måndag 3 januari 2011

Döden i grytan


Reportageboken Döden i grytan är en efterföljare till Den hemlige kocken och Äkta vara, böcker som faktiskt har förändrat hur en stor del av svenskarna betraktar det de stoppar i munnen. Dessutom har det lett till att tillverkare har dragit öronen åt sig och lagt om sin produktion för att utesluta diverse konstiga ingredienser som de förut stoppat i sina rätter. Det tycker jag är mycket bra. Det behövs verkligen böcker som dessa.

I Döden i grytan visar författarna, Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart bland annat hur sjukhusmaten hamnat i de tråkiga plastbyttorna, allt för att spara pengar och kunna garantera en bakteriefri mat till kunden (patienten). Men i strävan efter detta blir det precis tvärtom. Risken för sjukdomar ökar istället och till på köpet så slarvas näringen i maten bort någonstans på vägen.

Det är sorgligt att läsa att vi inte kan erbjuda våra gamla och sjuka en näringsriktig och vällagad kost. De som behöver den allra mest. Hoppas den här boken hjälper till att förändra producenterna av den maten också.

Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson - Döden i grytan
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-493-7

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails