31 juli, 2009

Ladda ner gratis e-bok

Från och med måndagen den 3 augusti fram till den 5 augusti kan du ladda ner en gratis e-bok här. För att kunna göra det måste du vara medlem på sidan men det går snabbt att registrera sig. Boken du får alldeles gratis är Let the Great World Spin av Colum McCann.

30 juli, 2009

Dickensbeställning

Jag fick en liten belöning för en skivrecension som jag skrev för ett tag sedan. För de pengarna bestämde jag mig för att komplettera min Dickenssamling med följande fyra titlar: Christmas Stories, Pickwickklubben, Barnaby Rudge och The Mystery of Edwin Drood.

29 juli, 2009

Shopping spree

Jag var på loppis och Myrorna idag och hittade lite böcker. Min olästa bokhög är ju i det närmaste gigantisk (och det var nog en underdrift) men vem kan motstå böcker när de är så billiga? Hard Times och Oliver Twist av Charles Dickens lades till min Dickens-samling. Jag har planer på att läsa mig igenom hans böcker. På obestämd framtid får jag väl lov att tillägga. Stäppvargen av Herman Hesse är en sån där bok som jag tänkt läsa i flera år men aldrig tagit mig för. Har sneglat på den på biblioteket och läst om den i tidningar och på webben med jämna mellanrum. Nu är jag ett steg närmre att läsa den i alla fall. The Wench is Dead av Colin Dexter kunde jag ju inte motstå när den stod där i hyllan på Myrorna. Jag gillar brittiska deckare och Kommissarie Morse är ju en favorit på teve. Men jag har hittills inte läst någon av böckerna. Min oskuld och Pearl Harbor av Charles Bukowski blev jag jätteglad över att hitta för en billig penning. Har tidigare bara läst Tales of Ordinary Madness av honom men gillade hans sätt att skriva. Naket och "in-your-face". Krig och fred av Leo Tolstoj. En bok som man måste ha läst innan man dör. Bädda för död av Ira Levin är också en bok som jag sneglat på ett antal gånger men aldrig kommit mig för att läsa. Och slutligen The New Girlfriend and Other Stories av Ruth Rendell. Ytterligare en brittisk deckare helt i min stil. Jag ser fram emot att läsa dem alla. Och jag tycker jag lyckades få ihop en riktigt bra blandning av böcker. Kalaset gick på 40 kronor så jag är mer än nöjd.

28 juli, 2009

Ge mig en dag till

Igår kväll läste jag ut den nätta boken Ge mig en dag till av Mitch Albom. Har tidigare läst Fem personer du möter i himlen och Tisdagar med Morrie ligger i bokhyllan och väntar på att bli läst. Ge mig en dag till handlar om Charley vars liv inte riktigt blev som han hade tänkt sig. Eller snarare var det väl så att han inte levde upp till de förväntningar som hans pappa hade på att han skulle bli baseballstjärna. Charley är alkoholiserad och hans äktenskap har gått i kras. När hans dotter ska gifta sig blir han inte ens bjuden utan får hem några kort från bröllopet med ett par korta beskrivande rader. Han bestämmer sig för att återvända till sin barnssdomstad för att ta livet av sig. Han kraschar med sin bil och överlever mirakulöst och när han väl kommer fram till sitt barndomshem så möter han sin mamma som sedan länge är död. Hans mamma som alltid har stått upp för honom genom hela hans uppväxt, mamma som han många gånger har tagit för given och blivit arg på, ni vet så som barn blir på sina mammor när de lägger sig i. Charley har burit på skuldkänslor gentemot sin mamma ända sedan hon dog eftersom han egentligen skulle ha varit hemma hos henne den dagen men ljög för hela familjen och åkte därifrån för att försöka vara sin pappa till lags. Pappan som oförklarligt lämnade sin familj när Charley var liten. Men nu får han alltså ytterligare en dag med sin mamma, och han får svar på många frågor som han funderat på. Bland annat varför pappan så hastigt lämnade dem alla.

Den här boken är väldigt lättläst och berättar en stark historia. Precis som i Fem personer du möter i himlen så är det en bok som berör döden och att vi alla har något att lära av våra liv och misstag. Det är en bok som man automatiskt börjar reflektera över vad som är viktigt här i livet egentligen.

27 juli, 2009

Vilken trevlig överraskning!

Idag när jag kom hem från jobbet väntade en trevlig överraskning i postfacket. Två försändelser som innehöll sammanlagt fem böcker. Och det bästa är att jag inte har betalat en enda krona för dem. :-) Den ena försändelsen innehöll boken Smuts av Katarina Wennstam som jag vann av Paperback Lover för ett tag sedan. Tack så mycket för boken. Den verkar väldigt spännande! Det andra paketet innehöll fyra böcker som jag moochat av en tjej från USA. Två av dessa böcker har jag väntat på länge att de ska bli tillgängliga via BookMooch så det ska bli väldigt kul att äntligen få läsa dem. Det var The Simple Life av Larry Roth och The Druids av Stuart Piggott. De andra två böckerna moochade jag för att de dels verkade lite kul och för att man sparar lite pengar på att skicka fler böcker i samma försändelse. Haunted graveyard och Scooby-Doo kan passa bra till min trettonåring. Jag kommer säkert att läsa dem själv också. Jag gillar ju både Scooby och spökhistorier.

26 juli, 2009

Carlos Ruiz Zafón - Ängelns lek


Förra året läste jag Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Nu har jag även läst Ängelns lek som återigen tar oss med till Barcelona i början av 1900-talet. Vi får även återse flera av de karaktärer som finns med i den första boken, bland annat bokhandlaren Sempere och hans son som var huvudperson i Vindens skugga. I den här boken finns han dock bara med i bakgrunden. Ängelns lek handlar om David Martín som försöker livnära sig på sitt skrivande. Han har ett kontrakt med två skurkaktiga förläggare där han åtar sig att skriva en bok i månaden under flera års tid. Han får slita hårt för att klara detta och det tar nästan livet av honom. Hans räddning blir den dagen när han blir kontaktad av förläggaren Andreas Corelli som erbjuder honom en stor summa pengar för att skriva en bok åt honom. Men det är inte bara pengar som han får i utbyte mot att han skriver den här boken utan han blir även mirakulöst frisk från den cancer som hade förlorat kampen mot. Allt eftersom hans arbete med boken fortskrider börjar han ana att förläggaren inte har rent mjöl i påsen och hans försök att ta reda på vem Andreas Corelli egentligen är leder honom bara djupare ner i den mörka historia som en gång utspelade sig i det hus där han bor.

Det finns två stycken i boken som jag fastnade lite extra för. Det första är det allra första stycket i boken och det andra återfinns i slutet av boken när huvudpersonen precis har tagit med sig en kvinna till De bortglömda böckernas gravkammare:

"En författare glömmer aldrig första gången han tog emot pengar eller några lovord för en historia som han skrivit. Han glömmer aldrig första gången han kände fåfängans vederkvickande gift sprida sig i ådrorna, när han trodde att skrivandet - om ingen upptäckte hans brist på talang - inte bara skulle ge honom tak över huvudet och mat i magen, utan också det han mest av allt åstundade: att få se sitt namn i tryck på ett simpelt bokomslag som säkert skulle leva mycket längre än han själv. Det ögonblicket kommer för alltid att vara fastetsat i hans minne, för i den stunden har hans själ fått ett pris och han är förlorad."

"Varje bok, varje volym [...] är besjälad. Besjälad av den som en gång skrev boken, av alla dem som har läst den, levt sig in i den och drömt om den. För varje gång en bok byter ägare, för varje gång som en ny läsare låter sin blick glida fram över sidorna i den, växer sig bokens själ allt starkare. Böcker som ingen längre minns, böcker som har gått vilse i tiden, de lever vidare här i väntan på att en dag få hamna i händerna på en ny läsare, en ny själ..."


Det här är en väldigt bra uppföljare till Vindens skugga, som jag gillade väldigt mycket. Det är kul att återse en del av de karaktärer som fanns med i den första boken. Roligast tycker jag nog återbesöken till De bortglömda böckernas gravkammare är. Hur fantastiska vore det inte att själv få gå in där och välja en bok att ta hand om? Det finns en bok som frekvent återkommer i den här boken, och det är Lysande utsikter av Charles Dickens. Som av en ren händelse så fick jag hem den från BookMooch i förra veckan. Jag var redan sugen på att läsa den men blir det än mer efter att ha fått en nästintill kärleksförklaring till den genom David Martín.

25 juli, 2009

60 av 100 böcker lästa

Hittills i år har jag läst 60 böcker vilket betyder att jag har 40 böcker kvar att läsa för att uppfylla mitt nyårslöfte om att läsa minst 100 böcker i år. Jag har inte specificerat att det ska vara bara skönlitteratur utan det är totalt antal böcker som gäller. Förra året läste jag ca 60 böcker totalt så mitt mål var enbart att öka min läsning. Vilket jag med andra ord har gjort. Innan juli ens är slut så har jag läst lika många böcker som jag gjorde totalt under förra året så jag är helt klart nöjd med min läsning i år. Det ska bli spännande att se vad det totala antalet böcker blir. Jag har ett antal olästa böcker så jag har inte någon brist på läsmaterial. Däremot känner jag att jag nog skulle vilja vidga min läshorisont något utanför den eurocentriska (och amerikanska) delen av världen. Jag har läst ett par böcker av afrikanska författare i år och har åtminstone en indisk författare på min att-läsa-lista. Men det känns lite tunt. Har du några bra förslag på litteratur från övriga världen?

Mat & Klimat

Ingen har väl undgått den långhårige meteorologen Pär Holmgren från SVT som den senaste tiden synts mycket när det gäller klimat- och miljöfrågor. Här har han tillsammans med Johanna Björklund och Susanne Johansson skrivit Mat & Klimat som ingående beskriver hur maten vi äter påverkar vårt klimat. Om du är nyfiken på hur kolets kretslopp ser ut eller hur en ko egentligen fungerar så får du svaret i den här boken. Kapitlet "Matens historia" är väldigt intressant läsning och man får veta hur våra förfäders matvanor såg ut och hur det har utvecklats över tid och även hur jordbruket har förändrats när det infördes för omkring 10 000 år sedan, eller omkring 6000 år för oss här i Sverige. Kapitlen som handlar om framtidens matproduktion och matvanor tycker jag är intressant. Här presenterar författarna en klimatpyramid som kan användas som komplement till matpyramiden för att göra det lättare för gemene man att äta klimatsmart. Det här är verkligen en grundläggande bok i hur matproduktionen ser ut i framförallt Sverige och alla som undrar hur maten vi äter påverkar vårt klimat har stor glädje av att läsa den här boken!

Hundra år av envishet

Efter att ha läst recensionen av Naturskyddsföreningens årsbok och tillika jubileumsbok hos Du är vad du läser så kände jag att det var dags att verkligen ta mig an denna bok. Jag beställde denna bok i början på det här året och jag fick den i början av juni som ni kan läsa här. Tidigare årsböcker från Naturskyddsföreningen har haft ett behändigt inbundet format i storleksordningen A5. Denna bok är i det närmaste en gigant i jämförelse och har nog nästintill dubbel storlek. Jag hade ärligt talat inte förväntat mig att boken skulle vara så stor men jag förstår att man vill göra något extra när det faktiskt rör sig om föreningens jubileumsbok då det i år är 100 år sedan som föreningen bildades.

Boken är uppdelad i två delar där den första delen rör föreningens historia. Det är intressant läsning men jag måste erkänna att jag mest läst utvalda delar. Men jag är tämligen säker på att boken kommer att bläddras i och läsas då och då framöver. Längre artiklar om vad föreningen arbetat med under åren; som exempelvis förbudet av freoner och odling av ekobananer, blandas med nedslag i föreningens historia där vi får veta att Selma Lagerlöf fanns med i föreningens medlemsmatrikel 1912 och året därefter finner man Anders Zorn bland medlemmarna. Eller att föreningen 2006 ordnade en Östersjökampanj under Almedalsveckan för att uppmärksamma algblomingen i Östersjön. Här deltog artister som Mikael Wiehe, Joakim Thåström och Thomas Di Leva. I den andra delen av boken är det istället framtidsvisioner som avhandlas som exempelvis gröna skatteväxlingar, utfiskning av haven och ekologiskt jordbruk. Här finner vi skribenter som Isabella Lövin, Mikael Karlsson och Stefan Edman.

Det är intressant läsning alltihop och det är åtminstone i den första delen en välavvägd blandning av text och bild. I den andra delen däremot så är det mest text och ett fåtal illustrationer. Det är fina illustrationer så jag vänder mig inte emot det på något vis. Men jag känna att det blev lite tråkigt och enformigt i den andra delen. Men överlag så gillade jag verkligen det jag läste i den här boken. Bokens genomsyras av att det finns hopp för framtiden!

24 juli, 2009

20 juli, 2009

Gratis e-bok från Oprah.com!

Ladda ner en gratis e-bok från Oprah.com. Klicka här så kommer du direkt till nedladdningssidan. För att kunna ladda ner boken så måste du vara medlem på sidan, men det går snabbt att registrera sig. Boken som du kan ladda ner heter Heroic Measures och är skriven av Jill Ciment. Den finns tillgänglig för nedladdning till den 22 juli kl 10.59 (lokal tid i USA) så passa på om du tycker om att läsa e-böcker. Själv har jag ju lite svårt för detta men har ändå laddat ner boken och ska väl kika lite på den och se om det verkar vara något som jag vill läsa.

Så här står det om boken på Amazon: Ciment's spare and surprisingly gripping novel details one long weekend in the life of Ruth and Alex Cohen, an elderly New York couple hoping to sell their East Village apartment of 45 years. Ruth is a retired teacher and Chekhov devotee, and Alex is an artist, currently adding colorful illuminations to the couples' old FBI files. As they ready for an open house, a gas tanker truck gets stuck in the Midtown tunnel, seizing the city with gridlock and fear of a terrorist attack. (In scenes that border on parody, the local news adopts a Danger in the Tunnel graphic and runs viewer polls about whether terrorists take drugs.) Meanwhile, the Cohens' beloved dachshund, Dorothy, falls ill and has to be taken to an uptown animal hospital. As the real estate market swings in response to the news about the tanker, the Cohens wait for news about their dog and confront the reality of leaving their home. Ciment plays the veterinary, real estate and domestic details like elements of a thriller plot, while the couple's love of their dog provides heartrending texture—literature with commercial crossover.

18 juli, 2009

Dracula

Det var flera år sedan jag sist läste Dracula av Bram Stoker så det var ett kärt återseende av denna blodsugande transylvaniske greve. Någon ingående beskrivning av handlingen tror jag inte behövs den här gången då detta är en riktig klassiker och de stora dragen återkommer i ett otal böcker och filmer. Men något som jag inte reagerade över sist jag läste den är att det förekommer ganska många anspelningar på sex i den här boken. När greve Dracula suger blod från någon kvinna och även när han tvingar Jonathan Harker's fru Mina att dricka hans blod så är det en erotisk scen som målas upp. En annan sak som jag tänkte på är att det förekommer ganska många kontroversiella metoder så som hypnos och eutanasi. Även vetenskapen i stort tycker jag ifrågasätts, främst genom att professor Van Helsing ofta påpekar att det är viktigt att vara öppen inför andra tankesätt. På s. 204 tycker jag detta lyfts fram väldigt bra: "...it is the fault of our science that it wants to explain all; and if it explain not, then it says there is nothing to explain." Det finns gott om manliga och kvinnliga stereotyper i den här boken. Kvinnorna har svaga nerver och måste skyddas från det onda (Dracula) av starka och modiga män. Samtidigt lyfts en av kvinnorna, Mina Harker, fram som en väldigt stark och självständig kvinna och det var tack vare hennes skarpa intellekt som de lyckades spåra upp greve Dracula när han flydde i alla hast från London.

Bilden på omslaget är taget från målningen Vampyr av Edvard Munch och finns på Edvard Munchmuseet i Oslo.

Sommarläsning - hur går det?

