söndag 24 april 2011

Lasse Berg - Skymningssång i Kalahari


Vilken resa det är att läsa Lasse Bergs Skymningssång i Kalahari. Det är en hejdundrande resa för människan i alla fall. Från levnadsglada slackers ute på savannen till sönderstressade karriärister i storstan. Lasse Bergs populärvetenskapliga bok är riktigt intressant att läsa och får en verkligen att fundera över hur vi lever idag och hur vi hamnade där vi gjorde.

En intressant tanke som Lasse Berg framför i sin bok är att religion hade ett finger med i spelet när det gäller skiftet i jämställdhet och framväxten av hierarkier. Det är liknande tankar som Tomas Ljungberg framför i sin bok Människan, kulturen och evolutionen, som jag tycker alla skulle läsa. Första halvan av boken är rejält seg (tycker jag) men den andra halvan är mer lättillgänglig. Ljungberg menar att människan befinner sig i ett stadie av underkastelse som började i samband med att några av våra största religioner uppstod. En intressant jämförelse och jag har grunnat lite på hur vi i sådana fall kan ta oss ur den där underkastelsen, men jag har inte riktigt kommit fram till något svar.

I Skymningssång i Kalahari blandas vetenskapliga rön med författarens egna iakttagelser från sina många vistelser i bland annat Afrika. Till hösten kommer han till ett bibliotek nära mig och jag tänkte försöka ta mig dit för att lyssna på honom. I min bokhylla står sedan förut Gryning över Kalahari, som också den är läsvärd.

Lasse Berg - Skymningssång i Kalahari
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789170372704

2 kommentarer:

Joanna sa...

Så intressant att läsa om skymningsång i Kalahari, jag tyckte mycket om gryningsboken och får nog se till att lägga in en beställning på bibblan. Tack för tipset!

Titti sa...

Gör det! Den är verkligen läsvärd.

Related Posts with Thumbnails