31 december, 2010
Osummering av läsåret 2010
Istället vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt Läsår 2011!
29 december, 2010
Inga bokklappar i år
28 december, 2010
Som ett tecken från ovan...
Köpstopp ett helt år - vågar jag?
[...] what if I were to meditate on the true meaning - and economic, environmental, social, and personal consequences - of the Retail Season not just for a day, but for a month? Too easy. I've enough stuff to last me for three. Okay, three months. Nah, gratification of desire can be forestalled that long without much trouble - at six months, I might start feeling the pinch. What if I resisted for the actual lenght of the retail season: the whole year? What if I (along with my live-in partner, Paul) undertook and X-treme trial of nonconsumption, a Buy Nothing Year?
Mmm, jag har fortfarande inte bestämt mig. Och jag har fortfarande inte diskuterat igenom det här med min sambo, som inte kommer vilja genomföra ett sånt här köpstopp helt och hållet. Han är definitivt för minskad konsumtion. Men inte så här extremt. Om jag väljer att genomföra kommer jag därför att få göra det själv. Jag har som sagt fortfarande några dagar på mig att bestämma hur jag ska göra...
27 december, 2010
Klassisk mordgåta
Nåväl, Emma befinner sig återigen mitt uppe i denna mordgåta och mordutredningen leds även denna gång av Filip Alexandersson som Emma har ett något komplicerat förhållande till. Precis som i Den svarta löparen får man leta i det förflutna för att finna svaret på vem som mördat inte bara Angela Hansson utan även Vidar Malmberg.
Jag gillade Den svarta löparen och jag måste säga att Den som törstar är en uppföljare som man inte blir besviken på. Det är en riktig pusseldeckare av klassisk karaktär där mordoffer och mördare befinner sig i samma (slutna) rum. Jag hoppas att Kristina Appelqvist fortsätter skriva om Emma Lundgren och att den där romansen mellan henne och Filip Alexandersson kan få ta fart snart!
Kristina Appelqvist - Den som törstar
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1266-5
26 december, 2010
Kapitel 1
24 december, 2010
Scrooge
God Jul!
Tomten - Viktor Rydberg
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.
23 december, 2010
Adlibris ska köpa in böcker till Stockholms stadsbibliotek
22 december, 2010
Uteblivna mutor
21 december, 2010
Skrivarböcker, skrivarböcker, här vare skrivarböcker!
20 december, 2010
Ska julen ta död på lästiden, eller?
19 december, 2010
Boktips från Oliver Palotai i Sons Of Seasons/Kamelot
Administratören för den här sidan (Sons Of Seasons svenska fansite på MySpace, min anmärkning) är en riktig boknörd. Om du skulle rekommendera en bok (eller tio) som hon ska läsa innan hon dör, vilken eller vilka skulle det vara?
Oliver Palotai: Då har vi mycket gemensamt. Just nu läser jag serien om Malazan Book of the Fallenav Steven Erikson. Det är en av de mest intensiva och komplexa bokupplevelser jag någonsin har haft. Jag tycker den är så fascinerande att jag funderar på att skriva ett konceptalbum om den.
18 december, 2010
Jag har vunnit igen
16 december, 2010
Skrivtecken
13 december, 2010
För många idéer, före lite tid
12 december, 2010
Boklådornas revansch
Folk verkar idag söka en annan upplevelse när de handlar böcker, och det får man i ett antikvariat, där både gammalt och nytt blandas. Kanske är också tempot annorlunda mot de mer kommersiella boklådorna? De där titlarna som kan vara lite svåra att få tag i kan man fynda hos ett antikvariat. De titlarna tar inte de traditionella boklådorna in längre eftersom de sedan länge slutat att sälja (så mycket). Jag har inga väl underbyggda fakta för att komma med sådana påståenden. Men det kanske ligger ett litet korn av sanning i det?
Karin Ström avslutar sin artikel med orden: Kanske ser vi just nu en reaktion på bästsäljarism, deckarinvasion och evig kokboksfest. Ett sug efter böcker som stannar kvar, och en längtan efter möten med andra som känner likadant. Kanske får bokhandeln i framtiden sin största betydelse som galleri och försäljningslokal för bokkonst, och som fysisk mötesplats för läsande människor, där gränsen mellan konst och litteratur suddas ut.
Ja! Låt oss hoppas det! Fram för det mer personliga, för mångfalden och det litet svåråtkomliga, den inte alltid så lättsmälta litteraturen. Jag tycker det bådar gott för framtiden.
Klassiska seriealbum - Frankenstein
Argasso förlag har precis påbörjat en utgivning av klassiska böcker i serieformat. Jag fick ett ex av serieversionen av Mary Shelleys Frankenstein. Det är första gången jag läser ett seriealbum. Dessutom har jag ännu inte läst boken. Åtminstone inte i oavkortad form. Jag har därför inte så mycket att jämföra seriealbumet med rent storymässigt.
Det är dock ett snyggt album med fina bilder och utan att alltså ha läst originalet så tycker jag det funkar i serieformat. Om inte annat som en introduktion för ungdomar. Jag har själv en tonåring som inte läser särskilt mycket. Förutom serier och någon enstaka bok som han blir "påtvingad" i skolan. Lyckas jag "sälja in" det här albumet till honom så blir jag väldigt nöjd. Samtidigt som han får ett actionspäckat seriealbum får han också en liten injektion med klassisk litteratur.
