han vet att han fortfarande kan. På den 85.e dagen åker han lite längre ut på havet och den här gången får han napp. Han har fångat en 700 kilo tung svärdfisk. I flera dygn kämpar han mot havet, mot hajar, mot hungern, mot sömnen, för att få den stora fisken in till land och visa de andra att han, Santiago, fortfarande är någon att räkna med.

Bakhåll fortsätter sin utomordentliga utgivning. Den gamle och havet är en sådan där klassiker som jag tidigare bara har hört talas om men aldrig läst. Förrän nu. Jag är väldigt glad att jag gjorde det. Jag gillar verkligen bokens budskap. Att aldrig ge upp det man tror på, även om människor runt omkring en tvivlar. Någon gång vänder det och även om inte allt blir som man har tänkt sig har man lyckats.

Ett intressant och informativt efterord är skrivet av Christian Ekvall.

Ernest Hemingway - Den gamle och havet
Originaltitel: The Old Man and the Sea
Förlag: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742-337-9

Att köpa eller inte köpa

Det är ju den stora frågan så här i bokreatider. Det finns så många böcker som lockar och den mentala önskelistan blir bara längre och längre. Kan man leva på läsning en månad? För om jag skulle köpa alla de böcker jag vill ha skulle jag nog inte ha råd att äta... Nja, jag skulle nog bli väldigt grinig efter bara en dag utan mat så jag får nog korta ner listan rejält. När jag skriver det här står det, snett bakom ryggen på mig, några titlar från förra årets bokrea som jag ännu inte har läst. Jag försöker intala mig själv att de böcker jag köper på rean i år kommer jag garanterat att läsa. Nån gång borde jag ju kunna hålla det löftet.

08 februari, 2012

Test

Nu har jag, med hjälp av Vicky på Böcker etc, kommit underfund med hur man med ett par enkla knapptryckningar delar blogginlägg på bloggens Facebooksida. Tack för hjälpen!

Vad är ditt bästa tips från bokrean?

Nu går det att förhandsboka böcker från bokrean hos samtliga (?) bokhandlar på nätet. Vilken eller vilka böcker får man inte missa på bokrean? Har ni några måste-köp?

Hur gör man för att bli författare?

Frågeställaren, Molly, undrar hur man egentligen ska göra för att bli författare. Svaret får du här, i DN:s Fråga bibliotekarien.

Det viktigaste av allt är tydligen:

slå dig inte i slang med äldre skrivarmän. Nej Molly, jag vet att du tänkt tanken, men du ska inte. Skrivarmännen verkar eldigt samhällsomstörtande men under de vinstänkta kavajerna döljer sig ofta en kulturkonservativ självgodhet, vilken de gärna uttrycker genom att stolt klappa på sin mögliga debutbok och säga saker som: ”Sån här litteratur skrivs inte längre” medan ögonen flanerar Söderbergskt längs med din urringning. När de övergår till att berätta sövande anekdoter om bokmässan år 1997 alternativt fylle­sluddra över förytligandet av DN Kultur kommer du att pysa, men då är det försent. Din själ är redan såld – till Artur Lundkvist.

Läs resten av svaret och många andra frågeställningar här.

07 februari, 2012

Jane Eyre som seriealbum



Jag har skrivit om Argassos tidigare utgivning i serien Klassiska seriealbum, Macbeth och Frankenstein. Jag har gillat de båda tidigare utgåvorna och Jane Eyre gör mig inte besviken. Skillnaden denna gång är jag faktiskt inte vet handlingen i förväg. Ja, jag erkänner, jag har skitdålig koll på systrarna Brontë. Därför var det extra kul att läsa den här serieutgåvan och fastna så totalt i storyn, hela tiden med en tanke i bakhuvudet, jag måste läsa hela boken. Jag tror dessutom att jag fick nåt skräp i ögonen nånstans mot slutet av albumet...

Nu ser jag fram emot att se vilken klassiker Argasso väljer till nästa del i serien. För jag hoppas att det kommer en till. En pocketutgåva av Jane Eyre råkade förresten klickas hem så snart seriealbumet var utläst.

Charlotte Brontë - Jane Eyre, seriealbum
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 9789186579296

Hurra för Charles Dickens!

Idag är det 200 år sedan Charles Dickens föddes. Hurra hurra! utbrister jag.

Denna eminenta födelsedag påminner mig om den där Dickensutmaningen som jag aldrig tog mig igenom. Jag kan för den delen inte påminna mig om att jag fullföljt en enda utmaning så jag hoppas han inte tar det personligt. Dags att ta tag i min Dickensläsning hur som helst. Kanske ska jag unna mig att köpa den där Dickensboxen med BBC:s filmatiseringar av hans böcker, som jag har suktat efter så länge. Det är mycket frestande...

Hur kopplar man bloggen till Facebook?

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och kopplat bloggens facebooksida till twitter (hoppas jag) men hur sjutton gör man för att blogginläggen automatiskt ska dyka upp på facebooksidan? Jag fattar ingenting. Någon klok som kan hjälpa en oteknisk människa?

06 februari, 2012

I denna ljuva sommartid...

Nej, förlåt, jag vet att det är svinkallt i hela Sverige och ingen fryser nog lika mycket som jag. Många längtar nog lite extra till sommaren just nu, och lite extra längtar man när man läser förlagens sommarkataloger som börjar titta fram, likt snödroppar om våren (kan det bli vår ute i naturen också, typ helst igår, tack!).


Här om dagen plockade jag fram en bok av Jeanette Winterson och blev helt betagen redan vid förordet (jag har inte läst hela boken ännu) och tänkte att jag gärna skulle vilja läsa en icke-fiktiv bok av henne. Och vad får jag se i Wahlström & Widstrands sommarkatalog om inte hennes självbiografiska Varför vara lycklig när du kan vara normal? Den måste jag bara läsa!


Så läser jag i Norstedts sommarkatalog och hittar en annan must-read och med ett litet fniss läser jag beskrivningen till Doktor Ozzy. Ozzy Osbourne har gett tips på ämnet hälsa och relationer i Sunday Times Magazine och här kommer nu ett urval av de tips och råd han har gett läsarna. Det här vill jag inte missa!

03 februari, 2012

Bokporrig fredag

Bilden kommer från Flavorwire

Jag fick ett tips på Facebook med en länk till siten Flavorwire och ett inlägg med de 20 vackraste bokhandlarna i världen. Sjukt snygga bilder och bilden ovan är en av mina favoriter därifrån och kommer från bokhandeln Shakespeare and Company som ligger i Paris. Det är en bokhandel som jag skulle kunna tänka mig att tillbringa åtskilliga timmar i!

Förlåt Bokomaten för att jag gör en mindre rumsren "pastisch" på dina återkommande festliga fredagar.

Jag kunde inte motstå

Igår damp ett eget exemplar av Crister Enanders Skiftande speglar ner i mitt brevinkast. Jag kunde inte motstå den där inre rösten som mässade om att köpa den. Det blev ju inte lättare att motstå ett inköp när h:ströms har så förmånliga priser när man prenumererar på någon av deras utgivningsserier, så jag fick hem boken för en hundring (+ porto).

Om nu bara kameran hade fungerat så hade ni också fått se en bild på den fina boken och dess nya ägare. Nu får ni helt enkelt föreställa er det hela. Jag ska fixa nytt batteri...snart...

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...