31 oktober, 2009

Skriv en roman i november

Imorgon börjar NaNoWriMo, National Novel Writing Month, en slags tävling där deltagarna ska skriva en roman under november månad. Romanen ska bestå av 175 sidor (50 000 ord). Det är inte en tävling som handlar om kvalitet utan det är endast kvantitet som räknas. Förra året deltog 119 000 personer runt om i världen varav 21 000 kom upp i de 50 000 orden. Är du intresserad av att delta så klicka på länken ovan. Jag kommer nog inte att delta i år i alla fall.

29 oktober, 2009

Bakhålls litterära ljud del 2

Bakhålls senaste utgivning innehöll titeln Dansat med lyckan av Édith Piaf och CD-skivan Bakhålls litterära ljud del 2. Boken av Piaf innehåller även en bonus-CD med 16 sånger av Piaf, så den som är ett fan av Piaf har säkerligen stor behållning av denna volym. Jag är det dock inte så boken står inte så högt på min att-läsa-lista just nu men jag kommer att läsa den så småningom. Däremot har jag lyssnat på CD-skivan med litterära ljud som innehåller totalt 13 spår där vi bland annat får höra: Tuli Kupferberg som läser en annons som en dikt, Yngve Gamlin härmar riksdagsledamöternas sätt att inte få något vettigt sagt och JRR Tolkien läser ett stycke ur De två tornen.

Tuli Kupferbergs sätt att göra en dikt av en annons är riktigt kul och det låter verkligen som att han läser en dikt. I det medföljande texthäftet står det att han plockat texten mer eller mindre på måfå och är "ett konceptkonstgrepp, att skapa dikt genom att lyfta in en text som inte är en dikt [...] och å andra sidan konsekvensen av både hans avstånd till finkulturen och hans förakt för det kommersisella samhällsmaskineiet." Spåret "Tristdebatt i Första svamlaren" med Yngve Gamlin känns mitt i prick och Tolkiens sätt att nästan sjunga fram stycket han läser är ett av bara några av de mycket intressanta spår på den här CD-skivan. Bakhålls serie med CD-skivor innehåller inte bara litterära ljud utan även Historiska spår och andra ljudögonblick som annars kanske skulle falla i glömska. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bakhåll är definitivt ett av mina absoluta favoritförlag. Jag ser redan fram emot vad ni har hittat på till nästa utgivning.

Totalt innehåller skivan dessa spår:
1. Jack Kerouac ger sin syn på begreppet beatgenerationen
2. Sonja Åkesson läser ur sin dikt Självbiografi till jazzkomp
3. Ernest Hemingway konstaterar att hans liv alltid har varit svårt
4. Tuli Kupferberg gör en dikt av en annons
5. Henry Miller tänker tillbaka på sina lyckliga år i Paris
6. Yngve Gamlin härmar riksdagsledamöternas sätt att inte få någonting vettigt sagt
7. Anton Nilsson förklarar varför han sprängde Amalthea
8. Bess Houdini avslutar försöken att få kontakt med sine döde make Harry
9. Groucho Marx föreställer sig marinsoldatens lyxliv
10. Evert Taube intervjuas mitt under skapandet av en ny visa
11. JRR Tolkien läser ur De två tornen
12. Woody Guthrie pratsjunger sin Talkin' Dust Bowl Blues
13. Spike Jones gör hästkapplöpningsreferat av Wilhelm Tell-ouvertyren

Bakhålls litterära ljud del 2
Bakhåll

27 oktober, 2009

"Nya böcker"

Dom här godbitarna låg och väntade på mig när jag kom hem idag. Rosens namn av Umberto Eco fick jag från en vänlig själ på bokbytarsajten ParsLibris som jag tidigare har skrivit om här. Och The Postman Always Rings Twice av James M. Cain som jag letat efter ett tag och nu hittade jag den för dryga femtiolappen på Amazon. När ska jag ha tid att läsa dom här då hade jag tänkt?

26 oktober, 2009

Snart är det min tur att gå på Bokmässa

Den 13-14 november är det nämligen Bokmässa i Örebro. Dit hade jag tänkt att ta mig, det är ju närmaste största stad. Jag var där för första gången förra året med en kompis och det var rätt trevligt. Det är en rad intressanta utställare som kommer till mässan i år också. Utav seminarierna i år vill jag gärna lyssna på Anna Jansson berätta om sin bok Först när givaren är död som jag har recenserat här på bloggen och Jonathan Lindström om hans Bronsåldersmordet som ligger och väntar på att läsas och recenseras. Tiden är ibland knapp och läslusten stor. Facklitteraturen är oftast inbundna och tunga och inte något som jag gärna packar ner i ryggsäcken för att läsa på bussen. Då är det betydligt bättre med en pocket. Bronsåldersmordet ska jag ta mig an så snart jag läst ut Vikingaliv av Dick Harrison och Kristina Svensson. Inte heller den får följa med mig på bussen oavsett hur intressant den är. Men för att återgå till Bokmässan i Örebro så ska det bli kul att gå dit och kanske göra ett eller annat bokfynd och förmodligen närvara vid något mer seminarie än de jag skrev om ovan. Det finns några att välja mellan.

22 oktober, 2009

Möte med Dick Harrison

Jag är nyss hemkommen från författarbesöket med Dick Harrison och hans föreläsning om medeltida cistercienserkloster. Jag är näst intill mållös. Den karln kan verkligen konsten att föreläsa på ett oerhört intressant och underhållande sätt och levandegör verkligen historia. Ikväll gjorde han det iklädd kläder á la Bockstensmannen. Kort och gott är han verkligen raka motsatsen till vad man vanligtvis associerar med en professor. Extra roligt var att jag efter föreläsningen tog mod till mig och gick fram till honom med Vikingaliv i högsta hugg och bad att få den signerad. Och det gjorde han. Så nu är jag stolt ägare till ett signerat ex av nämnda bok och har nåt att skryta med när jag kommer till museet nästa gång. Alltid något. Och småningom kommer en recension av boken här på bloggen.

19 oktober, 2009

Har barnböcker dåligt inflytande på barn?

Jag kan inte annat göra än att fundera över detta efter att ha fått hjälpt min snart fyraåriga dotter att få ut en pärla ur näsan. Själv hävdar hon med bestämdhet att pärlan hoppade upp och satte sig i näsan alldeles av sig själv. Jag har å andra sidan mina tvivel. Det påminner väldigt mycket om en litterär figur vid namn Lisabet...

Författarbesök på torsdag

Nu lägger jag övrig läsning åt sidan till på torsdag och ägnar resterande dagar till dess åt intensivläsning av Dick Harrison's Vikingaliv. På torsdag kommer han nämligen till min hemort för att föreläsa om "Sigillet och spaden - att leva nära ett kloster". Vi har ju nämligen ett medeltida cistercienserkloster i vår kommun. Ett kloster som jag själv skrivit om i min c-uppsats i arkeologi. Så det ska bli väldigt kul och intressant att höra vad han har att säga om klostret i fråga. Vikingaliv fick jag hem för två veckor sen i samband med att jag blev medlem i bokklubben Clio. Sen tidigare har jag även Uppror och allianser - politiskt våld i 1400-talets svenska bondesamhälle. Den ligger dock nerpackad någonstans så Vikingaliv får det bli.

18 oktober, 2009

H.P. Lovecraft

Dagon
I Dagon skriver en man en redogörelse för sina upplevelser när han som skeppsbruten hamnade på en mystisk ö i Stilla havet. På ön fanns stenstoder med märkliga inskriptioner som huvudpersonen tolkar som en religion med påhittade fiskliknande gudar som tillhört en primitiv kultur äldre en Piltdownmänniskan och Neandertalarna. Men plötsligt får han bevittna en människoliknande fiskvarelse stiga upp ur havet och han rusar därifrån i ett vanvettigt delirium. Han vaknar sedan upp på ett sjukhus i San Franscisco och tillbringar resten av sitt liv nerdrogad och i ständig skräck för att de fiskliknande varelserna ska finna sin väg till civilisationen och till honom...

The Statement of Rudolph Carter
Det här är ytterligare en novell i form av en redogörelse, denna gång från en man som följt med sin vän Harley Warren till en kyrkogård för att undersöka en mystisk grav. Warren ger tydliga instruktioner till sin vän Carter att han under inga som helst omständigheter får följa efter honom ner i graven oavsett vad som sker där nere. De har via en enkel telefon kontakt med varandra. Och naturligtvis är det något fruktansvärt som huserar i underjorden. Men vad det är får vi aldrig veta, vilket inte är helt ovanligt vad gäller Lovecraft, eller hans stora inspirationskälla Edgar Allan Poe.

17 oktober, 2009

H.P. Lovecraft - Night-Gaunts

Out of what crypt they crawl, I cannot tell,
But every night I see the rubbery things,
Black, horned, and slender, with membranous wings,
They come in legions on the north wind's swell
With obscene clutch that titillates and stings,
Snatching me off on monstrous voyagings
To grey worlds hidden deep in nightmare's well.

Over the jagged peaks of Thok they sweep,
Heedless of all the cries I try to make,
And down the nether pits to that foul lake
Where the puffed shoggoths splash in doubtful sleep.
But ho! If only they would make some sound,
Or wear a face where faces should be found!

16 oktober, 2009

Mitt liv i boktitlar

Bokbabbel tycker att vi ska beskriva våra liv genom de böcker som står i våra hyllor. Jag har gjort mitt bästa för att finna titlar som passar in. Det var lite klurigt. Men roligt. Här är mitt liv:

Är du man eller kvinna?
The Book of Ruth
Beskriv dig själv
Äkta vara
Hur mår du?
Great expectations
Beskriv stället du bor på
Nära hem
Vart skulle du vilja resa?
The Celts
Beskriv din bästa vän
Our mutual friend
Vilken är din favoritfärg?
Den svarta boken
Hurdant väder är det just nu?
Frostnätter
Vilken är din favoritårstid?
Annas örtagård
Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta?
Dumskallarnas sammansvärjning
Vad betyder livet för dig?
Kärlek, vänskap, hat
Hurdant är ditt parförhållande?
Where the heart is
Vad är du rädd för?
The Lurking Fear
Dagens aforism
De tama längtar, de vilda flyger
Vilket råd skulle du vilja ge?
Låt den rätte komma in
Hur skulle du vilja dö?
Fri
Ditt motto
Svarta oliver och gröna drömmar

Arnaldur Indriðason - Frostnätter

I Frostnätter är det två parallella fall som Erlendur utreder så där vid sidan av på sin egen fritid. För det förekommer inga officiella utredningar. En kvinna hittas död i en sommarstuga och allt tyder på att hon har begått självmord. Men som den envise polisman han är börjar Erlendur ändå att nysta i kvinnans privatliv. Det visar sig att hennes pappa dog under vad som antogs vara en olycka men som ständigt har plågat kvinnan i hennes vuxna liv. Hennes mor dog i cancer och efter det blir kvinnan besatt av att ta reda på om det finns ett liv efter detta. Hon besöker ett medium för att försöka få kontakt med sina avlidna föräldrar, och genom mediet får hon en varning att hon måste vara försiktig. Allt eftersom Erlendur lyckas luska ut saker om hennes och även den äkta makens förflutna upptäcker han att allt inte står rätt till. Maken, som är läkare, har skelett i garderoben och och Erlendur är övertygad om att han på något vis har med sin frus död att göra.

Alla som har läst någon eller några av de föregående böckerna om Erlendur vet att hans brors försvinnande under en snöstorm ständigt förföljer honom. Därför är han också intresserad av andra försvinnanden och i den här boken vill han inte riktigt släppa två gamla fall som till synes inte har med varandra att göra. Två ungdomar försvann för länge sedan och av dem hittade man inte ett spår. Erlendur är som sagt besatt av försvinnanden och släpper inte dessa fall i första taget. Han åker runt på Island och drar i lösa trådar lite varstans. Pappan till den ena av de försvunna ungdomarna ligger för döden och Erlendur vill så gärna kunna ge honom ett svar på vad som hände hans son. Ledtrådarna till vad som har hänt ungdomarna är väldigt vaga. Klarar han att lösa gåtan innan mannen dör?

Som vanligt är även hans röriga privatliv ständigt närvarande. Dottern och sonen som har missbruksproblem och exfrun som han knappt har pratat med sen de gick skilda vägar. Efter att ha läst ut den senaste boken i serien om den isländske polisen Erlendur Sveinsson så funderar jag på varför de två första böckerna inte getts ut på svenska? Jag har läst alla de föregående böckerna som finns översatta och är faktiskt lite nyfiken på de övriga böcker av Indriðason som inte finns på svenska än. Jag hoppas att det kommer så småningom. Indriðason är verkligen en av mina favoriter bland dagens deckarförfattare. Det är också något visst med att böckerna utspelar sig på Island. De brott som begås blir nästan lite som Morden på Rue Morgue, de begås i ett slutet rum. Fast här är det Island som är det slutna rummet. Mördaren eller de människor som figurerar i försvinnanden kan ju inte bara upphöra att existera. För man kan ju inte bara försvinna från en ö hur som helst utan att lämna några spår efter sig. Om du gillar Indriðasons andra böcker om Erlendur kommer du inte bli besviken på Frostnätter. Den rekommenderas varmt.

Arnaldur Indriðason - Frostnätter
Norstedts
ISBN: 978-91-1-302005-1

15 oktober, 2009

Mette Newth - The Dark Light

The Dark Light, eller Det mørke lyset som den heter på norska är skriven av Mette Newth som skrivit en rad barn- och ungdomsböcker. Det mørke lyset är en ungdomsbok som utspelar sig i början av 1800-talet under Napoleonkriget. Den trettonåriga flickan Tora drabbas av lepra och blir förd till St. Jørgens Hospital i Bergen där leprapatienter fick leva avskilda och betraktades som levande döda av sina anhöriga och resten av omvärlden. Tora, som är relativt frisk när hon kommer till sjukhuset, blir snabbt en hjälpande hand för de som arbetar på sjukhuset. Men tiderna är svåra. Ett krig rasar i Europa och det redan hårt prövade sjukhuset får det ännu svårare att få allmosor för att köpa mat och mediciner till de sjuka.