Hur går det för er som hade planerat vilka böcker ni skulle läsa i sommar? För mig går det inte alls... Jag hade ju tänkt läsa om Sagan om ringen - trilogin bland annat samt minst en bok av Björn Ranelid. Hittills har jag läst The Hobbit men i övrigt så har jag inte kommit långt i mina planer. Får väl försvara mig med att det väl egentligen bara var en slags önskelista som jag hade. Dessutom hade jag inte börjat jobba som timvikarie inom vården när jag skrev den där listan. ;-) Det blir inte så mycket tid över att läsa. Men jag försöker stjäla till mig lite tid då och då. För läsa måste jag göra, annars får jag abstinens. Än så länge finns det ju tid kvar och jag känner att jag nog måste ta tag i den där högen med biblioteksböcker som jag har hemma. Det är trots allt bara en månad kvar tills sommarlånen ska vara tillbakalämnade. Får se vilken bok det blir härnäst. Är lite sugen på Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón. Den har legat i en I love library-kasse bredvid sängen nu ett tag och bara väntat på att få bli läst...

17 juli, 2009

Handbok i att vara vegan


Being Vegan av Joanne Stepaniak är något av en riktig handbok i den veganska livsstilen. Boken är uppdelad på fyra kapitel. Det första kapitlet berör den veganska filosofin och dess rötter. Här kan man läsa om vad det innebär att vara vegan men också etiska frågor som berör hälsa, reproduktion, organtransplantationer och hur man gör med köttätande husdjur. Andra kapitlet handlar om relationer; till sig själv och andra, om barnuppfostran, blandäktenskap (förhållande mellan vegan och icke-vegan) och hur man tampas med oförstående personer i sin närhet men också främlingar. Tredje kapitlet berör frågor som handlar om etiskt praktiska frågor. Exempelvis hur man gör som vegan om man jobbar på ett icke-veganskt företag men även frågor som rör kläder, skor och den personliga hygienen. I fjärde och sista kapitlet får man reda på hur man rent praktiskt går till väga om man bestämt sig för den veganska livsstilen. Här finns mängder av tips att tänka på för nybörjarveganen; vilka ingredienser som är animaliska, hur man planerar en fullvärdig vegansk meny och tips på hur man bakar utan ägg för att nämna några.

Boken är upplagd så att varje kapitel har en inledande text och sedan följer en rad olika frågor som besvaras av Joanne. Det är frågor som hon har fått via sin hemsida och sin medverkan i Vegetarian Voice, som är North American Vegetarian Society's tidskrift. Även om boken är skriven i första hand för en amerikansk eller möjligen en engelskspråkig publik finns det en lång rad tips som även svenska veganer kan ha nytta av.

Clive Barker - The Thief of Always


Det här är en bok som passar för läsare i alla åldrar, eller i vart fall från tio år och uppåt. Huvudpersonen, Harvey Swick, är ett barn som får en inbjudan att komma till Mr Hood's fantastiska Holiday House, där ingen någonsin behöver ha tråkigt. Där finns allt man kan önska sig. Och det är julafton varje kväll! Ett riktigt paradis för barn med andra ord. Men Harvey börjar så småningom att se vad som döljer sig under fasaden i huset. Och det är mörka, hemska saker. En del av de andra barnen som också bor i huset försvinner när de bott där ett tag och Harvey vill veta vart de tar vägen. Frågor besvaras inte av någon i huset, det är rent utav förbjudet att ställa frågor. Men när Harvey får reda på sanningen om Mr. Hoods Holiday House försöker han att ta sig därifrån. Men har man väl kommit dit en gång är det inte säkert att man kommer därifrån...

16 juli, 2009

Mooch before you buy


Jag är med i ett experiment på BookMooch som heter Mooch before you buy. Det hela går ut på att författaren Ramsay Wood delar ut ett antal av sin bok A Cat May Look At A King gratis via sajten. Boken innehåller nio kattsagor från olika delar av världen; bland annat Frankrike, Burma, Indien, Korea och Kina och återberättas av författaren. Projektet går ut på att de som moochar den här boken frivilligt ska betala så mycket för boken som man själv känner att man vill och har lust med. Tycker man inte om boken alls och inte vill behålla den så sätter man upp den på sajten igen och den kan moochas av någon annan. Vill man behålla boken så är det tänkt att man ska donera så mycket som man hade betalat för den i vanliga bokaffärer.

Jag fick mitt ex idag. När jag läste om det här projektet tyckte jag att det lät väldigt spännande och jag satte genast upp den här boken på min wishlist. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte att jag skulle lyckas att få ett eget ex. För tillfället är det 125 personer som har satt denna bok på sin wishlist så det finns en del konkurrens om man säger så. Döm av min förvåning när jag för någon vecka sedan får ett mail om att författaren själv har reserverat ett ex till mig! Tilläggas skall att han enbart skickar inom England där han bor så jag blev smått förvånad. Det visade sig att författaren var väldigt förälskad i Stockholm och hade haft så trevligt under sitt senaste besök här och jag var den enda svensken som ville ha boken så han reserverade den för mig. Så nu sitter jag här med mitt eget, signerade ex av denna kattbok. I helsike att jag tänker skicka den vidare. Och självklart kommer jag att betala för boken som jag fått. Nu återstår bara att se om kattsagorna är bra...

Q's Legacy - Helene Hanff


"A delightful account of a lifelong love affair with books."

Så står det på framsidan till denna ljuvliga bok. Och det stämmer på pricken. För i den här boken redogör författarinnan för sin kärlek till böcker och hur det kom sig att hon började brevväxla med Frank Doel på Marks & Co i London. I Brev till en bokhandel är det ju själva breven som såklart är bokens centrum men i Q's Legacy får vi reda på så mycket mer om Helene's liv och varför hon beställde de böcker som hon gjorde. Vi får även veta hur Helene reagerade när hon fick det olycksaliga brevet i sin hand, det som meddelade att hennes kontakt på Marks & Co hade gått bort.

Efter att Brev till en bokhandel hade getts ut i USA och sedan i England följer en tid när Helene får beundrarbrev och telefonsamtal från beundrare av hennes bok. Man häpnar ibland över vilka krav en del beundrare har. Men Helene verkade vara en kvinna med båda fötterna på jorden och låter sig inte påverkas. I slutet av boken verkar det dock som att hon faktiskt blir lite trött på all uppståndelse kring henne som person. Hon var trots allt en väldigt blyg person som tyckte det var lite jobbigt att möta nya människor. Helene kom att besöka London flera gånger i sitt liv och bland annat i samband med en teateruppsättning av Brev till en bokhandel. I den här boken får man följa med henne på hennes resor och hur skådespelarna gör sin research genom att studera Helene. Något som hon finner vara ganska så jobbigt.

Det här är inte bara en bok om Helenes kärlek till böcker utan man får en fin inblick i hennes liv som svältande författare och hur hon kämpar för att kunna leva på sitt skrivande. Varje gång hon får en check från ett förlag som valt att publicera något av hennes verk blir man själaglad. Och jag måste erkänna att ens egen skrivarlust väcks till liv igen...

Om du gillade Brev till en bokhandel kommer du garanterat att gilla även Q's Legacy.

12 juli, 2009

Helene Hanff igen

Jag håller ju som bäst på att läsa om Dracula och har några kapitel kvar av boken. Men idag gjorde jag "misstaget" att öppna boken Q's Legacy av Helene Hanff, författarinnan till Brev till en bokhandel som jag skrivit om tidigare. Nu har jag bara läst ungefär ett kapitel i den här boken men jag älskar den redan. I Q's Legacy får man veta hur det kom sig att Helene Hanff skrev till bokhandeln Marks & Co på 84, Charing Cross Road i London. Det verkar vara lovande läsning och precis som i Brev till en bokhandel så är det kärleken till böcker som verkar genomsyra denna bok. Jag återkommer med en mer detaljerad recension när jag läst ut boken.

10 juli, 2009

Kulturbloggens kulturfyra

Svarar på frågorna som fanns på Kulturbloggen.

1. Vad läser du just nu?

Just nu läser jag Dracula av Bram Stoker och Walden av Henry David Thoreau. Båda är på engelska och den förstnämnda är en omläsning. Jag kan inte stoltsera med att jag läst om så många böcker i mitt liv (än). Dracula är en av få böcker som jag läst några gånger och det är alltid lika roligt.

2. Vilken är nästa bok du ska läsa?
Det blir troligtvis The Many Faces of Van Helsing, en samling noveller som handlar om vampyrjägaren från ovanstående bok. När jag fick hem denna bok och läste i förordet så kände jag att jag ville läsa Dracula först innan jag gav mig i kast med denna. Sen är jag inte helt säker på att jag verkligen kommer att läsa denna direkt efter att jag läst ut Dracula. Förmodligen kommer jag att läsa den parallellt med Walden och eventuellt någon annan bok. Kanske av Shaun Hutson eller Graham Masterton.


3 Vilken låt lyssnar du mest på nu?
Det måste vara The Scarecrow med Avantasia (symfonisk metal för er som ännu inte hört talas om denna fantastiska genre). Annars är det just nu den senaste skivan Black Clouds & Silver Linings från mitt favoritband Dream Theater som spelas mycket här hemma. Dream Theater hör nästan hemma i samma genre som Avantasia. De är lite mer progressiva med influenser från jazz.







4. Har du sett någon film i sommar?
Den senaste filmen jag såg var 84, Charing Cross Road som bygger på boken med samma namn, eller Brev till en bokhandel som den heter på svenska. Fantastisk bok och film som verkligen visar författarinnans enorma kärlek till litteratur.

Dracula på jobbet

Sen jag började läsa om Dracula har jag haft med mig den till jobbet de två senaste dagarna och läst på lunchen. När jag började läsa den kände jag direkt vilket lyckat bokval det var just nu. I flera kvällar innan hade jag tragglat med Walden av Henry David Thoreau utan att komma särskilt långt. Det kan bero på att jag har varit otroligt trött efter att ha jobbat väldigt mycket, i kombination med att språket i Walden är ganska jobbigt. Det är inte någon enkel engelska han skrivit på. Men så fort jag öppnade Dracula och började läsa kände jag läslusten gripa tag i mig på nytt. Så mina senaste lunchraster har tillbringats med denna blodsugande greve och andra kära återseenden som Jonathan Harker och hans blivande fru Mina, Dr Seward och hans insektsätande mentalpatient Renfield, Dr Van Helsing och lilla Lucy som faller offer för greve Dracula. Det är en ren njutning att få träffa dem igen.

08 juli, 2009

Bibliotekskort


fiaisreading uppmanade nyligen alla bloggare att visa sina bibliotekskort. Så här är mina. Fyra stycken har jag i min ägo från Örebro universitet, Biblioteken på Gotland, Örebro kommuns bibliotek samt "mitt eget" hembibliotek Lekebergs bibiliotek.

