måndag 1 februari 2010

Inventering av olästa böcker

Jag har gjort en inventering av antalet olästa böcker som jag har i mina bokhyllor. Länge har jag dragit mig för att göra detta. Helt enkelt för att jag inte velat veta hur många det faktiskt rör sig om. Men nu är det gjort. Och det var ungefär det antal som jag befarade att det var. I mina bokhyllor finns omkring 250 stycken olästa böcker... Där hittade jag även till min stora fasa några dubletter. Inte så många, tre stycken dubletter hade jag. De måste jag givetvis göra mig av med. helt onödigt att ha samma bok i två upplagor, även om en var på olika språk. Min syster får ta de böcker hon vill ha, de andra lägger jag ut antingen på BookMooch eller ParsLibris.

Med den lästakt jag hade förra året så innebär det att jag har läsmaterial för 2 1/2 år framöver... Med detta i åtanke så kan jag säga att mitt nyligen införda köpstopp var mer än välbehövligt. Jag borde gjort detta för länge sen. Jag försökte faktiskt förra året men då tog jag nog i lite för mycket så det sprack rätt snabbt.

Jag funderar även på att göra en liten utrensning bland mina böcker för att avlasta mina stackars överfulla hyllor. Det är ju inte så där jättemånga böcker som man faktiskt läser mer än en gång. Och det dröjer ofta många år innan åtminstone jag känner att jag vill läsa om en bok. Och då finns ju faktiskt bibliotek nära till hands. Så ut med de böcker jag tror att jag inte kommer att läsa om inom de närmsta tio åren. En del läggs nog ut på ovanstående bokbytarsidor. En del kommer jag nog sälja, och förmodligen kommer en del att lottas ut här på bloggen.

Och framöver kommer jag använda mitt bibliotek betydligt mer än vad gjort hittills. Jag är dock periodare när det gäller bibliotekslån. Ibland lånar jag ofta böcker från biblioteket, lämnar inköpsförlag och så vidare. Men nu måste jag bli bättre på att använda det.

6 kommentarer:

Magnolia sa...

Oj det var ett imponerande antal olästa böcker. Jag kommer upp i ett 20-tal när jag inventerar mina :)

Hellre barfota än boklös sa...

Jag vet... det är förfärligt.

Anki sa...

Hmm, jag undrar hur många olästa jag skulle få ihop... Jag är inte säker på att jag vill veta ;-) Jag tar det lite peu om peu det här året...

Hellre barfota än boklös sa...

Så här i efterhand hade jag kanske mått bättre av att inte veta...

Anonym sa...

Jag förstår verkligen varför du vill inför aköpstopp då. :)

Själv har jag insett att jag köper färre böcker - eller snarare läser de jag har - om jag inte rroterar in dem i hyllorna förrän de blivit lästa. Metertjocka bokhögar som ligge roch väntar gör att man blir lite mer återhållsam.

Men smart att bookmocha iväg det som du ändå inte tror att du kommer läsa om!

Lilla O sa...

Vågar inte räkna, men kan tänka mig att det är mer än 50, men färre än 100. Hoppas jag...

Related Posts with Thumbnails