fredag 26 mars 2010

Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.

Ät hälsosamt. Ät ekologiskt. är en kokbok om det nordiska köket. Det är den närproducerade och ekologiska maten som står i fokus. Utgåvan är också speciell i det hänseendet att den är både på finska och svenska. På varje uppslag i boken står recept och övrig text på båda språken. På förlagets hemsida beskrivs författaren som "den finska stjärnkocken" Kenneth Oker-Blom. Jag har ingen aning om det stämmer då jag har dålig koll på de finska kockarna. Oavsett vilket så är Ät hälsosamt. Ät ekologiskt en intressant bok med många recept som jag skulle vilja prova på. Recepten är till för allätare men det finns även recept som passar för vegetarianer. Och en del recept tänker i alla fall jag modifiera så de blir vegetariska.

Boken är uppdelad i kapitel som rör bland annat närodlat mat, fisk, bär, hur man bäst förvarar mat i jordkällare, skolmat och andra matområden. Varje avsnitt inleds med författarens egna tankar om exempelvis skolmaten och en hel del fakta med källhänvisningar till rapporter och studier. Därefter följer ett flertal recept på maträtter inom varje kategori åtföljt av massor av fina bilder på råvaror och maträtter som retar gomen.

Ett av de kapitel som intresserar mig mest är "Råvaror i säsong". Här blandas recept på vårens primörer och det som man kan plocka gratis i naturen. Vad sägs om björkbladssallad eller granskottsmarmelad? Den där granskottsmarmeladen ska nog jag prova i alla fall. Dottern brukar knipsa sig ett granskott när hon får tillfälle och smaska på. Det kanske kan bli en ny favorit här hemma? Gräddstuvade rödbetsskaft är nog ett annat recept ur kokboken som jag måste prova. Jag brukar visserligen ibland äta rödbetsblast som sallad men jag har nog aldrig kommit på tanken att stuva dem. Låter spännande. Det finns såklart en hel del recept för den som äter kött och fisk men eftersom jag inte gör det så har jag svårt att kommentera och avgöra hur spännande dom recepten är.

Vill du ha tips på hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck och samtidigt äta gott på närproducerad och ekologisk mat är den här kokboken definitivt för dig. Kokboken är dessutom svanenmärkt och den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö har medverkat i kokboksprojektet.

Författaren har en egen hemsida som du kan besöka här.

Kenneth Oker-Blom - Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.
Förlag: Bokförlaget Langenskiölds
ISBN: 978-91-977901-9-2

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Roligt, låter som en bra preent till min finlandssvenska matintresserade kompis.:-D

Marita sa...

Tack för tipset

Hellre barfota än boklös sa...

Boken är jättefin och kan verkligen rekommenderas som present till en matintresserad finlandssvensk. Och alla andra såklart. Jag tycker den är kanonfin.

Related Posts with Thumbnails