25 juli, 2009

Mat & Klimat

Ingen har väl undgått den långhårige meteorologen Pär Holmgren från SVT som den senaste tiden synts mycket när det gäller klimat- och miljöfrågor. Här har han tillsammans med Johanna Björklund och Susanne Johansson skrivit Mat & Klimat som ingående beskriver hur maten vi äter påverkar vårt klimat. Om du är nyfiken på hur kolets kretslopp ser ut eller hur en ko egentligen fungerar så får du svaret i den här boken. Kapitlet "Matens historia" är väldigt intressant läsning och man får veta hur våra förfäders matvanor såg ut och hur det har utvecklats över tid och även hur jordbruket har förändrats när det infördes för omkring 10 000 år sedan, eller omkring 6000 år för oss här i Sverige. Kapitlen som handlar om framtidens matproduktion och matvanor tycker jag är intressant. Här presenterar författarna en klimatpyramid som kan användas som komplement till matpyramiden för att göra det lättare för gemene man att äta klimatsmart. Det här är verkligen en grundläggande bok i hur matproduktionen ser ut i framförallt Sverige och alla som undrar hur maten vi äter påverkar vårt klimat har stor glädje av att läsa den här boken!

Inga kommentarer:

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...