15 januari, 2010

James M. Cain - The Postman Always Rings Twice


Den publicerades för första gången 1934 och förbjöds i Boston på grund av att den innehöll erotik och våld i en salig blandning. The Postman Always Rings Twice av James M. Cain handlar om Frank Chambers som har svårt att stanna kvar på ett och samma ställe någon längre tid utan driver runt och hamnar i trubbel. Men en dag kommer han till greken Nick Papadakis ställe och faller ögonblickligen för dennes fru Cora. De inleder ett förhållande som innehåller de båda ingredienserna sex och våld och tillsammans planerar de att begå det perfekta mordet på Coras man. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och det krävs två försök innan gubben dör. Paret förklaras helt oskyldiga i en rättegång som såklart inte gick helt regelrätt till. Allt borde vara frid och fröjd för det lyckliga paret. Det slutar inte riktigt som man förväntade sig.

När boken publicerades förbjöds den alltså på grund av dess erotiska och våldsamma inslag. Visst, det är en del våld och sex men inte särskilt detaljerat. Men man får betänka att detta var 1930-tal och då var det nog en smula magstarkt. Boken brukar ingå i American Noir-samlingar.

James M. Cain - The Postman Always Rings Twice
Orion books
ISBN: 978-1-4072-1331-6

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...