lördag 5 december 2009

David Gibbins - Sista evangeliet

Gibbins, D - Sista evangeliet - 13019864

Sista evangeliet är den tredje boken om marinarkeologen Jack Howard och hans forskarteam. De två första böckerna heter Atlantis hemlighet och Heligt guld som jag också har läst. Utanför Siciliens ostkust finner man skeppsvraket efter aposteln Paulus och vid en arkeologisk utgrävning vid Herculaneum, den stad som förstördes och gömdes vid ett av Vesuvius vulkanutbrott, finner man ledtrådar till en av den kyrkliga världens mest välbevarade hemligheter. Nämligen Jesus eget evangelium. Precis som i de föregående böckerna så finns det de som är beredda att döda för att bevara denna hemlighet. Jack Howard och hans team reser över hela världen, likt en Indiana Jones, efter ledtrådar till vart evangeliet finns gömt någonstans. Hack i hälarna har de den hemliga konspirationen inom kyrkan som är beredd att göra allt för att världen inte ska få ta del av Jesus egna ord då de ses som ett hot mot hela den kristna världen.

Ju längre jag kommer i den här boken så stiger känslan av att jag har läst om det här förut. Jesus eget evangelium som kyrkans män gör allt för att allmänheten inte ska få tillgång till. En snabb kik i min läsdagbok avslöjar att jag i mars i år läste Det sista testamentet av Sam Bourne utgiven på Wahlström & Widstrand som även den handlar om Jesus egna ord. Handlingen är annorlunda men själva ramberättelsen är densamma.

Även om jag tidigare i år har läst en snarlik bok på samma tema så gillar jag verkligen Sista evangeliet av David Gibbins. Efter att ha surfat in på David Gibbins hemsida ser jag att han har skrivit ytterligare en bok, The Tiger Warrior, som inte kommit ut på svenska ännu. Den ser jag fram emot att läsa så småningom. En miniserie av hans första bok, Atlantis hemlighet, är tydligen under produktion och kommer att heta The Atlantis Factor. Får hålla utkik efter det.

Mycket i boken är såklart påhittat men Gibbins blandar fakta och fiktion på ett underhållande sätt. I slutet av hans böcker finns utförliga kommentarer av författaren där han presenterar historiska fakta om de händelser han skriver om vilket är väldigt intressant att läsa. Gibbins själv är marinarkeolog och kanske är Jack Howard hans alter ego?

Något som jag störde mig ganska mycket på när jag läste boken var att det fanns ganska många irriterande stavfel och dylikt. Något litet fel här och där brukar jag inte bry mig om men denna gång var det så många att det förstörde läsupplevelsen. Ett exempel:
Helenas gick genast blicken gå till nederkanten på fotot. s 336
Förlåt men, hur kom en sån konstig mening till? Eller är det jag som är konstig? Det fanns flera sådana konstiga meningar i boken så det var ingen engångsföreteelse tyvärr och det drog verkligen ner läsupplevelsen för mig.

David Gibbins - Sista evangeliet
Norstedts
ISBN: 978-91-1-301986-4

1 kommentar:

Martina sa...

"Helenas gick genast blicken gå till nederkanten på fotot" - det låter som en sammanslagning av "Helenas blick gick genast till nederkanten av fotot" och "Helena lät genast blicken gå till nederkanten av fotot".

"Heligt guld" tyckte jag f.ö. var den bästa av de tre böckerna jag läst hittills, även om Gibbins inte fick många rätt när det gällde vikingarna.

Related Posts with Thumbnails