torsdag 13 augusti 2009

Bleak House - Charles Dickens

Jag vet knappt hur jag ska formulera den här recensionen. Bokens handling och dess karaktärer är rätt så komplexa och det har stundtals varit lite svårt att hänga med i boken. Vissa delar har dessutom varit på gränsen till tråkiga när det blivit, i min smak, lite för mycket miljöbeskrivningar. Genom hela boken får man även beskrivet den rättsliga processen som förs mellan karaktärerna gällande ett arv som John Jarndyce den äldre lämnade efter sig och som involverar ett flertal av huvudpersonerna i denna bok.
Det finns två berättare i boken, den ena heter Esther Summerson och den andra får vi aldrig reda på vem det är. Esther Summerson växer upp utan sina riktiga föräldrar och får aldrig under sin uppväxt veta vilka de är. Det enda hon får veta utav Miss Barbary, den kvinna hon växer upp hos, är att hon var sin mors skam. Men Miss Barbary är egentligen syster till Esthers riktiga mor. När Miss Barbary dör så blir John Jarndyce hennes förmyndare och hon kommer tillsammans med ett kusinpar, Ada och Richard (också de föräldralösa), till Bleak House för att bo där. En dag möter Esther den högdragna Lady Dedlock i den lilla bykyrkan och hon dras till henne på ett märkligt sätt. Hon kan inte förklara varför men det är som om något från hennes barndom väcks till liv varje gång hon ser på Lady Dedlock. Så småningom får man reda på anledningen till detta. Lady Dedlock är i själva verket Esther's riktigt mor. Lady Dedlock trodde att hennes dotter dog vid födseln men i själva verket var det hennes syster som tog hand om barnet. Hemligheten om att Lady Dedlock har en utomäktenskaplig dotter skulle ruinera hennes man Sir Leicester Dedlock. Familjens advokat, Mr Tulkinghorn anar dock vad Lady Dedlock har för hemlighet och gör sina egna efterforskningar. Något som tyvärr leder till att han blir mördad och Lady Dedlock får skulden för detta. Trots att hon är oskyldig så flyr hon hemifrån och hittas senare död.

Det är täta intriger och rättsliga processer genom hela boken. Utöver de största karaktärerna finns det ett helt persongalleri av subkaraktärer som man får följa genom hela boken. De får i de flesta fall personifiera den fattiga befolkningen i det viktorianska London. Och även om de är av underordnad karaktär i bokens plot så har de ändå betydelse för hur själva historien fortgår. Det är svårt att ge någon rättvis recension av Bleak House känns det som. Jag ser i alla fall fram emot att nu börja titta på tv-serien som BBC har gjort. Det ska bli kul att se hur de lyckas fånga alla de personer som figurerar i boken. Och härnäst ska jag ta mig an Pickwickklubben.

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för detta inlägg :D

Related Posts with Thumbnails