31 augusti, 2010
Högläsning - Laura Palmers hemliga dagbok
Och varför blogger envisas med att kapa av typ halva rutan till höger vet jag inte.
Hur snabbt skriver du?
30 augusti, 2010
NaNoWriMo
Höstläsning
* Henrik Ibsen - Peer Gynt & Et dukkehjem
* Karl Ove Knausgård - Min Kamp, andre bok
* Ingvar Ambjørnsen - Fågeldansen & Blodsbröder
* Sigrid Undset - Kristin Lavransdotter
* Jo Nesbø - Fladdermusmannen
* Mette Newth - Bortrövade
* Anne B. Ragde - Eremitkräftorna & Vila på gröna ängar
* Salmund Kyvik - Inga Torfinnsdatter - Farlige følelser
* Torill T. Hauger - Rödskinnens land och andra titlar
Sherlock Holmes i Skräckens dal
Det är första gången jag läser den här boken av Arthur Conan Doyle och den var väldig spännande. Sherlock Holmes är lika briljant som vanligt. Och lika överlägsen! Den första halvan av boken vigs åt själva mordhistorien och den andra halvan till en ganska lång tillbakablick för att avslöja själva mordmotivet. I det innehållsrika efterordet av Mattias Boström (som inte är okänd för oss bokbloggare) får jag veta att den långa tillbakablicken av en del anses vara oskickligt gjord. Deckarkritiker har inte gillat denna. Personligen har jag inga som helst problem med detta. Tvärtom tycker jag bara att det var intressant att få bakgrunden serverad i en helhet istället för som i många moderna deckare, få den serverad i korta passager instucket här och där i ett försök att snabba upp storyn. Ibland vill man kanske inte ha det så. Även om Mattias Boström påpekar att det är fullt möjligt att klippa ihop boken på detta vis och varva kapitlen mellan England och USA så tycker jag inte att det behövs. Sherlock Holmes i Skräckens Dal är spännande precis som den är.
Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes i Skräcken Dal
Originaltitel: The Valley of Fear
Förlag: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742-323-2
29 augusti, 2010
Den där högläsningen...
Och i och med detta inlägg så har jag gjort mer än 500 inlägg i bloggen. 502 närmare bestämt.
28 augusti, 2010
Ännu en skrivarbok
I stort tyckte jag det här var en bra bok om skrivande med många bra tips som jag känner att jag själv kommer att ha nytta av i mitt eget skrivande.
Sven Wernström - Skrivandets hantverk
Förlag: Gidlunds förlag
ISBN: 91-7884-035-1
27 augusti, 2010
Här nedan skulle det ha funnits ett klipp med oerhört vacker högläsning...
Twin Peaks-läsning
Jag ska bara läsa de sista sidorna i Sherlock-boken så ska jag också läsa TP-böckerna. Men jag lovar ingen högläsning, Vixxtoria. ;-)
För den som vill vara med på detta nörderi men inte har böckerna finns det några ex av Agent Coopers bok från Amazon här. Skynda fynda, det fanns bara några stycken för runt femtiolappen. Laura Palmer's dagbok fanns i några utföranden här, här och här.
Eftersom ingen hört av sig ännu och erbjudit mig DVD-boxen med den kompletta serien så verkar det som att jag måste köpa den själv. Av någon underlig anledning uppstod en väldigt habegär som är svår att tysta. Märkligt fenomen.
Bokbloggsjerka del 5
Regler
1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i Mr Linky listan här.
2. Besök andra bloggar genom att klicka på deras ”jerka”inlägg. Hitta nya bloggar att följa. Skaffa nya vänner. Prata om böcker. Skryt upp dina favoritförfattare. Ha kul!
3. Sprid information om jerkan så att så många som möjligt hittar hit och kan dela med sig. Ju fler vi blir desto fler nya bokbloggar kommer vi att hitta under resans gång.
4. Besvara följande fråga i ditt inlägg (det blir en ny fråga varje vecka!):
LYSSNAR DU PÅ MUSIK NÄR DU LÄSER? OM JA, VILKEN ÄR DEN ULTIMATA ”LÄSARMUSIKEN” ENLIGT DIG (JUST I DETTA NU!)? OM NEJ, HAR DU NÅGON ANNAN RITUAL KRING LÄSANDET SOM DU KAN DELA MED DIG AV?
