tisdag 29 december 2009

Torill T. Hauger - I fångenskap/ Flykten från vikingarna

När jag var liten, i 10-årsåldern skulle jag tro, läste jag några böcker av den norska författarinnan Torill T. Hauger. Min skola ordnade även med ett författarbesök med henne och det var med största sannolikhet så jag först kom i kontakt med hennes böcker. Jag minns att jag gillade böckerna väldigt mycket och att jag även brevväxlade med Torill en tid när jag var barn. Hennes böcker föll i glömska men har ändå alltid funnits med i bakhuvudet och jag har tänkt både på vår brevväxling och hennes böcker och försökt att hitta dem och läsa igen. Problemet var bara att jag inte kunde komma på vad sjutton hon hette. Efter att ha rådbråkat min hjärna under en ganska lång tid och en hel del sökningar på google och allehanda konstiga sökkombinationer så hittade jag rätt. Jag fann även tre böcker till ett bra pris via ett antikvariat på nätet. Nu har jag läst två av de böcker som jag då köpte.

I fångenskap och Flykten från vikingarna utspelar sig under 900-talet och handlar om det irländska syskonparet Patric och Sunniva som blir bortrövade av vikingarna och sålda som trälar till Norge. I Norge får syskonen nya, mer passande, trälnamn. Reim och Tir. Tillsammans får de utstå många svårigheter som trälar men drömmer samtidigt om att någon dag få komma hem till Irland och sin familj som de blev bortrövade ifrån. Men alla de berättar sin drömdet för säger samma sak, att de känner inte till någon träl som lyckats ta sig tillbaka till sitt hemland. Syskonparet får finna sig i sitt eländiga liv i bottenskiktet i vikingarnas land. Men en dag visar det sig att syskonen får en chans att komma bort från Norge...

Torill T. Hauger är historiker och har arbetat på Historisk Museum i Oslo med bland annat utställningar om vikingatiden. Som barn tyckte jag att hennes böcker om vikingarna var väldigt spännande och minns fragmentariska bitar ur böckerna som jag nu har läst. Och ja, de står sig än så här cirka tjugo år senare. Jag tyckte det var väldigt roligt att återigen få stifta bekantskap med vikingarna och trälarna igen efter att ha gått och funderat på dessa böcker under så lång tid. Böckerna har några år på nacken och det var inte helt lätt att hitta dem. Jag vill väldigt gärna få tag i resten av hennes böcker också så om någon råkar stöta på en bok på svenska av henne får ni gärna berätta det för mig. Kanske ger jag mig på ett försök att läsa någon av hennes böcker på norska i framtiden.

Torill T. Hauger - I fångenskap
Norstedts
ISBN: 91-1-957031-7

Flykten från vikingarna
Norstedts
ISBN: 91-1-957261-1

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails