lördag 9 januari 2010

Johan Kling - Människor helt utan betydelse

Kling, J - Människor helt utan betydelse - 13019611

Människor helt utan betydelse av Johan Kling handlar om den drygt trettioårige Magnus som under en sommar i ett stekhett och ytligt Stockholm går och väntar på det där jobberbjudandet som aldrig vill komma. Ständigt pank och med kärleksbekymmer fortsätter han gå på möten med potentiella arbetsgivare. Möten som är minst sagt förödmjukande för Magnus. Han är helt enkelt inte eftertraktad längre i den ytliga mediebranschen och han grämer sig över den gången han tackade nej till ett jobb som programledare i ett teveprogram. Hela tiden möter han människor som det gått bättre för trots att de, i hans ögon, är mindre duktiga.

Hela romanen utspelar sig under en och samma dag och i slutet väntar man lika mycket som Magnus på att han faktiskt ska få napp och få något jobb i alla fall. På det stora hela är det en mycket trevlig roman som jag bara hört gott om och som tar upp ett rätt så viktigt sak: att det finns ett bäst-före-datum i medievärlden. Och skulle jag vilja tillägga, att det enda som räknas är att synas. Det står klart att Magnus känner sig misslyckad eftersom han inte riktigt lyckats ta sig fram inom denna bransch och hela tiden jämför sig med de som klättrat på karriärsstegen. Magnus träffar en person vid namn Mikael som börjat ta avstånd från denna ytlighet och jag hade gärna sett en djupare diskussion mellan Mikael och huvudpersonen. Som det var nu kändes det som att Mikael på något sätt avfärdades som en smula konstig.

Johan Kling är nog för mig mest känd som den ena halvan av popgruppen Ratata, men han är visst också regissör. Jag googlade lite snabbt på hans film Darling som även den verkar handla om det ytliga i dagens samhälle. Den filmen verkar intressant och jag måste nog kolla upp den. Har du sett den? Är den bra?

Johan Kling - Människor helt utan betydelse
Norstedts
ISBN: 978-91-1-301961-1

4 kommentarer:

Anki sa...

Jag läste den här boken förra året men jag kände inte riktigt att den berörde mig. Darling gick på TV för någon vecka sedan och jag spelade in den men har inte hunnit se den än. Håller på att ta mig igenom 11h Brideshead revisited.

Hellre barfota än boklös sa...

Det har sina nackdelar att inte titta på teve. Om jag hade vetat att den gick på teve hade jag nog tittat på den (om den inte gick allt för sent alltså). Men jag får nog chans att se den också nån gång.

Vad är Brideshead?

Anki sa...

Brideshead revisited eller en förlorad värld som den heter på svenska. Den gamla filmatiseringen (1981)av Evelyn Waughs bok. Det finns en kortare Hollywoodversion från 2008 också.

Hellre barfota än boklös sa...

Doesn't ring a bell. Men tack för att du förklarade. Jag får googla. :-)

Related Posts with Thumbnails