söndag 10 januari 2010

Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Det här är nog en av de roligaste böcker jag läst på länge. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson berättar om Allan Karlsson som smiter från sitt eget hundraårskalas. Han kliver helt sonika ut genom fönstret från äldreboendet och det stora kalas som planeras för honom med kommunalråd, journalister och hela baletten. Vid resecentrum bestämmer han sig för att resa så långt han kan komma för en femtiolapp och i en stundens ingivelse knycker han en resväska som senare visar sig innehålla en faslig massa pengar. Pengarna är stulna och det dröjer inte länge förrän Allan har inte bara polisen efter sig utan även en kriminell liga. Detta kan aldrig sluta väl. Men den blott hundraåriga Allan går inte av för hackor utan klarar sig ur de mest osannolika knipor hur lätt som helst. På flykt undan lagens långa arm och det kriminella gänget hinner han också bli kompis med flera människor som råkar komma i Allans väg. Tillsammans blir de efterlysta för trippelmord. Och riktigt goda vänner.

Som en parallell historia genom boken får man Allan Karlssons levnadsberättelse som bjuder på överraskning efter överraskning. Allan Karlsson har minsann varit en driftig och berest karl och träffat Harry S Truman, Stalin, Mao Tse Tung, General Franco, Kim Jong Il och nästan tagit livet av Winston Churchill. Allan Karlsson har med andra ord hunnit med mycket under de hundra år som han gått på denna jord.

Fantastiskt roligt bok som var riktigt svår att lägga ifrån sig. Som jag tog med mig till jobbet, på ett äldreboende, och läste på lunchrasten. Tack och lov var det inga hundraåringar som rymde därifrån. Jag tvivlar också på att de har så fantastiska levnadshistorier att berätta som Allan Karlsson, även om deras naturligtvis berättelser om gångna tider är nog så intressanta.

Jonasson dedikerar boken till sin morfar med de här orden:
Ingen kunde trollbinda sin publik bättre än morfar där han satt på ljugarbänken, lätt framåtlutad över sin käpp och med munnen full av snus.

- Nej men... är det sant morfar? sa vi häpna barnbarn.

- Di söm bara säjer dä söm ä sanning, ä inte vär' å höra på, svarade morfar.

Jo, jo... det är allt en riktig rövarhistoria du har berättat Jonas. En riktigt bra rövarhistoria.

Jonas Jonasson - Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0296-3

5 kommentarer:

Lilla O sa...

Låter riktigt bra! Kul med välskrivna skrönor.

Anonym sa...

Fick tips om dina fina ord och... "rövarhistoria" - det är nog det bästa beröm jag kan tänka mig. Och morfar han ler nog i sin himmel :-)

Mvh

Jonas

Hellre barfota än boklös sa...

Oj, vilken ära att få en kommentar från självaste författaren. Det var roligt att höra att mina ord var uppskattade. Jag ser verkligen fram emot nya rövarhistorier från dig.

Flygaren sa...

Visst är den fantastisk :)
Hoppas att författaren snart släpper sitt nästa verk.

Hellre barfota än boklös sa...

Det är den verkligen!

Related Posts with Thumbnails