måndag 6 juli 2009

Shaun Hutson x 2

Jag har tidigare nämnt den brittiske skräckförfattaren Shaun Hutson. Jag läste min första bok av honom i april i år och det var tack vare BookMooch som jag upptäckte hans böcker. Efter att ha läst Relics och Spawn kan jag säga att jag har fått en ny favorit! Han skriver så otroligt spännande och man vill inte lägga boken ifrån sig. Upplösningarna i de böcker som jag har läst har dessutom varit oväntade och rätt äckliga faktiskt. Det här är inga böcker med lyckligt slut. Snarare är det så att där boken tar slut tar din fantasi vid...

Relics visade sig vara en riktig lyckträff för mig. Den kombinerar några av mina största intressen här i livet. Skräck, arkeologi och kelter! Kan inte bli en bättre kombination i en bok. Nåja... om det hade haft några hänvisningar till heavy metal så hade jag nog kunnat bli än mer salig. I boken får vi följa en arkeologisk utgrävning av en keltisk gravplats. Arkeologerna gör ett högst oväntat fynd! I en underjordisk gravkammare finner man dekapiterade kroppar efter små barn. Deras skallar hittas i en separat kammare. Och det är mängder av barnlik man hittar. Vid en C14-datering upptäcker man att åldern på skallarna varierar från järnåldern och fram till slutet på 1400-talet! Det är en högst chockerande upptäckt! Medan utgrävningen fortskrider utförs en rad bestialiska mord på människor som har anknytning till utgrävningen eller den intilliggande byggarbetsplatsen. Offrens skinn blir bokstavligt talat avslitet från deras kroppar. Samtidigt börjar barn att försvinna från området och till slut kidnappas även dottern till en av arkeologerna. Det är upp till kommissarie Stephen Wallace att lösa de groteska morden och kidnappningarna. Svaren verkar finnas i de keltiska myterna om en gudinna som kräver barnaoffer för att blidkas och en vansinnig kamp mot tiden tar sin början för att rädda de barn som är försvunna.

Spawn är en precis lika spännande nagelbitare som Relics. I Spawn finns två parallella huvudpersoner. Det de båda har gemensamt är en tragisk barndom med misshandel och kränkningar. Den ena är Harold Pierce som bott på ett mentalsjukhus sen fjorton års ålder då hans mamma och lillebror omkom i en brand som han orsakade. Men efter nästan tjugo år på institution så ska han ut i verkligheten. Han har fått ett jobb på ett sjukhus i den lilla staden Exham där hans arbetsuppgifter bland annat består av att bränna aborterade foster. Harold har aldrig kunnat glömma den hemska natten när hans mamma och lillebror dog i lågorna och skuldkänslorna och mardrömmarna är starka. Han ser sin lillebror i fostren och bestämmer sig för att inte bränna dem utan forslar undan dem och begraver dem en bit från sjukhuset. Men en ovädersnatt blottläggs gravarna och Harold måste bege sig dit för att åter gräva ner fostren. Det är då han gör den makabra upptäckten att tre av fostren lever. Han tar dem med sig hem och gömmer dom i sin stuga. Men fostren besitter en märklig kraft och de behöver näring för att växa och det blir Harolds uppgift att förse dem med den näring de behöver; färskt människoblod. Samtidigt får vi följa jakten på den förrymde mördaren Paul Harvey. Hans flykt har satt skräck i invånarna i Exham som inte har glömt de mord han utförde innan han blev satt i fängelse första gången. Men månaderna går och av Paul Harvey har inte poliserna ett spår. Strax efter att han rymt från fängelset sker en rad mord i Exham med omnejd. Mord som man tillskriver Paul Harvey. Gemensamt för de mord som sker är att offrens huvuden saknas samt att mördaren måste vara otroligt stark för att kunna utföra en sådan sak. Allt detta pekar på att det är Harvey som mördar igen. Jag tror inte jag ska avslöja mer av handlingen här mer än att upplösningen är oerhört spännande och inte alls som man har tänkt sig. Och precis som i Relics slutar det väldigt oförväntat. Ja nästan lite stört. Nej, väldigt stört får jag nog faktiskt säga.

Det grämer mig lite att jag inte har upptäckt Hutson tidigare. Karln verkar ju ha gett ut böcker allt sedan 1980-talet. Men samtidigt känns det riktigt roligt att ha så många av hans böcker att fortfarande se fram emot. Om du också gillar skräck tycker jag att du ska ta och köpa hem en bok av Shaun Hutson ögonaböj! Eller om du har läst honom redan så berätta gärna vad du tycker.

2 kommentarer:

Din lillasyster sa...

Den där Relics verkar bra. Fast jag är osäker på om jag läst den redan. Det känns som om jag gjort det. Om jag gjort det så är den bra, om jag inte gjort den så verkar den jävligt bra!

Hellre barfota än boklös sa...

Du lånade den för ett tag sen men orkade inte läsa klart den eftersom den var på engelska. Men du kanske vill göra ett nytt försök? Eller så får jag väl översätta den åt dig. :-)

Related Posts with Thumbnails