På sjukhuset bor även en kvinna som är av fin börd och som alla är rädda för. Hon sätter skräck i sina medpatienter och det är ingen som vågar gå i närheten av hennes rum. Förutom Tora. Hon får reda på att denna kvinna är den enda på sjukhuset som är läskunnig, och Tora vill lära sig att läsa för att kunna ta redan på vad bibeln säger om leprasjuka. Trots att hon är rädd för Sunniva Dybendal som kvinnan heter, så åtar sig Tora att sköta om henne och för att försöka förmå henne att undervisa henne. Trots de hemskheter som Sunniva häver ur sig upptäcker de ganska snart att de har mycket gemensamt och medan Tora sköter om den svårt sjuka och döende Sunniva lär hon sig också att läsa. När Sunniva sedan dör blir flickan så ledsen att hon glömmer bort att undersöka sin kropp. Något som hon haft för vana att tidigare gjort för att upptäcka förändringar till följd av sjukdomen. Därför upptäcker hon inte att hennes fötter allt mer börjar ruttna bort och det enda som finns att göra är att amputera fötterna. En operation som utförs i vaket tillstånd och utan någon som helst bedövning mer än en pinne att bita i. Tora återhämtar sig dock hyfsat snabbt efteråt och trots att hon är döende så inser hon att det finns något att leva för. Hon ser som sin uppgift att lindra de andra patienternas liv så mycket som hon kan. Hon kan inte längre hjälpa dem rent fysiskt för det är hon för sjuk för att göra. Att tillverka dekokter och annat som hon tidigare gjort måste hon lämna över till andra. Men hon kan få dem att tänka på annat genom att läsa för dem varje dag. Mitt i all denna misär får hon dessa arma människor att drömma sig bort till andra världar när hon läser ur böcker som exempelvis Gullivers resor. I slutet av boken får hon dessutom återse sin far som hon inte alls hade ett gott förhållande till innan hon blev förd till Bergen. Fadern som inte ens adjö till henne när hon åkte. Men slutet gott allting gott. Nästan i alla fall. Slutet påminner en del om Bröderna Lejonhjärta.

En ganska central del i boken är den kristna tron och Tora's tvivel på en allsmäktig gud. Hon vill ju också lära sig att läsa för att själv ta reda på om det är sant det som folket säger att lepra är guds straff. Samtidigt är detta en historisk roman och sjukhuset dit Tora förs finns i verkligheten och är idag ett museum. Och prästen som i boken kallas för Välgöraren, är prästen Johan Ernst Welhaven, som tjänstgjorde där på riktigt. Det här är en av de starkaste läsupplevelser jag haft på länge och det är mer än en gång som jag fäller en liten tår medan jag läser. Jag har knappt vågat öppna boken på bussen eftersom jag inte vågat lita på mina känslor inför den trettonåriga flickan som kommer till sjukhuset i Bergen för att dö men som lär sig att leva. Det här är en helt underbar bok, inte bara för ungdomar.

Mette Newth - The Dark Light (Det mørke lyset)
ISBN: 0-374-31701-1

Jag letade ganska länge efter den här boken innan jag hittade ett exemplar översatt till engelska. Anledningen till att jag försökte hitta boken under nästan ett års tid var att det finns en låt som, enligt vad jag har hört från andra fans, är inspirerad av denna bok. Låten heter Dark Light och det är den finska love metal gruppen HIM som gjort den. Tyvärr har jag inte hittat någon officiell video till denna låt. Det kanske inte ens finns någon. Men här finns en video som är gjord av ett fan och där man i alla fall kan lyssna på låten.

14 oktober, 2009

No Impact Man


I dagarna läste jag ut den här boken, som handlar om Colin Beavan's årslånga projekt där han var No Impact Man med hela världen. Under hela 2007 skulle Colin, hans fru Michelle och dotter Isabella försöka leva utan någon negativ inverkan på miljön. Eller enligt Colin's egen formel: "Negative Impact + Positive Impact = No Net Impact". Vilket betyder: ingen förpackad mat, inga plast- eller pappersprodukter, lokalt odlad och ekologisk mat, ingen bil, buss eller ens hiss utan enbart transportera sig för egen maskin, ingen el och att göra bra saker för miljön som väger upp de utsläpp som de trots allt måste göra för att leva.

Under hela tiden som projektet fortgår så bloggar Colin om familjens framsteg och deras bakslag. Samtidigt har familjen med sig ett filmteam som dokumenterar projektet vilket resulterat i en film om deras liv under det året. Filmen har nyligen haft premiär i USA. Och nu finns alltså även en bok där Colin skriver om sina upplevelser och vad de innebar för honom och familjen. För att inte tala om deras vänner, föräldrar och syskon. Det var inte alla som var positiva till projektet. Eftersom de bara får transportera sig för egen maskin måste de ställa in resor till sina släktingar under jul och thanksgiving som de har planerat. Vilket inte mottas särskilt väl. Men familjen står fast vid vad de har lovat sig själva och finner att de mår mycket bättre av att stanna hemma och bara umgås med varandra. Istället för att stressa iväg och sätta sig på ett flygplan för att umgås under stress så har dom det lugn och harmoniskt hemma och får tid att utforska sin egen stad.

Boken är väldigt personligt skriven och ibland ganska utlämnande. I boken står det inte bara om hur familjen försöker minska sin negativa påverkan på miljön utan också om hans frus längtan efter ett till barn. En längtan som naturligtvis leder till diskussioner om ett andra barns påverkan på miljön. De beslutar i alla fall att låta "ödet" styra om det ska bli ett barn till eller inte, och lyckan är såklart stor när Michelle blir gravid. I alla fall blir hon glad medan han måste få lite tid att vänja sig vid tanken (han vill egentligen inte ha fler barn). Sorgen är desto större när hon senare får missfall.

Kontrasterna mellan USA och Sverige är stort. Det är svårt att ens föreställa sig det enorma slöseri och den enorma stress som människor verkar leva i där borta. De har inte tid att laga mat, familjen Beavan lever nästan uteslutande av hämtmat innan projektets början. De har knappt tid att spendera någon tid med sin dotter som har väldigt långa dagar hos sin dagmamma. Själva jobbar dom 10 timmar om dagen. Dottern har ju alltså ännu längre dagar än föräldrarna. Men allt eftersom projektet fortskrider så upptäcker familjen andra värden. De börjar äta hälsosammare, de får ju inte äta någon förpackad mat, de går ner i vikt när de får mer motion då de måste ta sig fram för egen maskin och mer tid till att umgås med varandra och sina vänner då de i början av projektet gör sig av med teven som upptog en stor del av deras tid hemma. Projektet leder alltså inte enbart till att familjen minskar sin negativa påverkan på miljön utan att hela deras familjesituation förbättras markant.

Att leva ett helt år som Colin Beavan och hans familj gjorde är nog inte något som lockar många människor. Och Colin kommer själv fram till att projektet ibland kunde bli lite väl extremt. Särskilt med tanke på att hans föräldrar och syskon blev sårade när familjen inte kunde komma och hälsa på som de planerat. Men samtidigt är det just de här människorna som vågar testa det extrema som inspirerar så många människor till att förändra sina liv. Och det är många som har blivit inspirerade av Colin. Och som av en händelse så startar No Impact Project nu på söndag. Med hjälp av en steg-för-steg-guide så kan människor över hela världen själva minska sitt ekologiska fotavtryck. Projektet är inte lika extremt som det liv som Colin levde under ett års tid utan är mer inriktat på att hjälpa människor till en mer hållbar livsstil och att reflektera över vad som är viktigt. Jag har själv anmält mig och kommer att delta. Även om jag redan nu försöker att leva miljövänligt så finns det alltid något som man kan förbättra. Jag har redan börjat fundera över vilken som blir den mest miljövänliga och närproducerade växtdryck som jag då måste tillverka själv. För de soja - och havredrycker som jag tidigare köpt i affären går ju fetbort. Har du några bra förslag?

Colin Beavan - No Impact Man
Piatkus
ISBN: 978-0-7499-2920-6

13 oktober, 2009

Pocket & Prassel, paket nr 2

När jag kom hem idag från praktikplatsen, trött och frusen, så hittade jag grön påse i mitt postfack. Oj, vad spännande! Paketet innehöll en titel från min önskelista; Walden av Henry David Thoreau. Med i paketet fanns även en vegansk chokladkaka från det veganska företaget Plamil (vilken fullträff! Jag älskar Plamil's choklad), Salt lakritsvingummi från Kung Markatta, ekologiska colaflaskor, ett paket Extra drops (passade ju jättebra med tanke på att jag idag haft ont i halsen) och ett kort (där man ska leta efter ett stjärnfall och önska sig något) från min hemliga bokvän. Godiset blir perfekt att snaska på. Tyvärr innehöll colaflaskorna gelatin så dom kan jag inte äta. Men mina barn smaskade gladeligen i sig dem. Tack så hemskt mycket för ännu ett lyckat paket. Och det gör inget att du missade att det var gelatin i colaflaskorna. Det är ju tanken som räknas! Jag är helnöjd med innehållet i paketet och ser redan fram emot nästa.

Uppdaterat: Glömde fota den fina reflexen! Den var i form av en snöflinga. Tack så mycket. Den blir perfekt nu i höstmörkret.

12 oktober, 2009

Så sparar du pengar och hjälper miljön!

Sophie Hedenstierna var 18 år när hon skrev den här boken som ett specialarbete i skolan. Hon gjorde det för att hon ville göra en insats och för att på ett konkret sätt visa på vilka vinster som följer om man lever lite mer miljövänligt. Det är inte bara miljön som är en vinnare utan även din plånbok. Hon menar att de gamla klyschorna "dra sitt strå till stacken" och "många bäckar små" måste börja tas på allvar. För många små vardagliga förändringar ger resultat. Och i hennes bok finns det många tips att ta till sig om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck och samtidigt spara en slant.

Ur boken:
Byt ut köttet mot kyckling. Du sparar 700 kr och minskar dina utsläpp av växthusgaser med drygt 60 kg på ett år.

Släng mindre mat! Du sparar omkring 8900 kr per år och hushåll samt minskar dina utsläpp med 400 kg växthusgaser i ett hushåll på två personer.

Välj bort läsken. Du sparar 845 kr och minskar dina utsläpp med 85 kg per år.

Fyll diskmaskinen. Du sparar 370 kr och minskar dina utsläpp med 22.5 kg koldioxid per år.

Det finns totalt 70 tips i boken begagnar man sig av dessa tips så sparar man med andra ord en hel del pengar. Och det är väl en bra anledning om någon att välja att leva lite lättare på jorden? Omslaget på boken är utformad som en löpsedel vilket jag tycker är lite extra kul. Klimathotet borde verkligen uppmärksammas mer på löpsedlarna. Visst, kvällstidningarna har varit hyfsat duktiga på att skriva om vad vi kan göra för miljön. Men något som är ännu viktigare är att våra politiker tar sitt ansvar för det behövs att hela samhället ställer om till ett mer hållbart sådant. Men till dess får vi göra vad vi kan. Och här kommer Sophies bok väl till pass.

Sophie Hedenstierna - Så sparar du pengar och hjälper miljön!
Bokverket
ISBN: 978-91-973347-4-7
Köp boken här.

Broken English


Hittade den här lilla pocketboken för en tia när vi var och veckohandlade i helgen. Har varit lite nyfiken på den men aldrig kommit mig för att köpa den förut. Men nu fick den alltså följa med mig hem. Och som jag har skrattat. Ibland så tårarna har runnit. Jag tycker sånt här är skitkul. Felsägningar och andra tokigheter finns det gott om i denna bok. Ni ska få några smakprov:

"Do not lock the door as we have lost the key."
Från irländskt hotell

"In case of fire, please stuff a towel under the door and expose yourself at the window."
Hotell i Rumänien

"Skiers must be raped before crossing the pass."
Skylt i Schweiz

"Danger! Public must note, to kill babies, insert them head into bag. Carefully! Thank you."
På plastförpackning till surfingbräda för barn

Från menyer:
Pork with fresh garbage
Indonesian nazi goreng

Assaulted artichokes

Peking duck with sweat and sour sauce

Rape in the Madrid fashion


Smaklig måltid!

Stewart Clark - Broken English ...nästan perfekt
Alfabeta pocket
ISBN: 978-91-501-0823-1

08 oktober, 2009

Jag föll för trycket

Efter att ha läst flera blogginlägg idag om att Nobelpriset i litteratur gick till Herta Müller och att det fortfarande fanns titlar att köpa från cdon.com så klickade jag i ett svagt ögonblick hem Hjärtdjur och Redan då var räven jägare. Att Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages idag hade faktiskt helt gått mig förbi. Jag har ingen dagstidning, lyssnar inte på radio och tittar inte på teve och besöker bara sporadiskt nyhetssidor på nätet. Jag brukar läsa min lokala nyhetstidning på jobbet (och jag har varit ledig i två dagar) eller hemma hos mina föräldrar. Om det inte hade varit för mina kära medbloggare så hade jag fortfarande levt i ovisshet. För som den boknörd jag är så har jag varit helt uppslukad av mina böcker. Jag har ju befunnit mig i England för att lösa seriemord och i misären i Ozarkbergen i den amerikanska södern. Jag har helt enkelt inte haft tid att fundera över nobelpriset i litteratur.

Val McDermid - Andras plåga

Det här är en den andra boken av Val McDermid som handlar om Carol Jordan och Tony Hill som jag läser. Tidigare har jag läst den första boken i serien Sjöjungfrun sjöng sin sång. Den var otroligt spännande och det var även den här, Andras plåga. På baksidan står ett citat från The Bookseller: "Val McDermids Andras plåga borde vara försedd med en varning: Börja endast läsa denna bok om du är säker på att kunna läsa ostört det närmsta dygnet." Jag är benägen att hålla med till fullo. Jag har knappt velat släppa boken ifrån mig en sekund.

I Andras plåga får Carol Jordan och hennes team som vanligt tampas med en seriemördare som mördar prostituerade på ett mycket bestialiskt sätt. För att göra det hela än mer komplicerat så överenstämmer tillvägagångssättet in i minsta detalj med ett antal seriemord som begicks för några år sedan. Och förövaren sitter bakom lås och bom på den klinik som Tony Hill arbetar på. Det kan därför omöjligtvis vara samma gärningsman denna gång, eller? Parallellt pågår en utredning där två pojkar är försvunna och som förmodligen fallit offer för en pedofil. Den ena pojken har varit försvunnen i flera månader och av honom har inte setts ett spår trots en gedigen utredning. För varje timma som går efter att den andra pojken försvann desto mer övertygade blir poliserna om att de inte kommer att finna honom i livet. Samtidigt som utredningarna pågår brottas Carol Jordan med en traumatisk upplevelse som hände under en operation i Tyskland. På grund av hemligheter bland hennes överordnade blev hon våldtagen och hon har en svår väg att gå för att komma över det som hände. Samtidigt måste de genomföra något drastiskt för att föra utredningen om seriemördaren vidare. De tar därför beslut om att skicka ut en av de kvinnliga poliserna som lockbete. Carol måste med andra ord utsätta en kollega för samma fara som hon själv utsattes för. Naturligtvis går något snett och den kvinnliga polisen försvinner spårlöst. Nu väntar en kamp mot klockan. Ska Carol och hennes team hitta sin kollega innan hon går samma öde till mötes som de andra offren?