Dracula & Van Helsing


Idag fick jag hem The Many Faces of Van Helsing som jag moochade i förra veckan. Boken skickades från Texas, USA så den kom snabbt! Efter att jag läst igenom förordet i boken så kände jag att innan jag tar itu med alla historier om Van Helsing så måste jag fräscha upp mitt minne av originalboken där vampyrjägaren Abraham Van Helsing förekommer, det vill säga i Bram Stoker's klassiker Dracula. Dracula är en av få böcker som jag läst om ett antal gånger men nu var det flera år sedan jag senast läste den och jag var genast tvungen att leta reda på ett av mina exemplar av denna bok. Jag tror jag har två stycken, möjligen tre, både på svenska och engelska. Den svenska fick jag av min morfar för många år sen och den ligger förmodligen nedpackad i förrådet i någon kartong. Men lyckligtvis hade jag en på engelska tillgänglig som jag genast satte tänderna i. ;-)

06 juli, 2009

Shaun Hutson x 2

Jag har tidigare nämnt den brittiske skräckförfattaren Shaun Hutson. Jag läste min första bok av honom i april i år och det var tack vare BookMooch som jag upptäckte hans böcker. Efter att ha läst Relics och Spawn kan jag säga att jag har fått en ny favorit! Han skriver så otroligt spännande och man vill inte lägga boken ifrån sig. Upplösningarna i de böcker som jag har läst har dessutom varit oväntade och rätt äckliga faktiskt. Det här är inga böcker med lyckligt slut. Snarare är det så att där boken tar slut tar din fantasi vid...

Relics visade sig vara en riktig lyckträff för mig. Den kombinerar några av mina största intressen här i livet. Skräck, arkeologi och kelter! Kan inte bli en bättre kombination i en bok. Nåja... om det hade haft några hänvisningar till heavy metal så hade jag nog kunnat bli än mer salig. I boken får vi följa en arkeologisk utgrävning av en keltisk gravplats. Arkeologerna gör ett högst oväntat fynd! I en underjordisk gravkammare finner man dekapiterade kroppar efter små barn. Deras skallar hittas i en separat kammare. Och det är mängder av barnlik man hittar. Vid en C14-datering upptäcker man att åldern på skallarna varierar från järnåldern och fram till slutet på 1400-talet! Det är en högst chockerande upptäckt! Medan utgrävningen fortskrider utförs en rad bestialiska mord på människor som har anknytning till utgrävningen eller den intilliggande byggarbetsplatsen. Offrens skinn blir bokstavligt talat avslitet från deras kroppar. Samtidigt börjar barn att försvinna från området och till slut kidnappas även dottern till en av arkeologerna. Det är upp till kommissarie Stephen Wallace att lösa de groteska morden och kidnappningarna. Svaren verkar finnas i de keltiska myterna om en gudinna som kräver barnaoffer för att blidkas och en vansinnig kamp mot tiden tar sin början för att rädda de barn som är försvunna.

Spawn är en precis lika spännande nagelbitare som Relics. I Spawn finns två parallella huvudpersoner. Det de båda har gemensamt är en tragisk barndom med misshandel och kränkningar. Den ena är Harold Pierce som bott på ett mentalsjukhus sen fjorton års ålder då hans mamma och lillebror omkom i en brand som han orsakade. Men efter nästan tjugo år på institution så ska han ut i verkligheten. Han har fått ett jobb på ett sjukhus i den lilla staden Exham där hans arbetsuppgifter bland annat består av att bränna aborterade foster. Harold har aldrig kunnat glömma den hemska natten när hans mamma och lillebror dog i lågorna och skuldkänslorna och mardrömmarna är starka. Han ser sin lillebror i fostren och bestämmer sig för att inte bränna dem utan forslar undan dem och begraver dem en bit från sjukhuset. Men en ovädersnatt blottläggs gravarna och Harold måste bege sig dit för att åter gräva ner fostren. Det är då han gör den makabra upptäckten att tre av fostren lever. Han tar dem med sig hem och gömmer dom i sin stuga. Men fostren besitter en märklig kraft och de behöver näring för att växa och det blir Harolds uppgift att förse dem med den näring de behöver; färskt människoblod. Samtidigt får vi följa jakten på den förrymde mördaren Paul Harvey. Hans flykt har satt skräck i invånarna i Exham som inte har glömt de mord han utförde innan han blev satt i fängelse första gången. Men månaderna går och av Paul Harvey har inte poliserna ett spår. Strax efter att han rymt från fängelset sker en rad mord i Exham med omnejd. Mord som man tillskriver Paul Harvey. Gemensamt för de mord som sker är att offrens huvuden saknas samt att mördaren måste vara otroligt stark för att kunna utföra en sådan sak. Allt detta pekar på att det är Harvey som mördar igen. Jag tror inte jag ska avslöja mer av handlingen här mer än att upplösningen är oerhört spännande och inte alls som man har tänkt sig. Och precis som i Relics slutar det väldigt oförväntat. Ja nästan lite stört. Nej, väldigt stört får jag nog faktiskt säga.

Det grämer mig lite att jag inte har upptäckt Hutson tidigare. Karln verkar ju ha gett ut böcker allt sedan 1980-talet. Men samtidigt känns det riktigt roligt att ha så många av hans böcker att fortfarande se fram emot. Om du också gillar skräck tycker jag att du ska ta och köpa hem en bok av Shaun Hutson ögonaböj! Eller om du har läst honom redan så berätta gärna vad du tycker.

Skräp av Mattias Hagberg

Den här pocketen fick jag hemskickad till mig utan att det har kostat mig en enda krona. Det har däremot kostat mig en del tid som jag har spenderat på att besvara undersökningar från internetpanelen Novus Opinion. När jag av en tillfällighet loggade in på mitt medlemskonto nyligen såg jag att jag hade tillräckligt med poäng för att lösa in mot en pocketbok via sajten Pocketogram. Och det blev alltså Skräp av Mattias Hagberg; en bok som jag har tänkt läsa länge men inte tagit mig för att göra. Jag lånade den som e-bok för inte länge sen. Det var den första och säkerligen också den sista e-bok som jag har lånat i mitt liv. Jag föredrar den fysiska boken framför en dataskärm.

