31 mars, 2010

Bokslut Reinfeldt

Det här är boken som gjorde mig så upprörd när jag läste den. Jag kan inte direkt säga att bokens innehåll var nyheter för mig. Jag är allt för medveten om de försämringar som vår nuvarande regering har gjort i vårt trygghetssystem, som sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen exempelvis. Lagom till jag tog min examen hade regeringen gjort om reglerna och plockat bort studerandevillkoret hos a-kassan. Och så har jag anhöriga som blivit utsatta för den stupstock som medför att personer som fortfarande är för sjuka för att arbeta blir utslängda från sjukförsäkringen och inslängda på arbetsförmedlingen trots att de inte är friska nog att söka jobb.

Författarna i Bokslut Reinfeldt går grundligt igenom alla de förändringar som Reinfeldt och company har gjort under sina snart fyra år i regeringen och jämför detta med det som sades inför valet. Det är minst sagt skrämmande läsning. Trots de fina orden om att de värnar den svenska välfärdsmodellen har de systematiskt arbetat för att rasera densamma. Med en väl genomtänkt retorik har de lurat väljarna att tro att de egentligen menade något helt annat. När regeringen så metodiskt arbetar för att sätta den svenska välfärdsmodellen ur spel finns det risk att den så småningom får självförstärkande effekter. När en stor del av medelklassen märker att de inte får ut något av de välfärdsprogram som finansieras med skattemedel vill de inte längre betala den höga skatten. Det kan, enligt författarna, leda till ett mer egoistiskt samhälle för När beteendet väl ändrats är det svårt att vända utvecklingen. Då startar en samhällsprocess som hålls igång och förstärks av egen kraft. När drömmen om jämlikhetens samhälle tynat bort kan vi snart befinna oss i ett samhälle som har förändrats i grunden och som många av oss inte känner igen - i en helt annan samhällsmodell. Vill vi verkligen ha ett sådant samhälle?

Författarna har också skrivit boken Åtta år med Reinfeldt. Den har jag inte läst men efter att ha läst den här boken måste jag se till att göra det. Med tanke på de förändringar som regeringen Reinfeldt har hunnit göra på fyra år så måste det vara än mer skrämmande läsning vad de kan göra på åtta år. Personligen ryser jag vid tanken. Jag hoppas att många kommer att läsa den här boken innan de går till valurnorna i september.

Christer Persson, Stefan Carlén & Daniel Suhonen - Bokslut Reinfeldt
Förlag: Ordfront
ISBN: 9778-91-7037-535-4

...och finfina kulturtidskrifter











Jag har fått några provex av några kulturtidskrifter hit till bloggen. Det är tidskrifterna Karavan; Litterär tidskrift på resa mellan kulturer, Parnass; De litterära sällskapens tidskrift om skönlitterära klassiker, 00tal;Litteratur/konst/samhällsdebatt och Komma;Tidskrift för nyskriven poesi och prosa som har varit så generösa att de skickat ett provex helt gratis. Intressant läsning i alla fyra tidskrifterna och snart kommer en lite mer utförlig recension om de fyra kulturtidskrifterna.

Finfina barnböcker från Opal











Igår fick vi hem två finfina barnböcker från Opal förlag. Det var Tuppen och hönan i hasseldungen och Kraken. Dottern blev jätteglad för de fina böckerna och när vi läst dem ett par gånger till kommer recensioner upp här på bloggen. Stort tack till Opal som skickade dessa böcker till oss.

Charles Dickens - The Old Curiosity Shop

The Old Curiosity Shop handlar om den fjortonåriga flickan Nell som bor tillsammans med sin morfar i dennes gamla antikvitetsaffär. I affären finns en anställd, Kit, som är Nell's enda vän. Hon lever annars ett mycket ensamt liv och morfadern är nästintill den enda mänskliga kontakt hon har. Nell's föräldrar är döda och hennes morfar vill inte att hon ska dö utfattig som hennes föräldrar gjorde. I hemlighet går han ut om nätterna och spelar om pengar i kortspel. Han lånar pengar av en illvillig ockrare vid namn Daniel Quilp. Snart har Nell's morfar (man får aldrig veta hans namn) spelat bort alla pengar och Quilp tar över antikvitetsaffären och ställer Nell och hennes morfar på gatan. De båda smiter iväg en natt och ger sig av för att leva som tiggare. Quilp är övertygad om att morfadern i hemlighet har gömt undan en smärre förmögenhet åt Nell och letar besatt efter de båda. Nell och morfadern träffar på många olika karaktärer på sin vandring bort från Quilp och hans anhängare. Bland annat tar de sällskap och får arbeta en tid hos Mrs Jarley och hennes utställning Jarley's Waxwork. I noterna som finns i boken står det att innan Madame Tussaud hittade en permanent plats för sin utställning av vaxfigurer så reste hon runt i England över tjugo år. Huruvida Madame Tussaud var medveten om att hon figurerade som Mrs Jarley i The Old Curiosity Shop är dock okänt enligt vad jag har kunnat få reda på genom att googla på ämnet.

Nell som hittills har varit omedveten om morfaderns spelmissbruk upptäcker dock detta när de är på resande fot. Hon har lyckats spara undan en del pengar som de fått genom att arbeta för bland annat Mrs Jarley. Dessa pengar tar dock morfadern hand om och spelar bort dem. En kväll upptäcker Nell att morfadern stjäl pengar från henne och något senare att han planerar att stjäla från Mrs Jarley. Hon tar genast till flykten men avslöjar inte för sin morfar att hon vet sanningen om vem som stal pengarna från henne. Nu förstår hon även varför alla där hemma sa att om sanningen kom fram skulle de genast ta Nell från hennes älskade morfar.

BBC har som med så många andra av Charles Dickens böcker gjort en filmatisering av boken och den ska jag försöka att få tag i och se. Likt de andra böckerna som jag har läst är den väldigt rik på karaktärer så det är inte alltid så lätt att hålla reda på alla. Men trots detta myller av karaktärer är det ändå en väldigt bra bok.

Charles Dickens - The Old Curiosity Shop
Förlag: Wordsworth Classics
ISBN: 978-1-85326-244-9

Lästa böcker mars 2010

Mars har varit en riktigt bra läsmånad för mig. Det blev tolv böcker. Om jag måste välja en favorit så får det nog bli Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Jag ser fram emot att läsa hennes debutbok Smaken som utspelar sig i samma byggnad som Igelkottens elegans.

Marie Hermanson - Hembiträdet (262)
Chelsea Cain - HeartSick (337)
Muriel Barbery - Igelkottens elegans (347)
Catherine Fischer - Ficktjuvens spöke (90)
Eric Brown - Fånge i tiden (83)
Fredrik Robertsson - Fattig miljonär (188)
Nawal El Saadawi - Den stulna romanen (263)
Linwood Barclay - Utan ett ord (358)
Tana French - Okänt offer (518)
Neil Gaiman - Kyrkogårdsboken (328)
Persson, Carlén & Suhonen - Bokslut Reinfeldt (201)
Charles Dickens - The Old Curiosity Shop (544)

30 mars, 2010

Bli ett fan av John Ajvide Lindqvist!

