tisdag 19 oktober 2010

Vampyrer och varulvar - Jan-Öjvind Swahn


Jan-Öjvind Swahn presenterar i den här nätta volymen bland annat Greve Dracula, Elisabet Báthory (Báthory Erzsébet, på ungerska), varulvar, maror och annat oknytt.

Från de allra tidigaste spåren av vampyrer i fornmesopotamien (fast de nämns bara i förbigående), antikens Lamia, den grekiska mytologins Empusa och de första vampyrerna i litteraturen så som exempelvis Varney the Vampire från 1845 av skotten James Malcom Rymer till moderna vampyrhistorier som Låt den rätte komma in och Twilight-sagan. Här stavar Jan-Öjvind Swahn konsekvent författarinnans namn fel. Hon heter Stephenie Meyer inte Stephanie. Det är dock det enda jag har att invända mot innehållet i boken.

Varulvarna behandlas likadant. De första spåren efter varulvar dyker i litteraturen upp i Völungasagan och ja även i Twilight. Dessutom finns det ett avsnitt som behandlar maror och annat oknytt. Äldre källor blandas med tämligen nya historier om varulvar och vättar som ställer till oreda.

Jag kan väl inte påstå att jag har sett alldeles jättemånga filmatiseringar av Dracula i en eller annan tappning. Men bilderna från Nosferatu från 1922 tycker jag alldeles särskilt om. Det är en av mina favoriter. Stumfilm javisst. Men den är riktigt läskig. Den där greve Orlok skulle inte jag vilja ha som granne i alla fall det är ett som är säkert.

Vampyrdelen avslutas med ett register över personer som på ett eller annat sätt kopplas ihop med vampyrer. Visste ni att, Slobodan Milošević, den serbiske och jugoslaviske president som anklagades för folkmord, fick en påle genom hjärtat av en fanatiker som ville förhindra att den forne diktatorn skulle gå igen.

Jan-Öjvind Swahn är bland annat professor emeritus i folkloristik och har skrivit en lång rad med böcker om allehanda ting. Vampyrer och varulvar är riktigt snygg och läsvärd. Boken känns påkostad och vissa sidor i har till och med förärats med blodstänk. Är du det minsta intresserad av vampyrer, varulvar eller annat oknytt ska du definitivt läsa den här boken. Om du inte rent av måste äga ett exemplar!

Jan-Öjvind Swahn - Vampyrer och varulvar
Förlag: Ordalaget
ISBN: 987-91-85465-96-5

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det låter verkligen som en bok för mig! Den verkar jätteintressant, synd att den inte verkar finnas på biblioteket än. Men det kanske är värt att köpa!

Titti sa...

Du kan väl lämna ett inköpsförslag till ditt bibliotek? Eller tillhandahåller inte alla bibliotek den möjligheten kanske? Jag är personligen ganska flitig på att lämna förslag och i de allra flesta fall så har de köpt in boken. Jag tror förresten att du kommer att gilla boken, oavsett hur du anförskaffar den.

Anonym sa...

Jag är faktiskt inte så flitig med inköpsförslag, "mitt" bibliotek är ganska litet och det brukar inte gå vägen. Men jag ska nog göra det med den här boken ändå, annars får jag nog klicka hem den tror jag!

Titti sa...

Mitt bibliotek är också litet men det brukar aldrig vara något problem med mina förslag. Jag tror det har hänt en gång att de sagt nej, men då rörde det sig om en författare vars böcker de överhuvudtaget inte köper in.

Om de inte vill köpa in boken så kanske de kan fjärrlåna den åt dig?

Related Posts with Thumbnails