31 januari, 2010

Sammanfattning januari

Januari
1. Charles Dickens - Oliver Twist (353)
2. Johan Kling - Människor helt utan betydelse (165)
3. Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (391)
4. Harald Schumann & Christine Grefe - Global nedräkning (414)
5. James M. Cain - The Postman Always Rings Twice (116)
6. J.M. Coetzee - Sommartid (286)
7. Torbjörn & Ylva Esping - Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött (296)
8. Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld (228)
9. Rebecca Gillieron & Catheryn Kilgarriff - The Bookaholics' Guide to Book Blogs (254)
10. Clive Barker - The Hellbound Heart (128)
11. Slash med Anthony Bozza - Slash (458)
12. Liza Marklund & James Patterson - Postcard Killers ( 359)

Antal lästa böcker: 12
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 11
Antal lästa sidor: 3448

Manliga författare är klart dominerande under den här månaden. Av de kvinnliga författarna är det endast en (1) bok som var skriven enbart av kvinnor, det var The Bookaholics' Guide to Book Blogs av Rebecca Gillieron & Katheryn Kilgarriff. De resterande tre hade alltså en manlig medförfattare. Får allt ta och bättra mig där känner jag.

Tilläggas kan att jag i januari även skulle ha läst Sketches by Boz av Charles Dickens. Den boken finns som ni ser inte med i listan ovan. Den består av kortare texter och jag läser ganska sporadiskt i den. Men det är inte förrän i oktober som jag ska läsa två böcker av Dickens under en och samma månad igen så jag tar med mig den boken och fortsätter att läsa i min egen sporadiska takt. Mitt nästa läsprojekt blir Nicholas Nickleby av Dickens.

30 januari, 2010

Clive Barker - The Hellbound Heart


Frank finner en mytomspunnen pusselkub som enligt sägnen ska ge den som löser pusslet tillgång till en aldrig sinande ström av köttsliga lustar, något som tilltalar Frank. Men det som Frank tolkar som njutning i livet är inte detsamma som de varelser som han framkallar genom att öppna pusselkuben. För cenobiterna, varelserna som Frank åkallat, är det istället smärta och lemlästning som står på menyn. Allt detta sker i ett hus som Frank äger tillsammans med sin bror. I ett av rummen lever Frank fortfarande kvar efter cenobiternas lemlästning, även om man inte kan se honom rent fysiskt. Efter en tid bestämmer sig Franks bror och hans fru Julia att flytta in i huset och göra i ordning på det. Julia och Frank har tidigare haft en relation med varandra och Julia upptäcker att Frank fortfarande finns kvar i huset och lyckas kommunicera med honom. Det finns ett sätt för Frank att fly från den värld som han hålls fången i och återförenas med Julia. Han behöver blod, mycket blod... Är Julia beredd att göra det som krävs för att få återse Frank?

The Hellbound Heart av Clive Barker är den kortroman som skräckfilmen Hellraiser är baserad på. Mycket spännande och lättläst bok. Jag har, mig veterligen, aldrig sett Hellraiser. Jo, kanske för många år sedan. Filmen har ju några år på nacken. Jag blir rätt sugen på att se den faktiskt trots att jag nu för tiden inte är så förtjust i att se på skräckfilmer. Clive Barker är en av mina favoritförfattare när det kommer till skräck. Han är läskigt bra! Gillar du skräck och inte läst något av honom ännu så tycker jag du ska göra det.

Clive Barker - The Hellbound Heart
Harper Collins
ISBN: 978-0-00-647065-6

Vilken bok måste man läsa innan man dör?

Det finns ju några böcker där författare listar böcker som man måste läsa. Som Göran Hägg's 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Eller den engelska versionen 1001 books you must read before you die av Peter Boxall. Jag har inte läst någon av böckerna. För något år sedan ställde jag frågan som står i rubriken på ett forum och fick många bra tips på böcker att läsa. Främst ställde jag frågan för att jag var så insnöad i deckarträsket och ville ha tips på andra böcker att läsa. Några av boktipsen jag fick har jag betat av. The Postman Always Rings Twice av James M. Cain, The Heart is a Lonely Hunter av Carson McCullers, A Clockwork Orange av Anthony Burgess, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg bland annat. Andra har jag kvar att läsa, exempelvis, Drottningens juvelsmycke av CJL Almkvist, To Kill A Mockingbird av Harper Lee, Juloratoriet av Göran Tunström, Aniara av Harry Martinson och en rad andra böcker och författare.

Inte för att jag på något sätt lider brist på böcker att läsa, men jag är ändå nyfiken på vilken eller vilka böcker du anser att man måste läsa innan man dör?

29 januari, 2010

Dåliga samveten + sjukdom = sant

Sedan gårdagen har jag spenderat större delen av min vakna tid i soffan alternativt sängen då jag hastigt och lustigt insjuknade i halsont och feber. Vad passade då bättre än att ta sig an ett av de där dåliga samvetena som jag haft ett tag. Ett recensionsex som jag inte orkat läsa ut eftersom jag liksom kom av mig hela tiden. Men nu är den utläst och ja den var riktigt bra faktiskt. Recension kommer så småningom. Boken i fråga var Slash, en självbiografi av just... Slash, gitarristen i Guns N' Roses som under min tonårsperiod var mina stora idoler. Nu ska jag fortsätta mitt horisontella läge i soffan tillsammans med resten av familjen och lite skräpmat.

28 januari, 2010

Skrivarkurser

Har du gått någon skrivarkurs som du vill rekommendera? Det finns ju ett otal att välja mellan. Jag skulle bli väldigt glad om du delar med dig av dina erfarenheter av en speciell skrivarkurs du gått, eller för den delen funderar på att gå. Jag vill gärna gå en kurs själv men har svårt att veta vilken jag ska välja. Plånboken är en viktig anledning också. För tillfället har jag inte råd att betala tusentals kronor. Lämna gärna en kommentar eller maila mig med era förslag.

Utmärkelser

För någon vecka sedan fick jag en utmärkelse av Lilla O för Kreativ blogger. Nu har jag fått ytterligare två. En av Fiktionista med motiveringen: Hellre barfota än boklös är en blogg som först och främst har fått en mycket snygg layout. Härifrån får jag boktips (kommer nog att börja läsa Dickens snart) av olika slag och så har vi samma intresse när det gäller skräck. Och om jag inte misstar mig så döljer sig en hårdrocksentusiast bakom bloggen.

Jag tackar och bockar! Och Fiktionista har alldeles rätt i det där med hårdrocksentusiast. Som jag skrev i en kommentar på hennes blogg så svarade jag på en sån här quiz som finns på Facebook för ett tag sen. Ni vet dom där man får reda på alla viktiga saker om sig själv som man inte hade en aning om. I alla fall, en sån undersökning hette What kind of metalhead are you (var ju naturligtvis tvungen att göra den) och svaret blev att jag är Metal to the core! Så nu vet ni det! Och tänk om jag inte hade gjort den, då hade jag fått gå i ovisshet resten av livet och inte vetat om jag verkligen var en äkta hårdrockare eller inte... Tur att Facebook har svar på alla existentiella problem.

Den tredje utmärkelsen fick jag av Vittran Tika och hennes motivering var: Hellre barfota än boklös har ett språk i sina inlägg som gör mig väldigt glad. Hon skriver ordentligt och fyndigt!

Wow! Tack så mycket. Du anar inte vad glad jag blev för de orden. Jag kan ibland vara något av en språkfascist. Jag försöker alltid att granska mina inlägg så noga jag kan innan jag publicerar för jag avskyr när jag stavar fel och skriver konstiga meningar. För någon vecka sedan blev jag påmind om detta när jag hittade ett citat från min blogg på ett bokförlags hemsida. Och naturligtvis hade jag skrivit en konstig mening och glömt ett ord!!! Så nu finns min konstiga mening där till allmän beskådan. *skäms*

Torbjörn & Ylva Esping - Monsterbiff till middag?


Monsterbiff till middag? kommer ut idag på Wahlström och Widstrand och är en reportagebok om den svenska köttindustrin och kan i det närmaste beskrivas som en odyssé av djurplågeri och sexuella övergrepp på de djur som slutar sina ynkliga liv som en köttbit på det svenska folkets tallrikar. I princip överallt där författarna får tillträde till djurstallar och slakterier möter de djurplågeri och missförhållanden. Hos kycklinguppfödaren som anses vara en mönstergård och som enligt egen utsago har världens lyckligaste kycklingar dör varje år 42 000 kycklingar som har problem på grund av de avlats för hårt. Kycklinguppfödaren tycker dock inte att det är något problem för han har minsann också ont i sina knän.

Om djuren har haft ett kort och plågsamt liv så slutar tyvärr inte deras liv på något bra sätt. Missförhållandena på det slakteri som beskrivs i boken var enorma. Dålig hygien hos både slaktare och gödsel på de slaktade djuren. Och trots att det är förbjudet att slakta djur samtidigt som man flår ett annat djur i samma rum skiter slakteriet fullständigt i detta. Blod och urin från djur som slaktas skvätter på djur som avhudats. Veterinärer som arbetar med att inspektera slakterier har en vardag som ingen kan avundas. De får inte enbart stå ut med att bevittna djurplågeri utan även leva under hot av slakteriets personal. En veterinär beskriver hur han innan han åker ut till ett slakteri alltid meddelar någon vart han ska och när han ska höra av sig igen. Han lämnar nycklarna i bilen och låser aldrig för att snabbt kunna ta sig därifrån om något skulle inträffa. Låter det som en trevlig arbetsmiljö? Efter att ha sett missförhållanden på små slakterier försöker författarna att få komma in på något av Scans slakterier för att få se ett slakteri som sköts ordentligt. Men där stöter de på patrull. Hos Scan släpps de inte in alls.

Att enbart köpa KRAV-märkt kött kan till synes verka som en lösning på problemt. Men det finns ett stort aber. Det finns inga särskilda slakterier utan djuren slaktas likadant som konventionellt uppfödda djur. Även om de haft det något bättre än sina konventionellt uppfödda systrar och bröder. De går samma plågsamma död till mötes. Det enda som räknas är profit. Profit på levande, kännande varelser. Hela tiden medan jag läser boken känner jag att det beslut som jag tog för tretton år sedan, att bli vegetarian, är helt rätt. Det är jag som vegetarian som brukar ses som ett freak, medan den som äter kött från plågade djur anses vara helt normal. Den cynism som verkar finnas hos uppfödare och slaktare gör mig illamående. De krav som bönder och slaktare har på sig leder till att hänsyn till djurens välbefinnande ständigt åsidosätts. Men de kan när som helst byta arbete om de inte orkar med arbetsbördan. Den möjligheten har inte djuren.

Boken beskriver också hur den omdebatterade rasen belgisk blå har etablerats i Sverige av bönder som har smugglat både djur och sperma till Sverige. Om det var något i bokens om jag inte tidigare kände till så var det detta. Trots att man inte får föda upp belgisk blå i Sverige så finns den alltså redan här. Och det är inte osannolikt att du redan har ätit kött från dessa så omdebatterade djur.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna bok men jag är rädd att ingen skulle orka läsa för det skulle bli allt för långt. De missförhållanden som beskrivs var tyvärr ingen nyhet för mig. Dessa har varit kända inom den svenska djurrättsrörelsen länge. Men det är inte många som lyssnar. Och när missförhållanden avslöjas brukar folk glömma snabbt. Men förhållandena inom den svenska köttindustrin måste förändras radikalt. Jag hoppas att så många som möjligt kommer att läsa den här boken. Jag utser den till årets viktigaste bok!

Torbjörn & Ylva Esping - Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött
Walhström & Widstrand
ISBN: 978-91-46-22032-9

27 januari, 2010

The Bookaholics' Guide to Book Blogs

The Bookaholics' Guide to Book Blogs är en slags diskussion om bokbloggarnas vara och icke vara. Kapitlen är indelade i kategorier där olika slags bokbloggar avhandlas och som varvas med citat från bloggar och författarnas egna åsikter däremellan.

Ett av de mest intressanta kapitlen är det som handlar om bokbloggare vs litteraturkritiker, som verkar vara ett kärt tvisteämne inte bara här i Sverige. Litteraturkritiker verkar mer eller mindre rädda för att helt outbildade bokälskare börjar blogga om ett av livets glädjeämnen, nämligen böcker! Å andra sidan ska man kanske som bokbloggare vara lite stolt över att man ses som ett hot, även om jag nu inte direkt tror att min blogg utgör ett. Personligen tillhör jag dom som alltid bläddrar fram till kultursidorna i dagstidningar för att få boktips.

Ett annat "problem" som diskuteras är det här med recensionsexemplar till bloggare. I England och USA verkar det förekomma att en del förlag anonymt skickar böcker till bloggare. Detta tror jag dock inte förekommer i Sverige? Riskerar bloggarna att skriva mer positivt om böckerna än vad de skulle ha gjort om de inte fått dom från förlaget? Intressant och aktuellt ämne för oss alla som tar emot recensionsex. Personligen vill jag nog tro att jag skriver likadant om en bok oavsett om det är ett köp, bibliotekslån eller recex. De recex som jag själv har efterfrågat är ju böcker som jag vill läsa och som allt som oftast är böcker som jag i förväg vet eller tror att jag kommer att gilla. Om jag verkligen inte skulle gilla en bok som jag fått från förlaget så har jag dock inga problem att skriva det, vilket jag också har gjort.

Författarna skriver också att det förekommer att bokbloggar sätts upp på listor hos förlagen och får sig tillsända varenda titel i deras utgivning. Är det vanligt att det förekommer i Sverige också? Oerhört synd att inte lilla jag har blivit uppsatt på en sån lista. Haha! Bokknarkaren i mig skulle absolut inte tacka nej till sådant. Om jag skulle läsa och recensera alla böcker är ju en helt annan femma. Nej, jag föredrar nog att få bestämma själv vilka recensionsböcker jag vill ha. Men OM nu något förlag vill skicka hela sin utgivning till mig så är de varmt välkomna. Nu snackar vi förlag som Bakhåll (där jag ändå i princip köper hela deras utgivning), Ordfront och mindre förlag som inte har så många titlar per år. *blink blink*

Författarna som jobbar på förlaget Marion Boyars Publishers i England är överlag positiva till bokbloggarna och ser gärna att bokbloggarnas "röster" hörs ännu tydligare i framtiden. Även om boken är fokuserad på engelska och amerikanska bloggar är den läsvärd. En finsk bloggare finns faktiskt med i boken! Jag skulle dock tycka att det vore väldigt trevligt att läsa en liknande bok som handlar om svenska bokbloggar. Vem känner sig manad?

Rebecca Gillieron & Katheryn Kilgariff - The Bookaholics' Guide to Book Blogs
Marion Boyars Publishers
ISBN: 978-0-7145-3151-9

25 januari, 2010

Vinn "Dansat med lyckan" av Édith Piaf!


Nu har du chans att vinna ytterligare en bok här på bloggen. Nämligen Dansat med lyckan av Édith Piaf, utgiven på Bakhåll. En bonus-CD medföljer med hela 16 låtar. Boken är helt ny och skyddsplasten är intakt. För att vara med och tävla om boken länkar du till det här inlägget på din egen blogg samt lämnar en kommentar med en motivering till varför just du ska vinna boken. 31 januari är sista tävlingsdag. Den med bästa motivering (enligt mig, enväldig domare) vinner boken. Lycka till!

Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld

Den bufflige professor Challenger ställer till osämja i London när han efter en resa till Sydamerika hävdar att han funnit en platå med djur- och växtarter som förmodats varit utdöda i miljontals år. På denna högplatå ute i djungeln kan man fortfarande finna livs levande dinosaurier och "neanderthalare", eller apmänniskor som de beskrivs som i boken. Professor Challenger har många motståndare som menar att allt bara är påhitt. Tre män ger sig iväg till Sydamerika för att ta reda på om denna högplatå verkligen existerar. Det de finner saknar motstycke i historien. Tillsammans tar de sig över till högplatån men på grund av högförräderi blir deras enda väg ut från platån saboterad och de är fast i denna märkliga värld. Genom att ömsom utforska och ömsom försöka finna en väg ut gör de en upptäcktsfärd som heter duga.

En försvunnen värld av Arthur Conan Doyle är faktiskt rätt spännande. Det enda som drar ner historien lite är de stereotypa bilderna av icke-européer, något som man väl får säga var tidstypiskt för Conan Doyle's tid. Den vite mannen ansågs vara överlägsen andra raser som framställs som dumma och infantila. Kan man bortse från det så är boken underhållande. En riktig äventyrsroman.

Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld
Bonnier Juniorförlag
ISBN: 91-48-51574-4

23 januari, 2010

Vinnare av "Människor helt utan betydelse" är...

Lilla O! Av de två deltagare som var med i tävlingen så tyckte jag att Lilla O hade bästa motiveringen: Jag träffar människor som anses vara helt utan betydelse dagligen.

Samt med det oemotståndliga tillägget: Dessutom har jag köpstopp... ;-)

Grattis till vinsten! Har även skickat mail till vinnaren.

Nu inför jag köpstopp!

Jag blir så trött på mig själv som inte kan låta bli att köpa böcker trots att jag lovat mig själv att inte göra det. Så nu gör jag offentlig avbön från böcker från och med idag och hela februari. Om någon som läser detta inlägg kommer på mig med att fingra på en sprillans ny bok så har ni min tillåtelse att smälla mig på fingrarna. Eller annat lämpligt straff.. Gömma mina glasögon och linser kanske så jag inte kan läsa alls? Ja jag ser faktiskt så dåligt att jag har väldigt svårt att läsa om jag inte har dessa hjälpmedel. Ett riktigt blindstyre är vad jag är. Det skulle bli ganska jobbigt att läsa utan kontaktlinser eller glasögon. Jag skulle få hålla boken i princip intill näsan. Så det är bäst jag passar mig nu då. De böcker som händelsevis "råkar" vara på väg hem till mig får naturligtvis anlända i lugn och ro, men från och med idag är Adlibris, Bokus, Amazon osv osv osv OFF LIMITS!!!

22 januari, 2010

Jag ska sluta låna filmer

..på biblioteket alltså. För vilken gång i ordningen det nu är så har jag glömt att låna om. Det var visserligen bara en film denna gång så det hann bara bli 20 kr i böter. Men hur många gånger ska det behöva hända innan jag lär mig? Förut har det gått hur bra som helst att komma ihåg det där men på senaste tiden så glömmer jag i princip varenda gång. Suck...

21 januari, 2010

Barnbok: Rusksluskarna


Har ni träffat Rusksluskarna? Det är ett härligt gäng vargar som är liksom lite stökiga och högljudda av sig. De andra djuren blir så trötta på att vargarna alltid håller på och förstör så de bestämmer att vargarna inte får vara med längre. Vargarna bestämmer sig för att de kanske måste få lite hyfs om de andra djuren ska vilja vara med dem. De iakttar de andra djuren och övar sig och ger sig sen iväg till de andra för att visa att de visst kan uppföra sig. De andra djuren har dock börjat sakna sina vänner Rusksluskarna och tycker att de uppfostrade (nåja) vargar som kommer på besök är så tråkiga och jobbiga.

Rusksluskarna är en rolig bok fylld med lika roliga bilder med många detaljer som barnen kan titta på. Det är en bok om vänskap och om hur viktigt det är att alla får vara med även om man är lite oborstad som Rusksluskarna. Min dotter verkar aldrig tröttna på Rusksluskarna och själv tycker jag de är ett härligt gäng.

David Melling - Rusksluskarna
Go'boken
ISBN: 978-91-7311-223-9

Norstedts frestar med sommarens utgivning

Inte nog med att det kommer en massa braiga böcker nu i vår. Nu har Norstedts lagt ut sin sommarkatalog på nätet också. Jo jag tackar...

Ny deckare från Anna Jansson kommer, Drömmen förde dig vilse heter den. Verkar spännande och bra. Och så kommer en bok ut på svenska vars engelska original stått i min bokhylla oläst alldeles för länge. The Gargoyle av Andrew Davidson kommer i juni med den svenska titeln Gargoylen. Och jag påminns om att det börjar bli dags att plocka fram mitt ex och läsa den. Även Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov ger Norstedts ut. Den boken står ju också i min bokhylla.. Oläst...

Och så scrollar jag lite längre ner och vad får jag se då om inte The Prince of Darkness, Mr Ozzy Osbourne himself! I maj kommer självbiografin Jag är Ozzy. Den får jag bara inte missa. Ozzy är ju en levande legend och jag loggar genast in på Spotify för att lyssna på en av mina absoluta favoriter med Black Sabbath - Sweet Leaf (och så bryr vi oss inte om vad den handlar om).

En försvunnen värld

Det skrivs väldigt mycket om Sherlock Holmes just nu, vilket är fullt förståeligt på grund av biofilmen som går just nu. Förra året köpte jag En försvunnen värld av Arthur Conan Doyle och den har stått som hyllvärmare sen dess. Men nu har jag plockat upp den och börjat läsa. Har kommit ungefär halvvägs och jag gillar den. Återkommer med ett inlägg när jag läst ut den.

20 januari, 2010

Kulturfyran nummer 2

Den andra kulturfyran från Kulturbloggen i år.

1. Vilken webbläsare surfar du med?
Jag använder Mozilla Firefox

2. Minns du första gången du surfade på webben?
Ja, det var när jag gick på komvux för en så där tolv-tretton år sedan. Men vilka sidor jag besökte det minns jag inte.

3. Vad är en bra blogg för dig? Eller varför bloggar du eller varför läser du bloggar?
De flesta bloggar jag läser är bokbloggar, och så en del som handlar om miljö och så några kompisars bloggar. Jag läser bloggar för att dels få boktips men också för att få diskutera och "träffa" andra boknördar.

4. Vad tycker du om Aftonbladets Stora Bloggpris?
Jag har ingen koll alls på det och känner knappt igen en enda blogg så därför känner jag inte heller att jag kan lämna någon röst.

Barnbok: Zucchini till en Tax


Det här är sagan om en natt
när många saker hände.
Om flickan Ella och en katt
som plötsligt återvände.

Så börjar Zucchini till en Tax. En ACB-bok av Lotta Olsson och Maria Jönsson. En härlig bokstavsbok på rim där bokstäverna inte kommer i följer alfabetet utan lite huller om buller. Roliga rim och jättefina bilder.

Vi gav den här boken till vår dotter i julklapp och den har varit väldigt uppskattad och hon vill gärna att vi läser den för henne. Hon är väldigt intresserad av bokstäver och att lära sig skriva så boken är perfekt. Och extra kul att man inte har bokstäverna i ordning. För i min dotters ålder spelar det inte så stor roll. Alfabetet kommer hon att lära sig ändå.

Lotta Olsson & Maria Jönsson - Zucchini till en Tax. En ACB-bok
Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-638-6104-8

19 januari, 2010

Vad ska jag välja nu?

Jag har precis läst ut ett recex som var rätt äcklig faktiskt. Monsterbiff till middag? av Torbjörn & Ylva Esping. Släpps i slutet på månaden så recension kommer senare. Men nu står man ju i valet och kvalet vad nästa läsprojekt ska bli. Jag har ju några att välja på om man säger så. Men det lutar väl åt att det blir till att läsa lite mer i Sketches by Boz av Charles Dickens. Jag har läst lite då och då i boken eftersom den består av många kortare texter. Eller så kan jag helt enkelt låta bli att läsa en bok och lyssna på lite bra musik istället. Svensk bokhandels katalog kan få bli min lektyr idag. Men det var längesen det gick en hel dag utan att jag läste i en bok så vi får se hur det går framåt kvällen.

Elizabeth Báthory

Egentligen borde jag väl skriva om böckerna jag läst ut men för tillfället har jag ingen lust alls. Istället sitter jag och tittar på videor på YouTube och längtar till april när jag ska till Stockholm och se Kamelot. Favorit just nu är Elizabethtrilogin som handlar om mördargrevinnan Elizabeth Báthory.

Prisutdelning


Jag har fått en award av Lilla O med motiveringen: Hellre barfota än boklös upptäckte jag då jag skickade bokpaket till Titti i höstas. Egentligen delar vi inte så ofta boksmak, men det är en läsvärd blogg.

Det tackar jag naturligtvis för. Jättekul att du tänkte på mig. Nu är tanken att jag ska dela ut samma award till andra bloggare. Många av de bokbloggar som jag läser regelbundet har redan fått en award så kanske blir det ändå någon blogg som får utmärkelsen mer än en gång.

Reglerna när man accepterat utmärkelsen är följande:
Kopiera "awarden" till din blogg.
Länka till den som gav dig "awarden".
Berätta 7 intressanta fakta om dig själv.
Välj 7 andra bloggare som du skickar "awarden" vidare till och länka dem.
Skriv en kommentar i deras bloggar så att utmärkelsen uppmärksammas.

Men först ska jag berätta sju fakta om mig själv. Om de är så intressanta vet jag inte men here goes:
1. Sedan tidig barndom har jag drömt om att bli författare.
2. Jag har brevväxlat med fångar som suttit på death row i USA.
3. Jag brukar chatta med Oliver Palotai i Kamelot.
4. Jag är hysteriskt rädd för möss och råttor. När jag var liten var det en mus som hade tagit sig in och bosatt sig i mitt rum och jag hittade muslort under min huvudkudde...
5. Min sambo är författare och har skrivit flera böcker och brukar få pengar från Svensk författarfond. (det var inte riktigt om mig men i alla fall...)
6. Jag har haft samma sångpedagog som Martin Stenmarck och hans bror David.
7. När jag var liten var jag kär i Kermit.

Sju bloggar som får utmärkelsen av mig:
1. Fiktionista är en blogg som jag brukar kika in hos för att få boktips. Jag delar hennes intresse för skräck.
2. Köpstoppsbloggen är bloggaren som hade köpstopp i ett år och som nu skriver om hållbar konsumtion. Där finns det alltid intressant läsning och många bra boktips som handlar om frivillig enkelhet och annat.
3. Högsbo och Hisingens biblioteks blogg där Elin och Siska jobbar med att främja inte bara läslusten utan kultur över huvudtaget.
4. Maritas bibliotek som började blogga nästan samtidigt som mig och där jag ofta kikar in för att få boktips.
5. Alkb som trots sin värk kämpar på och bloggar om intressanta böcker och fixar utmaningar.
6. Bokstävlarna för de alltid så välskrivna och intressanta recensionerna.
7. Bokomaten som inte bara skriver om intressant läsning utan även om matlagning och verkar vara en synnerligen trevlig vegoprick.

