15 januari, 2010

Edgar Allan Poe - Rummet, virveln och den döda flickan


Rummet, virveln och den döda flickan är en novellsamling utgiven av Vertigo förlag. I samlingen ingår bland annat novellerna Handskrift funnet i en flaska, En nedfärd i malströmmen, Ligeia och Det ovala porträttet. Det som är gemensamt för dessa noveller i samlingen är att de alla har en eller flera "bilder" som återkommer i alla dessa berättelser. Och det är just de gemensamma nämnarna som bildar titeln på novellsamlingen: Rummet, virveln och den döda flickan. Till varje novell finns också ett antal noter som ger förklaringar till texterna. På det sättet blir precis som det står på baksidestexten "...varje läsare [en] djupläsare".

Själv läste jag denna novellsamlingen som en del i en bokcirkel som jag och några kompisar hade för några år sen. Det var väldigt roligt att diskutera dessa noveller och på slutet kändes det som att vi alla kände herr Poe. För den som inte är så bekant med Edgar Allan Poe's skrivande är den här samlingen verkligen en bra bok att börja med.

Edgar Allan Poe - Rummet, virveln och den döda flickan
Vertigo förlag
ISBN: 91-973099-6-6

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...