Om du huserar på Facebook kan du bli ett fan av John Ajvide Lindqvist som snart ger ut Lilla Stjärna på Ordfront. En bok som jag ser fram emot väldigt mycket. På Facebooksidan finns bland annat en länk där man kan lyssna på första kapitlet av nya boken. Jag har ännu inte lyssnat och jag tror inte jag kommer att göra det heller. Jag vill vänta tills jag har boken i min hand. Fansidan verkar tydligen ha funnits ett tag men jag har missat den helt och hållet. Om du också har gjort det så bli ett fan du också så får man förhoppningsvis lite nyheter om vad som händer allas vår svenske skräckförfattare.

29 mars, 2010

Jag läser en bok som gör mig så förbannad!

Det är Bokslut Reinfeldt som är utgiven på Ordfront förlag. Inget som står i boken är ju direkt några nyheter men jag blir ändå så arg när jag läser hur regeringen de senaste fyra åren har jobbat hårt för att underminera vårt svenska trygghetssystem. Jag blir så upprörd att jag kokar. Men jag ska inte gå händelserna i förväg. Recension av boken som jag fått som recex av förlaget kommer i sinom tid.

28 mars, 2010

Sommarens böcker 2010

Svensk bokhandels katalog för sommarens böcker damp ju efterlängtat ner i fredags. Vips förlängdes min redan enorma att-läsa-lista med rätt många böcker. Här är ett urval av de böcker som kommer ut i sommar och som jag vill läsa:

Jo Nesbö - Pansarhjärta. Piratförlaget, maj.
Joe Shooman - Bruce Dickinson - biografin. Pocketförlaget, juni.

Jan Guillou - Ordets makt och vanmakt. Pocketförlaget, augusti.
Dean Koontz - Hjälten. Bra Böcker, juni

Stephen King - Strax efter solnedgången. Bra Böcker, maj.
Audrey Niffenegger - Själens osaliga längtan. Albert Bonniers Förlag, maj.

Chimamanda Ngozi Adichie - Lila Hibiskus. Albert Bonniers Förlag, maj.
Mitch Albom - Alberts sista önskan. Forum förlag, maj.

Elizabeth Kostova - Svantjuvarna. Forum förlag, juni.
Charlie Hutson - Redan död. Voltaire Publishing, april.

Mario Reading - Nostradamus försvunna profetior. Lind & Co, juni.
Ozzy Osbourne - Jag är Ozzy. Norstedts, juni.

Andrew Davidson - Gargoylen. Norstedts, juni.
Jeremy Stangroom - Skulle du kunna äta din katt? Norstedts, maj.

Stephen Davis - Welcome to the Jungle, Norstedts, juni.
Linwood Barclay - Allt för nära. Kabusa, maj.

Firade ni Earth Hour igår?

Här hemma firade vi Earth Hour genom att bryta strömmen helt en timma. Enligt DN så sänktes elförbrukningen och enligt Eon var effekten av storleksordningen att en hel stad försvann från nätet. Vitsen med Earth Hour är i och för sig inte att minska elförbrukningen utan är tänkt som en manifestation för att visa världens alla politiker att det är dags att ta klimatförändringarna på allvar. Här hemma hann vi precis bli klara med middagen och tända alla ljus innan vi bröt strömmen helt. Middagen avnjöts med tända ljus och allmänt småprat, mycket musik, följt av en liten godnattsaga för den minsta som somnade gott i soffan. Själv läste jag sedan lite i en ny recensionsbok som jag fått från Ordfront förlag; Bokslut Reinfeldt av Persson, Carlén och Suhonen.

27 mars, 2010

Djurfarmen

Imorgon kväll kl 20.03 kan du hör en radiodramatisering av George Orwell's klassiker Djurfarmen. Jag hörde andra hälften av den i fredags men tänkte göra ett nytt försök imorgon alltså. Ratta in P1 du också för att lyssna till dramatiseringen från 1958 med bland andra Margaretha Krook och Jan Malmsjö i rollerna där djuren gör uppror på herr Jones bondgård. Man kan också lyssna på den via nätet här.

26 mars, 2010

Lingonben

Ungarna ligger sjuka här hemma...igen.. Och vad passar väl bättre då än att ta fram en gammal favorit och läsa för dom båda. Barnens versbok har vi haft i vår ägo ganska många år. Eller vi har faktiskt två. Ett som är väldigt slitet och välläst och så ett som är i mycket bättre skick. Det nyaste exet fick jag då jag för några år sedan började prenumerera på En bok för allas utgivning. Jag ville ha ett som inte höll på att falla isär. Här är en av mina personliga favoriter ur boken. Många fler härliga verser finns såklart i denna nätta skatt.

Lingonben av Povel Ramel

Bluff och Spark och Tork och Kvark
voro sex små dvärgar
En var ful och en var glad
och en var dum i huvet

Hej, sa Kvark till lille Tork
Känner du igelkotten Pilt,
Han som har varit i Paris?
Ja, det gjorde Ivar

Hör du hans lilla runda tass
när som han trippar på sitt pass:
Tripp och trapp och trypa
se hans lilla piga!

Tomtefar i skogens brus
sitter som ett päron
Han har inget eget hus
allt i sin stora näsa

Söt och blöt är sagans fe
Trollen är bjudna hit på te
Det lilla trollet! Pass för de!
Nu ska mormor bada

Väva och spinna natten lång
Prinsen är här i fjorton språng
Hipp och hopp och huppla
Hästen heter Sverker!

Stora slottet Drummeldimp
ligger bortom fjärran
Dit får ingen komma in
som ej kan baka struvor

Gyllenkrull och Sockertipp
Kom, ska vi dansa häxan våt!
Vill du mig här, så har du nåt
Sov du lilla tryne

Kungen är full av stock och sten
Skogen är full av lingonben
Per är full av tomtar
Hur ska Lillan orka?


Gertrud & Siv Widerberg - Barnens versbok - antologi
Förlag: En bok för alla
ISBN: 978-91-7221-317-3

Darling River

Jag blir onekligen intresserad av att läsa Sara Stridsbergs Darling River efter alla fina recensioner av boken. Inte minst också efter gårdagens avsnitt av Babel där Stridsberg själv berättade om boken. Men innan jag eventuellt börjar läsa Darling River så vill jag nog gärna läsa Vladimir Nabokovs Lolita. Om jag orkar. Jag vet inte om jag klarar det. Eller kanske. Vi får se...

Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.

Ät hälsosamt. Ät ekologiskt. är en kokbok om det nordiska köket. Det är den närproducerade och ekologiska maten som står i fokus. Utgåvan är också speciell i det hänseendet att den är både på finska och svenska. På varje uppslag i boken står recept och övrig text på båda språken. På förlagets hemsida beskrivs författaren som "den finska stjärnkocken" Kenneth Oker-Blom. Jag har ingen aning om det stämmer då jag har dålig koll på de finska kockarna. Oavsett vilket så är Ät hälsosamt. Ät ekologiskt en intressant bok med många recept som jag skulle vilja prova på. Recepten är till för allätare men det finns även recept som passar för vegetarianer. Och en del recept tänker i alla fall jag modifiera så de blir vegetariska.

Boken är uppdelad i kapitel som rör bland annat närodlat mat, fisk, bär, hur man bäst förvarar mat i jordkällare, skolmat och andra matområden. Varje avsnitt inleds med författarens egna tankar om exempelvis skolmaten och en hel del fakta med källhänvisningar till rapporter och studier. Därefter följer ett flertal recept på maträtter inom varje kategori åtföljt av massor av fina bilder på råvaror och maträtter som retar gomen.

Ett av de kapitel som intresserar mig mest är "Råvaror i säsong". Här blandas recept på vårens primörer och det som man kan plocka gratis i naturen. Vad sägs om björkbladssallad eller granskottsmarmelad? Den där granskottsmarmeladen ska nog jag prova i alla fall. Dottern brukar knipsa sig ett granskott när hon får tillfälle och smaska på. Det kanske kan bli en ny favorit här hemma? Gräddstuvade rödbetsskaft är nog ett annat recept ur kokboken som jag måste prova. Jag brukar visserligen ibland äta rödbetsblast som sallad men jag har nog aldrig kommit på tanken att stuva dem. Låter spännande. Det finns såklart en hel del recept för den som äter kött och fisk men eftersom jag inte gör det så har jag svårt att kommentera och avgöra hur spännande dom recepten är.

Vill du ha tips på hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck och samtidigt äta gott på närproducerad och ekologisk mat är den här kokboken definitivt för dig. Kokboken är dessutom svanenmärkt och den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö har medverkat i kokboksprojektet.

Författaren har en egen hemsida som du kan besöka här.

Kenneth Oker-Blom - Ät hälsosamt. Ät ekologiskt.
Förlag: Bokförlaget Langenskiölds
ISBN: 978-91-977901-9-2

Café Edenborg återuppstår till påsk

Nej jag har aldrig besökt Café Edenborg men läser ändock med intresse att det nu återuppstår i form av Café Sodom på annandag påsk. Det finns ett par titlar som jag är intresserad av i Vertigos utgivning så om jag, som den lantis jag är, lyckas hitta till Café Sodom när jag kommer till den kungliga hufvudstaden om ett par veckor så ska jag nog införskaffa dem då. Barnen har varit sjuka mycket de senaste två månaderna så jag hoppas de håller sig friska så inte resan blir inställd ännu en gång. Jag vill ju inte missa det här.

25 mars, 2010

Illustratören Kitty Crowther får Astrid Lindgren-priset

Den belgiska illustratören Kitty Crowther får i år Astrid Lindgren-priset skriver DN. Det är första gången sedan priset började delas ut som en illustratör inte behöver dela priset med en författare. Juryns motivering lyder: Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.

Grattis till priset!

24 mars, 2010

Grodan är rädd

Grodan ligger i sin säng och försöker sova men hör konstiga ljud överallt. Det knakar och prasslar och Grodan är säker på att det finns ett monster under sängen. Han springer iväg till sin vän Ankan som förklarar att det inte finns några monster. Ankan är inte orolig. Grodan och Ankan lägger sig i Ankans säng men snart hör de hur det skrapar på taket och knakar i trappan. De blir hemskt rädda och springer vidare till Grisen. När man är rädd kan det kännas skönt att ha en vän som man kan gå till.

Grodan är rädd är likt de andra böckerna om Grodan fylld med upprepningar som barn tycker om. Det är också härligt att läsa om vännerna som hjälper varandra.

Grodan är rädd är tidigare utgiven på Berghs förlag som gett ut flera böcker om Grodan och hans vänner. Den här utgåvan kom dock nyligen ut på En bok för alla.

Max Velthuijs - Grodan är rädd
Originaltitel: Frog is frightened
Översättning: Gun-Britt Sundström
Förlag: En bok för alla
ISBN: 978-91-7221-581-8

Kyrkogårdsboken

Kyrkogårdsboken handlar om en pojke vars föräldrar och syskon blir mördade en natt av en man som kallas Jack. Den lille pojken lyckas mirakulöst komma undan och förirrar sig till en kyrkogård där han möts av spöken. Efter långa utläggningar om pojken ska få stanna eller inte så bestämmer de sig i alla fall för att ta hand om pojken och skydda honom från den man som vill honom illa. Pojken får namnet Ingenman Owens och växer därmed upp med döda fosterföräldrar. På kyrkogården får Ingenman lära sig allt som man behöver veta i livet efter detta och en del saker som man kan ha nytta av alldeles livs levande också. Mannen Jack upphör dock aldrig att leta efter Ingenman och en dag när han smiter utanför de skyddande kyrkogårdsgrindarna får Jack upp vittringen på pojken igen.

En annorlunda variant på Kipling's Djungelboken fast i lite modernare tappning. Det är ju onekligen inne med övernaturliga karaktärer i böcker. Jag tror inte att jag har läst Djungelboken tidigare, i annat fall har jag glömt. Hur som helst så blir jag intresserad av att läsa den. Kyrkogårdsboken har jag har sett fram emot att läsa länge så det var med spänd förväntning jag hämtade ut min reserverade bok från biblioteket. Och efter denna bok så måste jag kolla in övriga alster av Gaiman.

Neil Gaiman - Kyrkogårdsboken
Originaltitel: The Graveyard Book
Översättning: Kristoffer Leandoer
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-638-6439-1

Sommarkataloger

Kommer inte Svensk Bokhandels sommarkatalog ut i dagarna? Jag längtar efter den och hoppas att den trillar ner i lådan snart. Så jag får kryssa för alla härliga böcker som jag vill läsa. Jag har redan kollat i flera förlags sommarkataloger på nätet men det skadar ju inte att ha dem samlade i en bibel.

23 mars, 2010

Bästa Stockholmsskildringen

Den som bor i Stockholm och vill rösta på vilken som är den bästa skildringen av huvudstaden kan göra det på Stockholms stadsbibliotek fram till den 31 mars. Du kan även rösta här. Vinnarna avslöjas den 15 april. Det finns sex olika kategorier och bland de nominerade finns bland andra: Hjalmar Söderberg, John Ajvide Lindqvist, Nils Ferlin, Stig Dagerman, Barbro Lindgren, Beppe Wolgers och Martin Kellerman.

Tana French - Okänt offer

Tidigare i år fick jag detta boktips från Boktoka, och jag skrev genast upp titeln på min att-läsa-lista. Jag har läst Tana French's debutbok Till skogs och den gillade jag verkligen så när jag fick reda på att skrivit ytterligare en bok ville jag så klart läsa även den.

I Okänt offer kallas polisinspektör Cassie Maddox till en mordplats av sin kollega och pojkvän Sam som låter minst sagt upprörd när han ringer. När hon kommer till platsen upptäcker hon varför. Mordoffret visar sig vara en kvinna som nästan på pricken liknar henne själv. Dessutom visar det sig att den döda kvinnan har stulen identitet. Hon kallar sig Lexie Madison. Det är en uppdiktad identitet som Cassie Maddox använde när hon levde som infiltratör. Så vem är egentligen den här kvinnan och vem mördade henne. Var det i själva verket någon som hyste agg mot infiltratören Lexie eller Cassie Maddox själv? Fallet är minst sagt komplicerat.

För att försöka ta reda på vem mördaren är får Cassie återigen spela rollen som Lexie Madison. Polisen diktar ihop en osannolik historia att Lexie blev knivskuren och har återhämtat sig efter överfallet. Cassie skickas till den dödas hem som infiltratör. Hon får bo tillsammans med ett gäng akademiker som består av en grupp udda individer som lever ett näst intill skyddat liv. Cassie smälter dock snabbt in och de verkar inte misstänka att hon inte är den riktiga Lexie. Ju mer Cassie får reda på om Lexie desto mer står det dock klart att allt inte är som det ska i huset som hon delar med Lexies kamrater. Och någonstans finns det en mördare som vet om att Lexie omöjligt kan ha återvänt till huset. Ungdomarna är minst sagt impopulära i byn och mördaren kan vara någon utifrån men polisen kan inte utesluta att mördaren finns bland Lexie's närmaste vänner.

Medan jag läser den här boken så förs mina tankar hela tiden till Donna Tartt's Den hemliga historien. Utgångspunkten är ungefär den samma. Ett gäng akademiker som lever avskilt och som till det yttre verkar harmoniskt men när man skrapar på ytan så är relationerna betydligt mer komplicerade än så. Gillar du brittiska deckare så tycker jag du ska läsa Tana French. Jag ser fram emot hennes tredje bok som heter Faithful Place och som kommer ut på engelska till sommaren. Efter att jag läst ut den här boken blev jag också väldigt väldigt sugen på att läsa om Donna Tartt's Den hemliga historien. Det var säkert femton år sedan jag läste den.

Tana French - Okänt offer
Originaltitel: The Likeness
Översättning: Peter Samuelsson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0-012125-9

22 mars, 2010

Helt OT: Rädda Afrika- och Latinamerikagrupperna!

Jag stöder en del ideella organisationer. Två av dessa är hårt drabbade på grund av minskade anslag. SIDA tvingas, från order av regeringen, att minska sina stöd till grupper som Afrikagrupperna och Latinamerikagrupperna. Det här tycker jag är väldigt trist. De båda tidskrifterna som ges ut av dessa grupper har läsvärda och positiva artiklar som på ett helt annat sätt visar livet i Afrika och Latinamerika. Ni vet de där undernärda och svältande barnen som andra organisationer tar till för att få folk att skänka pengar? Glöm det! I de här tidskrifterna får man intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord. Till exempel boktips från de här delarna av världen. Det är väl guld värt för en bokälskare. Har du en slant över så bli medlem och stöd någon av de här två organisationerna. Så kanske vi tillsammans kan rädda åtminstone någon utav tidskrifterna.

Så här skriver Latinamerikagrupperna om det hela:

"Det finns risk att 2010 blir det sista året som LA ges ut. Ingen behöver dock tveka att ta en prenumeration eller bli medlem. Om det värsta skulle hända och tidskriften måste läggas ner, så kommer vi självklart att erbjuda alla kompensation för de nummer som saknas. [...]Tidigare finansierades LA till större delen med Sidastöd. [...] Vi vill inte se en utveckling i Sverige där folkrörelsernas deltagande i folkbildning och debatt om globala utvecklingsfrågor gradvis stryps."
(saxat från ett av Latinamerikagruppernas informationsblad)

Gratis poesibok

Jag och dottern var på biblioteket en snabbis idag. Jag skulle lämna tillbaka lite böcker och hämta några som jag hade reserverat. Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman och Gatans lag av Michael Connelly. När jag var där inne så kunde jag ju inte undgå att se att de delade ut gratis böcker. Den här gången var det poesiböcker eftersom det var Världspoesidagen igår den 21 mars. Jag läser inte poesi så ofta men en gratis bok tackar man ju inte nej till. Det fanns många fina poesiböcker att välja mellan men till slut valde jag en bok enbart på grund av vilket förlag den var utgiven på. Det blev mural av Mahmoud Darwish som är utgiven på Bokförlaget Tranan. Nu hoppas jag bara att den är bra. Den låter i alla fall bra att döma av baksidestexten:

Mural är en bildrik episk dikt som i sin tematiska rikedom erinrar om ett förislamiskt arabiskt ode, en qasida. Den minner också om en dunkel väggmålning i något antikt tempel, där livet och döden, uppståndelsen och livet efter detta skildras i en myt; gudarna är mänskliga och människorna är gudar. Eller också kan Mahmoud Darwish mural helt enkelt läsas som självbiografisk graffiti på en mur i samtidens Paris...

The Hobbit kommer att filmas i juli

Det här har jag sett fram emot. Även om jag tycker att det dröjt. Egentligen borde de väl ha filmat den här från början. Men den som väntar på något gott... Ian McKellen verkar i alla fall spela Gandalf i den här filmatiseringen av The Hobbit. Hade känts konstigt om det hade varit en annan skådespelare faktiskt. Läs artikeln här.

Censurerade barnböcker

Svenska barnboksförfattare känner sig censurerade.

"Det är tidningen Vi Läser som har pratat med ett antal barn- och ungdomsförfattare, och de är överens - taket i barnlitteraturen har blivit lägre. I "Jag, Dante och miljonerna" skrev Frida Nilsson om en miljonär som åkte in till staden och drack sig blarig på pilsner, men i slutversionen fick han i stället föräta sig på geléhallon."

"Annika Nasiell, chefredaktör på Barnens Bokklubb, bekräftar bilden av att utmanande barnböcker inte är kommersiellt gångbara. Om hennes bokklubb väljer en bok med svordomar som månadsbok är det fler som returnerar den än annars."


"Ulf Stark menar att barnboken håller på att förlora sin konstnärliga position, i dag har böckernas pedagogiska och uppfostrande kvaliteter blivit viktigare."

(saxat ur artikeln) Läs en version av artikeln från Vi Läser här.

Är det så? Får man inte skriva om såna här saker i barnböcker? Måste allt vara så himla tillrättalagt och puttesnuttigt? En av våra mest älskade barnboksförfattare Astrid Lindgren skrev ju inte så himla rumsrent alla gånger. I en artikel på SvD menar läsare att det snarare kan vara tvärtom. Och det tror jag med. Våra barn är inte dumma och vet själva vad som är rätt eller fel. Och böcker är ett gyllene tillfälle för oss föräldrar att prata med våra barn om detta.

Nyinkommet

Det har trillat in lite nya böcker från förlag under veckan som gått men som jag av en eller annan anledning inte har redovisat här ännu. Det rör sig i alla fall om böcker från LL-förlaget, Minotaur, Norstedts, Atlas, Pocketförlaget och Bokförlaget Langenskiöld. Jag tackar så mycket för böckerna som ni har skickat och recensioner kommer så snart jag läst böckerna. Jag blir fortfarande lika glad och förvånad över hur generösa förlagen är mot en liten bloggare som mig. Det känns väldigt lyxigt att få hem bokpaketen från er.

21 mars, 2010

Linwood Barclay - Utan ett ord

Tänk dig att du vaknar upp en morgon och hela din familj har försvunnit. Det finns inte ett spår efter dem. De har inte lämnat något avskedsbrev, inte tagit med sig några kläder. De verkar ha försvunnit från jordens yta. Det är vad som händer den fjortonåriga Cynthia. Efter ett häftigt gräl med föräldrarna där hon önskade att de vore döda smäller Cynthia igen dörren till sitt rum och somnar efter att för första gången ha druckit sig berusad. När hon vaknar upp på morgonen är det något som inte stämmer. Det är alldeles för tyst. Hon kan varken höra sina föräldrar eller sin storebror. Först tror hon att de bara har gett sig iväg någonstans utan att ha sagt till henne. De är ju förmodligen fortfarande arga på henne sedan dagen innan. Men de dyker aldrig upp. 25 år senare är Cynthia med i ett teveprogram som handlar om olösta fall. Hon vill försöka ta reda på vad som egentligen hände den där natten för 25 år sedan. Kanske finns det någon som vet något? Till en början får de inte in några tips alls. Det är fullkomligt tyst förutom de vanliga knäppgökarna som alltid ringer. Så en dag ringer telefonen och en man säger till Cynthia att hennes familj förlåter henne. Det är en chock för henne och hon kan inte låta bli att undra över vad personen menar. Lever hennes familj fortfarande och vad finns det att förlåta? Snart händer det fler mystiska saker. Någon tar sig in i Cynthias hus och på köksbordet ligger hennes pappas hatt. Ju mer Cynthia och hennes man forskar i det hela desto mer uppenbart blir det att någon inte vill att de ska få reda på sanningen.

Den här boken var verkligen helt omöjlig att lägga ifrån sig. När jag fick hem den här boken hade jag min syster på besök och medan vi satt vid köksbordet och pratade så fingrade jag på boken ett antal gånger. Till slut var jag tvungen att lägga den i ett annat rum. Jag var verkligen sugen på att börja läsa i den. Och när jag väl börjat kunde jag inte sluta. Det var verkligen stört omöjligt att lägga den ifrån sig. Man vill veta vad som hände och man gissar för fullt. Jag har inte tidigare läst något av Linwood Barclay men efter den här boken måste jag bara läsa fler.

Linwood Barclay - Utan ett ord
Originaltitel: No time for goodbye
Översättning: Elisabet Fredholm
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-86369-15-6

20 mars, 2010

Sömnproblem och sjuka barn

Då har dottern insjuknat för fjärde gången under en femveckorsperiod. Varenda gång hon återvänder till dagis blir hon sjuk igen. Dagis är verkligen rena smittohärden så här års. Det bästa hade såklart varit att hålla henne hemma under den här tiden men om vi ska klara oss ekonomiskt måste man ju få in lite pengar. Förhoppningsvis så blir det mindre sjukt nu när våren är på ingång. Den här veckan har verkligen varit jobbig på andra sätt också. Jag har haft sömnproblem under många år men den här veckan har verkligen varit jobbig. Igår kväll var jag riktigt trött efter jobbet och tänkte lägga mig tidigt så jag kunde fick sova ikapp lite. Men jag hann knappt lägga huvudet på kudden innan dottern kräktes ner hela sängen. Det blev inte många timmars sömn i natt. Idag får jag roa mig med att tvätta sängkläder, madrasser och täcken. Men medan dottern ligger i soffan och tittar på Timmy Lamm så tänkte jag faktiskt läsa lite. Snart kommer också ett inlägg om en riktigt bra bok som jag läste här om dagen. Den var verkligen omöjlig att lägga ifrån sig. Håll utkik de närmaste dagarna så ska du som gillar spänningslitteratur få ett riktigt bra boktips av mig.

17 mars, 2010

Fattig miljonär

Jag hade lite förväntningar på den här boken innan jag började läsa den. Jag tänkte mig att det här är en bok som är ytlig rakt igenom. Och till viss del fick jag väl rätt. Men den här boken visade sig vara mer än så. För även om jakten på glamour finns med genom hela boken så finns det många bra tips som är snälla både mot plånboken och miljön. Här finns tips på allt från hur man prutar, tar hand om sina kläder för att de ska hålla länge, skönhetstips- och inredningstips till hur man återanvänder saker. Det finns till exempel ett kul tips på hur man gör ett avlastningsbord av böcker. Man limmar helt enkelt ihop böckerna till en stapel och målar dem i valfri färg. Ser rätt häftigt ut men boknörden i mig skulle nog ha väldigt svårt att limma ihop och måla böcker. Hur ska man då kunna läsa dem igen?

På ett uppslag finns det tips på hur man startar en skönhetsblogg och får produktprover tillsänt sig som man sedan bloggar om. Bra tips som direkt kan överföras på vilken annan sorts blogg som helst, bokblogg till exempel. Vi bokbloggare får ju också gratis produkter (böcker) som vi bloggar om. I alla fall de som väljer att ta emot recensionsexemplar.

Här finns också tips på hur du lurar till dig gratis mat på restaurangen och tigger till dig gratisprover i affärerna. Just de där tipsen som inte känns helt ärliga har jag personligen svårt för. Att äta hälften av maten och hitta på att något inte var bra bara för att få pengarna tillbaka... Nja... Där går nog gränsen för mitt samvete i alla fall.

Fattig miljonär är på det stora hela en lite annorlunda "spara-pengar" bok om hur man kan leva det goda livet även om pengarna i plånboken är slut. Boken är riktigt snygg också med många fina bilder och med en hel del reklam för företag. Men kan man bortse från de uppenbara produktplaceringarna i boken så är den rolig att läsa. Plus att man kan spara en del pengar på tipsen.

Fredrik Robertsson - Fattig miljonär. Lev lyxliv till budgetpris
Förlag: Normal förlag
ISBN: 978-91-86347-07-9

16 mars, 2010

Den stulna romanen

Bodour är litteraturkritiker fast hon egentligen avskyr det. Hennes man bedrar henne ideligen och dottern Magiida är en besvikelse för henne. Dessutom lever hon med skammen att ha lämnat sin förstfödda dotter, som föddes utom äktenskap, vid vägkanten. På nätterna skriver Bodour en roman vars fiktiva romangestalter allt mer får en verklig förankring. Arken som romanen är skriven på försvinner dock ur den låsta skrivbordslådan. Vem är det som stjäl hennes roman? Zina heter gatubarnet som växer upp till en av Egyptens mest uppskattade sångerska. Magiida avundas Zina och skulle hellre vilja leva som henne än det liv hon själv lever. Hon vet inte om att de i själva verket är systrar. Maktens män är alla intresserade av Zina, men ingen man kan komma henne nära. Till slut känner de sig så hotade av denna kvinna att hon sätts upp på en dödslista.

Kvinnans kamp i en strikt patriarkaliskt och fundamentalistiskt samhälle är en central del i boken. Boken kryllar också av alla de övergrepp som kvinnor och barn får utstå av männen. Genom sexuella handlingar tuktas både kvinnor och barn. Det är männen som styr, både i samhället och i familjen. Bodours roman figurerar också friskt i hennes liv och dröm, verklighet, romangestalter och fantasier blandas hejvilt. Jag har ibland svårt att veta vad som är verklighet och inte i boken. Men det är kanske det som är meningen?

Om författarinnan Nawal El Saadawi står skrivet att hon har blivit något av en galjonsfigur för kvinnorörelsen i arabvärlden. Hon har även suttit fängslad för sitt författarskap. Om resten av hennes böcker är som den här boken så kan jag förstå att det väcker känslor. Den stulna romanen är en rejäl spark i röven på patriarkatet.

Nawal El Saadawi - Den stulna romanen
Originaltitel: Zina al-riwaya al-masruqa
Översättning: Marie Anell
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-491-3

15 mars, 2010

Nu går det riktigt bra

Att läsa The Old Curiosity Shop. Har kommit en bit in i boken och den är riktigt, riktigt bra. Jag har funderat lite varför jag tvekade inför att plocka upp den boken den här månaden. Ska jag ta mig igenom den läsutmaning jag har under året så bör jag ju ta mig igenom dem enligt listan. Jag tror att läsglädjen på något sätt dödas lite av den här bestämda listan jag har gjort men det var ju för att jag skulle få en klar översikt över böckerna och faktiskt ta mig igenom dem under året. Nicholas Nickleby avskräckte nog en hel del inför nästkommande bok också. Men The Old Curiosity Shop är hittills så bra så nu känns det roligt igen.