Personligen skulle jag dock aldrig komma på tanken att byta en roman mot serieversionen. Mary Shelleys Frankenstein är en bok som stått på min att-läsa-lista länge (och den står i min bokhylla också). En av de stora fördelarna med att läsa en bok istället för att läsa en serie eller se en film är att man får visualisera hur karaktärerna och miljöerna i boken ser ut. Ett seriealbum som detta serverar färdiga bilder åt dig. Därför måste jag nu vänta ett tag med att läsa boken tills bilderna från albumet har bleknat. Tills dess tänker jag placera ut det på en strategisk plats i tonårssonens rum och hoppas att det kan råka så ett litet litet frö...
Mary Shelley - Frankenstein (seriealbum)
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 978-91-85071-93-7
Vad man kan använda gamla valsedlar till del 2
11 december, 2010
Sista veckan
10 december, 2010
Kreativt stråk
Vad man kan använda gamla valsedlar till...
Hur man inte ska skriva en roman = Stephenie Meyer?
09 december, 2010
Ilandsbokbloggsproblem
Nu haver jag påbörjat skrivfas två
Samtidigt som jag skriver om så känns det ändå lite som att jag börjar på nytt. Jag har valt att inte skriva om direkt i dokumentet. Istället har jag mitt utskrivna manus med alla röda markeringar här och var. Det är så mycket som jag måste skriva om så jag kan lika gärna skriva in den nya texten i ett helt nytt dokument. Jag funderade mycket på hur jag skulle göra, men bestämde mig till slut för att den metoden passar mig bäst just nu. Till nästa gång, när jag lärt mig mer om skrivprocessen kanske det passar bättre med en annan metod, vad vet jag.
Förutom det så har jag börjat fundera på hur jag ska hantera den enorma uppmärksamhet som min framtida bok kommer att ge mig. Jag vill ju inte stå helt handfallen när jag vinner Nobelpriset i litteratur och all världens press kommer att ringa till mig och fråga hur det känns. Och tänk alla människor som kommer att vallfärda till orten där min bok utspelar sig för att vandra i huvudpersonernas fotspår. Jag försöker också komma på vilken strategi jag ska använda mig av när en del av mina läsare kommer för att ställa sig utanför huset där jag bor i hopp om att få se en skymt av mig i ett fönster. Jag tänker mig att de som en liten tröst tar en bild av huset innan de åker hem till sig. Ja, det finns mycket man måste förbereda sig på inför sitt författarskap. Som ni förstår är det inte vilken roman som helst jag skriver på och jag är inte vilken författarwannabie som helst.
Till sist hoppas jag att ni förstår ironin i ovanstående stycke. Förargligt vore det annars om inte det framgick ordentligt. ;-)
08 december, 2010
Jag som aldrig brukar tävla
Att skriva om
En award
Jag fick en till award av Eli på Eli läser och skriver. Denna gång en Beautiful Blogger award som verkar vara inne på ytterligare ett varv i bloggosfären. Jag niger och tackar ödmjukast för utmärkelsen. Eftersom jag redan fått en sådan award tidigare i år så väljer jag att behålla den för mig själv. Se så fin den är här ovan. Tack Eli!
07 december, 2010
Let it be...
Jag kan inte låta bli att posta denna video som jag hittade på nätet. Oslagbar!
06 december, 2010
Mina knän längtar efter en riktigt bra bok!
04 december, 2010
03 december, 2010
Jag vann!
02 december, 2010
Lilla ekonomiska katekesen
Författarbesök Giséla Linde
Så här i efterhand grämer jag mig över att jag inte tog med mig papper och penna så jag kunde anteckna lite under föredragets gång för att bättre kunna veta vad jag skulle skriva i det här inlägget. Minnet är ju bra men tämligen kort ibland.
Med utgångspunkt ur sin bok berättade i alla fall Giséla om värdet av att leva lite enklare utan att för den sakens skulle späka oss själva. Vi hamnar lätt i ett ekorrhjul av arbete och konsumtion som det kan vara svårt att ta sig ur, eftersom vi är rädda för att sticka ut. Tidningar, magasin och reklam gör också sitt bästa för att upprätthålla en falsk bild av hur verkligheten ser ut; med smala och perfekta (med retuscherade bilder av redan anorektiska) modeller och perfekt stylade hem som vanliga människor försöker leva upp till samtidigt som de arbetar heltid och uppfostrar barn (som också de påverkas av idealen i samhället).
Giséla tog upp ett exempel (som jag också tror finns med i boken) om en psykolog som arbetar med utsatta barn. För tio år sedan (jag minns nu inte om siffran är helt rätt, det kanske var tjugo) var en av barnens önskan att bli stora, eftersom det verkade vara roligt att vara stor och man fick göra så mycket som man inte får som barn. Idag är det få barn, som hon möter, som uttrycker en önskan om att bli stora för de ser hur jobbigt det är att vara just stor. För det är en värld där vuxna är stressade, irriterade och jäktar runt för att hinna än det ena än det andra i jakten på "det goda livet". Det är rätt beklämmande, eller hur?
Tillsammans med Giséla fick vi även hjälpas åt att fylla i några av de listor som finns i hennes bok och som man kan använda för att fundera på vilka ens måsten och borden är vad man vill här i livet. Även en lista över 100 saker man älskar är ett bra sätt att se hur mycket i ens liv som man faktiskt redan idag är tacksam över. Jag har själv gjort flera av de listor som Giséla visade oss men det var i samband med att jag läste boken. Det skulle nog vara nyttigt för mig att göra om flertalet av dem. När man är arbetslös och står utanför a-kassan och vik-jobben inte direkt haglar över en så kan jag säga att det inte känns allt för roligt i alla lägen. Jag ska nog göra en sån där lista ganska omgående.