Samtidigt som den här deckaren påminner mycket om annat jag har läst (för visst har vi väl läst om seriemördare som rensat upp bland horor förut) så tycker jag som sagt att den är otroligt spännande. Jag vet att många inte gillar deckare på grund av att de kan vara ganska förutsägbara. Men jag kan inte låta bli att dras med i handlingen. Min förkärlek för spänningslitteratur har medfört att jag inte längre har några mardrömmar. Eller jo det har jag. Det är bara det att när jag har vad andra (normala?) människor skulle kalla för en mardröm så vaknar jag upp och tänker: "Fan vilken häftig dröm! Det här måste jag komma ihåg till imorgon." Vilket jag naturligtvis oftast inte gör. Men okej, nog om mina drömmar. Jag gillar även teveserien Mord i sinnet, som är baserad på Val McDermid's böcker. Men det som jag tycker är mycket bättre med de böcker som jag har läst är att man kommer mycket närmare både Carol och Tony och deras komplicerade relation till varandra. Men det är väl sällan som en filmatisering av något slag är bättre än själva boken.

Val McDermid - Andras plåga (The torment of others)
Alfabeta Bokförlag
ISBN: 91-501-0498-5

Okej...

Zirathi har gjort ett test där man kan se vilken Scifi/Fantasy figur man är. Hon blev själv Boromir. Brukar ibland göra dylika test bara för att det är roligt. Så jag var naturligtvis tvungen att göra detta när man tydligen kunde vara lik figurer i Sagan om ringen. Känns bra att det var en karaktär från den goda sidan, men samtidigt blir jag nästan lite rädd för mig själv eftersom jag blev...

Which Fantasy/SciFi Character Are You?

A wandering spirit caring for a multitude of just concerns, you are an instrumental power in many of the causes around you.

And so am I, very dangerous: more dangerous than anything you will ever meet, unless you are brought alive before the seat of the Dark Lord.

07 oktober, 2009

Böcker från ParsLibris


Jag har tidigare skrivit om den nya svenska bokbytarsajten ParsLibris. Och i veckan fick jag hem mina första böcker därifrån. Juloratoriet av Göran Tunström och Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Tack så mycket säger jag till de två medlemmar på sajten som skickade dessa till mig. Det ska bli intressant att se hur sajten utvecklas allt eftersom fler medlemmar registrerar sig på sidan. BookMooch som jag brukar nämna i nästan vart och vartannat inlägg känns det som är dock favoriten då det har funnits mycket längre och har många användare runt om i världen. Men som sagt, en svenska sida är inte helt fel, om inte annat med tanke på portokostnader till utlandet.

Alice Munro - Kärlek, vänskap, hat


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro består av nio noveller där kvinnor står i berättelsernas centrum. Och det är relationer det handlar om. Hur livet gestaltar sig för olika kvinnor och de livsval som de gör. Om deras drömmar i livet, om kärlek och prövningar i livet. Som i novellen med samma titel som boken där vi möter en ganska alldaglig kvinna vid namn Johanna som av två unga flickor luras att tro att en man är dödligt förälskad i henne. Hon skriver långa brev till honom och får svar som får henne att tro att hennes känslor är besvarade. Det är bara det att han har aldrig fått dessa brev utan det är hans minderåriga dotter och hennes kompis som läser och svarar på breven som en del i en lek de hittat på för att fördriva tiden. Johanna tar sitt pick och pack och lämnar sin hemstad för att flytta till mannen hon tror att hon brevväxlat med. I spänd förväntan läser man vidare för att bevittna hennes nederlag när det går upp för henne att han inte alls väntar på henne. Han vet ju inte ens om att hon existerar. Slutet är inte alls som man tror att det ska vara. Och det är väl kanske så som livet egentligen är? Oförutsägbart. Precis som novellerna i Kärlek, vänskap, hat.

Alice Munro - Kärlek, vänskap, hat
Atlas pocket
ISBN: 978-91-7389-367-1

Utlottning av te

Mikaela's läs- och skrivblogg lottar ut teer från Brunkullan. Gå in här och läs mer om tävlingen. Naturligtvis deltar jag i utlottningen. En sån här chans vill jag ju inte gå miste om.

