20 oktober, 2014

Läser just nu

Läser just nu den här boken och jösses vad spännande den är. Helt omöjlig att lägga den i från sig. Återkommer med mitt omdöme när den är utläst.

16 oktober, 2014

Att läsa-högen växer

Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen men livet har en förmåga att komma emellan. På sista tiden har det ramlat in lite recex som jag ser fram emot att läsa. En sak är i alla fall säkert - det blir en spännande läshöst.






21 september, 2014

Hipp hurra för Stephen King!

Idag fyller skräckmästaren Stephen King 67 år. Hipp hipp hurra!


Känner mig splittrad

Just nu har jag alldeles för många böcker på g samtidigt. Det blir lite splittrat och jag får svårt att koncentrera mig på läsningen. Jag får försöka ta mig i kragen och läsa en bok i taget. Det säger alltid min dotter till mig och jag kanske ska lyssna på henne. ;-)

17 september, 2014

Hercule Poirot lever vidare

Den som trodde att den sista boken om Hercule Poirot var skriven, trodde uppenbarligen fel. Sophie Hannah har skrivit en ny bok om privatdetektiven Poirot i Agatha Christies anda. Nyligen landade ett recensionsexemplar av boken i min brevlåda. Det ska bli intressant att läsa den.

15 september, 2014

100 antirasistiska boktips från LitteraturMagazinet

På grund av gårdagens valresultat har LitteraturMagazinet sammanställt en lista på antirasistisk litteratur. Där finns böcker som Anne Franks dagbok, Utrensning av Sofi Oksanen och Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Litteratur som har blivit än viktigare att läsa idag när vi vaknar upp till ett Sverige där den politiska kartan har ritats om. Mycket bra initiativ av LitteraturMagazinet.

06 september, 2014

Amanda Hellberg - Snögloben

Ett storslaget bröllop på Wytham Hall utanför Oxford slutar i ett brutalt mord på brudgummen, Theo de Vere. Bruden befinner sig i ett katatoniskt tillstånd och hennes blödarsjuke son är försvunnen. Maja Grå och hennes kollegor blir kallade till platsen. Det står snart klart att vissa detaljer i mördarens tillvägagångssätt stämmer väl överens med några ouppklarade mord på unga pojkar i början på 1990-talet. Ett av offren bror till Majas man. Ett faktum som Maja in i det längsta döljer för sina kollegor. Utredningen står still och en läcka inom den egna poliskåren omöjliggör att Maja fortsätter delta i utredningen. De övernaturliga "gåvor" hon har försökt dölja står snart att läsa på varenda löpsedel. Broderns grymma död har påverkat Jack djupt och genom det här fallet får Maja möjlighet att hjälpa Jack och hans familj att finna klarhet i vad som hände och en chans att gå vidare. Maja fortsätter därför på eget bevåg att göra efterforskningar trots att hon är bortkopplad från fallet. Det visar sig bli efterforskning med sitt eget liv som insats. Samtidigt strider Maja för att hon och Jack ska hitta tillbaka till varandra på grund av svåra händelser som skett tidigare.

Det här är första boken om Maja Grå som jag läser. Jag inser att jag borde ha börjat från början men samtidigt står det att böckerna är fristående från varandra. Ändå känns det lite frustrerande då det känns som om man har missat viktiga pusselbitar när det refereras till sånt som jag som ny läsare inte har en aning om. Jag lämnas med frågor och för att få svar på mina frågor måste jag läsa de tidigare delarna i serien. Styggelsen har jag fått lov att fjärrlåna och Döden på en blek häst lånade jag igår och kunde inte hålla mig från att börja läsa. Så står jag här med den eviga frågan: Varför har jag inte läst Amanda Hellbergs böcker tidigare?

04 september, 2014

Jag vann!

Jag hade den stora turen att vinna i Annikas utlottning av bokaskar i samband med den senaste bokbloggsjerkan. Vad roligt, det trodde jag inte. Tack så mycket, Annika och tack Nillas handelsbod!

