25 januari, 2010

Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld

Den bufflige professor Challenger ställer till osämja i London när han efter en resa till Sydamerika hävdar att han funnit en platå med djur- och växtarter som förmodats varit utdöda i miljontals år. På denna högplatå ute i djungeln kan man fortfarande finna livs levande dinosaurier och "neanderthalare", eller apmänniskor som de beskrivs som i boken. Professor Challenger har många motståndare som menar att allt bara är påhitt. Tre män ger sig iväg till Sydamerika för att ta reda på om denna högplatå verkligen existerar. Det de finner saknar motstycke i historien. Tillsammans tar de sig över till högplatån men på grund av högförräderi blir deras enda väg ut från platån saboterad och de är fast i denna märkliga värld. Genom att ömsom utforska och ömsom försöka finna en väg ut gör de en upptäcktsfärd som heter duga.

En försvunnen värld av Arthur Conan Doyle är faktiskt rätt spännande. Det enda som drar ner historien lite är de stereotypa bilderna av icke-européer, något som man väl får säga var tidstypiskt för Conan Doyle's tid. Den vite mannen ansågs vara överlägsen andra raser som framställs som dumma och infantila. Kan man bortse från det så är boken underhållande. En riktig äventyrsroman.

Arthur Conan Doyle - En försvunnen värld
Bonnier Juniorförlag
ISBN: 91-48-51574-4

Inga kommentarer:

Bloggen på Instagram

Sedan nyårsafton finns jag på Instagram under namnet tittis_bokblogg. Kika gärna in där och följ kontot. Sedan en lång tid har jag endast up...