Nej, jag lyssnar oftast inte på musik när jag läser. Jag vill koncentrera mig på boken och enbart boken. När jag läser i bilen (eftersom jag inte har körkort och endast är passagerare) så kan det dock finnas musik i bakgrunden. Ibland radiokanalen Rockklassiker eller om sambon har en period när han lyssnar på blues eller country eller vad det nu kan vara. Bäst är det om han har en period då han lyssnar på hårdrock/metal. :-D
26 augusti, 2010
Att skriva en roman
Cthulhutofflor
Sherlock Holmes
25 augusti, 2010
Amen va f*n!
24 augusti, 2010
Mutor mottages tacksamt
Så till rubriken av detta inlägg. Snowflake knåpade ihop en liten lista på mutor hon gärna tar emot. Jag ska väl inte vara sämre jag. Här är min lista över mutor jag gärna tar emot, om nu någon med de rätta kontakterna skulle råka läsa min lilla bokblogg:
* John Steinbecks samlade verk - gärna originalutgåvor signerade av författaren.
Det kan tyckas vara lite förmätet så om det inte går att ordna så blir jag väldigt glad över vilken som helst bok av redan nämnde författare.
* Senaste utgåvan av Vår Kokbok (eller motsvarande kokbok på annat förlag).
Mitt exemplar som jag fick när jag flyttade hemifrån är utslitet. Pärmarna saknas, registret likaså. Jag har hittills varit för snål för att köpa ett nytt. Skickar ni en kokbok lovar jag att blogga om den sedan. Även om jag misslyckas med recepten.
* Twin Peaks Definitive Gold Box Edition.
Jag vill gärna se serien igen. Även om den blev mer än lovligt skum mot slutet. Samtidigt som jag tittar på serien tänker jag även inmundiga Agent Coopers berömda körsbärspaj. För er som inte provat, googla på receptet, gör sedan som det står. Ni kommer inte bli besvikna.
Uppdaterar listan om jag kommer på fler mutor som jag gärna vill ha. Tack Snowflake för en riktigt rolig idé!
Vill ni skicka någon av ovanstående mutor (eller allihop) finner ni mina kontaktuppgifter i vänsterkant.
Erskine Caldwell - Snälla vita herrar
Till en början blir jag mer än lovligt irriterad över det nedsättande och rasistiska språket. Men allt eftersom jag kommer in mer i boken så börjar jag förstå att språket finns där av en anledning. Det är en ganska kort roman, om endast 168 sidor, så det går snabbt att läsa den. Det bästa i hela boken tycker jag är slutpassagen. Härligt att se en människa som sheriffen förändras så. Jag har stött på Erskine Caldwell's namn lite här och där. Främst har en av hans andra böcker funnits på min önskelista länge - God's Little Acre. Den har jag ännu inte läst, men efter att ha läst Snälla vita herrar (eng Trouble in July) flyttas den raskt upp några snäpp på listan. Erskine Caldwell skrev många böcker om fattigdom och rasism om den amerikanska södern, något som han fick både ris och ros för under sin levnadstid.
Läs en bok av Erskine Caldwell du också!
Erskine Caldwell - Snälla vita herrar
Originaltitel: Trouble in July
Förlag: Tidens förlag
Utgivningsår: 1958
22 augusti, 2010
Läskiga Amazon
Jag brukar bara köpa böcker från Amazon men har hittills aldrig köpt musik därifrån. Nu senast har jag dock kollat en del på Kamelot's nya skiva Poetry for the Poisioned som släpps om en dryg månad. Så det är väl därför de skickar ut det där mailet till mig. Men lite läskigt är det allt att de kartlägger alla ens klick på sidan. Storebror ser dig...
Underbar debutbok
Efter ännu en brutal misshandel bestämmer sig Tova för att lämna sin man Timo. Hon tar med sig de två små barnen och flyr till Sverige. Hon vet att om hon inte tar sig därifrån nu, kommer varken hon eller barnen att leva länge till. Hennes väninna Marianne, som länge sett vad som pågått, hjälper henne och barnen. Genom hela boken får vi även följa Tovas mamma Mari och hennes svåra uppväxt på Eskilsö i det finska Österbotten. Mamma Susanna styr det lilla torpet med järnhand. Mari uppfattas som trög och fick arbeta hårt redan från mycket unga år. Fattigdom och våld har kantat tillvaron för kvinnorna i Tovas släkt under flera generationer.
Vinteräpplen är en gripande roman och medan jag läser den är tårarna aldrig långt borta. Det enda som jag tycktes saknades i boken är Timos röst. Det hade varit intressant att veta hur han tänkte när han inser att Tova har försvunnit. En del av händelserna i boken har självbiografisk grund hämtade från Josefines mamma som levde med en misshandlande man. Det är svårt att förstå hur någon kan stanna kvar hos en man som gång på gång misshandlar någon så svårt.
Vinteräpplen är en alldeles underbar debutbok som jag läste ut på en dag. Den var svår att lägga ifrån sig eftersom man vill veta vad som händer med Tova och barnen. Jag rekommenderar den verkligen. Läs, läs, läs!
Josefine Sundström skriver på en ny roman som jag verkligen ser fram emot att läsa. Skriv fort, Josefine! Skriv fort!
Josefine Sundström - Vinteräpplen
Förlag: Forum bokförlag
ISBN: 978-91-37-13603-5
21 augusti, 2010
Förföraren
Alltigenom boken möts man av kända norrmän, namngivna och inte alltid i särskilt positiv dager. Vissa känner jag igen, andra inte. Boende i Norge relaterar med största säkerhet till detta betydligt mer än vad jag kunde göra. Icke desto mindre är det en väldigt bra bok. Förföraren är den första delen i en trilogi där de följande delarna heter Erövraren och Upptäckaren. De kommer jag med största sannolikhet att läsa. Det får bli ett biblioteksbesök i veckan för att kolla om de även har Erövraren hemma.
Jan Kjærstad - Förföraren
Originaltitel: Forføreren
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7643-774-4
20 augusti, 2010
Men varför har Bokus rea nu?
19 augusti, 2010
Nu är det gjort....
18 augusti, 2010
En överfull hylla
Nytt i bokhyllan
Äntligen fick jag också hem Karl Ove Knausgård's Min Kamp Andre Bok som jag ska läsa så snart jag läst ut Jan Kjærstad's Förföraren.
Efter ett biblioteksbesök kom jag också hem med ytterligare två spillans nya böcker. Mitt lokala bibliotek delar ganska ofta ut gratis böcker och när det står att man får en bok (eller två!!) alldeles gratis så dras man av någon underlig anledning dit. Ja, men hur ska en stackars boknörd kunna stå emot en sådan sak som gratis böcker egentligen? Jag hittade såklart två. (Jag hade kunnat ta med mig fler, var så säker. Men övriga biblioteksbesökare kanske också ska få några gratis böcker, eller hur?). Nåja, tillbaks till böckerna. De två böcker som fick följa med mig hem (trots redan översvämmade bokhyllor) var Danse macabre - Nora Keizer som handlar om författarinnans egna upplevelser av Förintelsen och Litteraturens värden - Anders Mortensen (red).
Nu återstår bara frågan - när hade jag tänkt att jag skulle ha tid att läsa alla de här böckerna?
17 augusti, 2010
Varför blir man aldrig nöjd?
16 augusti, 2010
Planering pågår...
14 augusti, 2010
Sommarenkät
1. Bäst i sommar?
I am Legend - Richard Matheson
2. Sämst i sommar?
Strax efter solnedgången - Stephen King
3. Vad har du helst läst på stranden?
Jag har badat två eller tre gånger i sommar och då har jag haft fullt sjå att hålla kolla på den lilla. Någon tid för att läsa finns inte när vi är och badar.
4. Var har du läst mest?
Hemma (som vanligt) eller möjligtvis i bilen på väg någonstans (men det är också som vanligt).
5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
Böckerna om Narnia skulle jag läsa den här sommaren. Har kommit halvvägs. Men det finns ju lite tid kvar för att läsa resterande delar i serien. Augusti är ju inte slut ännu.
6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
Har haft köpstopp fram till för några dagar sedan. Så den första bok jag har köpt i sommar är andra delen av Min Kamp av Knausgård.
7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Mycket. Dels de (hundratals) olästa böckerna som står i mina bokhyllor, höstens bokflod och dessutom tänkte jag försöka ge mig på ett litet höstprojekt. Information kommer senare.
12 augusti, 2010
Strax efter solnedgången
Så har jag då läst ut Stephen King's senaste novellsamling Strax efter solnedgången. Novellsamlingen var något av en besvikelse faktiskt. Novellerna är välskrivna inte tu tal om det. Men om man förväntar sig en novellsamling i King's typiska anda så lär man bli besviken. Det blev jag i alla fall. Detta är inte skräck, tyvärr. Förutom någon enstaka novell, exempelvis N. som faktiskt var riktigt bra. Utöver den, nja, jag hade klarat mig utan dem. Tur jag inte köpte boken utan lånade den på biblioteket. Någon gång framöver kanske jag vill ha ett eget ex ändå i min personliga Kingsamling. Men jag väntar tills pocketen kommer...
Stephen King - Strax efter solnedgången
Originaltitel: Just After Sunset
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-790-1
11 augusti, 2010
Köpstoppet är över
Nya barnböcker
Vi är med i bokklubben Lilla Svalan och igår kom ett bokpaket innehållande de två böckerna ni ser på bilden här intill. Riktigt gulliga små böcker som ingår i en serie med klassiska barnböcker från 1940 och 1950-talet som återutges i originalutseende. När jag läste i Svensk bokhandels katalog att dessa böcker skulle komma bestämde jag genast att dessa böcker skulle införskaffas. De är oemotståndliga helt enkelt. Både för stora och små.
09 augusti, 2010
Slut på semestern
07 augusti, 2010
06 augusti, 2010
Bokinköp
Sambon är radioamatör bland annat så han blev väldigt glad när han hittade en förteckning över Svenska amatörradiotillstånd. Dessutom hittade han flera årsböcker och almanackor av olika slag från årtalet hans mor föddes. Och svärmor fyller påpassligt nog 60 år nu på söndag så då ska hon få de här böckerna bland annat.
Med tanke på hur många böcker min sambo köpte till sig själv så ser min bokhög rätt liten ut. Innan ni upprört ropar att Du har ju minsann köpstopp!!! så kan jag säga att min sambo köpte dem till mig. Det känns bra att kunna visa upp en bokhög med bättre begagnade böcker utan att ha brutit mot köpstoppet (som ju för övrigt snart tar slut). Uppifrån och ner är det Skrivandets hantverk av Sven Wernström, Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian (åh vad jag gillade den när jag var liten), Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter av Rebecca Wells, Guppy till kvällsmat & En förtrollad vardag av Marika Cobbold Hjörne, En man med många talanger av Patricia Highsmith och Snälla vita herrar av Erskine Caldwell, som jag enbart köpte för att jag kände igen namnet. Har dock inte läst något av Caldwell förut så det ska bli intressant.
Nytt lånekort
Mina skrivarböcker
Parallellt med eget skrivande är det alltid lika roligt att läsa i skrivarböcker tycker jag. Jag har mina böcker liggande i köket just nu för det är oftast där jag sitter och läser. Ett par av böckerna på bilden har jag inte läst ännu. Det är Olof Lagercrantz's Om konsten att läsa och skriva och Sven Wernström's Skrivandets hantverk. Betsy Lerner's The Forest for the Trees håller jag på och läser just nu och den är riktigt, riktigt bra! Elizabeth George's bok har jag bara läst hälften, sen tappade jag intresset. Ska försöka läsa den helt och hållet så småningom. Nu blir man ju inte författare av att läsa böcker om att skriva, men det skadar väl knappast heller.
Google analytics
Bokbyte i Örebro
Novellmanus igen
Jag har för övrigt bestämt mig för att bara skicka noveller till två tävlingar. Jag hinner nog inte redigera de andra två manusen innan inlämningstiden är ute. Men det gör inget. Det är två fler tävlingar än vad jag någonsin skickat in till. Och sen måste jag börja skriva på något nytt. Kanske den där boken som legat och malt i i mitt huvud de senaste månaderna?
04 augusti, 2010
Redigering av novellmanus
03 augusti, 2010
Bok att se fram emot
För några veckor sedan fick jag ett mail från Josefine som hade läst här på bloggen att jag såg fram emot hennes bok. Och dessutom tackade hon för en härlig läs-och skrivblogg. Jag blev såklart väldigt glad för de orden. Det är lite extra roligt när författare av en bok man läst, eller i det här fallet ser fram emot att läsa, visar sin uppskattning på det sättet.
02 augusti, 2010
Bokbloggsjerka
Har sett denna jerka både hos Annika som har startat den och på flera bloggar. Jag hoppar väl på jag med. Och hoppas att jag fattar hur man gör...
REGLER:
1. Skriv in urlen till ditt inlägg om ”jerkan” i Mr Linky listan här.
2. Besök andra bloggar genom att klicka på deras ”jerka”inlägg. Hitta nya bloggar att följa. Skaffa nya vänner. Prata om böcker. Skryt upp dina favoritförfattare. Ha kul!
3. Sprid information om jerkan så att så många som möjligt hittar hit och kan dela med sig. Ju fler vi blir desto fler nya bokbloggar kommer vi att hitta under resans gång.