03 september, 2014

Alla som INTE ska på Bokmässan räcker upp en hand!

Jag ska inte dit i år heller. Suck... Vilket år som helst ska jag ta mig i kragen och besöka den stora mässan i Göteborg. Medan ni andra planerar för mässan 2014 så får jag nog börja planera för 2015. ;-) Ett år minns jag att jag tröstshoppade jag på Röda Korset. Det kan hända att det blir en favorit i repris, eftersom jag i år inte får köpa några nya böcker. Då ska jag nog passa på och ta med mig en kasse utrensade böcker också. Jag hade i början av året en tanke att jag (så småningom) endast skulle äga de böcker jag kommer läsa om. Det kommer ta lång tid att komma fram till det målet kan jag säga. I somras började jag även sortera lite bland mina böcker och har kommit en liten bit på väg. Alla böcker som handlar om miljö, creative writing, ekonomi/frivillig enkelhet, vegetarianism/veganism och mat/kokböcker står nu tillsammans. Familjen King (Stephen, Owen, Tabitha och Joe Hill) förärades en egen hylla också. Någon gång inom en (förhoppningsvis) snar framtid tänkte jag införskaffa en bokhylla där jag ska ställa alla mina böcker inom skräckgenren. Kanske är det just det jag får ägna mig åt medan alla andra ränner på bokmässa - skräckhylleplanering. Det kan bli läckert...

01 september, 2014

Bokbloggsjerka

Det var längesedan jag deltog i en bokbloggsjerka men nu har Annika även med en utlottning så jag måste givetvis pröva lyckan.

Vad har du läst för spännande böcker i sommar?Jag tog mig äntligen för att läsa Hungerspelstrilogin och blev positivt överraskad. Fastnade direkt i böckerna. Nu återstår bara att se filmerna.

Om jag skulle vinna utlottningen av en bokask är det denna jag helst skulle vilja ha.

John Seymour - The Fat of the Land

I The Fat of the Land av John Seymour får man följa författaren och hans familj på deras resa till självförsörjande familj. Till en början lever Seymour och hans fru på en båt men när de får tillökning inser de hur opraktiskt det är med småbarn på en båt. De börjar därför se sig om efter en bit mark där de kan leva av det jorden ger. Till en början får de hyra mark och de lever mycket spartanskt. De enda inkomster de har är från Seymours skrivande och från hans frus krukmakeri. Det är inga stora summor och i övrigt får familjen försörja sig genom att odla sin egen mat eller genom byteshandel. Familjen Seymour har en stor bekantskapskrets och har ofta besökare i den lilla stugan. Besökarna får givetvis arbeta för mat och husrum, och det finns alltid något som behöver byggas eller lagas. Sen festar man loss på husets vin.

Det självförsörjande livet är ingen dans på rosor utan innebär mycket hårt slit men John Seymour vill för allt i världen inte byta ut sitt liv mot ett vanligt arbete. Så här skriver han i boken:

It is all very well to talk about "the fruits of the earth in their season", and very nice too: but it is nice to be able to eat tomatoes in April, or pork in August. Of course if you buy these things from the shop you can eat anything at any time of the year, but then you find you have to catch the eight-thirty every morning and go sit all day in a stuffy office to able to do so. If you do not want to catch the eight-thirty what you do is you grow these things for yourself, and preserve them. 

Och sen följer en beskrivning på hur de tar tillvara på allt de odlar och djuren de slaktar. Det är ett jävla slit rent ut sagt. Jag skulle inte själv vilja leva som självförsörjande men beundrar verkligen de människor som gör det. Mycket på grund av det som Seymour är inne på. Att kunna äga sin egen tid istället för att arbeta åt någon annan. Som inspiration åt alla som drömmer om självförsörjning (i vilken mån det nu må vara) är The Fat of the Land en inspirationskälla. För mig är det mycket inspirerande att läsa om människor som hoppar av ekorrhjulet och väljer att gå sin egen väg.