14 mars, 2010

3 x senaste

Från Lilla O hittade jag idén till denna lilla lista. Lilla O hade i sin tur hittat den på bokhora.

Senast utlästa bok:
Den stulna romanen av Nawal El Saadawi
Senast påbörjade bok: The Old Curiosity Shop av Charles Dickens
Senast köpta bok: Shantaram av Gregory David Roberts och Patient 67 av Dennis Lehane

Nu är jag inte så anonym längre

Martina på Ett hem utan böcker la ju ut en bild på sig själv under veckan som gick. Jag har funderat ett tag på om jag ska våga lägga ut en bild på mig själv men har inte riktigt vågat. Men nu så bestämde jag mig för att inte vara så himla feg. Hur hemskt kan det vara att mina bloggläsare får se vem som skrivit inlägg här under snart ett års tid? Problemet är bara att jag avskyr att vara med på bild. Men efter att ha tagit ungefär sju miljoner olika bilder med min mobil så var det i alla fall ett som inte blev så hemskt. Så kära läsare, på bilden till vänster ser ni boknörden Titti i egen hög person. Jag har även vågat lägga länken till min blogg från min sida på Facebook så nu kanske personer som jag känner irl hittar hit också. Välkomna!

Det bidde en bok till...

Var en sväng i en riktig bokhandel och kikade runt bland de reaböcker som fanns kvar. Köpte Shantaram av Gregory David Roberts som jag varit lite nyfiken på ett tag. Tegelstenskaraktären har dock avskräckt en hel del men nu har jag i alla fall hemma och kan läsa när andan faller på. Tonårssonen ville absolut ha Patient 67/Shutter Island av Dennis Lehane så jag köpte den i pocket åt honom. Med tanke på att han inte är någon storläsare och hans ålder tänkte jag först säga nej. Men det vore inte direkt att uppmuntra honom till läsning. Och Dennis Lehane kan väl inte vara värre än Stephen King och Dean Koontz som jag själv läste halva nätterna när jag var i hans ålder. Böckerna från Argasso förlag har han faktiskt läst och gillade mycket. Patient 67 ser jag själv fram emot att både läsa och se på film.

13 mars, 2010

Bokrealeverans

Igår hämtade jag ut mitt paket med de böcker som jag beställde på bokrean. Jag beslutade mig för att bara beställa tre böcker för en sammanlagd summa av 95 kr. Alla tre är böcker som jag velat läsa en tid. När jag nu ska ha tid att läsa dem är ju en annan fråga... Vi var och veckohandlade igår kväll och när jag gick förbi bokreabordet på Coop Forum så föll mina ögon på en bok med titeln Demonjägarens handbok av Abelard Van Helsing, demonjägare från medeltiden (alltså ej den Van Helsing som förekommer i Dracula). Efter att ha bläddrat igenom boken och haft en lite mindre diskurs med mig själv så åkte den ner i varukorgen. Att jag ens vågar visa upp den här boken. Det är ju nördvarning lång väg.

12 mars, 2010

Chelsea Cain - HeartSick

Archie Sheridan är kriminalpolis i Portland och har i flera års tid jagat Gretchen Lowell, en av tidernas mest brutala men också vackraste seriemördare. Gretchen lyckas nästla sig in i utredningen och kidnappar Archie, håller honom fången under lång tid och torterar honom samtidigt som hon håller honom vid liv, ja hon återupplivar honom faktiskt vid ett tillfälle. Inget av hennes tidigare offer har överlevt hennes tortyr och Archie har inget hopp om att komma därifrån med livet i behåll. Men så av någon anledning anmäler hon sig själv till polisen och den söndertrasade Archie försöker förgäves att lappa ihop det som återstår av sitt liv. Hans äktenskap kraschar och på hans bröst höjer sig ett ärr efter en av Gretchens tortyrmetoder. Hon har slagit in spikar i hans bröstkorg i form av ett hjärta.

Nu härjar en annan seriemördare i staden och Archie återvänder till jobbet som kriminalare. Samtidigt har han ett ytterst osunt förhållande med Gretchen. Varje söndag besöker han henne i fängelset för att få upplysningar om de mord hon har begått. Och de nya morden verkar på något vis vara kopplade till Gretchen, men hur kan de vara det när hon sitter inlåst och i säkert förvar?

Den här boken var väldigt spännande och en riktig bladvändare. Något som jag förvånades lite över var att i den här boken tyckte jag att det var helt okej med korta kapitel men när jag läste Postcard Killers blev jag bara irriterad. Kan det vara så att man är van vid de korta kapitlen i engelskspråkiga deckare men inte i svenska? I och för sig var det även stort radavstånd i Postcard Killers som kändes som en medveten utdragning av texten för att boken skulle få fler sidantal. Så är inte fallet i den här boken. Efter att jag hade läst ut HeartSick gick jag genast in på BookMooch och moochade nästa bok om Archie som heter SweetHeart som jag ser fram emot att läsa. HeartSick la jag ut på BookMooch och den kommer snart att få resa över Atlanten och få ett nytt hem i USA.

Chelsea Cain - HeartSick
Förlag: St. Martin's Paperbacks
ISBN: 978-0-312-94715-6

En dystopi för ungdomar

Hur skulle framtidens samhälle se ut om extremister tog över makten? Det är ämnet i den lättlästa boken Fånge i tiden av Eric Brown, utgiven av Argasso förlag. Al och Jenny är två brittiska ungdomar som ger sig ut för att tälta på en hed i utkanten av staden där de bor. På vägen dit slungas de genom tiden och hamnar i 2055. Omgivningarna ser helt annorlunda ut och på vägarna rullar stridsfordon. Al är av utländsk härkomst och till både hans och Jenny's förvåning och förskräckelse är alla människor de möter i framtiden vita. När de båda tagit sig in till staden blir de genast omringade av fientliga invånare och kastas i fängelse där de torteras. Det finns en motståndsrörelse i landet som kämpar mot extremisterna och fritar ungdomarna. Hur kan motståndsrörelsen veta att Al och Jenny befinner sig landet? Är det rent av de som har sänt dem in i framtiden?

Spännande och lättläst bok för ungdomar från 13 år och uppåt som handlar om en väldigt viktig sak. Vilket samhälle vill vi ha i framtiden om främlingsfientliga kommer till makten. Kommer sätta även denna bok i händerna på min tonåring och böcker från Argasso förlag ska jag hålla utkik efter i framtiden.

Eric Brown - Fånge i tiden
Originaltitel: Race Against Time
Översättning: Helena Olsson
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 978-91-85071-74-6

11 mars, 2010

Segt som sirap

Det går riktigt segt att läsa Dickens just nu. Har egentligen inte alls lust utan vill bara läsa andra böcker. Samtidigt vill jag ju inte alls ge upp den här utmaningen så här tidigt. Jag kan ju liksom inte erkänna för mig själv än att jag tog mig vatten över huvudet...

Bonnier = bokmaffia?

I DN idag finns en intressant debattartikel signerad av tretton oberoende bokförlag som tar upp frågan om Bonnierkoncernens dominans på bokmarknaden. Det är framför allt den svenska pocketboksdistributionen som avses i artikeln. De tretton bokförlagen menar att Bonniers köp av Pocketgrossisten hotar mångfalden på den svenska bokmarknaden. Det är dessutom ett direkt hot mot mindre bokförlag som nu får det svårare att nå ut till läsarna. Bonnier har, enligt artikeln, även visat intresse för att köpa den andra pocketdistributören Pocketstället. Skulle ett sådant köp bli av domineras hela landets pocketdistribution av ett enda företag. Pocketmarknaden behöver fler oberoende distributörer, inte en centralstyrd menar de. Läs hela debattartikeln genom att klicka på länken ovan.

