17 augusti, 2009

August Strindbergs Lilla Katekes för underklassen

August Strindbergs Lilla Katekes för underklassen är utformad som Martin Luthers Lilla katekes, det vill säga den utgår från en frågeställning och därefter följer svaret på frågan. Jag har inte läst Luthers katekes, men det kanske man borde göra? Det sägs ju att man däri kan finna svar till varför vi svenskar beter oss på ett visst sätt. Nåja, så här skriver i alla fall Strindberg om ämnet Historia:

  • Vad är ekonomi?
    En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete.

  • Vad kallas frukten av underklassens arbete?
    Kapital.

  • Kan kapital existera utan arbete?
    Nej!


På det här viset går Strindberg igenom samhället, överklassen, religionen, politik, moral, historia och så vidare. Det är en nätt liten skrift som är starkt kritisk mot klassamhället. Även om den skrevs 1884 (eller 1885) så är den aktuell ännu idag. Vårt samhälle bygger på samma principer som då och jag tycker den är rolig och intressant att läsa. Jag kommer på mig själv genom att nicka instämmande på flera punkter. Det var längesen jag läste något av Strindberg så det börjar nog bli dags att göra det. Strindbergs Lilla Katekes för underklassen är utgiven av ett av mina absoluta favoritförlag, Bakhåll.

2 kommentarer:

Socialistsimon sa...

Jag kan rekomendera Liten ordbok för underklassen av Ann-Charlott Altstadt och Göran Greider.
Samma anda, nytt århundrade.

Titti sa...

Den måste jag kolla in. Tack så mycket för tipset!

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...