4. Besvara följande fråga i ditt inlägg (det blir en ny fråga varje vecka!):
VILKET SPRÅK LÄSER DU HELST PÅ OCH VARFÖR?
Läser både på svenska och engelska. Ibland läser jag engelsk litteratur översatt till svenska men ibland vill jag läsa en del böcker på engelska för att inte gå miste om en del nyanser som går förlorade i översättningen. Böcker på andra språk är jag evigt tacksam att det finns översättare till. Tänk vad många härliga läsupplevelser jag skulle gå miste om annars! Har på senare tid gett mig i kast med att läsa Knausgård's Min Kamp på norska. Att läsa första delen gick över förväntan bra och därför kommer jag att läsa resterande böcker i serien på norska. Tänkte även försöka mig på någon bok på danska också. Eventuellt skulle jag kunna läsa en väldigt enkel barnbok på tyska. Men längre än så sträcker sig inte mina språkkunskaper, tyvärr. Om vi inte snackar pekböcker!
Alicia Gimènez-Bartlett på svenska?
Cory vem då?
Cory Doctorow
I Write Like by Mémoires, Mac journal software. Analyze your writing!
2 x Anne Rivers Siddons
Spännande bok som är svår att lägga ifrån sig. Stephen King har sagt att The House Next Door är en av böckerna som haft inflytande på hans eget skrivande. Har filmats med Lara Flynn Boyle i en av huvudrollerna.
Anne Rivers Siddons - The House Next Door
Förlag: Harper Collins
ISBN:0-06-100873-7
Ruth Yancey är bara en liten flicka när hon för första gången ser det magnifika huset Fox's Earth tillhörande familjen Fox som tillhör eliten i samhället. Hon bestämmer sig för att en dag ska huset bli hennes. Det verkar vara en dröm som omöjligt kan gå i uppfyllelse. Ruth Yancey är nämligen dotter till en försupen fabriksarbetare. Men det omöjliga blir möjligt. Genom enorma uppoffringar blir Ruth en dag Mrs Ruth Yancey Fox och från den dagen gör hon allt som står i hennes makt för att Fox's Earth en dag ska tillhöra henne och ingen annan. Alla metoder är tillåtna. Inte ens hennes egna barn och barnbarn undgår hennes manipulation. Med kall beräkning och lögner styr hon under flera decennier Fox's Earth med järnhand. Grymt och skoningslöst.
Även denna bok var omöjlig att lägga ifrån sig. Det är en stark berättelse om en kvinna som verkligen gör allt för att uppfylla sin dröm. Man blir rent ut sagt förbannad på hennes egoism men samtidigt känner man för henne eftersom man vet att hon även gör allt för att dölja sin smutsiga härkomst.
Anne Rivers Siddons - Fox's Earth
Förlag: Harper Collins
ISBN:0-06-101065-0
Anne Rivers Siddons böcker har kallats för "klimakterielitt" då den vänder sig till kvinnor över 40. Det är några år tills jag passerat 40-strecket men de två böcker jag har läst av Anne Rivers Siddons har tilltalat mig så till den grad att jag tror (och hoppas) att jag har funnit en ny favoritförfattare. Jag har moochat flera av hennes böcker som ligger och väntar på att bli lästa och ytterligare några fler är på väg hem till mig. Ni kan därför vara ganska säkra på att få läsa om fler av hennes böcker här på bloggen.
Ja, det regnar idag!
Deckarpris till Theorin
01 augusti, 2010
Nedräkningen har börjat!!
Novelltävlingar
Lästa böcker i juli
Chelsea Cain - Sweetheart
Anne Rivers Siddons - The House Next Door
C.S. Lewis - The Lion, The Witch and The Wardrobe
C.S. Lewis - The Horse and His Boy
Richard Matheson - I Am Legend
Anne Rivers Siddons - Fox's Earth
M.W. Craven - Botanikern
Patologen Estelle Doyle, en av kriminalinspektör Washington Poes kollegor och närmsta vän står anklagad för mord på sin egen far. Hon har på...
-
Egentligen borde jag väl skriva om böckerna jag läst ut men för tillfället har jag ingen lust alls. Istället sitter jag och tittar på videor...
-
Jag har fått en award av Lilla O med motiveringen: Hellre barfota än boklös upptäckte jag då jag skickade bokpaket till Titti i höstas. Ege...
-
Jag har varit lite dålig på att svara på Kulturbloggens kulturfyror men här kommer svaren till årets första: 1. Vilken är den första boke...