Personligen har jag inte varit så insatt i hur den svenska bokmarknaden har sett ut. Det är inte förrän på senare tid som jag har fått upp ögonen för ägandeförhållanden vad gäller svenska bokförlag. Som hängiven boknörd vill jag läsa böcker som berör och som ger en läsupplevelse. Jag vill läsa bästsäljande deckare. Jag vill läsa ful- och finlitteratur. Jag vill läsa en salig blandning av böcker. Jag tror precis som de som skrivit under artikeln att det behövs en mångfald i den svenska bokutgivningen. Ett stort företag har naturligtvis också bra förutsättningar för att ge ut kvalitativ litteratur och har ekonomiska marginaler att både marknadsföra böcker och våga satsa på debutanter mer än ett litet förlag. Men att ett företag allt mer dominerar den svenska bokmarknaden kan, som sagt, inte vara till fördel för mångfalden. Många av de mindre förlagen ger ut så kallad smal litteratur som vi läsare annars skulle gå miste om. Jag har inget emot de böcker som Bonniers ger ut men jag väntar med spänning på hur de bemöter artikeln. Jag vill ha en mångfald av böcker i Sverige och ingen bokmaffia som kontrollerar allt som ges ut.

Ficktjuvens spöke

Sarah's mamma har gift om sig med Matt's pappa och de båda barnen kommer inte så bra överens med varandra. På en fest hittar Sarah en tavla över platsen där deras hur nu ligger. Där växte det för längesen en stor ek. Medan Sarah betraktar tavlan får hon se ett ansikte i trädet som till synes blinkar åt henne. Hon måste ha sett i syne. Men när Sarah ligger i sin säng på natten vaknar hon av att det knakar och plötsligt växer det upp ett stort träd i hennes rum. Någonting glimmar till där uppe och Sarah klättrar upp och finner ett silverskrin. På morgonen när hon vaknar tror hon först att allt är en dröm. Men silverskrinet finns där på riktigt. Följande nätter får Sarah besök av ett spöke som hävdar att hans själ är inlåst i skrinet och Sarah måste hjälpa honom att få tillbaka sin själ. Hon går till en antikvitetsaffär för att kolla om det finns en nyckel som passar till skrinet. Innehavaren av affären vägrar att hjälpa henne efter att ha läst inskriptionen som finns på skrinet. Han säger att det vilar en förbannelse över det. Vem är det egentligen som hemsöker Sarah om nätterna? Är han ond eller god? Till slut måste hon ändå lösa mysteriet tillsammans med en person som hon litar på. Och den enda som finns i närheten är styvbrodern Matt.

En spännande och väldigt lättläst bok som enligt Argasso's hemsida passar för ungdomar från 13 år och uppåt. Jag tror jag ska sätta denna bok i händerna på min tonårsson som inte är allt för förtjust i att läsa (tyvärr). Kanske kan jag med denna bok få honom att inse att böcker kan vara både spännande och roligt att läsa. Och den här boken är nog mer lämplig att läsa för en tonåring än exempelvis Stephen King som jag själv slukade i den åldern.

Catherine Fischer - Ficktjuvens spöke
Originaltitel: The Pickpocket's Ghost
Översättning: Maria Fröberg
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 978-91-85071-79-1

10 mars, 2010

Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan

I Den röda grevinnan bygger Yvonne Hirdman upp sin mamma bit för bit genom gamla dokument, samtal med släktingar, romaner och biografier. Vem var hon egentligen, Charlotte Hirdman? Först tänker jag att varför skulle jag vara intresserad av att läsa om Yvonne Hirdman's mamma? Ja, men egentligen? Hur intressant är det? Men så upptäcker jag vilken intressant bok det faktiskt är. Det är inte bara en biografi över Charlotte Hirdman's händelserika liv utan även en god portion historia och en vardagsskildring som sträcker sig över två världskrig och lite till.

I den traditionella historieskrivningen har kvinnan ofta en obetydlig roll. Man kan inte bara lägga till kvinnan i den (nuvarande) historieskrivningen. Kvinnan är inte ett bihang som bara kan läggas till i efterhand, utan har en lika stor och viktig del i historien som männen. Så vad gjorde kvinnan? Vart var hon nånstans? I Den röda grevinnan är hon ständigt närvarande. Historien skrivs med i synnerhet Charlotte i centrum och runt omkring henne målas de historiska skeendena upp. Men även Charlotte's mor Emelie är central i boken. Emelie som driver familjens bokhandel och tampas med soldater medan maken ligger ynkligt sårad. Det är den modiga Emelie som har sinnesnärvaro nog att köpa tillbaka viktiga dokument efter soldaternas plundringståg. Och den röda grevinnan själv som längs vindliga vägar nådde Sverige. För när Yvonne försöker kartlägga sin moders liv är det inte alltid en vacker bild som träder fram.

Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-419-7

09 mars, 2010

Kalla mig Paddington

B Wahlströms har gett ut en nyutgåva av den första boken om den lilla björnen Paddington för han har nämligen hunnit fylla 50 år! Det är en kapitelbok med fina illustrationer av Peggy Fortnum och här ingår den första berättelsen om hur den lilla björnen hamnade hos familjen Brown, mitt i London. Egentligen hette han ju inte Paddington utan fick sitt namn efter den tågstation i London där herr och fru Brown träffade honom för första gången. Och till England kom han som fripassagerare på en båt ända ifrån mörkaste Peru. Förutom det första mötet får vi även följa med Paddington på teater, till stranden och när han är trollkarl. Författaren själv inleder med ett förord om hur Paddington blev till. Jag minns själv hur förtjust jag var i den här lilla björnen när den gick som tecknad serie när jag var liten. Det är extra kul att åter stifta bekantskap med honom och att få läsa om björnen som allt som oftast har näven i en marmeladburk och som hamnar i trubbel. Den dagen familjen Brown tog med sig denna lilla nallebjörn hem förändrades deras liv för alltid. För när Paddington är i närheten kan nästan vad som helst hända.

Michael Bond - Kalla mig Paddington
Originaltitel: A Bear Called Paddington
Översättning: Ingrid Warne
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15733-2

När ska man hinna skriva om alla böcker...

som man har läst. Just nu ligger det fyra böcker i en hög här bredvid datorn som väntar på att få ett alldeles eget inlägg här på bloggen. Jag vet bara inte när jag ska hinna skriva. Kan man expandera och ha en alldeles egen spökskrivare till bloggen? Nja, eller kanske inte. Jag har just givit mig i kast med The Old Curiosity Shop av Charles Dickens. Den boken är förmodligen inte lika lättsmält som de andra jag har läst den senaste tiden. Så jag ska nog hinna ikapp med mina recensioner. Och så hoppas jag att det dyker upp lite nya recensionsböcker den här veckan. Det är alltid lika roligt att få.

Nu är jag med och tävlar

Inne hos Annika på Alkb finns en tävling där man kan vinna böcker. Självklart är jag med och tävlar. Och håller tummarna att jag är en av vinnarna.

Recex från Argasso förlag

I slutet av förra veckan fick jag hem två böcker från Argasso förlag. Ficktjuvens spöke av Catherine Fischer och Fånge i tiden av Eric Brown. Tack så mycket för dem. Ska bli kul att läsa.

08 mars, 2010

Muriel Barbery - Igelkottens elegans

OBS!! Det här inlägget förses med en spoilervarning! OBS!!

Jag brukar inte avslöja sluten i böcker som jag skriver om. Men slutet i den här boken gjorde mig så upprörd så jag måste få skriva om det. Jag vill inte förstöra en fantastisk läsupplevelse för dig men samtidigt vill jag ju gärna tipsa om en bra bok. Jag gör därför så att först skriver jag om boken som jag brukar, spoilern kommer längre ner efter informationen om boken med ytterligare en varning innan. Så har du inte läst boken än så klicka dig bort då. Men först hoppas jag att du läser följande rader om vad boken handlar om.

I Igelkottens elegans av Muriel Barbery finns två berättarjag. Den ena är portvarten Renée Michel och den tolvåriga Paloma Josse. De båda bor i samma hus men kommer från helt skilda världar. Trots detta har de mycket gemensamt. Mycket mer än de tror. Båda är nämligen väldigt intelligenta och gör allt de kan för att dölja detta för sin omgivning. Renée är änka och försöker utåt leva upp till den bild som de boende på Rue de Grenelle 7 har om en portvakt. Men innerst inne är hon intresserad av bland annat konst och litteratur. Paloma är en liten vilsen tjej som vantrivs i sin ytliga familj och planerar att begå självmord på sin trettonårsdag samt bränna ner familjens lägenhet. När en av de boende på Rue de Grenelle nummer 7 avlider flyttar den japanske affärsmannen Kakuro Ozu in. Kakuro blir den som ser igenom Renées försvarsmur och ser den kvinna som hon verkligen är. Det är han som för samman Paloma och Renée och de båda blir vänner. Han börjar också att uppvakta Renée och efter att ha levt som änka i femton år har hon äntligen hittat sin själsfrände.

Igelkottens elegans är inte bara en hyllning till livet utan till litteraturen. Det är en sann fröjd att läsa om litteraturkännaren Renée Michel och hennes förhållande till läsning och till livet i stort. Och Palomas filosofiska funderingar är även de en läsupplevelse utöver det vanliga. Den här boken har jag funderat på att läsa sedan den kom ut på svenska och nu är jag väldigt glad för att jag äntligen läst den. Samtidigt avundas jag alla som ännu inte har läst Igelkottens elegans. Ni har många fina lässtunder att se fram emot.

Muriel Barbery - Igelkottens elegans
Originaltitel: L'élégance du hérrison
Översättning: Marianne Öjerskog & Helén Enqvist
Förlag: Sekwa förlag
ISBN: 978-91-976003-7-8


SPOILER!!!

Och det som höll på att sluta så bra slutade såå fel! Jag blev så upprörd när Renée dog! Varför? Hur kunde du, Muriel Barbery! Hur kunde du låta Renée dö, när hon hade funnit sitt livs stora kärlek? Men så inser jag, att allt som sker har en mening. Om inte Renée hade funnits, om inte Kakuro hade kommit in i både Palomas och Renées liv så hade det kunnat sluta i en än större tragedi. Tack vare Renée så ändrade sig Paloma. Och Renée dog lycklig. Men ändå. Jag är i alla fall förbannad. Och samtidigt väldigt glad att jag läst den här fantastiska boken.

03 mars, 2010

Marie Hermanson - Hembiträdet

Egenföretagaren Yvonne Gärstrand leder ett framgångsrikt företag men är utled på sitt liv. Genom en tillfällighet börjar hon en dag att ströva omkring i ett villaområde som hon själv kallar för Området. Där känner hon en tillfredsställelse som hon inte känt på länge och hon bestämmer sig för att återkomma. Hon betraktar människorna i Området och verkar se sig själv som en person som tar hand om de människor som bor där. Genom sin närvaro skänker hon kärlek och tröst till dem. Det finns ett hus i Området som gäckar Yvonne och som inte riktigt passar in. En dag finner hon en lapp på anslagstavlan om att mannen som bor i det huset som intresserar henne mest. han söker ett hembiträde. Yvonne söker arbetet som hembiträde och mot förmodan så får hon jobbet. Äntligen får hon inte bara betrakta Området från utsidan. Med ens får hon tillträde till Områdets insida och dess innersta hemligheter. Bernhard Ekberg, mannen som Yvonne nu arbetar hos bär på mörka hemligheter. Sakta men säkert dras Yvonne i hans liv och är inte längre en utomstående betraktare utan deltar aktivt i skeenden som är utom hennes kontroll.

Har tidigare läst några av Hermanson's romaner och efter att ha läst Hembiträdet kan jag säga att den motsvarade alla mina förväntningar på vad en bok av henne skulle innehålla. Den är spännande och pendlar lite mellan fantasi och verklighet. Man vet inte alltid vad som är sant och inte. Men den når inte mig riktigt lika djupt som Värddjuret och Mannen under trappan gjorde. Särskilt Värddjuret lämnade mig med frågan som jag fortfarande frågar mig själv när jag tänker på den: Vad sjutton var det som hände... egentligen?

Marie Hermanson - Hembiträdet
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100104351

Nytt recex från Normal förlag

Idag fick jag ett recex av boken Fattig miljonär av Fredrik Robertsson utgiven på Normal förlag. Tack så mycket för den. Bläddrade lite i den förut och den verkar lovande. Har varit nyfiken på den boken så det ska bli kul att se om den motsvarar mina förväntningar.

02 mars, 2010

Det blev några böcker från bokrean i alla fall.

Jo, jag kunde inte stå emot. Hade en tämligen lång önskelista på Adlibris som jag kortade ner avsevärt. Jag bestämde mig för att jag inte fick köpa fler böcker än vad jag hade läst under februari, och det blev färre än så i slutet. Följande böcker beställde jag:

Monika Fagerholm - Den amerikanska flickan
Andreas Malm - Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent
Carl Honoré - Slow: Lev livet långsamt
Carlo Petrini - Slow food: gott, rent och rättvist - principer för en ny gastronomi

Det sa bara klick!

Mellan mig och Sekwa alltså. Jag är ett fan av bokförlaget Sekwa på Facebook och där fick jag nys om deras nya "bokklubb" klik, där man kan prenumerera på förlagets utgivning. Böckerna ska man få i god tid före utgivningsdatumet, ungefär samtidigt som recensenterna. Och som medlem i deras facebookgrupp så får man välja en bonusbok. Kunde jag motstå erbjudandet? Nej, det kunde jag såklart inte. Så nu väntar jag ivrigt på att deras nästkommande bok ska trilla ner i min brevlåda tillsammans med bonusboken.

01 mars, 2010

Lästa böcker i februari

Det blev inte så många böcker lästa i februari. Dels tog Nicholas Nickelby alldeles för lång tid att läsa (och jag läste inte ut den som ni ser) och dels var läslusten som bortblåst. Men några böcker blev det alltså, och av nedanstående lista var det Gryningen kommer aldrig åter, Den siste brodern och Den röda grevinnan som stod för de bästa läsupplevelserna i februari.

Göran Hägg - Nya författarskolan
Lewis Carroll - Alice i underlandet
Daniel Woodrell - Gryningen kommer aldrig åter
Charles Dickens - Nicholas Nickleby (515 av 769 sidor)
Nathacha Appanah - Den siste brodern
Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...