10 mars, 2010

Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan

I Den röda grevinnan bygger Yvonne Hirdman upp sin mamma bit för bit genom gamla dokument, samtal med släktingar, romaner och biografier. Vem var hon egentligen, Charlotte Hirdman? Först tänker jag att varför skulle jag vara intresserad av att läsa om Yvonne Hirdman's mamma? Ja, men egentligen? Hur intressant är det? Men så upptäcker jag vilken intressant bok det faktiskt är. Det är inte bara en biografi över Charlotte Hirdman's händelserika liv utan även en god portion historia och en vardagsskildring som sträcker sig över två världskrig och lite till.

I den traditionella historieskrivningen har kvinnan ofta en obetydlig roll. Man kan inte bara lägga till kvinnan i den (nuvarande) historieskrivningen. Kvinnan är inte ett bihang som bara kan läggas till i efterhand, utan har en lika stor och viktig del i historien som männen. Så vad gjorde kvinnan? Vart var hon nånstans? I Den röda grevinnan är hon ständigt närvarande. Historien skrivs med i synnerhet Charlotte i centrum och runt omkring henne målas de historiska skeendena upp. Men även Charlotte's mor Emelie är central i boken. Emelie som driver familjens bokhandel och tampas med soldater medan maken ligger ynkligt sårad. Det är den modiga Emelie som har sinnesnärvaro nog att köpa tillbaka viktiga dokument efter soldaternas plundringståg. Och den röda grevinnan själv som längs vindliga vägar nådde Sverige. För när Yvonne försöker kartlägga sin moders liv är det inte alltid en vacker bild som träder fram.

Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-419-7

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...