25 augusti, 2011

The Bookaholics Guide to Book Blogs


Jag är lite lat av mig nu och återanvänder ett blogginlägg från början av förra året. Blev lite sugen på att läsa om boken när jag snubblade över inlägget i mina arkiv. Debatten om bloggar vs kritiker och det här med mottagande av recensionsexemplar går ju varmt bland bloggare med jämna mellanrum. Den diskussionen verkar vara aktuell oavsett var i världen utgångspunkten för ens bokbloggande sker. Boken är läsvärd även för oss svenskar.

The Bookaholics' Guide to Book Blogs
är en slags diskussion om bokbloggarnas vara och icke vara. Kapitlen är indelade i kategorier där olika slags bokbloggar avhandlas och som varvas med citat från bloggar och författarnas egna åsikter däremellan.

Ett av de mest intressanta kapitlen är det som handlar om bokbloggare vs litteraturkritiker, som verkar vara ett kärt tvisteämne inte bara här i Sverige. Litteraturkritiker verkar mer eller mindre rädda för att helt outbildade bokälskare börjar blogga om ett av livets glädjeämnen, nämligen böcker! Å andra sidan ska man kanske som bokbloggare vara lite stolt över att man ses som ett hot, även om jag nu inte direkt tror att min blogg utgör ett. Personligen tillhör jag dom som alltid bläddrar fram till kultursidorna i dagstidningar för att få boktips.

Ett annat "problem" som diskuteras är det här med recensionsexemplar till bloggare. I England och USA verkar det förekomma att en del förlag anonymt skickar böcker till bloggare. Detta tror jag dock inte förekommer i Sverige? Riskerar bloggarna att skriva mer positivt om böckerna än vad de skulle ha gjort om de inte fått dom från förlaget? Intressant och aktuellt ämne för oss alla som tar emot recensionsex. Personligen vill jag nog tro att jag skriver likadant om en bok oavsett om det är ett köp, bibliotekslån eller recex. De recex som jag själv har efterfrågat är ju böcker som jag vill läsa och som allt som oftast är böcker som jag i förväg vet eller tror att jag kommer att gilla. Om jag verkligen inte skulle gilla en bok som jag fått från förlaget så har jag dock inga problem att skriva det, vilket jag också har gjort.

Författarna skriver också att det förekommer att bokbloggar sätts upp på listor hos förlagen och får sig tillsända varenda titel i deras utgivning. Är det vanligt att det förekommer i Sverige också? Oerhört synd att inte lilla jag har blivit uppsatt på en sån lista. Haha! Bokknarkaren i mig skulle absolut inte tacka nej till sådant. Om jag skulle läsa och recensera alla böcker är ju en helt annan femma. Nej, jag föredrar nog att få bestämma själv vilka recensionsböcker jag vill ha. Men OM nu något förlag vill skicka hela sin utgivning till mig så är de varmt välkomna. Nu snackar vi förlag som Bakhåll (där jag ändå i princip köper hela deras utgivning), Ordfront och mindre förlag som inte har så många titlar per år. *blink blink*

Författarna som jobbar på förlaget Marion Boyars Publishers i England är överlag positiva till bokbloggarna och ser gärna att bokbloggarnas "röster" hörs ännu tydligare i framtiden. Även om boken är fokuserad på engelska och amerikanska bloggar är den läsvärd. En finsk bloggare finns faktiskt med i boken! Jag skulle dock tycka att det vore väldigt trevligt att läsa en liknande bok som handlar om svenska bokbloggar. Vem känner sig manad?

Rebecca Gillieron & Katheryn Kilgariff - The Bookaholics' Guide to Book Blogs
Marion Boyars Publishers
ISBN: 978-0-7145-3151-9

Inga kommentarer:

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...