tisdag 5 april 2011

Kate Mosse - Kryptan


Meredith Martin reser till Rennes-les-Bains för att forska inför sin biografi om kompositören Claude Debussy som hon håller på att skriva. Parallellt med detta försöker hon också att ta reda på sitt eget ursprung. Parallellt med Merediths vistelse får man också följa sjuttonåriga Léonie Verniers liv, som dessutom bor granne med Debussy. Den unga Léonie liv blir snart indragen i mystiska ritualer där tarotkort har en stor betydelse. Samtidigt glider såklart tarotkorten och gamla mystiska legender in i Merediths liv och deras liv vävs samman genom historiens skira slöjor.

Det låter väldigt bra och väldigt spännande, men jag vet inte. Jag tyckte den första boken var riktigt bra men det kanske hade något med min lästorka att göra. Den här är uppbyggd på samma sätt men jag irriterar mig på mycket i boken. Det är huvudpersoner som känner av det förflutnas andar men framför allt alla dessa jä**a franska ord och uttryck som författarinnan slängt in här och där. Jag minns att jag störde mig på det även i första boken som jag läste på engelska. Mina kunskaper i franska är väldigt begränsade och det var irriterande att inte veta vad en del ord och uttryck betydde. I Kryptan är dessa dock i de allra flesta fall översatta till svenska; jag vet inte hur det har sett ut i det engelska originalet eller om det är tack vare översättaren som de finns där; men det är likväl irriterande med dessa franska fraser som är inkastade lite här och var.

Jag tycker heller inte att boken blir särskilt spännande. Inte ens där det säkert är meningen att det ska vara spännande. Som när Meredith känner av Léonies närvaro på hotellrummet exempelvis. Jag tycker bara att det blir... larvigt.

Nej Vixxtoria, du behöver inte läsa den här boken. Inte ens jag tyckte den här var särskilt bra. Helt okej men inte mer. Å andra sidan finns det andra som tycker Kryptan var bättre än Labyrinten, så du kanske inte ska lyssna på mig. Men det finns också de som tyckte att den sög rejält. Och åter andra som tyckte den var så där.

Kate Mosse - Kryptan
Originaltitel: Sepulchre
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789170017414

2 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Jag har både Labyrinten och Kryptan olästa i hyllan, få se vad jag tycker:)

Emmas Bokhylla sa...

Jag gillade the Labyrinth ordentligt, men Kryptan glomde jag halvlast hemma i Sverige. den levde inte upp till mina forvantningar, sa kanske var det ett undermedvetet val att glomma den...

Related Posts with Thumbnails