Giséla talade dock inte om för oss hur vi ska göra för att leva enklare, det måste man komma på själv. Vi har olika förutsättningar i livet och det som passar en behöver inte passa en annan. Hon var dock väldigt tydlig med att påpeka att den konsumtionshysteri som råder i samhället inte kan fortsätta. Det klarar inte vår planet av. Hon nämnde också Anki som driver Köpstoppsbloggen och andra som haft köpstopp under en period och vilka lärdomar det ger. Enligt hennes erfarenhet har samtliga som haft köpstopp av en eller annan anledning sänkt sina krav efter att köpstoppet är över. Efter ett köpstopp blir det väldigt svårt att rättfärdiga samma konsumtionsmönster som innan.
Lev enklare: idéer för en hållbar livsstil hoppas jag kommer på pocket snart. Så länge tänker jag ställa mig i kö på biblioteket och läsa den igen. Jag kommer knappast hinna läsa den innan året är slut. Jag gissar att det var fler som besökte föredraget som är sugna på att läsa boken.
Julpyntat manus
Det är inte bara hemmet som blir julpyntat utan också mitt manus. Sida för sida (en i sänder) blir fint pyntade med julens röda färg. Här och var även med inslag av blått eller svart när jag lyckats lägga rödpennan på ett alldeles för bra ställe. Det blir verkligen jättefint! Jag skulle gärna visa hur fint det blir men jag vill ju inte att ni ska bli
01 december, 2010
Tyskatipsvinst
Dottern blev extra glad över de två små påsarna med gelebjörnar som trillade ut ur paketet. För godiset var ju tvunget att vara till henne, tyckte hon. En bok till mamma och godis till henne. Perfekt!
Priset? En tyst minut av Siegfried Lenz från Thorén och Lindskog. Den ser jag mycket fram emot att läsa. Tack Lyran och förlaget för boken!
30 november, 2010
Mellan två böcker
Glögg- eller pepparkakste?
Lästa böcker i november
Patrick Süskind - Parfymen
Erlend Loe - Volvo lastvagnar
Simona Ahrnstedt - Överenskommelser
Joe Dominguez & Vicki Robin - Your money or your life
Anita Larsson (red) - Dalby kyrka. Om en plats i historien
John Javna - 50 simple things you can do to save the earth
Janne Teller - Intet
Dalby kyrka
Dalby kyrka. Om en plats i historien är en jubileumsbok om Dalby kyrka som firar sin 950:e födelsedag. Inte illa. I kronologisk ordning får man läsa om dess spännande historia. Jo, visst kan en kyrka ha en spännande historia! Tänk er själva hur mycket som har förändrats kring kyrkan sedan den en gång byggdes. De samhälleliga förändringarna och inte minst alla de människor som har passerat genom dess portar. Vilken världsbild rörde sig i deras huvuden för mer än 900 år sedan? Det var i alla fall inte samma som vår. Perspektiven är svindlande och det är det här som gör det så spännande tycker jag. Jag gillar att gå omkring i gamla kyrkor och fundera över de här sakerna. Att föreställa mig hur det har sett ut och vad människorna tänkte på.
Avsnittet om Augustinerna tyckte jag var mycket intressant. Jag har själv inte studerat denna orden men har väl en rätt hygglig bild av cisterciensorden eftersom jag själv skrivit ett akademiskt arbete om dess klosterkyrkor i Sverige. Det finns såklart det som skiljer dem båda åt men även mycket som är gemensamt.
Bilderna i boken är väldigt fina och om jag någon gång reser nedåt i landet kommer ett besök i Dalby kyrka (och Lunds domkyrka) stå högt upp på listan över platser jag måste besöka.
Anita Larsson (red) - Dalby kyrka. Om en plats i historien
Förlag: Historiska media
ISBN: 978-91-86297-28-2
27 november, 2010
Stora kulturbloggpriset
26 november, 2010
Jag har inte tid att läsa!
Skulle ni råka vara det minsta intresserade av melodisk/symfonisk metal så titta på den här videon och sen går ni vidare till Spotify och lyssnar på dem. Förmodligen har ni redan upptäckt detta eminenta band. Det är väl bara jag som är efterbliven. ;-)
A Christmas Carol... steampunked
It was the...
24 november, 2010
Rödmarkeringar
23 november, 2010
Manuset
Det ska bli både roligt och lite skrämmande att plocka fram det nu och läsa igenom med rödpennan i ett fast grepp. Verkligen. Nu vill jag verkligen sätta igång och skriva om hela rasket!
Jag har bott på Operan i Stockholm!
22 november, 2010
Paddingtons resväska
Dottern började genast att klappa händerna när hon såg vad det låg i paketet som vi fick fram B. Wahlströms förlag. Vi har redan läst några av sagorna som låg i den fina resväskan. Som tur var så fanns det inga marmeladsmörgåsar som hade kletat ner sagoböckerna. Det tyckte både dottern och jag var bra.
Om vi nu inte redan hade haft en egen liten väska skulle jag mycket väl kunna tänka mig att just den här skulle ha varit alldeles perfekt som julklapp till ett litet barn.
Väskan innehåller följande sagor:
Paddington i klistret
Paddington åker karusell
Paddington på slottet
Paddington går på zoo
Paddington vårstädar
Paddington och labyrinten
Paddington och regnbågsglassen
Paddington målar
Michael Bond - Paddingtons resväska
Förlag: B Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15894-0
Bokmärken?
Jag satt utanför Pocket Shop
Fler körsbär
Nakenchock!
Det sägs ju att man kan få fler besökare till sin blogg om man publicerar lite lättklädda bilder. Jag vet inte riktigt hur det ligger till med den saken, jag har bara läst det någonstans. Då jag inte har någon som helst lust att själv posera på slika bilder, risken finns ju att ni inte skulle återkomma, så publicerar jag ovanstående bild från konserten i lördags. På bilden ser ni min store idol, Mike Portnoy. Ahem! Jag säger inget mer...
Jo, eftersom min älskade sambo läser den här bloggen så måste jag tillägga att upplevelsen att få höra denne trummis spela live ökade min beundran för honom - som musiker!! Märk väl. ;-)
Edit: Till mitt "försvar" kan jag säga att jag knappt såg skymten av honom under hela konserten. Jag stod för dumt till för detta. Den här bilden tog min syster, efter att ha armbågat sig fram, så att jag inte skulle behöva gå hem ifrån konserten utan en enda bra bild av Mike. Så tack syster yster för att du gjorde det. Hörseln, med öronproppar naturligtvis, var det dock inget fel på. Och de andra medlemmarna i bandet såg jag alldeles utmärkt. Och de hade mer kläder på sig. Och lika glad var jag för det ;-)
20 november, 2010
När du läser detta
19 november, 2010
Författarbesök
Simona Ahrnstedt - Överenskommelser
Året är 1880 och Beatrice Löwenström besöker Operan där hon för första gången möter Seth Hammerstaal, en av Stockholms mest eftertraktade ungkarlar som även har ett rykte om sig som hårdhudad affärsman. Deras vägar möts fler gånger och attraktionen mellan dem båda växer sig starkare för varje gång. Snart inleder de en passionerad romans men ack så komplicerad. (Vad annars, detta är ju romance!) Beatrice som är föräldralös bor på nåder hos sin farbror och dennes familj och farbrodern har planer för Beatrice, och i dem ingår inte Seth. Han planerar nämligen att gifta bort henne med en många år äldre greve, som tillsammans med Beatrices kusin springer på bordeller där de tillsammans behandlar hororna riktigt sadistiskt.
Det är många händelser som komplicerar det hela för bokens kärlekspar. Det är gripande och jag blir arg på hur samhället såg ut, där kvinnor inte fick bestämma över sina egna liv. Åh vad historien griper tag i mig. När jag först hörde talas om denna bok avfärdade jag den som en bok jag absolut inte ville läsa. När jag sedan har läst om Simona och hennes bok lite varstans på nätet och i tidningar så väcktes dock min nyfikenhet. Redan efter ett par sidor in i boken sögs jag in i berättelsen och sedan var det stört omöjligt att lägga den ifrån sig. Och jag menar det. Det. Var. Helt. Omöjligt. Den krävde att bli utläst. Ögonen hotade dessutom ständigt att svämma över! Det där snacket om att Överenskommelser är en riktig bladvändare - det är sant.
Ge mig mer romance à la Simona!
Simona Ahrnstedt - Överenskommelser
Förlag: Damm förlag
ISBN: 978-91-7351-658-7
18 november, 2010
Cherry on Top Award!
Jag har fått en award av Bokbrus. Tack snälla!
När man mottagit denna award är reglerna tydligen följande:
- Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
- Kopiera prismärket till din blogg.
- Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
- Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.
Tre av mina favoritförfattare är:
* Stephen King. Den första bok jag läste av skräckmästaren var Christine. Jag gick på mellanstadiet i alla fall. Sedan dess har det blivit rätt många fler böcker av honom lästa. En av mina King-favoriter måste vara böckerna i The Dark Tower-serien, även om jag inte har läst alla än.
* Clive Barker. Finns det någon som skriver äckligare än han gör? Hans Books of Blood är ju bara ew!
* Edgar Allan Poe. Vad vore dagens skräck utan Edgar Allan Poe? Huset Ushers undergång är en av mina favoriter. Men det är ju väldigt svårt att välja.
Följande fem bloggar får awarden av mig:
* Calliope för att hon allt som oftast läskar alla oss som inte kan motstå att klicka hem en riktigt bra bok. Jag har blivit många kronor fattigare på grund av dig. ;-)
* Glory Box som faktiskt fyller ett år idag! Hurra hurra vad du är bra!
* Sørens bogblog som alltid skriver inspirerande om en massa böcker som jag aldrig har hört talas om.
* Den långsamma bloggen är som ett andningshål i den annars så snabba sajberrymden.
* Vägen till utgivning som just nu skriver för glatta livet i NaNoWriMo. Heja dig!
Tobaksvägen toppar statistiken
På plats fyra kommer Roy Sætre Khantatat som sökord och här tillbringar folk betydligt längre tid på bloggen av någon anledning.
17 november, 2010
Nu är våren här!
Veckans gapskratt!
Vixxtoria skickade den här boken till mig i Pocket & Påhitt-paketet jag fick för inte så länge sedan. Hon hade uppmärksammat att jag var nyfiken på hans skrivande efter att ha sett honom i ett avsnitt av Babel.
Det första jag såg när jag öppnade boken var citatet från Rage Against The Machine. Den där raden (Fuck you I won't do what you tell me) ljöd ofta ur min bandspelare (jo jag hade bara kassettbandspelare på den tiden,
Men vad handlar boken om då. Det kanske finns en och annan som inte läst den här roliga boken än. Maj-Britt är 92 år och bor mitt i den värmländska skogen. Hon har blivit fråndömd rätten att inneha undulater sedan hon en gång i ett obetänksamt ögonblick misshandlade de små liven. Allt sedan hon blev förbjuden att ha undulater är Maj-Britt en ilsken tant som kämpar mot alla orättvisor i världen. Hon inmundigar även vissa olagliga substanser. Vandrande genom skogen från Norge kommer Andreas Doppler med sin son Gregus och den tama älgkalven Bongo. Lägg till en excentrisk granne, godsägaren von Borring, vars största intresse är fågelskådning och som sedan länge är Maj-Britts fiende och du har huvudpersonerna i boken. I haschångorna hemma hos Maj-Britt kan ju vad som helst hända! Det är den ena dråpligheten efter den andra. Mellan gapskratten kan man dock inte låta bli att nicka lite instämmande i farsen som utspelar sig på sidorna.
Fantastiskt rolig och jag måste läsa fler böcker av Erlend Loe snart. Det får bli ett besök på biblioteket för att se vad de har för utbud av denne norske författare.
Erlend Loe - Volvo lastvagnar
Originaltitel: Volvo lastvagnar
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-0791-3
Bokmässans bloggambassadörer
16 november, 2010
Överenskommelser
Vinnare av Bokbloggarnas litteraturpris!
Det blev Vyssan lull av Carin Gerhardsen som vann. Stort grattis!
Kul att det blev en bok som jag har läst, jag tyckte den var riktigt bra. Jag hade såklart hoppats på att "min" favorit Främlingen i huset av Sarah Waters skulle vinna. Men lite extra kul att det var en svensk författare som vann!
15 november, 2010
Nyss hemkommen från...
Så var det avklarat...
Tyskatipset
Patrick Süskind - Parfymen
Grenouille föds under en träbänk bland fiskrens där hans mor lämnar honom för att dö. Mot alla odds ger han ifrån sig ett skrik och förkunnar sin existens. Modern blir avrättad och Grenouille forslas runt mellan ammor. Ingen vill nämligen veta av den nyfödde. Han är konstig. Grenouille föddes utan kroppslukt och människor blir illa till mods i hans närhet. Han är däremot född med ett luktsinne som är utöver det vanliga och han blir så småningom parfymör. Det finns en doft som Grenouille är besatt av mer än något annat, nämligen doften från unga oskuldsfulla kvinnor. Han blir besatt av tanken att bevara deras doft och destillera den så att han för alltid kan njuta av dem likt en riktigt fin parfym.
Parfymen är inte en bok som alla andra. Har du inte läst boken så rekommenderar jag dig att göra det. Du kan se fram emot en läsupplevelse utöver det vanliga! Jag är dessutom inte riktigt säker på hur jag menar med det där.
Spoilervarning! För er som inte läst boken än och inte vill veta något av handlingen gör bäst i att sluta läsa nu.
Det finns en rad punkter som jag hade lite svårt för vad gäller Parfymen.
För det första: stycket där boken helt oförhappandes tar form som en pjäs i form av dialogen mellan Baldini och Chénier. Jag blev väldigt förvånad och undrade vart tusan det kom ifrån för att sedan ta slut lika snabbt som det började.
För det andra: De osannolika händelser som leder till Madame Gaillard och Giuseppe Baldinis död. Sådana osannolika händelser fick bland annat Charles Dickens mycken kritik för och det kanske funkade på 1800-talet när man skrev långa berättelser som publicerades månadsvis och på något sätt var tvungen att knyta ihop historien, men här blir det bara konstigt. Eller så är det helt genialt, jag vet inte.
För det tredje: Scenen där Grenouille kommer till grottan och det hela tar formen av skapelseberättelse. WTF! som ungdomarna säger idag.
För det fjärde: Slutscenerna där Grenouille skall korsfästas likt en Jesusgestalt och dessutom trollbinder alla människor i staden som kommit för att bevittna hans död och alla börjar knulla till höger och vänster bara för att han har skvätt på sig en droppe av den döda flickans lukt. WTF igen!!!
För det femte: Det mycket störda slutet där han blir slaktad och uppäten utav kärlek?!? Edit: Jag skulle kunna lägg till ett par LMAO och ROFL här också för att ni ska bilda er en uppfattning om vad jag tycker om slutet.
Sammanfattningsvis så älskade jag den första hälften av boken. Det var vid skapelseberättelsen som det hela började gå utför med min läsupplevelse. Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tycka om boken. Den är både fantastisk och jävligt vrickad på samma gång. Det intryck den lämnar hos mig är just nu förvirring. Eller som man brukar säga: vad fan var det som hände egentligen?
Jag har medvetet valt att inte läsa någon kritik av boken innan jag skrev det här inlägget. Men nu ska jag bege mig till Kafka på jobbet för att läsa vad Åsa har skrivit om boken. När jag annonserade att jag läste boken fick jag genast tipset att läsa hennes sågning. Jag ser fram emot det.
Patrick Süskind - Parfymen
Originaltitel: Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders.
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-46-21795-4
14 november, 2010
Parfymen är utläst
12 november, 2010
Tävling på barnbokskatalogen
Dessutom kan alla barn mellan 0 och 19 år vara med och rösta på sina favoritböcker som är utgivna under 2010. 1-5 böcker får man rösta på och omröstningen pågår mellan 1 oktober 2010 och 13 april 2011. Det ska vi göra! Och är man med och röstar så kan man tydligen vinna priser här med.
Det fanns även en hel del annat skoj för barn på länkarna ovan.
Betygssättning på böcker
ANVÄNDER DU ETT BETYGSSYSTEM? OM JA, HUR SER DET UT? OM NEJ, HUR GUIDAR DU DINA LÄSARE TILL VAD SOM ÄR ”BRA” RESPEKTIVE ”DÅLIG” LITTERATUR?
Nej det gör jag inte. Det enda betyg som jag ger här på bloggen är mina reflektioner medan jag läste och vad jag i det stora hela tycker om en bok. Det är nog framförallt läsupplevelsen som sådan jag vill förmedla, och förhoppningsvis inspirera alla som läser min blogg att själva plocka upp just den boken.
Jag vet inte om jag medvetet försöker guida mina läsare till vad som är bra eller dålig litteratur. Det är så personligt hur man upplever en bok. Jag vill skriva om mina egna upplevelser bara. Om någon tycker att det är bra är det ju en bonus (uppenbarligen finns det ju några som tycker det eftersom de väljer att återkomma hit och det är jag väldigt glad för).
Julläsning redan?
Harry Potter och Dödsrelikerna
11 november, 2010
En fantastisk uppfinning, det där bibblanteket
Dottern tycker det är väldigt bra att man kan låna böcker på biblioteket, eller bibblanteket som hon brukar säga. Och när man lämnar tillbaka dem så kan ju någon annan låna böckerna också. Men det bästa med biblioteket är ändå, enligt den här femåriga lilla tösen som lånar många gånger fler böcker än sin mor (herregud vad hon plockar på sig böcker den ungen!) är att "man kan gå dit varje dag och låna böcker och filmer, och Mamma Mu för det har jag ju redan lånat!"
Dottern brukar också förfasa sig över när hon ser att andra barn har ritat i böckerna vi lånar hem. För så får man ju ändå inte göra! Detta (och en hel del annat) deklarerade hon också till en annan mamma som var på bibblanteket med sina barn här i veckan. Jag undrade i mitt stilla sinne vad denna mamma tyckte om mitt snusförnuftiga barn som kom med förmaningar så där en måndag eftermiddag. :-)
10 november, 2010
Vinn Svenska Kulter!
Bok & Biblioteks Community
Häng med i diskussionerna du också, klicka på länken ovan. Det är väldigt enkelt att registrera sig och själva forumet är väldigt lätt att förstå sig på.
Glögg och parfym, en bra kombination
Jag var ganska så säker på att jag hade glöggte kvar sen förra säsongen någonstans i gömmorna. Och visst hade jag det! Jag hade en påse från Kahls och sedan en helt oöppnad påse från The Tea Centre of Stockholm som har det godaste glöggte jag någonsin smakat. Och inte bara det, jag hittade en hel del andra tesorter som jag hade glömt bort att jag hade. Ärligt talat är jag inte helt säker på hur alla dessa påsar har kommit dit. Det är väldigt märkligt. Lika märkligt som att bokhyllorna är färdiga att vilken sekund som helst ramla ihop av alla böcker. Mystiskt är det. Nu ska jag återgå till mitt goda te och den där parfymboken.
Pocket & Påhitt
Igår låg det en stor grön påse i brevfacket när jag hämtade posten. Vixxtoria har verkligen fyllt påsen med godsaker. Inte mindre än tre pocketböcker; Oryx & Crake av Margaret Atwood (nej jag har faktiskt inte läst den än!), Volvo lastvagnar av Erlend Loe & Glasbruket av Arnaldur Indriðason (den har jag läst, men det var längesen). Dessutom hade Vixxtoria stoppat ner en DVD-film; Tess of the D´Urbervilles, Kobbs Darjeeling te, tre chokladkakor från Green & Blacks, ett noteringshäfte med döskallar på och en tillhörande svart penna (min favoritfärg svart är verkligen genomgående i paketet), en svart tvål (som jag kan använda om jag släpar hem fler gamla smutsiga böcker) och slutligen blåbärsremmar från Renée Voltaire som tydligen är ett straff för att jag är vegetarian. Hur kan något från Renée Voltaire vara ett straff? Jag bara undrar. ;-)
Små underfundiga lappar har Vixxtoria har skrivit och satt på allting som ni kan se på bilden. Det är där det står att blåbärsremmarna är straffet för att jag är vegetarian. Det lilla noteringshäftet kan jag till exempel använda för att skriva ner anteckningar inför nästa roman eller så kan jag helt enkelt skriva ner förbannelser.
Underbart! Min dotter var med när jag öppnade paketet och hon undrade genast när vi skulle provsmaka chokladen. Vi har provsmakat och den är jättegod. Men nu är den undanlagd så jag får behålla resten av chokladen själv.
Tack snälla Vixxtoria! Det är verkligen ett jättefint paket du har satt ihop.
09 november, 2010
Coraline
"... en fascinerande och störande historia som nästan skrämde livet ur mig." Lemony Snicket
Coraline är en spännande ungdomsroman som jag har hört så mycket gott om. Jag gillade Kyrkogårdsboken och Coraline är minst lika bra som den. Spänningen hålls verkligen uppe och den där Coraline gör ju precis tvärtemot vad en normal unge skulle göra i en liknande situation. Eller rättare sagt, Coraline gör precis tvärtemot vad jag själv skulle göra. När hon ställs inför faror så möter hon dem istället för att springa iväg. Herregud, så skulle jag aldrig gjort. Men Coraline är en väldigt modig liten flicka.