31 augusti, 2014

Höstenkät

Hittade en enkät hos Bokstävlarna och det var längesedan jag fyllde i en so here goes:

Vad har du läst i sommar? Det har blivit många böcker om miljö och frivillig enkelhet. Har läst om en hel del böcker.

Vad önskar du att du hade läst i sommar? Jag är extremt nöjd med min lässommar. Efter vad som känns som en enormt lång lässvacka verkar jag vara tillbaka på banan igen. Det känns helt underbart!

Sommarens bästa: Hungerspels-trilogin!

Sommarens sämsta: Mina första två (av tre) semesterveckor bjöd på regn, regn och åter regn.

Sommarens favoritklädsel: Mina helt underbara sandaler. Tyvärr har de nog gjort sitt. *snyft*
 
Sommarens favoritmat/dryck: Grekisk sallad
 
Sommarens mest oväntade: Jag har börjat jogga.
 
Hur mycket ser du fram emot hösten på en skala från 1-10? 10+ Jag gillar hösten...

29 augusti, 2014

Vitnos det lilla russet

Boken handlar om en häst som heter Vitnos som föddes en tidig vårmorgon på Gotland i en stor skog. Vitnos var mycket ljusare än dom andra hästarna. Det fanns några andra föl och dom var elaka mot Vitnos. De skulle ner till en stor äng men Vitnos vågade inte följa med för han var rädd att tappa balansen när han sprang så de sprang ifrån honom. Vitnos visste inte vart hans mamma var så  han gick vilse i skogen när han letade efter henne. Han trillade ner i en grävlings bo. Sen kom en häst som räddade honom. Han fick veta att det var hans pappa som han aldrig hade träffat förut. Hans pappa hjälpte honom att hitta sin mamma igen. Hans pappa var en vildhäst som levde ensam i skogen.

Vitnos det lilla russet är recenserad av min nioåriga dotter.

Höstönskelista # 2






28 augusti, 2014

Inspirerande bibliotekslån

Var på biblioteket idag och hämtade ut en bok jag hade reserverat. Ser verkligen fram emot att läsa den här boken. Jag har bläddrat lite i den och den verkar väldigt inspirerande.


27 augusti, 2014

Som ett brev på Posten

Knappt har jag hunnit publicera min önskelista över några av höstens böcker jag vill läsa, så dimper Vassa föremål av Gillian Flynn ner i brevlådan. Tack Modernista, ni är bäst!

Äta efter årstid

I Äta efter årstid bjuder Susanne Viborg och Pia Hammar på en mängd säsongsbetonade recept varvat med information om varför det är bra att äta efter säsong. Jag är vegetarian sedan länge och är ibland lite skeptisk till böcker som inte är helt vegetariska, eftersom jag inte i förväg vet om jag får någon behållning av boken. En stor del av recepten i Äta efter årstid är dock, till min stora lycka, helt vegetariska eller kan lätt anpassas. Varje årsavsnitt inleds med en informationstext och en lista över vilka råvaror som finns i säsong och vackra bilder på några utvalda råvaror. Det finns även små reportage från olika platser i Sverige där man valt att fokusera på det här med säsong. Bland annat har man besökt en restaurang i Södermanland som heter Emma Grön, där man låter årstiden bestämma vad som ska stå på menyn. Inspirerande! Längst bak i boken finns också en tydlig beskrivning över vilka redskap och förberedelser man bör tänka på innan man påbörjar sin matlagning samt även bilder med tillhörande beskrivning över hur man skär några av grönsakerna som används i boken. Tydligt och bra! En inspirerande kokbok.

Centrum för lättläst ger ut lättlästa böcker och annat material för att det ska vara tillgängligt för så många som möjligt i vårt samhälle.