18 januari, 2010

Svensk bokhandels katalog våren 2010

Katalogen landade i mitt postfack idag. Det var nästan att jag glömde bort kanelbullarna som stod i ugnen där jag satt och bläddrade i katalogen. Härligt, men var det så smart att beställa den där tegelstenen egentligen? För hur många böcker fanns det inte i den där katalogen som man vill läsa? Hur ska man hinna det egentligen? Jag som redan har allra minst en "årsförbrukning" olästa böcker redan. Och igår skrev min mor till mig på Facebook att biblioteket i hennes stad har försäljning på böcker. 5 kr styck eller 15 kr för en hel varukorg! En hel varukorg!!! En boknörds våta dröm... Nej... nu ska jag inte sitta här. Jag ska sätta mig med Svensk bokhandels katalog och mumsa på en nybakt kanelbulle.

Påminner om tävlingen

Tänkte bara passa på och påminna lite om tävlingen där den person med bästa motivering kan vinna Människor helt utan betydelse av Johan Kling. Den 22 januari är sista tävlingsdag.

J.M. Coetzee - Sommartid

Sommartid är den tredje delen av Coetzee's självbiografiska böcker. Tidigare har han skrivit Pojkår och Ungdomsår. Sommartid är skriven som en slags research inför en biografi som ska handla om J.M. Coetzee. Vi för följa en man som arbetar med denna biografi och som intervjuar personer som han tror har varit viktiga i Coetzee's liv. Genom deras berättelser får vi veta att Coetzee var väl inte en sån märkvärdig författare, därtill var han en efterhängsen beundrare som inte lämnade kvinnor i fred trots att de inte var intresserade. Han ansågs vara en udda person och socialt missanpassad. Av flera av kvinnorna beskrivs han som könlös och omanlig. En person som helt enkelt inte har någon sexualdrift eller attraherar kvinnor.

Det är alltså inte någon särskilt positiv bild man får av författaren i den här boken. Mot sin egen person är han definitivt inte nådig. Samtidigt kan man inte låta bli att ta hans parti när kvinnorna beskriver honom på det sätt man gör. Särskilt den brasilianska dansösen Adriana som han var förälskad i men aldrig fick. Hon är nog den mest osympatiska människan i boken och trots att hon hade en svårt sjuk man som hon senare förlorade är det svårt att sympatisera med henne. Hon är helt enkelt inte någon trevlig människa.

Jag har läst ett par av Coetzee's böcker förut där min favorit hittills är Djurens liv då den tar upp ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Utan att ha läst alla hans böcker kan man nog dra slutsatsen att Coetzee överlag avhandlar viktiga frågor i sina böcker. Jag ska nog ta och läsa några fler av hans böcker under året.

J.M. Coetzee - Sommartid. Scener ur ett liv i provinsen: 3
Brombergs bokförlag
ISBN: 978-91-7337-216-9

17 januari, 2010

Ny layout på bloggen

Jag har ändrat layout på bloggen. Hittade en riktigt fin bakgrund som föll mig i smaken. Hoppas ni också ska gilla den. För övrigt har jag en back log på böcker som jag läst ut men ännu inte bloggat om. Kommer i veckan. Ska strax göra mig i ordning för att gå till jobbet. Ha en fortsatt trevlig söndag!

15 januari, 2010

Edgar Allan Poe - Rummet, virveln och den döda flickan


Rummet, virveln och den döda flickan är en novellsamling utgiven av Vertigo förlag. I samlingen ingår bland annat novellerna Handskrift funnet i en flaska, En nedfärd i malströmmen, Ligeia och Det ovala porträttet. Det som är gemensamt för dessa noveller i samlingen är att de alla har en eller flera "bilder" som återkommer i alla dessa berättelser. Och det är just de gemensamma nämnarna som bildar titeln på novellsamlingen: Rummet, virveln och den döda flickan. Till varje novell finns också ett antal noter som ger förklaringar till texterna. På det sättet blir precis som det står på baksidestexten "...varje läsare [en] djupläsare".

Själv läste jag denna novellsamlingen som en del i en bokcirkel som jag och några kompisar hade för några år sen. Det var väldigt roligt att diskutera dessa noveller och på slutet kändes det som att vi alla kände herr Poe. För den som inte är så bekant med Edgar Allan Poe's skrivande är den här samlingen verkligen en bra bok att börja med.

Edgar Allan Poe - Rummet, virveln och den döda flickan
Vertigo förlag
ISBN: 91-973099-6-6

Nytt recensionsexemplar


Jag fick ett nytt recensionsexemplar igår från Forum bokförlag. Anne B. Ragde's trilogi Berlinerpopplarna, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar ges nu ut i en samlingsvolym. Förra året läste jag Berlinerpopplarna och tyckte mycket om den och har länge tänkt läsa de andra böckerna. Nu har jag dem i en och samma bok och det ska bli spännande att läsa fortsättningen. Men först läser jag nog om Berlinerpopplarna. Tack Forum!

James M. Cain - The Postman Always Rings Twice


Den publicerades för första gången 1934 och förbjöds i Boston på grund av att den innehöll erotik och våld i en salig blandning. The Postman Always Rings Twice av James M. Cain handlar om Frank Chambers som har svårt att stanna kvar på ett och samma ställe någon längre tid utan driver runt och hamnar i trubbel. Men en dag kommer han till greken Nick Papadakis ställe och faller ögonblickligen för dennes fru Cora. De inleder ett förhållande som innehåller de båda ingredienserna sex och våld och tillsammans planerar de att begå det perfekta mordet på Coras man. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och det krävs två försök innan gubben dör. Paret förklaras helt oskyldiga i en rättegång som såklart inte gick helt regelrätt till. Allt borde vara frid och fröjd för det lyckliga paret. Det slutar inte riktigt som man förväntade sig.

När boken publicerades förbjöds den alltså på grund av dess erotiska och våldsamma inslag. Visst, det är en del våld och sex men inte särskilt detaljerat. Men man får betänka att detta var 1930-tal och då var det nog en smula magstarkt. Boken brukar ingå i American Noir-samlingar.

James M. Cain - The Postman Always Rings Twice
Orion books
ISBN: 978-1-4072-1331-6

14 januari, 2010

Medlem i The Dickens Fellowship

Jag är nu officiellt medlem i The Dickens Fellowship. Fick ju ett medlemskap i julklapp av min sambo och idag kom ett välkomstbrev med medlemskort och information om vilka publikationer som sällskapet ger ut. En fin lista över olika arrangemang som sällskapet planerar att göra fanns på baksidan av julkortet. Boken The Old Curiosity Shop är vald till årets bok och flera av arrangemangen handlar om boken på ett eller annat sätt, bland annat med en filmvisning. Den som ändå bodde i London.

Barnböcker

Från och med nu så kommer jag även att skriva om barnböcker som läses här hemma. Jag har tänkt ett tag att jag även ska skriva om dessa, jag har ju trots allt två barn själv och det blir många barnböcker lästa här hemma. Första inlägget om en kär barnbok finner du nedan.

Loranga, Masarin och Dartanjang

Lindgren, B - Loranga - 29665048

Den här boken är en klar favorit i min familj och har varit det sedan jag var liten. Berättelserna om denna knasiga familj upphör aldrig att roa oss. När min son var mindre så lånade vi ofta den här volymen där Loranga, Masarin och Dartanjang och Loranga Loranga ingår. Efter att vi i mer än ett år hade lånat denna bok om och om igen så köpte jag ett eget exemplar av boken. Ett ex som är läst många gånger och där bladen börjar trilla ur. I ett obevakat ögonblick har även vår kanin glatt mumsat på hörnen. Börjar kanske bli dags att införskaffa ett nytt exemplar av boken?

Det här är i alla fall historien om Loranga, han som är en jättebra pappa för han bryr sig inte om någonting. Och som knäcker gamla nötter och lyssnar på melodiradion på det allra högsta för annars får han ont i öronen. Och sonen, Masarin, som ligger under soffan och äter bullar och går omkring så där som man brukar göra. Dartanjang, hypokondriker, smått dement, som bor ute i vedboden för att det inte ska hoppa baciller på honom och inbillar sig att han är något nytt varje dag. En giraff ingår också i familjen och den bor på sophögen och ligger och snarkar med huvudet i en gammal konservburk. Och Dartanjangs morfar som bor i skogen och tror han är en gök. Det finns också ett väldigt trevligt fängelse en bit bort där tjyven Gustav bor, och han blir såklart kompis med Loranga. Tjyven Gustav kommer ofta och hälsar på och när han går hem till fängelset så har det allt som oftast försvunnit något från Loranga. Men tjyven Gustav menar såklart att man måste ju kunna tjyva från varandra fastän man är kompisar.

Boken är fylld av idel tokigheter och det händer ganska ofta att nämns här hemma eller mig och mina syskon emellan. För de är precis lika tokiga i Loranga, Masarin och Dartanjang som jag är. Även de två som inte har några egna barn. Får det lov att vara lite Choklidpöding med plispgrede?

Barbro Lindgren - Loranga Del 1 & 2
Rabén & Sjögren
ISBN: 91-29-66504-3

13 januari, 2010

Vinn "Människor helt utan betydelse"

Nu kan du vinna boken Människor helt utan betydelse av Johan Kling. För att delta länkar du till tävlingen i din blogg samt motiverar med max 10 ord varför just du ska vinna boken. Lämna sedan en länk till ditt inlägg i kommentarsfältet nedan. Sista tävlingsdag är fredag den 22 januari.

Det här med läsning

Förra året var verkligen ett rekordår med över hundra lästa böcker. Det var ett roligt men jag upplevde också en slags lässtress som väl inte kan vara av godo? I år har jag inte något sådant mål mer än de 20 000 sidorna som är Maritas utmaning för i år. Det ska bli kul att se när på året det målet är uppnått. För i år ska jag försöka att läsa i ett lite lugnare tempo. Samtidigt finns det ju så fasligt många böcker som man skulle vilja läsa. Hur ska man hinna med? Det är väl bara att inse att man aldrig kommer att hinna med att läsa alla böcker som man vill. Får vara glad för de som faktiskt blir lästa istället.

10 januari, 2010

Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Det här är nog en av de roligaste böcker jag läst på länge. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson berättar om Allan Karlsson som smiter från sitt eget hundraårskalas. Han kliver helt sonika ut genom fönstret från äldreboendet och det stora kalas som planeras för honom med kommunalråd, journalister och hela baletten. Vid resecentrum bestämmer han sig för att resa så långt han kan komma för en femtiolapp och i en stundens ingivelse knycker han en resväska som senare visar sig innehålla en faslig massa pengar. Pengarna är stulna och det dröjer inte länge förrän Allan har inte bara polisen efter sig utan även en kriminell liga. Detta kan aldrig sluta väl. Men den blott hundraåriga Allan går inte av för hackor utan klarar sig ur de mest osannolika knipor hur lätt som helst. På flykt undan lagens långa arm och det kriminella gänget hinner han också bli kompis med flera människor som råkar komma i Allans väg. Tillsammans blir de efterlysta för trippelmord. Och riktigt goda vänner.

Som en parallell historia genom boken får man Allan Karlssons levnadsberättelse som bjuder på överraskning efter överraskning. Allan Karlsson har minsann varit en driftig och berest karl och träffat Harry S Truman, Stalin, Mao Tse Tung, General Franco, Kim Jong Il och nästan tagit livet av Winston Churchill. Allan Karlsson har med andra ord hunnit med mycket under de hundra år som han gått på denna jord.

Fantastiskt roligt bok som var riktigt svår att lägga ifrån sig. Som jag tog med mig till jobbet, på ett äldreboende, och läste på lunchrasten. Tack och lov var det inga hundraåringar som rymde därifrån. Jag tvivlar också på att de har så fantastiska levnadshistorier att berätta som Allan Karlsson, även om deras naturligtvis berättelser om gångna tider är nog så intressanta.

Jonasson dedikerar boken till sin morfar med de här orden:
Ingen kunde trollbinda sin publik bättre än morfar där han satt på ljugarbänken, lätt framåtlutad över sin käpp och med munnen full av snus.

- Nej men... är det sant morfar? sa vi häpna barnbarn.

- Di söm bara säjer dä söm ä sanning, ä inte vär' å höra på, svarade morfar.

Jo, jo... det är allt en riktig rövarhistoria du har berättat Jonas. En riktigt bra rövarhistoria.

Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0296-3

09 januari, 2010

Johan Kling - Människor helt utan betydelse

Kling, J - Människor helt utan betydelse - 13019611

Människor helt utan betydelse av Johan Kling handlar om den drygt trettioårige Magnus som under en sommar i ett stekhett och ytligt Stockholm går och väntar på det där jobberbjudandet som aldrig vill komma. Ständigt pank och med kärleksbekymmer fortsätter han gå på möten med potentiella arbetsgivare. Möten som är minst sagt förödmjukande för Magnus. Han är helt enkelt inte eftertraktad längre i den ytliga mediebranschen och han grämer sig över den gången han tackade nej till ett jobb som programledare i ett teveprogram. Hela tiden möter han människor som det gått bättre för trots att de, i hans ögon, är mindre duktiga.