Nåväl. Skräp handlar om hur författaren bestämmer sig för att en dag sluta gå ut med soporna och dokumentera vad familjen slänger. Men familjens sopor antar snabbt oanade proportioner och obehagliga dofter och projektet avbryts. Istället börjar han föra dagbok över vilka saker som slängs i sophinken alltmedan han förkovrar sig i sopornas öde i Sverige. För vad är det som händer med dem efter att vi gjort oss av med dem i soprummen och återvinningscentralerna? Efter hand som man läser i boken ser man att de fina benämningarna som kretsloppssamhälle och hållbart samhälle egentligen mest är en fasad I själva verket exporteras stora mängder sopor, framför allt elektronik till fattiga länder där vissa åtråvärda ämnen utvinns under allt annat än miljövänliga metoder. Och som i många andra fall är det de fattiga människorna i utvecklingsländer drar kortaste strået.

Det var också intressant att Hagberg drar paralleller till när Lubbe Nordström reste genom Sverige för att dokumentera Lortsverige. Den lilla dos sophistoria som man fick genom att läsa boken tyckte jag också var intressant. Jag tror vi har mycket att lära av hur människor tog till vara på resurserna förr i tiden. Men utan en återgång till Lortsverige!

Innehållet i Mattias Hagbergs bok är knappast någon nyhet för mig. Jag har varit medveten om dessa missförhållandena länge. Men jag tycker att boken visar på ett lättfattligt sätt hur snett vi har hamnat. Det är lätt att slå sig för bröstet och tycka att vi i Sverige är duktiga på att återvinna och ta hand om våra sopor på ett hållbart sätt. Men detta visar Hagberg att så är inte fallet. Så länge som vi (över)konsumerar som vi gör så kan vi aldrig bli ett hållbart samhälle.

03 juli, 2009

Jag vann!

Jag deltog ju i utlottningen som Paperback lover hade. Idag fick jag mail om att jag var en av de som har vunnit. Jättekul!!! Jag vann pocketboken Smuts av Katarina Wennstam. Jag gick in på Adlibris och läste om boken. Den verkar ju riktigt intressant. Tack så mycket Paperback lover!

Book Rescue

Jag räddade några böcker från ett okänt öde för några veckor sedan. Jag fick ett sms från min kära syster om att hon hade lagt ut en hög med böcker till försäljning på Blocket. Eftersom jag vet att vi har samma smak vad gäller böcker så undrade jag om det var några som jag kunde tänkas vara intresserad av. Det kunde ju vara några riktiga godbitar som hon tänkte sälja. Det kunde jag ju inte gå miste om såklart. Och visst fanns det några som jag ville lägga vantarna på innan någon annan fick tillfälle. Så min bokhylla förärades med en kokbok, en roman och en novellsamling. Den nakna kocken av Jamie Oliver, Mitt liv på Rose Red: Ellen Rimbauers Dagbok av Joyce Reardon (alias Stephen King?) och Majsens barn av Stephen King. Tack snälla syster för att jag fick köpa dem av dig. Jag tror inte jag hade klarat av det trauma som det hade inneburit om du hade sålt dem till någon annan helt okänd person. ;-)

02 juli, 2009

Gratis är gott!


Idag fick jag hem en bok alldeles gratis från Pocketogram. Tack vare att jag är medlem i en internetpanel där jag regelbundet svarar på undersökningar av allehanda slag så har jag samlat tillräckligt med poäng som jag kunde byta in mot en gratis pocketbok. Jag valde Skräp av Mattias Hagberg som handlar om hur han följer sopornas väg ända till Ghana bland annat. Jag lånade den här boken som e-bok för inte länge sen. Men jag kan verkligen inte läsa böcker på datorn så jag tror inte jag kom mer än till första kapitlet. Det hade säkerligen varit mer miljövänligt att läsa den som e-bok men nu kommer den i alla fall bli läst.

01 juli, 2009

Äntligen hittade jag den!

Åh vad glad jag blev när jag såg att BookMooch var uppe igen. Och till på köpet så fick jag ett mail om att en bok som finns på min wishlist är tillgänglig. Jag höll på att dö av nervositet innan jag äntligen kunde moocha boken. Jag visste ju inte om den skulle finnas kvar eller inte. Jag som har väntat och längtat efter den så länge. Och boken jag blev så till mig i trasorna av är The Many Faces of Van Helsing av Jeanne Cavelos. Det är en samling med berättelser av olika författare inom vampyr/skräckgenren. Anledningen till att jag blev intresserad av denna bok är att Joe Hill, författaren till Heartshaped Box och 20th Century Ghost, har en novell med i denna. Ägaren till boken skickade den dessutom omgående så det ska bli riktigt kul att kolla posten om någon vecka eller två. Varje gång man får ett litet paket från någon annan användare på BookMooch är det som julafton.

Nu tävlar jag om böcker!

Paperback lover har en utlottning av böcker som jag deltar i. Håller tummarna nu. Jag har ingen speciell bok jag vill vinna utan tycker det kan vara lite kul med en överraskning. Har inte läst nåt av någon av författarna som fanns till utlottning. Om jag vinner kanske det blir en ny favorit?

BookMoochabstinens!

Just nu har jag svår abstinens! BookMooch ligger nere och det kommer förmodligen ta flera dagar (!) innan sajten kommer igång igen. Jag som skulle surfa in på sidan och kolla om några titlar som jag ville ha fanns där så jag kunde moocha eller lägga till dem i min wishlist. Det var bland annat The Top 100 Immunity Boosters av Charlotte Haigh, Real Life av Phil McGraw och The Postman Always Rings Twice av James M. Cain. Den senare har jag varit på jakt efter länge men den verkar aldrig finnas när jag kollat. Nåja, jag antar att jag får ge mig till tåls några dagar tills ansvariga har rett ut problemen. Det är ju inte så att jag lider av någon brist på läsmaterial direkt. Men abstinensen är svår när sidan ligger nere, det ska villigt erkännas. Jag gillar att surfa runt på sidan och kolla vilka böcker som finns. Jag har fått en hel del tips och fått nya favoriter som jag skulle ha gått miste om utan den sidan. Bland annat har jag fått upp ögonen för Shaun Hutson, en brittisk skräckförfattare med en diger lista av utgivna böcker. Jag kommer definitivt att läsa mig igenom hans böcker. Eftersom jag har bestämt mig för att lägga Bleak House åt sidan tills vidare så kanske jag skulle sätta tänderna i en av hans böcker så länge. Har tre olästa titlar hemma, Spawn, Twisted Souls och Captives. Vi får se vilken det blir.

100-listan

Hittade den här listan hos Lazy's Library och kände att jag ville göra denna. Det var en bra blandning av böcker tycker jag.

Fetstila de titlar du har läst
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött
* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ framför boken betyder att du äger den
x framför de du påbörjat men inte avslutat den

1. Richard Adams: Den långa flykten
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
5. Frans G. Bengtsson: Röde Orm
6. Bibeln
7. Karin Boye: Kallocain
8. *Hermann Broch: Vergilii död
9. +Emily Brontë: Svindlande höjder
10. +Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
11. Italo Calvino: Klätterbaronen
12. xAlbert Camus: Främlingen
13. *Alejo Carpentier: Den förlorade porten
14. xLewis Carroll: Alice i Underlandet
15. *Louis-Ferdinand Céline: Resa till nattens ände
16. xCervantes: Don Quijote
17. +xJoseph Conrad: Mörkrets hjärta
18. +Dante Alighieri: Den gudomliga komedin
19. Sven Delblanc: Samuels bok
20. Charles Dickens: Pickwick-klubben
21. +Charles Dickens: David Copperfield
22. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
23. Fjodor Dostojevskij: Idioten
24. Fjodor Dostojevskij: Bröderna Karamazov
25. Theodor Dreiser: En amerikansk tragedi
26. Kerstin Ekman: Hunden
27. Buchi Emecheta: Andra klassens medborgare
28. William Faulkner: Ljus i augusti
29. Nils Ferlin: Samlade dikter
30. Gustave Flaubert: Madame Bovary
31. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
32. Marianne Fredriksson: Simon och ekarna
33. Marilyn French: Kvinnorummet
34. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
35. *André Gide: Falskmyntarna
36. Johann Wolfgang von Goethe: Faust
37. Maksim Gorkij: Min barndom
38. +Kenneth Grahame: Det susar i säven
39. Graham Greene: Brighton Rock
40. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
41. Joseph Heller: Moment 22
42. Ernest Hemingway: Och solen har sin gång
43. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
44. Hermann Hesse: Stäppvargen
45. +Homeros: Odysséen
46. John Irving: Garp och hans värld
47. P. C. Jersild: Efter floden
48. Eyvind Johnson: Hans nådes tid
49. James Joyce: Ulysses
50. +xFranz Kafka: Processen
51. Franz Kafka: Amerika
52. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna
53. *Jaan Kross: Kejsarens galning
54. Pär Lagerkvist: Dvärgen
55. Pär Lagerkvist: Barabbas
56. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
57. *Erik Lindegren: Mannen utan väg
58. +Astrid Lindgren: Pippi Långstrump
59. Astrid Lindgren: Mio min Mio
60. Torgny Lindgren: Batseba
61. +Eric Linklater: Det blåser på månen
62. Väinö Linna: Okänd soldat
63. *Thomas Mann: Huset Buddenbrook
64. *Thomas Mann: Bergtagen
65. Harry Martinson: Nässlorna blomma
66. Harry Martinson: Vägen till Klockrike
67. Harry Martinson: Aniara
68. William Somerset Maugham: Den vassa eggen
69. +Colleen McCullough: Törnfåglarna
70. +A. A. Milne: Nalle Puh
71. +Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
72. *Elsa Morante: Historien
73. Fritiof Nilsson, Piraten: Bokhandlaren som slutade bada
74. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
75. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt
76. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
77. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
78. *Cora Sandel: Alberte-serien
79. Aksel Sandemose: Varulven
80. William Shakespeare: Samlade verk
81. Georges Simenon: Klockorna i Bicêtre
82. Sofokles: Konung Oidipus
83. *Zaharia Stancu: Djävulens plogfåra
84. John Steinbeck: Vredens druvor
85. *Stendhal: Rött och svart
86. *Stendhal: Kartusianklostret i Parma
87. August Strindberg: Röda rummet
88. +August Strindberg: Hemsöborna
89. Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
90. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
91. Anton Tjechov: Damen med hunden
92. Leo Tolstoj: Krig och fred
93. Leo Tolstoj: Anna Karenina
94. Göran Tunström: Juloratoriet
95. +Mark Twain: Huckleberry Finn
96. xSigrid Undset: Kristin Lavransdotter
97. Herbjörg Wassmo: Huset med den blinda glasverandan
98. +Jules Verne: En världsomsegling under havet
99. Voltaire: Candide
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...