Det är med andan i halsen som jag läser om Coralines möte med den andra mamman och pappan i lägenheten som ligger bredvid den Coraline och hennes familj nyss har flyttat till. I salongen finns det en dörr som en gång ledde in till lägenheten bredvid. Bakom dörren finns nu bara en mur. Men en dag när Coraline är ensam hemma och hon öppnar dörren är muren borta. Och trots att hon har blivit varnad av de konstiga grannarna så kliver hon in i gången och in till en värld som är ganska lik hennes egen. Men den är väldigt väldigt annorlunda. Och skrämmande.
Neil Gaiman - Coraline
Förlag: Harper Trophy
ISBN: 9780060575915
08 november, 2010
Jag är ännu inte framme vid nattens ände
Ska vi bara läsa tyskspråkig litteratur nu?
Njae, det är nog snarare att vi försöker ladda inför vårt uppdrag som bokmässans bloggambassadörer. Jag kommer definitivt inte att läsa enbart tysk litteratur. Jag kan bara svara för mig själv men när jag nu ska vara en slags ambassadör för årets bokmässa vill jag definitivt inte verka helt tappad bakom en vagn vad gäller den litteratur som kommer att stå i fokus. Jag ser det som ganska naturligt att jag då kommer att vilja förkovra mig lite i det som den tyskspråkiga litteraturen har att erbjuda. Det kommer inte att bli bara tyskspråkiga böcker på min blogg, och det tror jag knappast att det kommer att bli på de andras heller. Att vi aktivt kommer att läsa in oss på området, det är en helt annan sak.
Jag känner att min kunskap om tyskspråkig litteratur kan förbättras avsevärt. Det är inget krav att läsa tysk litteratur bara för att jag blivit en av bokmässans bloggambassadörer. Men det kan ju aldrig skada att vara lite uppdaterad inför Bokmässan 2011. Sen är det väl alltid trevligt att vidga sina vyer. Här har vi ett ypperligt tillfälle att göra det, tillsammans med andra boknördar. Kan väl inte bli så mycket bättre än så?
07 november, 2010
Söndagsenkät supreme del 2
26. Favoritkokbok?
Alla mina vegetariska kokböcker. (Nej jag orkar faktiskt inte skriva ner alla dess titlar.) Men en av dem är Terneborgs lyckliga kokbok.
27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Alla skrivarböcker jag har läst.
28. Favoritlässnacks?
Vet faktiskt inte. Jag ska fundera över mina ätvanor när jag läser.
29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist.
30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Det beror nog på vad det är för böcker. Deckare och annat som kritikerna tycker är kitsch där överensstämmer nog inte våra åsikter så ofta.
31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är definitivt lättare att ge bra än dålig kritik. När man ska skriva ner någon bok vill man gärna välja sina ord noggrant. Särskilt om det är en svensk författare som kan komma att läsa det man har skrivit.
32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Jag skulle vilja läsa på tyska, spanska, franska, grekiska, italienska, ryska, kinesiska, persiska, jugoslaviska, och alla andra utrikiska språk. :-) Men mest tyska och franska tror jag. Lite grekiska och ryska också. Och kanske bara lite på... äh! Ja ni fattar.
33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Jag har nog blivit väldigt rädd många gånger när jag var yngre och läste Stephen Kings böcker halva nätterna.
34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Det tror jag inte jag råkat på någon än i alla fall.
35. Favoritpoet?
T.S. Eliot.
36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Alldeles för många.
37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Alldeles för ofta.
38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Den tål att tänkas på.
39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Skurk och skurk men jag gillar Ebenezer Scrooge.
40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
En bra bok.
41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Före eller efter bokbloggen? Nej, jag vet faktiskt inte. Det har funnits perioder i mitt liv där jag inte har läst särskilt mycket. Nu går det inte många dagar utan att jag läser åtminstone några rader i en bok.
42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Det vet jag inte. Oftast lägger jag undan en bok om jag tycker den är väldigt dålig.
43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Allt. Sms, telefonsamtal, ungar...
44. Bästa filmatisering av bok?
Sagan om ringenfilmerna och The Shining (med Jack Nicholson i huvudrollen).
45. Sämsta filmatisering av bok?
På rak arm så blir det Inte utan min dotter. Jag minns när jag såg filmen som tonåring när jag nyligen läst boken. Jag satt och rös över hur dålig filmen var medan alla andra tyckte den var toppenbra.
46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Det har jag lyckligtvis förträngt!
47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Det har nog aldrig hänt. Däremot kan jag skumma partier som är tråkiga.
48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Förmodligen att jag inte kan upprätthålla ett intresse för innehållet.
49. Har du dina böcker organiserade?
Åh herregud nej, det skulle ta alldeles för lång tid och ta för mycket lästid i anspråk. Jag har dock några böcker sorterade. Mina böcker av Charles Dickens har en alldeles egen hylla exempelvis. Bakhåll-böcker står bredvid varandra i hyllan, likaså alla böcker från Vertigo. Men annars är det nog mest en salig blandning med vissa andra undantag.