25 augusti, 2014

Planerar läshösten

Efter en rejäl lässvacka har jag äntligen återfått läslusten. Det känns som en befrielse. På riktigt. Det är fantastiskt roligt att bläddra i Svensk bokhandels höstkatalog och planera vilka titlar man vill läsa. Det får inte bli för övermäktigt bara. Jag är fortfarande rädd att falla ned i svackan igen. Inte för många nya titlar alltså. Det måste finnas plats för alla äldre titlar jag vill läsa. Det känns i alla fall väldigt skönt att vara tillbaka på banan igen. Hoppas det håller i sig.

Laura Childs - The English Breakfast Murder

I The English Breakfast Murder får vi återigen möta Theodosia Browning, ägare av Indigo Tea Shop. Den här gången råkar Theodosia av en händelse hitta den, till synes, drunknade kroppen av Harper Fisk, konsthandlare i Charleston och nära vän till Drayton Connely, en av Theodosia's anställda. Harper Fisk ingick i en grupp som kallade sig for The English Breakfast Club och snart börjar det hända mystiska saker med övriga medlemmar i gruppen. Kort efter händelsen med Harper Fisk blir en annan medlem av gruppen beskjuten. Theodosia Browning misstänker dock att allt inte står rätt till med vänskapen i The English Breakfast Club och snart har hon startat sin egen utredning angående Harper Fisk's död. Han var mycket intresserad av sjunkna skepp och skatter och Theodosia tror snart att hans död kan ha att göra med ett fynd han har gjort. Men vem mer i Charleston har något att vinna på att se Harper Fisk död? Allt för många visar det sig. Det är allmänt känt bland hans närmaste vänner att Harper Fisk har testamenterat sina ägodelar till sin unga kompanjon Summer Sullivan men testamentet är försvunnet och någon har förstört hårddisken till hans dator med alla viktiga dokument. Kan den unga och vackra Summer Sullivan verkligen vara en kallhamrad mördare?

I vanlig ordning blandas Theodosia's efterforskningar med beskrivningar på olika tesorter och maträtter som serveras gästerna på Indigo Tea Shop. Det är inte utan att man blir lite sugen på att avlägga visit där. Nu var det ett tag sedan jag läste en bok i den här serien men det är alltid lika trevligt att återse Theodosia, Drayton och Haley i Indigo Tea Shop. Laura Childs Tea Shop Mystery-böcker är trevliga cozy crimes och ska nog helst avnjutas lite i taget. Det kan bli ganska enformigt att läsa flera böcker på kort tid efter varandra. Varje bok avslutas med ett receptavsnitt så man själv kan tillaga några av de rätter som figurerar i boken man nyss läst. Jag har inte testat något recept från den här boken men brukar göra en typ av scones med apelsinjuice och russin från en av de första böckerna i serien. I min bokhylla står ytterligare ett par titlar i serien som väntar på att bli lästa.

13 augusti, 2014

Segare än segast

För ungefär femtielfte gången har jag nu försökt mig på att läsa Walden av Henry David Thoreau. Det går sisådär kan jag säga. Som längst har jag kommit 150 sidor in i boken, men där tar det stopp. Vad gör jag? Det här är en bok som jag faktiskt skulle vilja ha läst, i alla fall en gång i mitt liv. Men jag fastnar. För den är minsann inte så rolig att läsa. Visst, hittills har jag hittat några riktiga guldkorn, men det räcker inte riktigt för att hålla intresset uppe några längre perioder. Tidvis är herr Thoreau raljerande mot alla som inte lever som han själv gör, vilket irriterar mig något enormt. Nåja, vi får väl se om jag orkar mig igenom boken någon gång. Ni kan förvänta er ett mer utförligt inlägg om boken om en sisådär tjugo-trettio år... ;-)