Daniel Woodrell - En helvetes vinter


I En helvetes vinter av Daniel Woodrell träffar vi Ree Dolly, 16 år, som bor med sin kriminelle pappa, sinnessjuka mamma och två småbröder i ett nedgånget hus i Ozarkbergen i den amerikanska södern. I den lilla hålan är de flesta släkt med varandra på ett eller annat vis och knarkhandeln är deras levebröd. Så även för Ree's pappa Jessup Dolly, som med jämna mellanrum avtjänar fängelsestraff. Men så en dag kommer han inte tillbaka efter att ha åkt iväg för att göra affärer. Och samtidigt knackar polisen på dörren och meddelar Ree (som får agera familjens överhuvud med en sinnessjuk mamma) att om Jessup inte infinner sig i rätten så kommer de att förlora huset eftersom han ställt huset som säkerhet när han släpptes mot borgen. Ree måste nu hitta sin pappa men upptäcker att ingen av hennes släktingar vill hjälpa henne att leta rätt på honom. Familjen är i princip utfrysta och alla säger åt Ree att låta det hela vara. Men med en sjuk mamma och två småbröder som är ständigt hungriga måste hon hitta pappan innan de slängs ut i skogen och tvingas leva som djur. För varje dag som går blir hon mer och mer övertygad om att hennes pappa är död och för att få behålla huset blir hon tvungen att hitta hans kropp för att kunna bevisa det. Men i den kriminella värld som hennes släktingar lever i ses hennes snokande inte med blida ögon och hon blir snart varse vad man gör för att tysta ner allt sånt som kan hota deras värld...

Daniel Woodrell's böcker kallas för country noir, och det är verkligen en mörk historia som vi får serverad i denna roman. De ödsliga bergstrakterna bidrar givetvis till det mörka intrycket samtidigt som miljön i sig lyfter berättelsen ett snäpp till det (nästan) vackra. För En helvetes vinter är fullproppad med kriminalitet, våld, övergrepp och misär. Men det är så bra. Jag är fast redan när jag läser baksidestexten och allt jag vill är att få reda på om det ordnar sig för Ree och hennes familj. Det känns som om jag har skrivit det här så många gånger förut när jag läst en ny författare för första gången, men jag kommer definitivt att läsa mer av David Woodrell i framtiden.

David Woodrell - En helvetes vinter
Natur & Kultur
ISBN: 978-91-27-41921-6

04 oktober, 2009

Lena Kallenberg - Apelsinflickan

Apelsinflickan av Lena Kallenberg kom ut på En bok för alla i deras senaste utgivning. Den utspelar sig under åren 1882-1883 och handlar om den unga flickan Signe som växer upp på ett barnhem i Stockholm. På barnhemmet har Signe en jämngammal vän som heter Alice, vars mamma försörjde sig som hora. Signe får så småningom en anställning som piga hos en familj på Värmdö och tvingas skiljas från Alice. Livet som piga är inte lätt och Signe finner något oväntat en vän i hunden Ludde som tyr sig till henne. En dag får Signe dessutom veta att vänninnan Alice inte längre finns bland de andra på barnhemmet och hon tror genast att hon har dött och sörjer den enda vän hon någonsin haft i livet. Efter att husbonden på gården våldtagit Signe bestämmer hon sig för att rymma därifrån, trots de hot som hon fått från husbond om vad man gör med förrymda pigor. Som hemlös i Stockholm får hon det inte lätt. Men mot alla odds så klarar Signe sig och finner nya vänner som hjälper henne. Hon letar också efter Alice's grav men hittar henne istället i livet, med det skamliga yrket som hora eller även kallad apelsinflicka. Genom att låtsas sälja apelsiner kan de utöva sitt yrke tämligen riskfritt. Men bara om de är registrerade vid den statliga Prostitutionsbyrån och går på regelbundna kontroller för att se att ingen bär på någon sjukdom. Dessa kontroller är naturligtvis inte för att skydda kvinnorna som försörjer sig genom att sälja sina kroppar utan det är enbart för att skydda männen! Ingenstans finns några regler för hur männen ska behandla kvinnorna, utan de ses nästan som kreatur. Apelsinflickan är en glimt av hur verkligheten tedde sig för många kvinnor för omkring hundra år sedan då prostitution var laglig i Sverige. Samtidigt som det är en historisk roman är den också väldigt aktuell i debatten om prostitution och trafficking där män(niskor) profiterar på kvinnors kroppar.

Jag har tidigare läst Coola krogen av Lena Kallenberg, en bok som jag tyckte mycket om. Hon brukar kallas för arbetarförfattare och av de två böcker som jag har läst av henne så kan jag väl inte annat göra än att hålla med om det. Coola krogen är en skildring av det tuffa livet i restaurangbranschen i Stockholm med kriminalitet och kanske främst hur kvinnors villkor ser ut. Kanske kan man kalla Kallenberg för en feministisk arbetarförfattare eftersom hon skildrar arbetarvillkoren för kvinnor både nu och då? Det spelar ingen roll vad man kallar hennes böcker, hon är väl värd att läsas. Apelsinflickan har en fortsättning som heter Stockholmskärlek och den boken läggs genast till min att-läsa-lista.

Lena Kallenberg - Apelsinflickan
En bok för alla
ISBN: 978-91-7221-574-0

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...