Hela romanen utspelar sig under en och samma dag och i slutet väntar man lika mycket som Magnus på att han faktiskt ska få napp och få något jobb i alla fall. På det stora hela är det en mycket trevlig roman som jag bara hört gott om och som tar upp ett rätt så viktigt sak: att det finns ett bäst-före-datum i medievärlden. Och skulle jag vilja tillägga, att det enda som räknas är att synas. Det står klart att Magnus känner sig misslyckad eftersom han inte riktigt lyckats ta sig fram inom denna bransch och hela tiden jämför sig med de som klättrat på karriärsstegen. Magnus träffar en person vid namn Mikael som börjat ta avstånd från denna ytlighet och jag hade gärna sett en djupare diskussion mellan Mikael och huvudpersonen. Som det var nu kändes det som att Mikael på något sätt avfärdades som en smula konstig.

Johan Kling är nog för mig mest känd som den ena halvan av popgruppen Ratata, men han är visst också regissör. Jag googlade lite snabbt på hans film Darling som även den verkar handla om det ytliga i dagens samhälle. Den filmen verkar intressant och jag måste nog kolla upp den. Har du sett den? Är den bra?

Johan Kling - Människor helt utan betydelse
Norstedts
ISBN: 978-91-1-301961-1

08 januari, 2010

Lästa böcker 2010

Januari:
1. Charles Dickens - Oliver Twist
2. Johan Kling - Människor helt utan betydelse
3. Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
4. Harald Schumann & Christine Grefe - Global nedräkning
5. James M. Cain - The Postman Always Rings Twice
6. J.M. Coetzee - Sommartid
7. Torbjörn & Ylva Esping - Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött
8. Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld
9. Rebecca Gillieron & Catheryn Kilgarriff - The Bookaholics' Guide to Book Blogs
10. Clive Barker - The Hellbound Heart
11. Slash med Anthony Bozza - Slash
12. Liza Marklund & James Patterson - Postcard Killers

Februari:
13. Göran Hägg - Nya författarskolan
14. Lewis Carroll - Alice i underlandet
15. Daniel Woodrell - Gryningen kommer aldrig åter
16. Charles Dickens - Nicholas Nickleby
17. Nathacha Appanah - Den siste brodern
18. Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan

Mars:
19. Marie Hermanson - Hembiträdet
20. Chelsea Cain - HeartSick
21. Muriel Barbery - Igelkottens elegans
22. Catherine Fischer - Ficktjuvens spöke
23. Eric Brown - Fånge i tiden
24. Fredrik Robertsson - Fattig miljonär
25. Nawal El Saadawi - Den stulna romanen
26. Linwood Barclay - Utan ett ord
27. Tana French - Okänt offer
28. Neil Gaiman - Kyrkogårdsboken
29. Persson, Carlén & Suhonen - Bokslut Reinfeldt
30. Charles Dickens - The Old Curiosity Shop

April:
31. Hunter S. Thompson - Fear and loathing in Las Vegas
32. Torgny Lindgren - Ormens väg på hälleberget
33. Maria Küchen - Att skriva börjar här
34. Claude Izner - Mordet i Eiffeltornet
35. John Ajvide Lindqvist - Lilla stjärna
36. William S. Burroughs - Slumpens spöke
37. Muriel Barbery - Smaken
38. Annica Triberg - 100 sätt att rädda maten
39. Carin Gerhardsen - Vyssan lull

Maj:
40. Sarah Waters - Främlingen i huset
41. Karl Ove Knausgård - Min Kamp, Første bok
42. Kristian Lundberg - Yarden
43. Måna N. Berger - Avtryck i floden
44. Jim Morrison - Den amerikanska natten
45. Lars Åke Augustsson - Så skriver du romaner och noveller
46. Stephen King - Att skriva
47. Torill T. Hauger - Det kom ett skepp till Björgvin 1349
48. Richard Yates - Easter Parade
49. Malcolm Gladwell - The Tipping Point
50. Staffan Lindberg - Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen

Juni:
51. C.S. Lewis - The Magician's Nephew
52. Helene Hanff - Brev från New York
53. Kajsa Lindqvist - Har klimatet ett kön?
54. Anna Jansson - Drömmen förde dig vilse
55. Carl Honoré - Slow - Lev livet långsamt!
56. Elaine St. James - Inner Simplicity: 100 ways to Regain Peace and Nourish Your Soul
57. Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt/Spöket på Canterville
58. Stephen King - Jurtjyrkogården
59. Albert Camus - Främlingen

Juli:
60. Chelsea Cain - Sweetheart
61. Anne Rivers Siddons - The House Next Door
62. C.S. Lewis - The Lion, The Witch and The Wardrobe
63. C.S. Lewis - The Horse and His Boy
64. Richard Matheson - I Am Legend
65. Anne Rivers Siddons - Fox's Earth

Augusti:
66. Stephen King - Strax efter solnedgången
67. Olof Lagercrantz - Om konsten att läsa och skriva
68. Betsy Lerner - The Forest for the Trees
69. Jan Kjærstad - Förföraren
70. Josefine Sundström - Vinteräpplen
71. Erskine Caldwell - Snälla vita herrar
72. Sven Wernström - Skrivandets hantverk
73. Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes i Skräckens dal
74. Milena Agus - Onda stenar

September:
75. Jo Nesbø - Fladdermusmannen
76. Erskine Caldwell - Tobaksvägen
77. Enid Blyton - Fem på rymmarstråt
78. Kjersti Annesdatter Skomsvold - Ju fortare jag går, desto mindre är jag

Oktober:
79. Barbara Voors - Fantomsmärtor
80. Graham Masterton - Mirror
81. Herman Hesse - Siddharta
82. Jan-Öjvind Swahn - Vampyrer och varulvar
83. Chris Baty - No Plot? No Problem? A low-stress, high-velocity guide to writing a novel in 30 days.
84. C.S. Lewis - Prince Caspian

November:
85. Neil Gaiman - Coraline
86. Patrick Süskind - Parfymen
87. Erlend Loe - Volvo lastvagnar
88. Simona Ahrnstedt - Överenskommelser
89. Joe Dominguez & Vicki Robin - Your money or your life
90. Anita Larsson (red) - Dalby kyrka. Om en plats i historien
91. John Javna - 50 simple things you can do to save the earth
92. Janne Teller - Intet
93. Mary Shelley - Frankenstein (seriealbum)

December:
94. Kristina Appelqvist - Den som törstar
95. Henric Ennart & Mats-Eric Nilsson - Döden i grytan
96. Debbie Macomber - Morning Comes Softly

Listan uppdateras kontinuerligt under året.

Har du lästumme?

Man kan ju få musarm och nu för tiden hör man även talas om sms-tumme när man får ont i tummen/tummarna av för mycket smsande. Jag har fått något som måste kallas för lästumme så jag ofta håller böcker i ett enhandsgrepp. Nu har min stackars tumme blivit alldeles överansträngd av detta och det är inte första gången det händer heller. Det finns väl bara ett sätt att bota detta på. Antingen att inte läsa på ett tag vilket i princip är omöjligt att begära. Det mer vettiga alternativet är ju annars att hålla böckerna med båda händerna så inte min stackars tumme blir alldeles överansträngd av all läsning. Har du haft lästumme någon gång? Eller någon annan krämpa som är kopplad till just läsning?

