onsdag 6 april 2011

Inget bokbloggande eller bloggläsande under en vecka? Klarar du det?

Jag har deltagit i Digital Detox Week förut och nu är det snart dags igen. Under påskveckan, 18-24 april, pågår avgiftningsveckan från alla intryck vi dagligen matas med via datorer, iPads, Facebook, TV och allt vad det nu heter. Det här är faktiskt ett riktigt roligt experiment för att se hur man reagerar på att inte längre stimuleras hela tiden. De första dagarna brukar vara lite jobbiga men sen brukar det vara rätt skönt att slippa dra på den där datorn eller sätta sig framför dumburken. Det sistnämnda brukar jag inte ha något problem med eftersom jag knappt tittar på TV alls. Senaste månaden har jag dock tittat ovanligt mycket på TV så jag spenderat fredagkvällarna framför teven. Dottern är nämligen väldigt förtjust i Så ska det låta. Och vem är väl jag att neka henne detta fredagsnöje?

Under påskveckan kommer det alltså bli väldigt tyst här. Jag hoppas att ni inte kommer att sakna mig allt för mycket. ;-)

De som står bakom den här kampanjen har gjort en liten film om varför den här veckan kan behövas: Ni kan se den här. Och själva kampanjen kan ni läsa om här om ni är intresserade av att veta mer.

En sista sak: När jag har pratat om det här förut så brukar en del alltid säga att de absolut inte kan delta eftersom de har ett arbete där det krävs att man har tillgång till en dator. Ja men vad bra! Då använder du datorn på arbetstid men på fritiden låter du bli den! Hur enkelt som helst. Det finns ingenting med den här veckan som säger att du ska missköta ditt jobb. Det enda det går ut på är att du ska reflektera över vad vi gör med vår tid.

13 kommentarer:

Emma-Johanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Emma-Johanna sa...

Jag blir faktiskt riktigt sugen. Frågan är hur jag ska lösa det med distansstudierna....får kanske skjuta upp det och istället, som straff, köra två veckor i sommar när jag är ledig (scrollade ner helt och läste det sista med, fast frågan är om det skulle ge samma effekt om man inte kör helt...vill se hur påverkar humöret mest)

Titti sa...

Gör det! Jag har bara positiva erfarenheter från tidigare år. Men måste du koppla upp dig ibland för att sköta dina studier så ska du givetvis göra det. man måste ju inte kolla facebook, twittra, blogga osv bara för att man måste maila iväg en hemtenta exempelvis. ;-)

Sen finns det så mycket annat än bara datorn man kan skippa. Teve eller xbox, playstation, och alla andra tekniska prylar som man har i sitt liv.

Titti sa...

ah, svarade på din första kommentar och såg nu ditt tillägg. Förra gången jag körde detta så var jag tvungen att göra en sak under hela veckan. Minns inte vad det var. Betala en räkning kanske? Då gjorde jag det men sen inget mer.

Reagerade mycket på de impulser man får att dra på datorn för att "kolla upp en grej". Kunde vara vad som helst. Något jag hade läst om. "Det måste jag kolla upp... Nej just, det kan jag inte, jag får göra det när veckan är slut."

När veckan var slut hade jag glömt vad jag skulle kolla upp. Alltså var det inte så viktigt som man först tyckte att det var. Jag gillar såna här grejer när man måste reflektera över varför man gör si eller så.

Lisa sa...

Oj, vad häftigt. Aldrig hört talas om att det finns ett faktiskt initiativ till att koppla ner. Jag brukar göra det självmant då och då dock under vissa perioder, det är både skönt och nyttigt. Faktum är att det kliar i mig igen...

karesuandoherden sa...

Ja stilla veckan, som är det korrekta namnet, bör ju faktiskt vara just den stilla veckan. En tid till eftertanke och stillhet.

Annelie sa...

Vilket bra initiativ. Jag tror jag ska hänga på! (Men det blir svårt med mobilen, där mejl, bloggar och andra frestelser också finns.)

tant Hanneles bokparadis sa...

jag kör inte med köpstopp eller vita veckor eller liknande :)

TapetserarEva sa...

Vad roligt,jag funderade just på det igår, att hela familjen skulle ta en "skärmfri"vecka.Mest för jag tjatar på sonen att han är så inne i datorn när jag själv är likadan.Och jag fixar jobbet ändå, det har ju gått att beställa och hålla kontakt med kunder på telefon förr!

//Eva

En bok om dagen sa...

Faktum är ju att man hinner så himla mycket mer, då man har lite datordisciplin... Om man bara slösurfar kan man sitta hur länge som helst, fast man hade kunnat göra andra - förmodligen mer givande saker - under den tiden. Och "man" i ovanstående meningar är egentligen "jag"... ;-)

Men allt datoranvändande på fritiden är ju inte av ondo, huvudsaken är ju - som Titti skrev - att man reflekterar över hur mycket tid man lägger på datorn och varför man gör det.

Titti sa...

@Lisa: Men då passar det ju perfekt nu när det är folk runt hela världen som gör detta samtidigt. :-)

@Sven-Åke: Stilla veckan infaller alltid under påskveckan, eller hur är det nu? Digital Detox Week sammanfaller inte alltid med påsk, men i år gör den passande nog det.

@Annelie: Ja, heja! Det är ju just det som är tanken. Att stå emot alla dessa tekniska frestelser.

@Hannele: Det måste man såklart inte göra men jag tycker Digital Detox Week (och Adbusters andra kampanjer) är riktigt bra grejer i vårt konsumtions- och nonstopsamhälle. Det skadar aldrig att ta sig tid att varva ner och reflektera över sina vanor och ovanor. Jag är övertygad om att vi alla har dem, mer eller mindre.

TapetserarEva: Jag känner igen det där med att man tjatar på ungarna fast man sitter klistrad lika mycket själv. :-) Förra gången var det bara jag som gjorde detta men det bidrog ändå med att resten av familjen också spenderade mindre tid vid teve och datorer.

@Enbokomdagen: Det är egentligen helt otroligt hur mycket tid man spenderar vid dator och teve och bara slösurfar eller slötittar. Just datorn är mitt stora gissel. Det har blivit ännu värre sen jag skaffade en liten bärbar.

Anonym sa...

Jag har inget problem med det här. Bara jag får läsa böcker istället.

Ibland har jag inte rört datorn hemma på en vecka. Stängt av den och lämnat den av helt enkelt.

Jag kan också leva utan twitter, bokbloggsläsning och nyheter. Även utan tv.

Allt sånt är sånt jag gör när jag inte gör något annat. Alltså kan jag lika gärna fylla de hålen med något annat, som böcker.

Poängen med att byta fyllning? Vet inte. Fattar verkligen inte poängen med att göra "detox" om det inte är för att man faktiskt har problem med att man fyller ut för mycket, inte har tid med det man vill göra, eller för att man blir stressad av det. Så ska det så klart inte vara.

Men då bör man hitta en långsiktig lösning som fungerar och inte bara låta bli en vecka. Annars sitter man ju där igen efteråt och kanske till och med måste "komma ikapp" och blir ännu mer stressad.

karesuandoherden sa...

Ja, kära Nicé, för att hålla i gång franskan, så är börjar Stilla Veckan med Palmsöndagen. Och avslutas med Påskafton.

Påskdagen är det stora dagen, så om man skall vara noga så är Påskveckan veckan efter Stilla Veckan. Men i vår Lutherska tradition har vi tappat bort detta. Men i den Nya evangelieboken kallas tiden efter Påskdagen just Påsktiden ända fram till Pingst då Påskljuset släcks i Kyrkan.

Related Posts with Thumbnails