01 augusti, 2009

The Poe Shadow - Matthew Pearl

Det här är en bok för alla som gillar Edgar Allan Poe. I The Poe Shadow får vi möta den unge advokaten Quentin Clark som efter Poe's död personligen åtar sig att ta reda på sanningen om författarens död samt återupprätta hans rykte. Hans efterforskningar visar att det förmodligen finns en riktig person som Poe blev inspirerad av när han skapade karaktären C. Auguste Dupin i sina berättelser om densamme. Han reser till Frankrike för att leta reda på personen men vid återresan till Amerika är det inte mindre än två personer som hävdar att de är den person som Poe har blev inspirerad av. De båda rivalerna är fast beslutna att ta reda på vad som hände Edgar Allan Poe under hans sista dagar i livet för att var och en ta åt sig äran av att ha åstadkommit detta, båda med sin egen personliga agenda i frågan. Boken bygger på historiska fakta kring mysteriet kring Poe's tragiska död. Att det är hans egen karaktär C. Auguste Dupin som får i uppgift att lösa mysteriet är ju såklart extra roligt. Bokens upplägg för tankarna till, förutom historierna om Dupin, detektivhistorier som Conan Doyle's Sherlock Holmes. Jag tyckte det var en spännande bok, men emellanåt lite långtråkig tyvärr. Men som tur var inte några längre partier utan det blev tämligen snabbt intressant igen. Rekommenderas för alla Poeälskare, och alla som gillar en bra detektivhistoria.

3 kommentarer:

Fiktionista sa...

Den här är ju ngt för mig! Lika bra att lägga till den på önskelistan direkt!

fia sa...

Jag vill läsa något av Poe! Något du kan rekommendera?

Titti sa...

fia - det finns ju hur mycket som helst att läsa av den karln.. Jag vet inte riktigt vart man ska börja. Det finns en liten gullig pocket som heter "Rummet, virveln och den döda flickan" som har ett urval av hans noveller och tillhörande kommentarer. Du kanske kan börja med den? När det gäller enskilda noveller skulle jag vilja rekommendera Huset Ushers undergång, Mannen i mängden (en av mina favoriter), Den svarta katten och Röda dödens mask.

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...