En hel blogg dedikerad till Charles Dickens

Jag surfade runt lite på nätet här om dagen och hittade den här bloggen: Dickensblog. En hel blogg dedikerad till hans skrivande. I ett av de äldre inläggen kan man bland annat läsa att Charles Dickens barnbarnsbarn Gerald Dickens avskydde att läsa Oliver Twist när han gick i skolan. Den där bloggen kommer jag definitivt att titta in hos ofta.

Kulturfyran

Jag har varit lite dålig på att svara på Kulturbloggens kulturfyror men här kommer svaren till årets första:

1. Vilken är den första boken du läser i år, 2010?
Det blev Oliver Twist av Charles Dickens

2. Första konserten du går på?
Jag har köpt biljetter till mig, min son och min syster till Kamelot i Stockholm i april! Det kommer bli så vansinnigt roligt. Nu är jag orolig att jag ska bli sjuk eller att något annat kommer att inträffa så jag inte kommer att kunna åka dit. Okej.. nu tar jag ett lugnt andetag... Puuh!

3. Första teaterföreställningen eller filmen du ser i år?
Vet inte ännu, men jag är lite sugen på Sherlock Holmes. Teater var det tyvärr åratals sen jag gick på.

4. Hur känner du personligt/privat inför 2010, vad ser du fram emot mest, eller vad fruktar du mest?
Ser mest fram emot ett jobb. Har jobbat som timvikarie i snart ett år nu och det är lite påfrestande att inte veta från dag till dag när man ska jobba. Jag känner mig aldrig riktigt ledig. Frestar på för resten av familjen också när det är svårt att planera något.

07 januari, 2010

Charles Dickens - Oliver Twist

I denna klassiker av Charles Dickens får vi möta den föräldralösa pojken Oliver Twist vars liv börjar på samhällets botten. Hans unga, vackra mamma dör vid födseln och eftersom modern var okänd och så även fadern så växer Oliver upp på fattighuset och får tidigt i sitt liv möta livets alla orättvisor. När Oliver vågar be om mer mat i fattighuset skickas han iväg för att arbeta hos en begravningsentrepenör. Där behandlas han så illa att han till slut rymmer till London. Genom en serie av till synes oberoende händelser hamnar den lille Oliver i händerna på skurken Fagin som har för avsikt att lära upp honom till en ficktjuv. När Oliver får följa med Jack Dawkins (aka The Dodger) och Charley Bates för att stjäla hamnar Oliver till slut hos Mr. Brownlow som senare visar sig vara en gammal vän till Olivers pappa. Tyvärr har Fagin och hans kumpaner andra avsikter för pojken och kidnappar honom och för honom tillbaka till Fagin. Väl tillbaka planeras ett inbrott där det är tänkt att Oliver tillsammans med den råbarkade Bill Sikes ska delta. Inbrottet går dock inte riktigt som det var tänkt och efter många förvecklingar hamnar Oliver återigen hos Mr. Brownlow och möter där sin halvbroder Edwin Leeford, som haft ett finger med i spelet kring Olivers olyckligsaliga liv hos Fagin. Oliver Twist adopteras av Mr. Brownlow och får till slut växa upp hos sina biologiska släktingar. Slutet gott, allting gott för Oliver Twist men inte lika lyckligt för skurkarna.

Med den här boken deltar jag även i utmaningen hos Alkb som heter Läs boken - se filmen och det har jag också gjort. I det stora hela tyckte jag filmen, eller snarare sagt serien, var välgjord och i stort sett lojal mot boken. Vissa saker hade ändrats, förmodligen för att serien annars skulle blivit för lång och för att förenkla och förtydliga vissa saker. Men det är alltid en fröjd att se en lyckad produktion av en bok som man nyligen har läst och tyckt mycket om och den här produktionen från 1999 med bland annat Keira Knightley och Andy Serkis är väldigt bra. Andy Serkis är ruskigt bra som Bill Sikes. Jag är dock lite nyfiken på den här versionen också och kommer kanske att se den så småningom.

Charles Dickens - Oliver Twist
Wordsworth Classics
ISBN: 1-85326-012-6

06 januari, 2010

Kathy Reichs

Jag fick hem fyra pocketböcker av Kathy Reichs här om dagen via BookMooch. När jag tittade på ett avsnitt av Bones för någon vecka sedan så fick jag sådan lust att läsa böckerna igen. Jag hade en period för flera år sedan när jag läste allt jag kom över av Reichs men nu var det som sagt ett tag sedan. Eftersom jag även tänkte försöka att låta bli att köpa så vansinnigt många böcker i år så kollade jag in på både BookMooch och ParsLibris om det fanns några böcker tillgängliga. Och det fanns det alltså, hela fyra stycken som jag moochade från ingen mindre än Martina på Ett hem utan böcker. Jag passade även på att moocha boken Mord i sinnet av Elizabeth George av Martina när jag ändå höll på. Jag tackar och bockar för den försändelsen. Här ska frossas i mord!

03 januari, 2010

Jag fick en gratis bok...

när jag var på biblioteket sist. Det fanns en hel låda med böcker att välja på och det fanns flera som jag kunde tänka mig att ta med mig hem till min bokhylla, men efter lite bläddrande bland böckerna bestämde jag mig slutligen för att den här boken:

Kling, J - Människor helt utan betydelse - 13019611

02 januari, 2010

Nytt år - nya utmaningar

Som ni säkert redan vet så har jag en "liten" utmaning detta år. Att läsa 1-2 böcker av Charles Dickens under årets månader med start nu i januari. Vem som helst får gärna delta i utmaningen och blogga om sin egen läsning eller lämna kommentarer här på bloggen om de böcker ni har läst. Det finns inget som helst krav på att läsa alla böcker på listan utan det är fritt fram att välja nivå på sitt eget Dickensläsande. Listan på vilken bok som läses vilken månad finner du här. Just nu håller jag själv på med Oliver Twist. Utöver den ska jag även läsa Sketches by Boz under den här månaden.

Dickensutmaningen är den enda planerade läsningen som jag har för detta år. Visst har jag en del förväntningar och förhoppningar om att hinna/kunna läsa vissa böcker men jag tar det som det kommer. Jag vill inte kväva min läslust med för många måsten. Utöver min egen utmaning deltar jag även i Maritas utmaning att läsa minst 20 000 sidor samt Annikas utmaning Läs boken - se filmen.

Jag ser fram emot alla härliga böcker jag kommer att läsa under det här året. Och jag önskar dig ett Gott Nytt Läsår!

M.W. Craven - Botanikern

Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...