onsdag 26 januari 2011

Kim M. Kimselius - Tillbaka till Pompeji


Ramona och hennes klass är på klassresa för att besöka ruinstaden Pompeji. Efter att ha betraktat gipsavgjutningar av människor som dog i vulkanutbrottet mår hon inte alls bra och sätter sig i det gamla bageriet för att vila en stund. När hon vaknar upp är bageriet inte alls lika svalt och skönt som när hon satte sig. Istället är det varmt och fullt med dofter och hon blir utkörd av bagaren som är klädd i konstiga kläder. Staden som bara för en liten stund sedan låg i ruiner är nu full av liv och alla är så konstigt klädda. Ramona lär känna Theo som bor med sin familj i Pompeji. Hon måste till varje pris försöka få dem att förstå att det vackra berget i själva verket är en vulkan som snart ska få sitt utbrott och begrava dem levande. Inte en lätt uppgift för en flicka som de flesta tror är en av dårarna som håller till nere i hamnen.

Författarinnan har verkligen lyckats med att skriva en berättelse som är både spännande och lärorik på samma gång. Jag kan mycket väl tänka mig att ungdomar (och även vuxna) har stor behållning av att läsa den här boken. För egen del tyckte jag det var roligt att få en liten inblick i hur livet kan ha sett ut i Pompeji dagarna innan det ödesdigra vulkanutbrottet. Och slutet... Slutet är något av en cliffhanger i sig som gör att man blir sugen på att läsa nästa bok i serien.

Kim M. Kimselius - Tillbaka till Pompeji
Förlag: Roslagstext
ISBN: 978-91-971240-3-4

4 kommentarer:

VildesVerden sa...

Fin anmeldelse. Tror jeg skal skaffe denne til min datter.Hilsen fra Norge

Zachan sa...

Jag läste denna bok när jag var yngre och nog någon till av Kimselius. Den var mycket spännande och bra, tyckte jag med :)

Emmas Bokhylla sa...

Jag gillar idén, last liknande historier med samma koncept (falla i somn/svimma och hamn i en historisk miljo!) och alltid alskat dem!

Sanna sa...

Åh, jag älskade den här när jag var liten!! Det är ett sånt där läsminne som poppat upp förvånansvärt regelbundet genom åren. Man kanske skulle läsa om? Den måste ju ha varit bra tänker jag eftersom jag minns den så väl (till skillnad från mycket annat jag läste som yngre). Tack för påminnelsen om den här boken och för att du skrev att den är en del i en serie; det hade jag ingen aning om!

Related Posts with Thumbnails