11 augusti, 2014

Självhushållning på Djupadal


Den här boken är bara så mysig! Självhushållning på Djupadal är en handbok i, just det, självhushållning. Boken är indelad i årstidsbaserade kapitel där familjen Mandelmann beskriver de olika arbetsmomenten på sin gård. Boken börjar med senhösten och skördetid, hur man tillvara skörden och naturens gratisskafferi och avslutas med den tidiga hösten och hur man tar tillvara på sina egna tomatfrön exempelvis. En lite kul och annorlunda indelning av odlingsåret. Texterna varvas med vackra bilder, recept och beskrivningar på t.ex. trädympning och hur man blandar huslera. Och mycket mycket annat. Självhushållning på Djupadal är en riktig guldgruva att ösa inspiration ur. Jag förstår inte varför jag måste "plåga" mig själv med dessa böcker när allt jag har är en balkong. Men här finns ändå en hel del råd att ta till sig även om man bor i lägenhet. Exempelvis det här med att spara tomatfrön till nästa år. Eller för den del vad man gör med alla tomater som inte hinner mogna. Jag har tidigare syltat omogna tomater men i år ska jag prova att göra tomatmarmelad enligt recept ur denna bok. Tomatmarmelad är gott tillsammans med ost och salta kex. Grön tomatmarmelad har jag dock aldrig ätit förut så det ska bli riktigt intressant att prova. För om sanningen ska fram så har jag aldrig varit särskilt förtjust i de syltade tomaterna.

Sedan den här boken kom ut har jag lånat den några gånger på biblioteket. Det börjar alltså bli aktuellt att införskaffa ett eget exemplar. Just nu har jag, som jag har skrivit tidigare, köpstopp på nya böcker så det får dock vänta till efter årsskiftet. Men det här är absolut en bok som jag vill ha hemma och kunna bläddra i och låta mig inspireras av.

23 juli, 2014

Jorden vi äter

Sista tiden har jag läst en hel del böcker som handlar om miljö. Den senaste i raden är Jorden vi äter som var Naturskyddsföreningens årsbok 2013. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har besökt bönder i olika delar av världen för att se hur vår mat odlas. Det är stora skillnader i vilka förutsättningar dagens bönder har. Familjen Mkandawire i Zambia odlar majs, vilket även är i stort sett deras enda föda. Majsgröt, majsvälling vareviga dag. I bland varieras kosten med lite te, sötpotatis eller bönor. Familjen Stewart i Illinois, USA odlar också majs men har helt andra förutsättningar för odling och deras monokultur slukar enorma mängder olja. Deras majs används antingen till föda, djurfoder eller etanol.

Den röda tråden i boken är att vi på bördig mark bygger köpcentrum eller planterar monokulturer som förstör den viktiga matjorden. Och att om man kan tjäna några ören extra genom att använda bekämpningsmedel och konstgödsel så gör man det. De som trots allt är föregångare och valt att odla ekologiskt blir oftast utsatta för spott och spe, även här i Sverige, ofta med argumentet att det inte går att föda hela jordens befolkning genom ekologisk odling.

Boken avslutas med en titt in i kristallkulan och vilken sorts jordbruk författarna vill ha om 30 år. Det handlar såklart om ekologiska jordbruk och slutet för den industriella djuruppfödningen. En klart inspirerande bok.

01 juli, 2014

Rätt ur jorden - handbok i självhushållning


Rätt ur jorden - handbok i självhushållning är verkligen späckad med praktiska råd och de grundläggande kunskaper som behövs för att odla grönsaker. Nivån på ditt odlande avgör du själv. Här finns odlingstips för balkongodlaren så väl som den som vill bli självförsörjande på grönsaker. På insidan av pärmen finns en kalender som är bra att ha för hela året där det står när man ska göra vad. Planering, förkultivering, rengöring och inventering av redskap, utplantering och skörd och så vidare. Boken är indelad i tydliga kategorier och avhandlar allt från hur man tillreder odlingsbädden till hur man tar tillvara på en del av skörden. Kort och gott är Rätt ur jorden en fantastiskt fin odlingsbok.

Jag älskar verkligen sådana här böcker trots att jag inte har en egen trädgård utan bara en balkong. Jag odlar en del i krukor på min balkong. I år har jag tre sorters tomater, aubergine, sockerärter, rosenbönor och gräslök. I vardagsrummet står min fyra (eller om den är fem) år gamla kapkrusbärsplanta som ger mig frukt året om. Två späda citrusväxter har jag också som jag har drivit upp själv från kärna. Min förhoppning är att de ska växa och så småningom bli till fina citrusträd. Vi får se. Det finns mycket jag skulle vilja odla och krukor och hinkar på balkongen begränsar urvalet. Odlingsdrömmar har jag många om vad jag skulle odla om jag hade en egen täppa. Rätt ur jorden göder verkligen dessa drömmar. För det är något alldeles speciellt med att plocka årets första solmogna tomat. Den avnjuter man med andakt. Drömmen om en egen täppa lever vidare.

29 juni, 2014

En bra läsare

"Att vara en bra läsare - det vill säga att i sann mening läsa verkliga böcker - är en ädel syssla [...]"

Jag kan inte annat än att hålla med Henry David Thoreau. Citatet kommer ur Walden som jag letade mig halvt fördärvad efter igår. Ett tecken på att jag har för många böcker kanske? Hittade den till slut i en hylla som jag redan hade letat i ett par gånger. Nåväl, nu har jag den i min hand och tänkte avlägga en visit vid Walden pond.

16 juni, 2014

Oj, oj... den här boken blir svår att motstå

John Seymour's bok Självhushållning är en riktig klassiker och kommer nu i nyutgåva på svenska. Och jag som har köpstopp och inte får köpa nya böcker. Den här kommer garanterat att bli svår att motstå. Många böcker har jag köpt genom åren som jag egentligen inte alls hade behövt att köpa, såna som man bara läser en gång och aldrig mer. Ganska onödigt eftersom de flesta böcker går att få tag på via biblioteken. Men den här boken har jag velat ha länge, i många år...och så ges den ut nu, i år! Det är inte rättvist. Nej, jag ska inte införa några nya undantag, utan ståndaktigt vänta tills året är slut och hoppas att nyupplagan inte blir allt för populär och säljer slut. Hemska tanke!

15 juni, 2014

Gunilla Brodrej - Shopstop

En nyårsafton fick Gunilla Brodrej nog av julens köphysteri och att våra identiteter till så stor del styrs av vilka prylar vi köper. Nyårslöftet, att ställa sig utanför konsumtionssamhället, är även en reaktion på att hon inte tycker så mycket om "den där personen som rusar runt på reor, eller rejsar runt på nätet efter fynd". Gunilla inför köpstopp med undantag för livsmedel (där även krogbesök och fika ingår), drivmedel, färdmedel, underhåll (hårklippning, skräddare, skomakare) och underhållning. I dagboksform, varvat med diverse intervjuer, får man följa Gunillas köpstoppsår och dess vedermödor och insikter. Att införa köpstopp visar sig i bland vara lättare sagt än gjort, för vad gör man om man har anmält sig till tjejvasan och inte har någon skidutrustning? Jo, man inför helt enkelt ett undantag men köper bara den mest nödvändiga utrustningen. Även om Gunilla gjorde vissa undantag under året så var det intressant att läsa om hennes reflektioner kring konsumtion och vad man egentligen behöver, vad som är verkliga behov och vilka som är skapade av reklam och yttre påverkan av samhället i stort.

