lördag 27 februari 2010

Nathacha Appanah - Den siste brodern

Så har jag då lyckats läsa ut en hel bok sen nån gång i början på februari vilket känns bra. I Den siste brodern får vi möta Raj, som i slutet av livet återupplever sin barndom när han i en dröm får besök av sin barndomskamrat David. Juden som blev deporterad till Mauritius under andra världskriget och fick tillbringa sitt liv i det fängelse där Raj's pappa arbetade som fängelsevakt. Fängelset där tjuvarna, missdådarna och förbrytarna satt fängslade, enligt pappan. Raj och hans mamma lever under ständigt hot från den våldsamme fadern och en gång slår fadern Raj fördärvad så han behöver vård och det får han på fängelsets sjukavdelning. Där träffar Raj den judiske pojken David och de blir kamrater. David får ersätta Raj's bröder som efter en cyklon har mist livet. Ännu en cyklon drar in över landet och i dess efterdyningar bestämmer sig pojkarna för att rymma tillsammans. Raj tänker ta med sig David till den plats där han bodde innan cyklonen tog hans bröders liv. Han vill så gärna tro att en av bröderna fortfarande är vid liv, den broder vars kropp aldrig återfanns. Vad de båda pojkarna inte vet är att David är svårt sjuk och deras äventyr tillsammans blir till slut en kamp på liv och död.

En gripande berättelse om en sida av andra världskriget som inte många människor vet om. Inklusive jag själv. Det är också en gripande berättelse om en liten pojke som växer upp med våld och död och som anklagar sig själv för det som hände när han var liten. Jag är glad att jag plockade upp denna bok för den botade verkligen min lässvacka som jag var inne i. Stort tack till Elisabeth Grate som var vänlig och skickade denna bok till mig.

Nathacha Appanah - Den siste brodern
Originaltitel: Le dernier frère
Översättning: Ragna Essén
Förlag: Elisabeth Grate
ISBN: 978-91-977347-7-6

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag väntar på den här boken- (har beställt på biblioteket)- jag tror att det blir en riktigt stor läsupplevelse. Jag längtar!

Hellre barfota än boklös sa...

Hoppas du gillar den lika mycket som jag gjorde.

Related Posts with Thumbnails