50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Det är lite olika. Jag skulle egentligen vilja behålla alla böcker men det är helt orealistiskt. De får helt enkelt inte plats. En del böcker säljer jag, andra lägger jag ut på exempelvis Bookmooch. Resten är jag så illa tvungen att behålla. ;-)
51. Finns det böcker du undviker?
Jo, chicklitt och BOATS (för det mesta i alla fall).
52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Monsterbiff till middag av Torbjörn och Ylva Esping.
53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Nu fick jag hjärnsläpp så jag kommer inte på någon just nu,
54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Postcard Killers av Liza Marklund och James Patterson
55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
All läsning ska väl vara skuldfri!
Tyska böcker i min hylla
Hermann Hesse - Stäppvargen, Siddharta och Knulp.
Goethe - Faust
Franz Kafka - Processen, Brevet till fadern, I straffkolonin och Dagböcker 1914-1923
E.T.A Hoffmann - Don Juan och andra noveller
Johann Valentin Andreae - Christian Rosencreutz alkemiska bröllop
Harald Schumann & Christine Grefe - Global nedräkning
Herta Müller - Hjärtdjur
Det här var i alla fall vad jag hittade. Det känns som om jag borde ha någon mer bok av Kafka (jag gjorde inte en så noggrann inventering ska erkännas).
Moderna tyskspråkiga böcker lyser med sin frånvaro. Jag har dock blivit tipsad om följande "moderna" författare (som jag inte har hunnit kolla om de finns översatta till svenska):
Bernhard Schlink, Gudrun Pausewang, Patrick Süskind, Frank Schätzing, Bernhard Hennen, Markus Heitz & Wolfgang Hohlbein.
Uppdaterat:
Jag har Gustav Meyrink's Golem i bokhyllan också. Jag inser att jag förmodligen har missat fler titlar. :-)
06 november, 2010
Bloggambassadör
Tur att det är nästan ett helt år till bokmässan så jag hinner läsa ikapp min okunskap lite. Några böcker som är översatta från tyska finns redan i min bokhylla så jag börjar nog med dem. Jag har dock inte tittat efter exakt vilka det är men på rak arm vet jag att jag har Faust (del 1 & 2) av Goethe och Hjärtdjur av Hertha Müller. Böcker av Kafka har jag flera stycken. Det finns säkerligen några fler i gömmorna, det är jag helt säker på.
Det känns som att jag har ganska bra koll på klassikerna, det är den moderna tyskspråkiga litteraturen där mina kunskaper vacklar ganska rejält. Jag har därför frågat några av mina tyska vänner på ett forum där jag brukar skriva och där har jag redan fått en del tips. Det återstår bara att kolla upp om de finns översatta till svenska. För att läsa dem på originalspråk, nej så god är inte min tyska. Tyvärr.
Jag återkommer med en liten lista över vilka tyska böcker jag har hemma och de tipsen jag får på modern tyskspråkig litteratur. Jag önskar er alla en trevlig kväll. Här hemma ska vi äta lite gott och titta på de två sista avsnitten av Twin Peaks. Upplösningen är oliiidligt spännande som Peter Harryson skulle ha sagt.
Mauri Kunnas - Robin Hood
Robin Hood av Mauri Kunnas är en riktigt härligt bilderbok som handlar om Robin Hood och hans vänner i Sherwoodskogen. Bilderna är detaljrika och det finns mycket att titta på. Boken har korta kapitel som berättar om de olika karaktärerna eller händelser. Min dotter uppskattar både texten och bilderna.
Den här boken har vi inte läst som godnattsaga på en kväll. Det tar betydligt längre tid än så för att låta allt sjunka in. Det finns massvis att upptäcka bara genom att titta på bilderna. Robin Hood är en fin bok där barn kan få ett första möte med den fredlöse hjälten från Sherwoodskogen.
Mauri Kunnas - Robin Hood
Originaltitel: Robin Hood
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 978-91-29-67584-9
2010 års bästa böcker enligt Amazon
Mirakelmedel
05 november, 2010
Ny bok av John Ajvide Lindqvist
En gammal och illaluktande bok
Bok & Bibliotek Community
04 november, 2010
Tegelstenar resten av året?
Planeten havet -Stefan Edman
Det gillar mest med den här boken är framför allt alla fantastiskt fina bilder. Inte nog med att man får lära sig mer om livet under havsytan, utan det finns enormt fina bilder av fåglar, fiskar, båtar, isberg, isbjörnar och mycket annat. Min femåriga dotter brukar fråga efter boken "med allt vatten". Hon fascineras också av bokens bilder.
Jag ska erkänna att jag inte har läst precis all text i den här boken. Den är knappast gjord för att läsas från pärm till pärm. Istället fungerar den för mig som en slags inspirationsbok. Jag läser lite här och lite där och tittar på bilderna, gärna med dottern i knät. Jag tror faktiskt inte att jag har tittat i den här boken en enda gång utan att ha dottern i mitt knä. För så fort hon ser att jag tittar i den vill hon också vara med.
Stefan Edman - Planeten havet
Förlag: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126-166-3
M.W. Craven - Botanikern
Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...
-
Egentligen borde jag väl skriva om böckerna jag läst ut men för tillfället har jag ingen lust alls. Istället sitter jag och tittar på videor...
-
Jag har fått en award av Lilla O med motiveringen: Hellre barfota än boklös upptäckte jag då jag skickade bokpaket till Titti i höstas. Ege...
-
Jag har varit lite dålig på att svara på Kulturbloggens kulturfyror men här kommer svaren till årets första: 1. Vilken är den första boke...