Egentligen handlar det väl inte om köpstopp utan om konsumtionsbegränsning och nyttan i att reflektera över sitt köpbeteende. Vad är det styr oss och våra "behov"? Jag har ju själv infört ett litet "köpstopp" på böcker under året. Vilket egentligen inte är ett köpstopp utan just en begränsning i vilka slags böcker jag tillåter mig själv att köpa. Inga nya böcker, förutom Bakhålls utgivning har jag tidigare sagt. Begagnade böcker är fritt fram även om jag i praktiken begränsar mig även där. Låna på bibliotek i första hand är det som gäller. Det där undantaget med Bakhåll kom dock på skam för ett tag sedan när det damp ned ett vadderat kuvert från Eskapix. Det blev helt enkelt ett till undantag... Lite ironiskt i sammanhanget är att jag fick denna bok som recensionsexemplar från förlaget. Där har jag inte heller infört någon begränsning eftersom jag inte de facto betalar för boken, annat än i form av ett inlägg på bloggen.

Nåväl, Shopstop är intressant läsning och det behövs fler som Gunilla som ifrågasätter rådande konsumtionsnormer i samhället.

02 juni, 2014

Kvällslektyr

Idag fick jag hem ett recensionsexemplar av Gunilla Brodrej's Shopstop samt Modernistas höstkatalog. Ikväll blir det läsning på balkongen i solskenet. Härligt!

28 maj, 2014

Idag gjorde jag ett fynd

Biblioteket säljer makulerade böcker i bland för en femma styck. Jag brukar kolla igenom bokbordet för att se om det finns något av intresse. Idag hittade jag Gräsmattans hämnd av Richard Brautigan, utgiven på Bakhåll för några år sedan. Boken ser knappt läst ut. Jag har inte avbeställt många kärntruppsutskick sedan jag gick med men den gången Gräsmattans hämnd gavs ut gjorde jag det. Sedan ångrade jag mig bittert. Nu är ordningen återställd och jag hoppas novellerna faller mig i smaken. Det har blivit lite novell- och kortromanläsning sista tiden. Har svårt att koncentrera mig på längre romaner. Hämtade dock Wolf Hall av Hilary Mantel som jag hade reserverat på bibliotek och hoppas att jag gillar den.

21 maj, 2014

Läsleda deluxe

Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg och jag har lite dåligt samvete. Men jag dras med en sån förskräcklig läsleda just nu. Jag börjar läsa än den ena, än den andra boken men har svårt för att dras in i en bok. Det blir lite här och lite där. Jag verkar mest vara intresserad av att läsa facklitteratur också. Skönlitterärt har jag svårt att koncentrera mig på. Hoppas det släpper snart för det finns så många böcker jag vill läsa egentligen. Har du tips på hur jag ska bryta läsledan?

05 maj, 2014

Onda flickor - Alex Marwood


För tjugofem år sedan dömdes två unga flickor till fängelse för mord på en femårig liten flicka. Enligt rätten hade de under flera timmars tid misshandlat och torterat den lilla flickan innan de slutligen dödade henne. Efter avtjänat straff få de båda nya identiteter och är förbjudna att på något vis ha kontakt med varandra igen. Kirsty Lindsay arbetar som frilansande reporter och när hon börjar rapportera om mord på unga kvinnor stöter hon ihop med städerskan Amber Gordon. De båda kvinnorna känner snabbt igen varandra sen den där ödesdigra dagen då den lilla flickan dog. Det verkar vara ett osannolikt sammanträffande och det snabba mötet kan ödelägga de båda kvinnornas nya liv. Kirsty är gift och har två barn. Hennes familj har ingen aning om vem hon egentligen är och ett avslöjande skulle rasera hela det liv hon har byggt upp sedan hon släpptes på fri fot. Nya mordoffer hittas och det är omöjligt för de två kvinnorna att inte stöta på varandra och snart är det någon som snappar upp deras mörka hemlighet.

Onda flickor började lite segt tyckte jag men det dröjde inte så länge förrän jag var helt uppslukad av historien. I några kapitel fick man följa Kirsty och Amber den där dagen när de var unga och där får man reda på vad som egentligen hände med den lilla flickan och det är en sorglig historia som handlar mycket om fördomar och stigmatisering i samhället och om barns utsatthet. Jag läser gärna mer av Alex Marwood i framtiden.

