onsdag 31 mars 2010

Charles Dickens - The Old Curiosity Shop

The Old Curiosity Shop handlar om den fjortonåriga flickan Nell som bor tillsammans med sin morfar i dennes gamla antikvitetsaffär. I affären finns en anställd, Kit, som är Nell's enda vän. Hon lever annars ett mycket ensamt liv och morfadern är nästintill den enda mänskliga kontakt hon har. Nell's föräldrar är döda och hennes morfar vill inte att hon ska dö utfattig som hennes föräldrar gjorde. I hemlighet går han ut om nätterna och spelar om pengar i kortspel. Han lånar pengar av en illvillig ockrare vid namn Daniel Quilp. Snart har Nell's morfar (man får aldrig veta hans namn) spelat bort alla pengar och Quilp tar över antikvitetsaffären och ställer Nell och hennes morfar på gatan. De båda smiter iväg en natt och ger sig av för att leva som tiggare. Quilp är övertygad om att morfadern i hemlighet har gömt undan en smärre förmögenhet åt Nell och letar besatt efter de båda. Nell och morfadern träffar på många olika karaktärer på sin vandring bort från Quilp och hans anhängare. Bland annat tar de sällskap och får arbeta en tid hos Mrs Jarley och hennes utställning Jarley's Waxwork. I noterna som finns i boken står det att innan Madame Tussaud hittade en permanent plats för sin utställning av vaxfigurer så reste hon runt i England över tjugo år. Huruvida Madame Tussaud var medveten om att hon figurerade som Mrs Jarley i The Old Curiosity Shop är dock okänt enligt vad jag har kunnat få reda på genom att googla på ämnet.

Nell som hittills har varit omedveten om morfaderns spelmissbruk upptäcker dock detta när de är på resande fot. Hon har lyckats spara undan en del pengar som de fått genom att arbeta för bland annat Mrs Jarley. Dessa pengar tar dock morfadern hand om och spelar bort dem. En kväll upptäcker Nell att morfadern stjäl pengar från henne och något senare att han planerar att stjäla från Mrs Jarley. Hon tar genast till flykten men avslöjar inte för sin morfar att hon vet sanningen om vem som stal pengarna från henne. Nu förstår hon även varför alla där hemma sa att om sanningen kom fram skulle de genast ta Nell från hennes älskade morfar.

BBC har som med så många andra av Charles Dickens böcker gjort en filmatisering av boken och den ska jag försöka att få tag i och se. Likt de andra böckerna som jag har läst är den väldigt rik på karaktärer så det är inte alltid så lätt att hålla reda på alla. Men trots detta myller av karaktärer är det ändå en väldigt bra bok.

Charles Dickens - The Old Curiosity Shop
Förlag: Wordsworth Classics
ISBN: 978-1-85326-244-9

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails