tisdag 4 augusti 2009

The Simple Life

The Simple Life av Larry Roth (ed) är ett av mina BookMooch-fynd. Det är en antologi med texter av amerikanska författare som alla mer eller mindre gjort sig kända inom det som brukar kallas för simple living/frugality eller frivillig enkelhet på svenska. Åtminstone så är de kända i USA, jag kände bara igen ett fåtal namn. Var och en av skribenterna bidrar med sin syn på detta och vad de har för personliga erfarenheter och hur de så att säga hamnade i denna rörelse. Det är sammanlagt 23 skribenter så det blir en ganska bred syn eftersom alla har olika sätt att se på detta med frivillig enkelhet och alla har kommit in på den vägen på olika sätt. Var och en av skribenterna har även ett tiotal tips till läsaren på hur man själv kan förändra och förenkla sitt liv för att komma bort från ekorrhjulet. I stort sett alla är dock väldigt noga med att påpeka att alla tips inte kan passa till alla utan att var och en väljer det som passar ens eget liv. Frivillig enkelhet tar sig uttryck på många olika sätt, beroende på individen som väljer att praktisera det. Men det finns alltså gott om tips på hur man kan leva ett mindre materialistiskt liv. Allt från matlagning till begravning. Eftersom författarna är amerikaner är såklart tipsen skrivna ur ett amerikanskt perspektiv och alla går inte att tillämpa här, men även vi här uppe i Skandinavien har behållning av att läsa den här boken. Jag tyckte den var intressant och bra. Jag hoppade dock över några artiklar som jag kände inte berörde mig.

4 kommentarer:

Fiktionista sa...

Alla borde nog simpla till sina liv lite mer i dessa mer eller mindre "klimatsmarta" tider. Låter som en intressant bok. Jag kanske ska börja bookmoocha...

Hellre barfota än boklös sa...

Det tycker jag du ska göra. Har du tur kanske du hinner norpa boken av mig. :-)

Amoroso sa...

Kul tips! Jag har läst Walden i sommar och den går verkligen till botten med alla simple living tankar. Jag är också väldigt inspirerad av simple living. Läser dina inlägg, och suger i mig dem för jag inser att vi har väldigt väldigt lika smak. Tror du kommer att gilla Stäppvargen!En av mina absoluta favoriter.

Hellre barfota än boklös sa...

Jag började läsa Walden i början av sommaren. Men jag var så trött efter att jag började mitt heltidsvik så jag orkade inte traggla mig igenom den. Ska ge mig på den igen snart. Tack för de fina orden om mina inlägg. Måste ju kika in på din blogg för att se vad du skriver om. :-)

Related Posts with Thumbnails