26 april, 2014

Karavanläsning

Försöker läsa i kapp Karavan, som jag inte har hunnit med på sista tiden, och fastnar för den fina minnesartikeln om Chinua Achebe. Blir lite sugen på att läsa om Allt går sönder samt utforska hans övriga utgivning.

17 april, 2014

Sommarens böcker


Svensk bokhandels katalog med sommarens böcker har ett riktigt snyggt omslag, tycker jag. Ska bli kul att bläddra bland sommarens titlar.


16 april, 2014

Bokliga mål och funderingar

I år har jag lovat mig själv att inte köpa några nya böcker, Bakhålls utgivning undantaget då jag inte vill säga upp mitt medlemskap där. I övrigt är det dock tänkt att jag inte ska köpa nya böcker utan istället låna på bibliotek och om det inte går så får jag köpa begagnat. Det har blivit några inköp ändå då jag var på bokmässan i Örebro och en jag känner hade boksläpp då. Jag var faktiskt tvungen att köpa den. ;-) I övrigt har "köpstoppet" funkat väldigt bra. Jag har fått fjärrlåna några böcker på bibblan. På bokmässan ordnades dessutom ett bokbyte dit jag tog med mig hela ryggsäcken full med böcker och bytte till mig andra. Ett mycket bra initiativ!

För övrigt svämmar mina bokhyllor över av olösta böcker och jag tänkte minska antalet under det här året.

10 april, 2014

Läser just nu


Efter en tids kötid på biblioteket så har jag äntligen börjat läsa Kanada av Richard Ford. En bok som jag hört mycket gott om den senaste tiden. Återstår att se om förväntningarna på boken infrias.

04 april, 2014

Ida Magntorn - Loppisboken


Den här trevliga boken hittade jag när jag var på biblioteket för ett par veckor sedan. Loppisboken: om blommiga koppar, fattigmanssilver och annat vackert av Ida Magntorn bjuder på rikligt med inspiration kring hur man kan använda sina loppisfynd. En kantstött soppterrin blir till en vacker vas och en mjölkkanna kan tjänstgöra som tandborstmugg. Man kan även läsa om hur udda koppar kombineras till en fin "komplett" servis genom att välja koppar och fat i exempelvis samma färg eller snarlikt mönster.

Jag gillar att gå på loppis och fynda. Jag har länge varit ute efter en kaffeservis men har hittills avstått från att köpa eftersom jag inte har hittat en komplett servis jag velat ha. Efter att ha läst den här boken så kommer jag definitivt att våga blanda lite mer.

Ida Magntorn har även skrivit Urban vintage: skapa stilen med loppisfynd och den ska jag titta efter vid nästa biblioteksbesök.

02 april, 2014

Dags att vakna upp ur vinterdvalan

Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Tre månader för att vara exakt. Blogglusten försvann och jag har hunnit fundera många vändor på denna bloggs vara eller icke vara. Livet ser inte riktigt ut som när jag började blogga och jag hade ganska mycket fritid då. Nu har jag heltidsarbete och är ensamstående morsa. Det finns alltså inte lika mycket tid att lägga på bloggandet. Men jag har efter mycket funderande kommit fram till att jag inte är beredd att låta den somna in riktigt ännu. Med vårsolen verkar blogglusten ha återvänt. Det kommer med största sannolikhet inte att bli några dagliga uppdateringar. Mitt mål är att posta inlägg en till två gånger i veckan. Läslusten har det i alla fall inte varit några större fel på den sista tiden så det finns gott om böcker att blogga om. Jag har saknat bokbloggosfären.

02 januari, 2014

Vågar jag återvända till Derry, Maine?

Efter att ha läst ut Stephen King's 22/11 1963 blev jag hemskt sugen på en omläsning av Det (It). Clownen Pennywise och staden Derry figurerar i förstnämnda bok som jag sträckläste. Frågan är ju om jag vågar möta Pennywise igen?


M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...